Hyppää sisältöön

Autolla Alpeille? Katso Alppien kauneimmat autoreitit maittain!

Eurooppa on erinomainen automatkailukohde. Mantereen monet maisemallisesti mieleenpainuvimmat tie-osuudet löytyvät puolestaan Alpeilta.

Mistä löytyvät Alppien kauneimmat autoreitit? Lumipallon esittelyssä viisi ikimuistoista asfalttipätkää esimerkiksi tulevaa kesälomareissua varten.

Saksan Alppien kaunein autoreitti – Deutsche Alpenstraße

Suomesta Alpeille suuntautuva lomareissu kulkee usein Münchenin lentokentän kautta. Müncheniin suunnatessa on hyvä huomata, että tämä Baijerin pääkaupunki on mainio lähtö- ja päätepiste monille mielenkiintoisille autoreiteille. Alppien rajalla sijaitseva Baijeri on itsessään erinomaista automatkailualuetta ja seudulta löytyykin yksi alppiteiden ehdottomista klassikoista.

Deutsche Alpenstraße / German Alpine Road -nimellä tunnettu 450 kilometrin tie kulkee Baijerin osavaltion eteläosassa Itävallan rajan tuntumassa. Lentämällä Alpeille suuntaavalle matkaajalle vaihtoehto Münchenille on Itävallan puolella sijaitseva Salzburg, josta German Alpine Roadin aloitus- tai päätepisteenä toimivaan Schönau am Königsseehen on vain noin 30 kilometrin matka. Innsbruck puolestaan sijaitsee noin reitin puolessa välissä ja on myös looginen vaihtoehto. Reitin päätepiste Lindau sijaitsee puolestan Bodenseen rannalla lähellä Sveitsin rajaa.

Kuvauksellinen Lindau Bodenseen rannalle toimii German Alpine Road -reitin virallisena lähtöpisteenä. Reitin voi toki ajaa kumpaan suuntaan tahansa.

Mitä sitten on odotettavissa tällä Saksan vanhimmalla matkailureitillä? Todellista ajonautintoa, hienoja järviä, vuoria, laaksoja ja aitoa baijerilaista kulttuuria. Ikimuistoista ihasteltavaa on esimerkiksi reitin varren 25 vanhassa linnassa, luostareissa ja palatseissa. Matkan varrelle sijoittuu myös Saksan suurin laskettelukeskus Garmisch-Partenkirchen monipuolisine loma- ja aktiviteettivaihtoehtoineen.

Tärpit: Ajonautintoa on hyvä jatkaa myös Alpeilta poispäin. Lindausta reilun 150 kilometrin päässä alkaa nimittäin yksi Saksan parhaista nautintopätkistä autolla tai moottoripyörällä, Schartswaldin maisemissa kulkeva 70 km mittainen Black Forest Panoramic Route.

Itävallan Alppien kaunein autoreitti – Grossglocknerin alppitie

Itävallan puolella maan klassisin Alppi-autoreitti kulkee nimellä Grossglocknerin alppitie / Grossglockner Hochenalpenstrasse / Grossglockner High Alpine Road. Maan korkeimman vuoren Grossglocknerin maisemiin vievä maisemareitti on samalla myös Itävallan korkeimmalle nouseva päällystetty vuoristosolan ylitys – parhaimmillaan täällä pistäydytään 2504 metrin korkeudessa. Korkeus on hyvä huomioida myös varustautumisessa, reitin alkupäässä saattaa olla mukavat kesäkelit, kun taas korkeuksiin kohottaessa lämpötila voi painua alle kymmenen asteen ja jopa lähelle nollaa.

Kokonaisuudessaan Grossglocknerin mahtava alppitie on 48 kilometriä pitkä. Koska tie on rakennettu nimenomaan erilliseksi maisemareitiksi, on tieosuudella käytössä erillinen pääsymaksu. Maksullisuutta ei missään nimessä kannata pelästyä, sillä Grossglocknerin maisemiin kohoava tie on huikaisevan ikimuistoinen ajokokemus: 36 toinen toistaan tiukempaa neulansilmää saa leveän hymyn myös mahtavissa maisemissa ajamisesta nauttivan kuskin kasvoille.

