Ajankohtaista, Lappi, Yleinen

Lapilla erityinen merkitys suomalaisille

Itä-Suomen yliopiston matkailututkijat ovat kartoittaneet suomalaisten Lapin lomailua useassa laadullisen ja määrällisen aineiston tutkimuksessa.

Lapin lomalla on suomalaisille aivan erityinen merkitys, osoittaa Itä-Suomen yliopiston matkailututkijoiden tutkimus, joka perustuu yli kolmeensataan Lapin lomatarinaan.

Lapinhullut, romantikot ja aktiivit

Lomatarinoista erottuu paikkasidonnaisuuden ja matkustusmotivaation perusteella kolme erilaista matkailijaryhmää: Lapinhullut, Lappi-romantikot ja Lappi-aktiivit.

Lapinhulluille Lappi on ympärivuotinen lomakohde, joka tarjoaa mahdollisuuden rauhoittumiseen, esteettisiin elämyksiin, hiljaisuudesta nauttimiseen ja henkiseen kehittymiseen. Heille myös aito saamelaisuus ja lappilainen kulttuuri ovat tärkeitä. Turisteille suunnattujen ilmiöiden sijaan Lapinhullu suosii Lapin erämaisimpia kohteita.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Lappi-romantikkokin arvostaa lappilaisia maisemia, hiljaisuutta ja rauhaa, mutta hänelle tärkeintä on jakaa eksotiikka läheistensä kanssa. Lappi edustaa romantikolle paikkaa, joka tarjoaa tunnelmallisimmat puitteet yhdessäoloon läheisten kanssa. Romantikko haluaa nauttia laadukkaista ravintolapalveluista ja arvostaa myös elävää musiikkia ja tanssia yhdessäolon muotona.

Lapinhullun ja Lappi-romantikon suhde Lappiin on vahvasti tunneperäinen. Lappi-aktiivin suhde on enemmän käytännöllinen ja korostaa matkustusmotivaatiota. Lappi-aktiivit voidaankin jakaa kahteen ryhmään, joita ovat tosiharrastajat ja bilettäjät. Tosiharrastajat käyvät Lapissa laskettelu-, hiihto- ja vaellusmahdollisuuksien innoittamina. Joillakin Lapin keskuksilla on myös varsin vauhdikas imago, ja monelle Lapin loma tarjoaa mahdollisuuden sekä harrastaa aktiviteetteja että nauttia reippaasta seuraelämästä.

Elämyksiä maisemasta, tunnelmasta, revontulista ja hiljaisuudesta

Lapin lomakohteiden palvelut osoittautuivat pääosalle vastaajista vähintäänkin odotusten mukaisiksi. Erityisen positiivisia yllätyksiä tuottivat laskettelurinteet, hiihtoladut, majoituspalvelut, retkeilyreitit ja kelkkailumahdollisuudet. Kokonaisuutena arvioituna loma oli valtaosalle vastaajista selvästi odotettua parempi.

Lähes puolet vastaajista kertoi myös kokeneensa edellisellä Lapin lomallaan jotain erityisen elämyksellistä ja mieleenpainuvaa. Elämysten lähteinä korostuivat maisemaan liittyvät tunnelmat, revontulet ja hiljaisuudesta nauttiminen tai odottamattomat positiiviset tapahtumat, kuten porojen tai muiden eläinten kohtaamiset luonnossa.

Kyselytulosten mukaan kolme neljästä suomalaisesta on ollut ainakin joskus elämässään lomalla Lapissa. Lähes viidennes suomalaisista oli ollut lomalla Lapissa viimeksi kuluneen vuoden aikana ja heistä lähes puolet useammin kuin kerran.

Suosituimpia Lapin lomakohteita olivat vastaajille Levi, Rovaniemi, Ylläs ja Saariselkä.

Lähde: UEF
Kuva: Simo Vunneli


Avainsanat:
, , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Lapilla erityinen merkitys suomalaisille
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (5,00/5 - 3 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.