Persoonat, Vapaalasku, Yleinen

Elämää laskemisen ehdoilla

Jenni Kaipainen ja Jussi Hynninen kertovat, millaista on elämäntapalaskijan arki.

Jenni Kaipainen ja Jussi Hynninen elävät lasketellakseen. He ovat lasketelleet pienestä pitäen ja siirtyivät vapaalaskun puolelle 2000-luvun puolivälissä.

Kaikki tähtää laskemiseen

Lähes kaikki, mitä Jenni ja Jussi tekevät tällä hetkellä elämässään, tähtää jollain tapaa laskemisen parissa vietetyn ajan maksimoimiseen. Vakituiset työt, Jennin opiskelut ja pysyvämpi koti saavat vielä odottaa. Lähiajan suunnitelmat ja haaveet rakentuvat laskettelusta ja lumen perässä reissaamisesta eri puolilla maailmaa.

– Maailmassa on niin monta hienoa ja vielä näkemätöntä, laskemiseen sopivaa, paikkaa. Uusi-Seelanti on kyllä ehdottomasti ykkösenä listalla, koska haluaisin myös kesäksi laskemaan, kertoo Jenni lähiajan haaveistaan lasketteluun liittyen.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Jussilla toiveissa siintää puolestaan Etelä-Amerikka ja Aasia.

– Lähden mahdollisesti Argentiinaan laskemaan syksyllä 2015. Japani kiinnostaa myös, koska en ole vielä käynyt siellä, Jussi raottaa mahdollisia tulevaisuuden suunnitelmiaan ja reissukohteitaan.

Vapaus, luovuus ja loputon leikkikenttä viehättävät

Jenni aloitti laskettelun talvella 1987, ollessaan vasta 2,5-vuotias. Laskettelu alkoi, kuten monella lajin harrastajalla, perheen kautta. Laskemisen perusteet ja salat hän oppi Pyhällä.

Siirtyminen vapaalaskun pariin sai Jennillä ensimmäisen kipinänsä, kun hän aloitti vuonna 2004 Pyhän hiihtokoulussa opettajana. Pyhä on ollut keskeinen paikka Suomessa vapaalaskijoille ja muiden suunnitellessa laskureissuja Keski-Eurooppaan, heräsi myös Jennin kiinnostus vapaalaskua kohtaan. Näin ollen siirtyminen vapaalaskun puolelle oli luonnollista kavereiden vanavedessä.

– Vapaalaskussa minua viehättää erityisesti laskemisen vapaus ja luovuus. Sama mäki ei ole ikinä kahta kertaa samanlainen. Koko ajan tajuaa enemmän, miten paljon on vielä opittavaa niin laskemisessa kuin luonnon ja olosuhteiden lukemisessa, Jenni raottaa vapaalaskun vetovoimaa.

Jussi puolestaan pääsi ensimmäisen kerran mäkeen vuonna 1984, ”vasta” kolmevuotiaana. Mäkeen hän olisi tahtonut tosin jo aiemmin, sillä houkuttimena ja esimerkkinä toimi erityisesti kilpaa laskenut isoveli. Laskemisen perusteita Jussi on harjoittanut alkujaan Etelä-Karjalassa, Myllymäessä Joutsenossa sekä Mellonmäellä Imatralla.

Ennen pitkää rinteessä laskeminen alkoi turhauttaa Jussia ja ensimmäiset vapaalaskureissut tuli tehtyä Lyngeniin, Norjaan vuonna 2005.

– Mukana oli varsin epämukavat kisamonot, lainassa olevat trekkerit ja huonot skinit, jotka piti teipata suksiin kiinni. Nukuttiin teltassa jäätiköllä ja valoa oli ehkä pari tuntia päivässä. Silti jäin koukkuun, muistelee Jussi nyt ensimmäistä reissuaan.

Elämäntapalaskijan talvi menee ulkomailla

Pariskunnan kotipaikka on virallisesti Suomi, mutta tammikuusta toukokuuhun he ovat laskemassa maailmalla. Huhtikuun alkuun asti Jenni ja Jussi ovat Itävallan Zillertalissa, jossa kotikeskus on Zillertal Arena. Itävallasta he jatkavat kevään tultua suoraan Pohjois-Ruotsiin. Loppukausi toukokuun loppupuolelle saakka menee Riksgränsenissä. Jenni menee siellä osa-aikaiseksi työntekijäksi helihiihtofirmalle.

– Talviaikaan laskupäiviä tulee normaalisti 4-6 viikossa. Välipäiviä pidetään kropan tarvitessa lepoa tai sään ollessa huono. Paljon laskevalle, hyvän laskupäivän ja ehjän sekä mahdollisimman pitkän laskukauden elinehto on hyvä kehonhuolto. Ennen rinteeseen menoa laskupäivä alkaa lämmittelyllä, esimerkiksi joogan muodossa, paljastaa Jenni hyväksi havaittuja käytäntöjä.

Illat menevät rentoutuen ja laskupäivän rasituksista palautuen yleensä kavereiden kanssa elokuvia katsellen, lukien tai nettiä selaillen. Välipäivät vietetään vaihtelevasti, kuten kylpylässä lilluen tai kaupungilla hengaillen. Alpeilla samassa talossa asuu yhteensä kahdeksan suomalaista, joten hyvästä seurasta ei tule kauden aikana puutetta.

