Kohteet, Maastohiihto, Yleinen

Seefeldin ladut – opas parhaille paikoille

Alppien parhaana maastohiihtokohteena pidetty Seefeld isännöi pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisoja helmikuussa. Tutustu tarkemmin tämän Itävallan klassikkokohteen mahdollisuuksiin maastohiihtäjille.

Alpeille murtsikoimaan? Ajatusta mielessä pyörittelevät törmäävät väistämättä tiedonhaun jossain vaiheessa Itävallan ja Saksan rajalla sijaitsevaan Seefeldiin, joka tarjoaa erinomaiset puitteet hiihtourheilulle.

Seefeldin ladut jakaantuvat viiden kylän alueelle

Tirolissa noin 30 minuutin automatkan päässä Innsbruckista sijaitseva Seefeld on tunnettu hyvistä edellytyksistään maastohiihdon harrastamiselle. Kaksien talviolympialaisten sekä MM-kisojen myötä rakennetut suorituspaikat ja lähes 300 kilometrin latuverkosto takaavat, että puitteet lajin harrastamiseen ovat erinomaiset.

Aurinkoinen ja lumivarma tasankolaakso 1200 metrin korkeudella mukavasti kumpuilevine niitty- ja metsämaastoineen soveltuu kuin luonnostaan monipuolisen latuverkoston pohjaksi. Säilölumi sekä uusimman tekniikan mukainen kalusto takaavat pitkän kauden. Kaiken kruununa ympärillä kohoavat mahtavat alppimaisemat valkoisina hohtavine vuorenhuippuineen. Alueen korkeatasoiset hotellit sekä laadukkaat ravintolat ovat puolestaan tänne suuntautuvan hiihtomatkan huippuelämyksiä jo itsessään.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Seefeldissä maastohiihdetään erinomaisissa puitteissa.

Seefeldin ladut jakaantuvat laajemmin samassa laaksossa sijaitsevien kylien välille. Hiihdettäviä latuja alueella on yhteensä noin 250 kilometriä, joista lievä enemmistö perinteisen tyylin latu-uraa ja leveämpää vapaan tyyliin latupohjaa vajaat puolet. Kattavan latuverkoston keskipisteenä on Seefeld in Tirol nimellä tunnettu kylä monipuolisine palveluineen. Seefeldistä koilliseen, eli Münchenin suuntaan, toistakymmentä kilometriä siirryttäessä  juuri ennen Saksan rajaa vastaan tulee Scharnitz. Seefeldistä kaakkoon, Innsbruckin suuntaan puolestaan Reith bei Seefeld. Lounaan suuntaan sijoittuu Mösern. Ja luoteessa hiihtoverkostoa puolestaan rajaa Leutasch.

Seefeldin kattava latuverkosto soveltuu kaikille hiihtäjille ja tarjoaa unohtumattomia elämyksiä myös kaiken kuntoisille. Alueen latujen arviointia helpottaa niiden luokittelu laskettelurinteistä tutulla tavalla – helpoimmat ladut on merkitty sinisiksi, hieman vaativammat punaisiksi ja vaikeimmat saavat luokitteluksi mustan. Enemmistö alueen laduista on sinisiä (noin 45% latukilometreistä), joten maastohiihto Alpeilla, ei ole ainoastaan jyrkkiä nousuja ja laskuja, vaan isolta osalta mukavaa etenemistä todella hulppeista maisemista nauttien.

Seefeldin ladut: alue- ja reittivinkit

Seefeldin maine Alppien parhaana hiihtokohteena ei ole liioiteltu. Monien mielestä alueen puitteet maastohiihdolle ovat maailman parhaimmistoa. Mutta mistä erityisesti löytyvät Seefeldin seudun parhaimmat pätkät?

Seefeldin tunnetuinta maamerkkiä ympäröivät mukavan tasaiset ladut. 

Aloittelijat ja hiihtotaitojen kertaajat löytävät erinomaisen harjoituspaikan Seefeldin oman kylän alueelta ja erityisesti alueen näkyvän maamerkin Seekirchl-kirkon ympäristön helpoilta laduilta. Omia taitoja on helppo verestää ja myös kehittää täällä asiantuntevien hiihdonopettajien avulla. Kylän ulkopuolelle suunnistettaessa ladut muuttuvat haastavammiksi. Todellisia haasteita kaipaavien kannattaa käydä tutustumassa esimerkiksi kisalatujen luistoon.

