Kesälajit, Muut aktiviteetit, Yleinen

Alppien ylitys pyörällä – Transalp

Transalp eli Alppien ylitys pyörällä on ikimuistoinen kokemus kaikille fyysisten haasteiden ystäville.

Alppien ylitys pyörällä on helposti toteutettavissa säännöllisellä harjoittelulla ja etukäteissuunnittelulla. Poimi Transalp-vinkit elämäsi parhaimpaan pyöräretkeen.

Ensimmäinen Transalp maastopyörällä vuonna 1989

Mahtavat Alpit ovat tarjoilleet liikenteellisiä ja fyysisiä haasteita ammoisista ajoista alkaen. Korkeiden huippujen välissä kylistä toisiin risteilevät polut ovat muodostaneet luontevan reittiverkoston niin lähiseudun asukkaille kuin kauempaa tuleville.

Useat valloittajien, hallitsijoiden tai pyhiinvaeltajien mukaan nimetyt reitit toimivat edelleen kulkuväylinä Alppien yli liikuttaessa. Esimerkiksi Napoleon teki tutuksi Välimeren rannalta Alppien yli vievän ja nimeään kantavan reitin vuonna 1815. Jo paljon tätä ennen Karthagon menestyksekäs sotapäällikkö Hannibal joukkoineen ylitti vuoriston norsuilla roomalaisia vastaan taistellessaan.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Nykyajan alppivalloittajien esikuvana voidaan puolestaan pitää saksalaista Andreas Heckmairia. Heckmair toteutti vuonna 1989 ensimmäisen Transalp-Tourin maastopyörällä eli usean päivän mittaisen pyöräretken Alppien yli. 312 kilometrin mittainen pyörämatka alkoi Saksan Obersdorfista ja päättyi kuusi päivää myöhemmin Italian puolella Garda-järvelle. Korkeuseroa reitillä kertyi 13 500 metriä. Yöt nukuttiin ensisijaisesti reitin varren alppikylissä.

Alppien ylitys maastopyörällä onnistuu useita erilaisia Transalp-reittejä pitkin.

Nykyisin Transalp-reittejä on olemassa valtava määrä. Valtaosa niistä ylittää Alpit pohjois-etelä -suunnassa. Alppien kattava hissiverkosto mahdollistaa myös konevoiman hyödyntämisen Transalp-reiteillä. MTB-Transalppien lisäksi Alppien ylitys onnistuu toki myös maantie- tai retkipyörällä sopivalla reittivalinnalla.

Transalp-pyöräretkelle valmistautuminen

Alppien yli vievästä Transalp-reissusta haaveilevan on hyvä käyttää hetki aikaa pyöräseikkailun suunnittelulle ja siihen valmistautumiseen.

Milloin, kenen kanssa, kuinka monta päivää, kuinka pitkiä päivämatkoja sekä kuinka paljon nousumetrejä ovat hyviä kysymyksiä, jotka auttavat itselle sopivien reittivaihtoehtojen hahmottamisessa. On hyvä myös pohtia, suuntaako reissuun kaikki valmistelut ja varaukset itse hoitaen vai hyppääkö ”valmiiseen satulaan” matkanjärjestäjän ja ammattitaitoisen pyöräoppaan avustamana.

Korkealle johdattavilla Transalp-reiteillä lumi ja sääolosuhteet voivat yllättää erityisesti alku- ja loppukesällä. Lumi määrittääkin usein Alppien yli vievien reittien varren alppimajojen ja muiden majapaikkojen aukiolosesonkia. Parhaaseen kesäsesonkiin ajoitetetulla Transalp-reissulle on hyvä varata matkan varren majapaikat riittävän ajoissa.

Alppien ylitys maastopyörällä vaatii riittävää kuntoa – pyörän satulassa vietetään päivittäin useita tunteja.

Suunniteltu Transalp-reittivalinta vaikuttaa suoraan myös tarvittavaan fyysiseen valmistautumiseen ennen koitosta. Useana päivänä putkeen toistuvat pitkät nousut ja vauhdikkaat laskut vaativat kuntoa. Mitä paremmassa kunnossa olet, sitä nautittavampi myös Alppien ylitys pyörällä on.

Hyväkuntoisilla ja helpoilla asfaltti- ja sorateillä ajaminen on nautintoa lähes kenelle tahansa. Reitin muuttuessa kivikkoiseksi poluksi kuljettajalta vaaditaan kunnon lisäksi myös riittävää ajotekniikan hallintaa. Sopivan mittaiset päiväetapit ja nousumetrit mahdollistavat myös maisemien ihailun, kun kaikki voimat eivät mene pelkkään selviytymiseen.

Alppien ylitys pyörällä: Transalp-esimerkkejä

Tutustu Transalp-esimerkkeihin alla ja löydä oma unohtumaton pyöräseikkailu Alppien yli.

Roomalaisten reitti Via Claudia Augusta

Helppona Transalp-vaihtoehtona ensikertalaiselle voidaan pitää esimerkiksi roomalaisten jalanjäljissä kulkevaa Via Claudia Augusta Transalp -reittiä. Pääosin sora- ja pyöräteitä pitkin ajettava reitti tarjoaa vaihtoehtoja niin maasto- kuin maantiepyöräilijöille.

Nykyajan klassikko Heckmair Transalp

Transalp-maastopyöräreittien originaali esikuva, 312 kilometriä ja kuusi päivää matkantekoa Etelä-Saksasta Itävallan ja Sveitsin kautta Italian Garda-järvelle. Eksperteille, vaatii erinomaista kuntoa.

Baijerin hallitsijan Maximilliansweg

Pitkä 12-etapin ja noin 650 kilometrin länsi-itä -suuntainen Transalp-reitti Baijarin etelä-osissa kulkee mukaellen vanhaa 1800-luvun vaelluspolkua. Samoihin maisemiin tutustuttaa myös Deustche Alpenstraße automatkailijat.

Useiden Transalp-pyöräreittien eteläisenä päätepisteenä toimii Garda-järvi Italiassa.

> Transalp Alppien yli pyörällä -reittiesimerkkejä

Teksti: Antti Hurskainen
Kuvat: Shutterstock.com


Avainsanat:
, , , , ,
Arvostele artikkeli:
Alppien ylitys pyörällä – Transalp
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,33/5 - 3 ääntä)
Loading...