Tavoitteena Freeride World Tourin kilpailut

Jenni myös kilpailee vapaalaskussa. Kilpailut pidetään eri puolille Alppeja, niihin osallistuminen ja valmistautuminen asettavat myös omia vaateitaan Jennin ja Jussin arkeen sekä normaaliin laskemiseen.

Jennin kisatavoite tälle kaudelle on kiertää kaikki 4-tähden Freeride World Qualifier – kilpailut. Kyseessä on karsintakiertueen korkeimman tason kisat, jotka on verrattavissa alppihiihdon Eurooppa Cupiin. Tällä kaudella Jennillä kisoja on ollut Verbierissä ja Engadinissa Sveitsissä sekä Hochfügenissä ja Axamer Lizumissa Itävallassa. Seuraavat kilpailut ovat Andorrassa ja Slovakiassa, lopukaudella ohjelmassa on vielä Sveitsi ja parit kisat Itävallassa.

Tuloksellisia tavoitteita Jenni ei ole asettanut itselleen, tavoitteena on saada laskut kisoissa omalle tasolleen.

– Kisat eivät ole mennyt tällä kaudella ihan nappiin, välillä on ollut mukana huonoa tuuria, välillä muuten vain jotakin omaa mokailua. Hochfügenissä oli ehdottomasti ehjin lasku, mutta siellä minut ilmeisesti arvioitiin jonakin muuna henkilönä. Helposti otan kisalaskut liian löysästi, vaikka pystyisin parempaan. Itseluottamusta ja kokemusta tarvitsee vain saada paljon lisää. Eli täydellistä kisalaskua tälle kaudelle vielä odotellaan. Lopullinen tavoite tulevaisuudessa on kuitenkin Freeride World Tour ja siellä kisaaminen, Jenni avaa menestystään ja tavoitteitaan tulevaisuudessa.

Jussi ei itse kilpaile. Hänen tavoitteena on auttaa ja tukea Jenni Freeride World Tourille.

– Toimin Jennin autokuskina, huoltajana, hierojana, koutsina ja henkisenä tukena. Siinähän sitä tekemistä jo onkin ihan riittävästi yhdelle miehelle, naureskelee Jussi.

Laskukauden ulkopuolella valmistaudutaan seuraavaan talveen

Talvikauden ulkopuolella Jenni ja Jussi tekevät töitä Suomessa. Kesän he viettävät Etelä-Suomessa ja syksyn Rovaniemellä optimoidakseen harrastusmahdollisuudet ja valmistautumisen tulevaan kauteen. Jenni ja Jussi ovat luontoelämysohjaajia, joten kesä menee heillä todennäköisesti tämän alan töissä. Olosuhteiden salliessa, pariskunnan haaveena olisi viettää kesä, tietysti laskien, Uudessa-Seelannissa.

– Koulutukseltani olen varsinaisesti liikunnanopettaja. Olen työskennellyt Vuokatin ja Lapin Urheiluopistoilla, viime syksyn olin Rovaniemellä tuntiopettajana, avaa Jussi elämäntapalaskijan arkisempaa, ammatillista puolta.

Rahan tienaamisen lisäksi myös kuntoilu ja muut mieluisat harrastukset ovat oleellista valmistautumista tulevaa kautta varten. Jussin kesäharrastuksiin kuuluvat oleellisena osana kalastus, maastopyöräily, kiipeily ja muutenkin monipuolinen liikunta. Hän on myös opettanut golfia, mutta se on jäänyt harrastuksista pois. Laji vei liikaa aikaa eikä kunto päässyt talvikautta ajatellen kehittymään tarpeeksi.

Kesällä Jenni puolestaan pelaa aktiivisesti beach volleytä. Tuleva kesä meneekin toivon mukaan turnauksia kierrellessä. Jennin kesäharrastuksiin kuuluu myös perustreenausta, joogaa, rullaluistelua, maastopyöräilyä ja punttisalia. Mieluisa kesälaji auttaa paljon myös lumettoman kauden ahdistukseen.

– Olen koko ikäni harrastanut musiikkia, mikä antaa mukavaa vastapainoa vauhdikkaalle elämälle. Tietty koirat ja välillä hevosetkin ovat vahvasti kuvioissa ja elämässäni mukana. Laskemisen takia omat opiskelut ovat nyt vähän jäissä, mutta eläinlääketieteelliseen minä sitten joskus haluan, paljastaa Jenni mielenkiinnon kohteitaan ja tavoitteitaan laskemisen ulkopuolella.

Vuodenajasta riippumatta Jenni ja Jussi suhtautuvat intohimoisesti elämäänsä sekä mielenkiinnon kohteisiinsa. Samaa elämän paloa he haluavat jakaa myös muille.

– Nauttikaa elämästä joka päivä! Elämä on niin lyhyt, joten kannattaa pyrkiä maksimoimaan aika itselle mieluisten asioiden parissa, tiivistävät he neuvonsa muille kuin yhdestä suusta.

> Tutustu, millaisin odotuksin Jenni oli suuntaamassa talveen marraskuussa 2013.
> Jussin kauden odotustunnelmia Skiexpo2013-viikonloppuna.

Kiinnostaako vapaalasku? Katso Jennin ja Jussin vinkit aiheesta!

Teksti: Laura Haro
Kuvat: Matti Möttönen ja Jussi Hynninen


Avainsanat:
, , , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Elämää laskemisen ehdoilla
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,75/5 - 8 ääntä)
Loading...