Mikäli suksi on erityisen hyvin syönnillään, kannattaa niiden kärjet suunnata Scharnitzin suuntaan ja ulottaa hiihtolenkki aina Saksan puolelle saakka. Alueen kattava latuverkosto jatkuu maasta toiseen ja lenkkiä on helppo jatkaa naapurimaan puolella esimerkiksi Mittenwaldiin saakka. Tällöin Saksan puoleiselle edes takaiselle lenkille pituutta tulee mukavasti. Paluu Seefeldiin sujuu samaa hyvin hoidettua latuverkostoa pitkin.

Maisemat häikäisevät myös Seefeldistä Aulandiin suunnattaessa.

Reithin suuntaan eli Seefeldistä etelään/koilliseen siirryttäessä mukavan lenkin tarjoaa esimerkiksi Aulandin pikkuruiseen kylään suuntautuva lenkki. Mösernin suunnassa on puolestaan myös vaativampia latuja. Haastavampaa ja mäkisempää maastoa kaipaavien on hyvä suunnata tällöin esimerkiksi Wildmoosin suuntaan.

Yleisesti alueen parhaat hiihtoreitit löytyvät Leutaschin laakson alueelta, jossa kattava ja helpomman puoleinen latuverkosto johdattaa hiihtäjät toinen toistaan idyllisempien pikkukylien läpi korkeiden vuorenhuippujen siintäessä lumoavina horisontissa. Esimerkiksi Gaistalin suuntaan menevä lenkki lumoaa maisemillaan. Mukavia pikkukyliä ja laaksomaisemia löytyy puolestaan Leutaschista myös Scharnitzin ja Mittenwaldin suuntaan hiihdettäessä.

Leutaschin seudun hiihtoreittejä pidetään alueen parhaimpina.

Lumipallon vinkit Seefeldin laduille:

  • B5 – Katzenloch, vajaa 7 km – Leutaschin klassikko. Mahtavat maisemat, mukavat taukopaikat ja omanlainen tunnelma.
  • B1 – Seefeldistä Möserniin ja takaisin – mukava hiihtolenkki, erityisesti paluumatkan hienot maisemat palkitsevat. On mahdollista yhdistää myös moniin muihin lenkkeihin.
  • A9 – Unterleutash, noin 14 km – Leutaschin alueen parhaimmistoa. Helppo ja erinomaisesti hoidettu latu todella hienojen alppimaisemien keskellä. Parhaimmillaan aurinkoisella kelillä.
  • C1 – WM2019, reilu 8 km – yksi Saafeldin haastavimmista kisaladuista, kokeilemisen arvoinen kaikille alueella vieraileville.

Seefeldin ladut – huomioi nämä

Paikalliset latukäytännöt poikkeavat suomalaisista. Alueen asukkaille ja muualta saapuville hiihtäjille Seefeldin laduille on viiden-viidentoista euron päivämaksu ostotavasta riippuen. Alueella majoittuvat saavat latumaksun etuhintaan, usean päivän latukortti kaudella 2018-2019 on 15 euroa.

Alppien klassikkokohde soveltuu monipuoliseen aktiivilomailuun.

Maailmanluokan latujen lisäksi Seefeld on tunnettu erinomaisista laturavintoloista, monipuolisista ostosmahdollisuuksista sekä myös usein vähemmälle huomiolle jäävästä laskettelukeskuksesta. Huomioi, että Seefeldin alueen laturavintolat ovat usein lähempänä korkeatasoisia rinneravintoloita kuin kotimaisia latukahviloita.

Itse Seefeldin majoituskapasiteetti on sangen rajattu, jonka vuoksi iso osa alueella näyttäytyvistä hiihtäjistä saapuu muualta. Hieman kauempana Seefeldistä majoittuminen on usein edullisempaa. Toimivana esimerkkinä alueen pikkukylien lisäksi Saksan rajan toisella puolella noin 40 kilometrin päässä sijaitseva Garmisch-Partenkirchen kattavine majoitusvaihtoehtoineen.

Tutustu Seefeldin seudun hiihtomaisemiin ja -puitteisiin oheisella videolla.

Pohjoismaisten hiihtolajien MM-kilpailut Seefeldissä 19.2. – 3.3.2019.

Seefeldin hiihtokeskusesittely Lumipallossa

Lähteet: Seefeld.com, Tirol.com, Skiseefeld.com
Teksti: Antti Hurskainen
Kuvat ja video: Olympiaregion Seefeld


Avainsanat:
,
Arvostele artikkeli:
Seefeldin ladut – opas parhaille paikoille
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,43/5 - 7 ääntä)
Loading...