Hyppää sisältöön

Ruka-Kuusamon matkailussa ennätykset rikki

Matkailijamäärien kasvu Kuusamon lentoasemalla oli joulukuussa 2018 peräti 49%. Rukalla kirjattiin joulukuussa 77 000 hiihtopäivää – neljännes enemmän kuin edeltävänä vuonna.

Matkailijamäärien kasvu Kuusamon lentoasemalla joulukuussa peräti 49%

Kuusamon lentoaseman kautta kulki vuonna 2018 kaikkien aikojen ennätysmäärä matkailijoita. Finavian tilastojen mukaan Kuusamon lentoaseman kautta kulki yhteensä 113 569 matkustajaa. Lentoaseman kannattavuuden rajana on pidetty 100 000 matkustajaa. Vuonna 2017 matkailijamäärä oli 87 752, joten kasvua oli edelliseen vuoteen merkittävästi.

Finavian tuoreiden tilastojen mukaan Kuusamon lentoaseman matkailijamäärien vuotuinen kasvuvauhti 29 prosentilla on ollut kovinta verrattuna koko muuhun Suomeen ja Lappiin. Keskimääräinen kasvu yhteensä koko maan kentillä oli 10,1 %. Joulukuussa kasvu Kuusamon lentoasemalla oli peräti 49%. Suurin osa Kuusamon lentoaseman matkustajista oli kotimaasta ja Euroopasta. Kovasta kasvusta huolimatta suurin osa asiakkaista saapuu edelleenkin autolla kotimaasta ja Venäjältä. Myös lähimatkailun odotetaan kasvavan lähivuosina.

– Olimme asettaneet tavoitteeksemme päästä yli sadan tuhannen lentomatkustajan vuoteen 2020 mennessä, mutta onnistuimme saavuttamaan ja jopa ylittämään tavoitteemme etuajassa. Tämä on erinomaisen yhteistyön tulos, josta kiitos kaikille yhteistyökumppaneille niin Kuusamossa kuin muuallakin, toimitusjohtaja Mats Lindfors Ruka-Kuusamo Matkailu ry:stä sanoo.

Rukan uudet hissit rikkoivat kaikki ennätykset

Joulukuussa Rukan rinteissä kirjattiin 77 000 hiihtopäivää, peräti 24 % enemmän kuin vuosi sitten. Uudella maisemagondolilla on laskettelijoiden lisäksi matkustanut jo yli 5 000 jalankulkijaa, joka on myös ylittänyt odotukset.

– Investoimme juuri Rukan uusiin Express- ja gondolihisseihin 15 miljoonaa euroa. Investoinnin ansioista ennätyksellisesti kasvaneet asiakasmäärät pystyttiin palvelemaan ilman merkittäviä jonoja. Vähälumisesta alkutalvesta huolimatta kaikki rinnealueet saatiin myös auki jouluksi. Joulun aika oli Rukalla koko 50-vuotisen toiminta-aikamme vilkkain, iloitsee perheyritys Rukakeskus Oy:n toimitusjohtaja Ville Aho.

Rukan merkittävin uudistus, Village-2-Valley maisemagondoli, yhdistää nyt Rukan kävelykylän uuteen Rukanlaakso alueeseen, jonne rakenteilla oleva suurhotelli avautuu joulukuussa 2019. Kokonaisuudessaan Ruka-Kuusamon alueelle odotetaan lähivuosina jopa 100 miljoonan euron investointeja vastaamaan kasvavaa kysyntää.

Matkailun kasvu työllistänyt paikallisia majoitus-, kuljetus- ja ohjelmapalveluyrityksiä

Kuusamon alueen majoitus- ja ohjelmapalveluyrityksissä on riittänyt runsaasti kiirettä, kun alueella on liikkunut ennätysmäärä matkailijoita. Uudet matkanjärjestäjät Espanjasta ja Britanniasta ovat käynnistäneet mittavia tilauslentosarjoja. Kuusamon lentoasemalle laskeutui joulukuussa vilkkaimpana päivänä 14 lentoa.

Matkailun kasvu näkyy kuusamolaisissa yrityksissä kiireenä ja kasvaneena työvoimatarpeena. Ruka Adventures on ohjelmapalveluyritys, joka on yksi keskeisistä toimijoista tilauslentoasiakkaiden palvelussa.

– Meidän yrityksen kannalta kasvu on käytännössä tarkoittanut sitä, että kun joulukuussa 2017 tuli 6 tilauslentoa, jotka olivat meidän yrityksen ohjelmissa, niin tänä jouluna näitä tilauslentoja meidän asiakkaiden kautta on tullut Kuusamoon yhteensä 21. Pelkästään meidän yrityksemme palveluja on käyttänyt arviolta yli 2 500 asiakasta nyt joulukuussa, toimitusjohtaja Liisa Vihermaa Ruka Adventures – yrityksestä kertoo.

– Kun vuonna 2013 mieheni kanssa ostimme yrityksen, aloitimme yhden myynti-ihmisen ja kolmen oppaan kanssa, nyt meillä on töissä 20 opasta ja viisi henkilöä muissa tehtävissä. Kasvaneiden asiakasmäärien palvelemiseksi olemme tarvinneet paljon paikallisia yhteistyökumppaneita ja palveluntuottajia kuten kuljetusyhtiöitä, ravintolapalveluita ja ohjelmapalveluita. Kapasiteetti on ollut nyt lähes täydessä käytössä, Vihermaa kuvailee.

Ruka-Kuusamo Matkailu ry:n arvion mukaan myös matkailijoiden yöpymiset ovat nousseet joulukuussa jopa 20 % verrattuna edelliseen vuoteen. Tilastokeskuksen viralliset tiedot majoituksesta ovat kuitenkin saatavilla vasta helmikuussa.

– Vähäluminen alkutalvi ei vastannut täysin meidän odotuksiamme, mutta joulukuun osalta kasvu tulee ylittämään jopa kovimmat ennakko-odotukset. Pitkäjänteinen yhteistyö tuottaa nyt tulosta. Tästä on hyvä jatkaa uusien investointien toteuttamista ja elinvoiman vahvistamista yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa, Lindfors kuvailee.

Tutustu Rukan hiihtokeskusesittelyyn

Lähde:Ruka-Kuusamo Matkailu ry
Kuvat: Simo Vunneli