Hyppää sisältöön

Kokeilussa: Naisvapaalaskijoiden Haglöfs Skade takki

Lumipallo tutustui naisten tarpeisiin suunniteltuun Haglöfs Skade –vapaalaskutakkiin.

Muutaman viime vuoden aikana laskuväline- ja vaatevalmistajat ovat panostaneet vahvasti vapaalaskijoihin.

Lumipallon kokeiltavana Haglös Skade –takki

Suomessa erittäin hyvin tunnettu Haglöfs on talvikaudella 2015 – 2016 ottanut erityisesti huomion kohteeksi vapaalaskua harrastavat naiset. Tuloksena on Skade-nimellä tunnettu uusi laskuvaatemallisto.

Lumipallo pääsi tutustumaan tarkemmin Skade-malliston laskutakkiin. Laskutakin lisäksi tälle kaudelle lanseerattuun Skade-mallistoon kuuluvat myös laskuhousut sekä erillinen parka-mallinen takki.

Suomalaisesta näkökulmasta uuden tuotesarjan mielenkiintoa lisää, että suunnittelussa on ollut mukana myös kotimaamme ykkösrivin vapaalaskijoihin kuuluva Jenni Kaipainen. Jenni on yhdessä ruotsalaisen ja norjalaisen kollegansa kanssa päässyt alusta alkaen suunnittelemaan Skade-sarjan vaatteista ”omaan käyttöönsä” eli rinteiden ulkopuolella laskemiseen ja liikkumiseen mielestään parhaiten soveltuvia tuotteita.

Ensihavainnot Skade-takista

Ensivaikutelma punasävyisestä takista on naisellinen. Väriä enemmän tämän vaikuttaa kuoritakin miellyttävän tuntuinen materiaali.

Materiaaliltaan Haglöfs Skade-takki on GoreTexin uutta C-Knit –kangasta. Valmistajan mukaan uusi materiaali on aiempaa kevyempää, pehmeämpää sekä myös paremmin hengittävää. Kokeilussa Skade–takki tuntuikin perinteistä Goren Pro –kangasta huomattavasti pehmeämmältä ja mukavammalta.

Korkea kaulus ja iso huppu sekä ”eteen tuodut” diagonaaliset ventilaatiovetoketjut nousevat selkeimmin esiin Skade-takin ominaisuuksista ensisilmäyksellä. Kaksisuuntaisen vetoketjun avaamalla ja takkia tarkemmin tutkimalla selviää, että siinä on irrotettava lumilukko, pitkin vetoketjuin varustetut ulkotaskut sekä toimivan oloiset kiristysmahdollisuudet hihoissa, helmassa ja kauluksessa sekä hupussa.

Päälle puettuna takki näyttää yksinkertaisesti hyvältä, myös makutuomari on samaa mieltä. Leikkaus on rento, takki ei kiristä eikä myöskään pullota vääristä kohdista. Tarkemmalla mallailulla peilin edessä huomio kiinnittyy takin korkeaan kaulukseen sekä pitkään malliin. Molemmat lienevät yksityiskohtia, jotka on suunniteltu takin käyttötarkoitus hoitamattomien rinteiden ulkopuolella mielessä.

Kaiken kaikkiaan hyvän näköinen ja tuntuinen kokonaisuus on yhteenveto Skade-takin sovittamisesta syntyneestä fiiliksestä.

Skade-takki laskukäytössä

Haglöfsin Skade-takki osoitti toimivuutensa erittäin vaihtelevissa olosuhteissa.

Sekä poikkeuksellisen lämpimät aurinkopäivät että tuuliset pakkaspäivät eivät olleet minkään sortin ongelma, vaan laskija säilyi suojassa ja mukavan lämpöisenä vaihtelemissa keleissä. Myös ajoittaiset vesi-, räntä- ja lumisateet Skade-takki selvitti ilman minkäänlaisia merkkejä ”periksiantamisesta”.

Huomioita Haglöfs Skade-takin yksityiskohdista

  • Takin pitkä malli suojaa hyvin selkää ja takamusta.
  • Helman lumilukko ja nyörikiristys antavat tarvittaessa lisäsuojaa pohjattomilla puuterikentillä, mutta myös tuulta vastaan.
  • Huonolle kelillä suuri lipallinen huppu ja korkea kaulus nousevat arvoonsa ja suojaavat tehokkaasti käyttäjää.
  • Liikkumista ja lämmönsäätelyä puolestaan helpottavat hyvin hengittävä kangas, ja toimivat ventilaatiot.
  • Erittäin toimiva yksityiskohta on rei’itetty kaulus, joka vähentää hengitysilmasta syntyvän kosteuden kerääntymistä ja lasien huurtumista.
  • Monet järkevät yksityiskohdat, kuten hissilipputasku vasemmassa hihassa ja hyvä taskujen sijoittelu palvelevat myös rinteessä viihtyvää laskijaa.
  • Takki istuu hyvin ja on myös leikkaukseltaan ja mitoitukseltaan toimiva, alle mahtuu hyvin myös ekstravaatetta, kuten taukotakki.
  • Materiaali on mukavan miellyttävä ja hengittävä.

Yhteenveto

Haglöfs Skade on erinomainen ja laadukas kuoritakki paitsi offareille myös rinnekäyttöön. Mukana on erittäin toimivia ja hyvin viimeisteltyjä yksityiskohtia. Perinteiseen Goretexiin verrattuna uusi kevyempi C-Knit –materiaali koettiin erityisen mukavana. 

Tutustu tarkemmin Jennin huomioihin uuden laskuvaatemalliston suunnittelusta

Teksti: Lumipallo.fi
Kuvat: Haglöfs