Grossglocknerin alppitien eteläpäässä sijaitseva Heiligenblut on suositeltava pysähdyspaikka.

Grossglocknerin alppitie on helposti saavutettavissa esimerkiksi monipuolisena kesäkohteena tunnetusta Zell am Seestä ja/tai Kaprunista käsin. Etelästä lähestyttäessä luontevan reitin tälle kauniille tielle tarjoaa puolestaan Lienzin kaupunki.

Tärpit: Mainion taukopaikan Itävallan kauniilla alppitiellä tarjoaa kuvankaunis Heiligenblut. Kuuluisa vuoristokiipeilijöiden kylä on yksi koko Alppien kauneimmista.

Italian Alppien kaunein autoreitti – Grande Strada delle Dolomiti

Nautiskelijoiden Italia on todellinen makupala myös automatkailijalle tai moottoripyörällä matkaa tehden. Alppien osalta Italiassa on useita erittäin kuuluisia, suosittuja ja paikoitellen jopa ruuhkaisia tiepätkiä, esimerkkinä 28 kilometrin ja 48 neulansilmän Stelvion solan ylitys. Roadtrippaajalle maa tarjoaa myös monin verroin kokonaisvaltaisempia ajokokemuksia, joista yksi erityinen  johdattaa kulkijansa Dolomiittien maailmanperintömaisemiin.

Grande Strada delle Dolomiti / The Great Dolomites Road ei todennäköisesti ole yhtä kuuluisa kuin monet muut Alppien klassisista maisemareiteistä. Käytännössä tämä on  hyvä asia – autoilu ei ole tällöin pelkkää letkassa ajoa muiden määräämään tahtiin. Keski-Euroopaan kuumimpaan kesäloma-aikaan heinä-elokuussa on hyvä kuitenkin varautua, että myös tällä reitillä riittää kanssamatkustajia. Kanssamatkustajat eivät kuitenkaan estä maisemien ihailua, sillä koko Dolomiittien alue on kuin luotu nautinnolliseen automatkailuun hienoista maisemista nauttien.

Maailmanperintökohde Dolomiiteillä serpentiinitien neulansilmämutkat seuraavat toisiaan. 

Dolomiitteihin tutustuttava klassikkoreitti alkaa Bolzanosta ja päättyy Cortina d’Ampezzon laskettelukeskukseen. Pituutta sille tulee noin 110 kilometriä. Matkan varrella on mahdollisuus bongata useita Dolomiittien kuuluisia hiihtokeskuksia, kuten Canazei ja Arabba sekä mahtavia korkeuksiin kohoavia vuorenhuippuja. Reitti on toki mahdollista ajaa myös päinvastaiseen suuntaan, eikä kulkusuunta huononna reitin hienoutta.

Tärpit: Mielenkiintoisen vaihtoehdon reitille saat aloittamalla reitin Bolzanon sijaan sen eteläpuolella sijaitsevasta Orasta (saksaksi kartoissa Auer) ja jatkamalla reittiä Cortina d’Ampezzon jälkeen Cima Cognaan asti. Pituutta tieosuudelle tulee tällöin noin 170 kilometriä ja se kulkee kokonaisuudessaan helposti navigoitavana tietä SS/SR48 pitkin.

Sveitsin Alppien kaunein autoreitti – Grand Tour of Switzerland

Pidemmistä ajomatkoista innostuneiden kannattaa suunnata ehkä vähän yllättäen pikkuriikkisenä pidettyyn Sveitsiin. Maasta löytyy nimittäin useita Alppien kauneimpina pidettäviä autoreittejä. Todellisena kruununa voidaan pitää 1600 kilometrin mittaista Grand Tour of Switzerland -kierrosta. Tämä todellinen Alppi-autoreittien pikkujättiläinen takaa nähtävää ja koettavaa yltäkylläisesti.

