Hyppää sisältöön

Uutuussukset kokeilussa – Atomic Vantage X ja Salomon QST

Lumipallolla oli mahdollisuus tutustua ennakkoon kauden 2016 – 2017 suksiuutuuksiin.

Tutustu tarkemmin huomioihin kokeilluista Atomicin ja Salomonin suksista.

Atomic Vantage X –sarja

Atomicin uusi Vantage X on rinnepainotteinen all mountain –suksisarja. Erittäin kevyt ja voimakas tiivistävät valmistajan mukaan sarjan suksien parhaat puolet.

Suunnittelutyön pohjana on ollut kaudelle 2015 – 2016 uudistettu Vantage-mallisto ja siitä saadut hyvät kokemukset. Atomicin ajatuksena on ollut yhdistää uuteen tuotteeseen innovaatioita ja ideoita kahdesta täysin eri maailmasta eli alppihiihdon kisapuolelta sekä takamaastojen randohiihdosta. Lopputuloksena onkin kevyt, sporttinen ja vakaa all mountain –suksi.

Malliston sukset ovat mallista riippuen leveydeltään 77 – 83 milliä ja ne on tarkoitettu pääasissa hoidetuilla rinteillä viihtyville laskijoille. Suksien rakenne vaihtelee mallista riippuen, osassa Vantage X -mallisarjan suksissa hyödynnetään esimerkiksi vahvikkeena titaania, kun taas toiset mallit on suunniteltu selkeästi helpommiksi ja vähemmän voimaa vaativiksi laskettaviksi.

Vantage X –mallisarjan suksista on saatavissa erilliset unisex ja naisten mallit. Naisten malleissa on kiinnitetty erityistä huomiota laskemisen helppouteen ja suksien keveyteen.

Kokeilussa Atomic Vantage X 83 CTi

Lumipallon oli mahdollista testata Atomicin uuden mallisarjan lippulaivaa Alpeille suuntautuneen laskureissun aikana. Kokemusten mukaan Vantage X 83 CTi soveltuu erittäin hyvin monipuoliseen rinnelaskuun. Lumitilanne ei valitettavasti mahdollistanut kokeiluja hoidettujen rinteiden ulkopuolella.

Atomic Vantege X 83 CTi on parhaimmillaan monipuolisessa rinnelaskussa.

Suksi on muun Vantage X -malliston tapaan kevyt. Painoa on saatu tiputettua muun muassa Carbon Tank Mesh -rakenteella, joka tarkoittaa, että osa suksen lasikuitukerroksista on korvattu erittäin jäykällä hiilikuidu-vahvikkeella. Suksessa on puuydin ja siinä hyödynnetään vahvikkeena myös titaania. Myös suksen profiili on suunniteltu paino mielessä – lopputulosena onkin 20 % kevyempi suksi.

Vantage X 83 CTi on tehty selkeästi rinnelaskuun. Suksi on jämäkkä, vakaa ja kestää hyvin vauhtia. Pieni keularokkeri helpottaa laskemista vaihtevissa lumiolosuhteissa, mutta ei tee vielä suksesta levotonta tasaisella suoraan laskettaessa. Kovassa rinteessä kantti pitää hyvin ja suksi kulkee erittäin vakaasti. Iltapäivän pehmeissä sohjokumpareissa suksi vaikutti paikon turhankin kiskomaisen jäykältä. Tällöin toimivampi valinta olisi ollut hieman löysempi ja ketterämpi suksi.

Mitat: 182 cm, leveys 125-83-111 mm, kääntösäde 17,2 m
Huomiot: Kevyt, jämäkkä ja toimii hyvin monipuolisessa rinnelaskussa

Salomon QST –sarja

Amerin toisen suksimerkin Salomonin QST on puolestaan selkeän vapaalaskupainotteinen all mountain –mallisto. Laske missä tahansa tiivistää hyvin sarjan välineiden käyttötarkoituksen.

