Norjan korkein vuori Galdhøpiggen kutsuu valloitukseen
Norjan korkein vuori Galhøpiggen on 2469 metrin korkuisena myös Pohjois-Euroopan korkein vuori.
Norjan korkein vuori Galdhøpiggen on saavutettava huippu normaalikuntoiselle. Tutustu tarkemmin tämän kiehtovan vuoren mahdollisuuksiin.
Norjan korkein vuori Galdhøpiggen Jotunheimenissa
Norjan korkein vuori Galdhøpiggen sijaitsee noin 370 kilometriä luoteeseen maan pääkaupungista Oslosta korkeista vuoristaan kuuluisalla Jotunheimenin alueella. Oslosta nopein reitti seudulle kulkee ensin pohjoiseen kohti maan talviurheilupääkaupunkia Lillehammeria, josta Galhøpiggenille on vielä noin 200 kilometrin matka.
Maantieteellisesti Norjan korkein vuori sijaitsee Etelä-Norjassa. Jotunheimenin vuorialue kansallispuistoineen on suosittua matkailuseutua, jossa Skandien vuoristo levittäytyy esiin ylväimpänä kaikessa mahdissaan. Seutu on iso keskittymä Norjan yli kaksitonnisille vuorille ja Norjan korkeimmista vuorista peräti 29 sijaitsee Jotunheimenin alueella. Lähes Galdhøpiggenin korkuisena Norjna toiseksi korkein vuori Glittertind kohoaa 2465 metriin merenpinnasta.
Vertailukohtaa antaa, että massiivisena pidetty Ruotsin korkein vuori Kebnekaise on lähes 400 metriä Galdhøpiggeniä matalampi. Ja Suomen korkein Haltiin huippu puolestaan jo yli 1100 metriä alempana.
Galghøpiggenin huiputtaminen
Itse vuorena Galdhøpiggeniä ei pidetä mitenkään erityisen vaikeana. Toki riittävä peruskunto ja ymmärrys tuntureilla tai vuorilla liikkumisesta sekä nopeasti muuttuvan sään vaikutuksista on hyvä perusta Norjan korkeimmalle vuorelle suuntautuvalla reissulla, mutta varsinaista alppi- tai vuorikiipeilykokemusta Galdhøpiggen ei itsessään vaadi.
Galhøpiggenin sijainti kansallispuistossa ja korkeus puurajan yläpuolella on kuitenkin hyvä tiedostaa – ongelmien ilmaantuessa avun saaminen voi kestää tai ei aina sääolosuhteista johtuen ole edes mahdollista. Alla tarkempaa kuvausta Norjan korkeimman vuoren huiputtamisesta kiinnostuneille.
Galghøpiggen kesällä: patikointi ja kiipeily
Norjan korkein vuori Galdhøpiggen on ensisijaisesti kesäkohde ja parhaina kesäpäivänä Galhøpiggenin huipulla vierailee jopa useita satoja kävijöitä. Kesäkausi Galdhøpiggenillä tarkoittaa normaalivuotena kesä-syyskuun välistä aikaa.
Perusmuodossaan Galdhøpiggenin huipulle on kaksi vaihtoehtoista reittiä, valinta näiden välillä on kiinni lähinnä omasta kunnosta ja mieltymyksistä. Valittavasta reitistä huolimatta Galdhøpiggenin huiputus tietää pitkää päivää ulkona. On hyvä huomata, että norjalaisissa reittikuvauksissa annetut ohjeelliset ajat reiteille on tasamaahan tottuneille suomalaisen näkökulmasta hyvinkin optimistisia.
Galdhøpiggen kesäreitti: Juvashytta – Galdhøpiggen
Lyhyempi reitti Galdhøpiggenille starttaa Juvashyttanin tunturimajalta. Juvashyttanin maja sijaitsee noin 33 kilometrin päässä Lomin kylästä 1850 metrin korkeudessa. Majalle kulkeva tie on avoinna vain kesäaikaan.
Juvashyttanilta Galdhøpiggenille vievä reitti kulkee Styggebreen-jäätikön kautta, ja turvallisuusyistä johtuen se on kuljettavissa ainoastaan köysistönä oppaan johdolla. Kesäsesongilla Juvashyttanilta lähtee päivittäin 1-2 opastettua nousua huipulle, yleisten opastusten lisäksi on mahdollista varata opas myös omalle ryhmälle.
Helpoin perusreitti Galdhøpiggenille vaatii jäätikön ylittämisen.
Kokonaisuudessaan Juvashyttanilta matkaa Galdhøpiggenin huipulle tulee noin 650 korkeuserometrin ja reilun 5 pituuskilometrin verran, aikaa edestakaiseen suoritukseen tulee varata minimissään 5 – 7 tuntia. Juvashyttanilta Galhøpiggenille vievä opastettu reitti jakautuu kolmeen etappiin oheisesti:
- Juvashytta – jäätikön reuna: tasaista nousua noin 2,8 kilometrin verran, aikaa kuluu vajaa tunti. Huomioi, että mikäli ensimmäinen etappi vie osallistujalta liian pitkään (yli 1,5 tuntia), voi opas keskeyttää hänen retkensä turvallisuussyistä.
- Styggebreen-jäätikön ylitys: tauon jälkeen köysistöjen muodostaminen ja jäätikön ylitys, aikaa ylitykseen kuluu vajaa tunti.