Tiivistetysti Grand Tour of Switzerland on rengasreitti koko Sveitsin ympäri, muutamalla strategisella pisto-osuudella täydennettynä. Automatka tuo tutuksi tämän keskeisen alppimaan monipuolisuuden kauniiksi kokonaisuudeksi paketoituna. Matkailullisesti ”suuri Sveitsin kierros” on autoilijalle mukava kokemus, sillä reitti kulkee pääpiirteissään Sveitsin tunnetuimpien ja parhaiden matkailukohteiden kautta. Tutuksi tällä reitillä tulevat niin klassiset laskettelukohteet, kuten Zermatt ja St. Moritz, mutta myös monet vielä löytämistään odottavat helmet.

Grand Tour of Switzerland kiertää koko Sveitsin. Nämä kauniit maisemat odottavat reitin varrella Bissonessa Lugano-järven rannalle.

Sveitsin kiertoajelusta kiinnostuneelle helpoin tapa reissun toteuttamiseen on varata lennot Zürichiin tai Geneveen, sillä Grand Tour of Switzerland kiertään molempien lentokenttäkaupunkien kautta. 1600 kilometrin seikkailulla nähtävää on todella paljon eikä reissua kannata pilata liialla kiirehtimisellä. Kerran elämässä automatka Sveitsissä on takuulla ikimuistoinen juttu.

Tärpit: Sveitsin kiertoajeluun kannattaa sisällyttää myös tarkempi tutustuminen Euroopaan neljänneksi pienimpään maahan ja todelliseen Alppiklassikkoon eli Liechtensteinin ruhtinaskuntaan. Tämä onnistuu helposti Vaduzissa Appenzellin ja St. Moritzin välisellä osuudella.

Ranskan Alppien kaunein autoreitti – La Route des Grandes Alpes

Tiukkoja mutkia, korkeita huippuja sekä kauniina kimaltelevia vesistöjä on luvassa automatkalla myös Ranskan puolelle siirryttäessä. Loistavia kontrasteja sekä monien mielestä täydellisen päätöksen lomareissulle saa suuntaamalla auton nokan Ranskassa kohti etelää. La Route des Grandes Alpes / Great Alpine Road vie hienolle matkalle Geneve-järven maisemista aina Välimerelle saakka.

Noin 700 kilometrin reitti kulkee 18 korkealla sijaitsevan vuoristosolan kautta. Korkeus on tärkeää huomioida matkantekoa suunniteltaessa, sillä lumen vuoksi reitti on kokonaisuudessaan avoinna pääsääntöisesti kesä-lokakuussa. Auto- ja moottoripyörämatkailun lisäksi La Route des Grandes Alpes -reitti soveltuu hyvin myös kiireettömään polkupyörämatkailuun. Täällä voit tutustua useisiin Ranskan ympäriajosta tuttuihin vuoristoetappeihin.

Automatka Ranskan Alpeilla palkitsee. Monet Alppien suosituista maisemateistä soveltuvat erinomaisesti matkantekoon myös polkupyörällä.

Reitin aloituspisteenä on Thonon-les-Baines Geneve-järven eteläpuolella ja loogisena päätöksenä toimii Nizza Välimerelle saavuttaessa.  Vieressä vilistää hiihtolomamatkoilta tuttuja keskuksia, kuten La Plagne, Morzine, Les Gets ja La Clusaz. Saksankielisissä Alppimaissa vierrailleissaan helposti unohtaa, että vuoristoketju jatkuu Meri-Alppeina Ranskan ja Italian puolella aina Välimerelle saakka. Täydellistä seutua kesäiseen lomatunnelmaan pääsemiseksi.

Tärpit: Ranskan puolella Annecyn, Lyonin ja Grenoblen seuduilta löytyy myös useita muita reittejä vuoret ja Välimeren yhdistävään automatkailuun. Mahdollisuudet vain lisääntyvät siirtämällä reitin päätepiste Välimerellä Italian puolelle.

Teksti: Antti Hurskainen
Kuvat: Shutterstock.com