Salomonin monipuolisten vapaalaskupainotteisten suksien kantavana ajatuksena on ollut aina innovatiivinen rakenne ja oikeiden materiaalien hyödyntäminen oikeissa kohdissa. Pitkän historian omaava ja aiemmin Questina tunnettu mallisarja uudistuu täysin talvikaudelle 2016 – 2017. Tiivistetysti uusi QST-mallisto koostuu vapaalaskusuksista, jotka soveltuvat myös rinnelaskuun.

QST-sarjan suksien pääkäyttötarkoitus paljastuu helposti myös niiden leveyden perusteella, sillä malliston sukset ovat keskeltä 85 – 118 milliä leveitä. Leveydestään huolimatta sukset ovat keveitä, sillä rakenteissa on hyödynnetty muun muassa hiilikuitua ja titaania mallista riippuen.

Salomonin QST-suksista on saatavissa erilliset naisten ja miesten versiot. Naisten levein versio on 106 millinen malli, kun taas miehillä isoin suksi on 118 millinen.

Kokeilussa Salomon QST 99

Toisena tulevan talven testisuksena toimi Salomonin QST 99 malli. Poikkeuksellisen lämpimän ja vähälumisen alkukauden vuoksi suksea päästiin kokeilemaan rinteiden ulkopuolella vain yhden laskun ajan – ja siellä se oli kuin kotonaan. Lähes 10 senttiä leveä suksi paljastui kuitenkin myös toimivaksi yleistyyliseksi rinnesukseksi.

Salomonin QST 99 Atomicia enemmän vapaalaskupainotteinen suksi. 

99-millinen Salomon on vielä 83-millistä Atomiciakin keveämpi. Puuydin ja sandwich-rakenne kuulostavat perinteisen tutuilta, kun taas suksessa käytetyt titaani ja hiilikuitu ovat vielä enemmistön korvaan enemmän tulevaisuutta kuin nykyaikaa. Laskuvälineiden kehitys on kuitenkin mennyt huimasti eteen viimeisen parin vuoden aikana ja tästä oivana osoituksena ovat juurikin suksien vielä osittain eksoottisilta kuulostavat, mutta laskuominaisuuksia selkeästi parantavat materiaalit.

QST 99 on toimiva suksi monipuoliseen käyttöön. Kevyt ja joustava suksi kelluu riittävästi puuterissa ja toimii hyvin myös rinteessä. Rokkerin ansiosta 99 milliä leveä suksi on yllättävän näppärä ja nopea. Epätaisuudet ja pienet röykkiöt eivät ole tällä päästellessä ongelma. Kyseessä on eräänlainen lähes kaikkeen käyttöön sopiva monitoimityökalu. Ainoat havaitut miinukset olivat pito jäisessä rinteessä selä sekä rokkerista johtuva ajoittainen epävakaisuus suoraan laskettaessa.

Mitat: 181 cm, leveys 138-99-120 mm, kääntösäde 19,4 m
Huomiot: Todellinen jokapaikan höylä

Yhteenveto kokeilluista suksista

Laskuvälineet ovat kehittyneet huimasti parin viime vuoden aikana, eikä kehitys tunnu onneksi pysähtyvän tulevallakaan kaudella. Kokeillut uutuudet ovat yksinkertaisesti erinomaisia suksia.

Päällimmäisenä tutustumisesta mieleen jäi kokeiltujen suksien monipuolisuus ja keveys. Monipuolisina suksina sekä Atomic että Salomon soveltuvat esimerkiksi viikon alppireissun toimiviksi yleissuksiksi. Valinta näiden kahden vaihtoehdon välillä riippuu lähinnä omista laskumieltymyksistä sekä vallitsevista sää- ja lumiolosuhteista.

Keveyttä kuvaa hyvin, että testireissulle rattaalliseen vedettävään suksipussiin oli helppo mahduttaa ongelmitta alppireissun lähes kaikki varusteet ilman pelkoa lentoyhtiön kilorajojen ylittymisestä: yhdet monot, kahdet sukset, vaatteet ja pääpiirteissäin kaikki muut tarvittavat varusteet. Keveillä varustella on paitsi mukava matkustaa myös liikkua itse kohteessa. 

Teksti: Antti Hurskainen
Kuvat: Atomic Austria, Jukka Pehkonen