- Piggura – Galdhøpiggenin huippu: köysistöjen purku ja reitin jyrkin osuus, aikaa Galdhøpiggenin huipulle tällä viimeisellä etapilla kuluu puolesta tunnista tuntiin.
Palaa on samaa reittiä takaisin. Reitin haastavuutta kuvaa hyvin, että päivän mittaan täällä saattaa törmätä useisiin norjalaisiin perheisiin kouluikäisten lasten ja tunturissa liikkumiseen tottuneiden koiriensa kanssa. Ei siis mikään mahdoton rasti toteutettavaksi.
Galdhøpiggen kesäreitti: Spilerstulen – Galdhøpiggen
Vaihtoehtoinen – omatoimisille ja hyväkuntoisille suositeltava – reitti starttaa Spiterstulenin majalta Visdalenin laaksossa noin 32 kilometrin päässä Lomin kylästä huipun vastakkaisella suunnalla Juvashyttaniin verrattuna. Lähtö Galdhøpiggenin valloitukselle on tällöin metsänrajassa noin 1100 metrissä.
Spiterstulenista Galdhøpiggenin huipulle kulkee useita vaihtoehtoisia reittejä. Suosituin reitti on selkeästi merkattu ja siten tehtävissä myös ilman opasta. Pituutta päivälle tällöin tulee vähintäänkin 7 – 9 tunnin verran. Edestakaista matkaa tulee kilometreissä noin 13 ja nousumetrejä noin 1520. Tekniseltä luokittelulta tämä reitti on helppo.
Spiterstulenista Galdhøpiggenille kulkeva reitti kiertää kolmen yli kaksitonnisen huipun yli ja matkalle mahtuu niin tunturimetsikköä kuin lunta ja kiviä. Takuulla ikimuistoinen kokemus tämäkin.
Galghøpiggen talvella: hiihtovaellus ja laskeminen
Talviaikaan Norjan korkeimman vuoren huiputtaminen onnistuu vain kovakuntoisilta eikä sitä suositella kokemattomille. Alla kuitenkin perustiedot suksilla Galdhøpiggenin huiputtamisesta kiinnostuneille.
Galdhøpiggen talvireitti: Raubergstulen – Galdhøpiggen
Talviaikaan reitti Galdhøpiggenille lähtee Rauberstulenin tunturimajalta. Alkuun suunnistetaan suoraan Juvashyttanin majalle, josta jatketaan skinnailua kesäreittiä mukaellen jäätikön yli Galdhøpiggenin huipulle asti.
Reitti kulkee alle 30-asteisessa maastossa, mutta jäätikkö vaatii riittävät taidot ja varusteet. Nousumetrejä tulee kokonaisuudessaan noin 1500, kilometrejä noin 15 ja aikaa kuluu tällä edestakaisella topptur-retkellä noin 11 – 13 tuntia. Vaihtoehtoinen ja vaativampi reitti starttaa puolestaan Leirvassbusta.
Galdhøpiggenin lisäksi Jotunheimenin kansallispuistosta laskettavaa löytyy esimerkiksi Hurrunganesta.
Topptur-skinnailukausi Jotunheimenin vuorialueelle on parhaimmillaan normaalisti maalis-huhtikuussa. Galdhøpiggenin lisäksi Jotunheimenin alueelta löytyy runsaasti myös muita huippuja valloitettavaksi, esimerkiksi viereiseltä Hurrunganen alueelta.
Alueen talvimahdollisuuksita kiinnostuneille suositeltava hankinta on esimerkiksi Ski Touring in Norway -kirja.
Galghøpiggen vinkit: ohjeita lähestymisiin ja reissuihin
Galdhøpiggenin ympäristön mahdollisuuksiin pääset tutustumaan myös Juvassin kesähiihtokeskuksessa. Vaelluksesta ja patikoinnista kiinnostuneille suositeltava kokemus on Besseggenin vaellusreitti, jota pidetään yhtenä maailman parhaimmista!
Mitä Galdhøpiggenille tulisi sitten pakata mukaan? Kesäaikaan hyvät vaelluskengät, riittävästi ruokaa ja juomaa, aurinkolasit ja -voide sekä tuulen ja vedenpitävä kuoriasu ovat ehdoton must. Alkukesästä alueella on korkeuden vuoksi usein runsaasti lunta, joten varaudu tähän. Myös kesäaikaan lämpimät käsineet ja päähine ovat usein tarpeen. Talviaikaan on vielä tärkeämpää pakata mukaan ylimääräistä vaatetta ja ruokaa sekä juomaa, sillä kelit saattavat muuttua erittäin nopeasti korkealla vuorialueella.
Besseggen on kaunis päivävaellus Norjan korkeimpien vuorien maisemissa.
Jotunheimenin vuorialue ja kansallispuisto sijaitsee eristyksissä ja korkealla, jonka vuoksi teitä alueella on suhteellisen vähän. Tämän vuoksi Norjan korkeimman vuoren maisemiin suunnattaessa reitit on hyvä suunnitella reilusti etukäteen kulkuyhteydet ja aukioloajat varmistaen.
Lähde: Wikipedia, Visit Jotunheimen
Teksti: Antti Hurskainen
Kuvat: Shutterstock