Geocaching eli geokätköily
Kesälajit, Muut aktiviteetit, Yleinen

Geocaching – geokätköily

Geocaching eli geokätköily on koukuttavan helppoa aarteenmetsästystä. Tutustu tarkemmin lajiin!

Räntäsateinen viikonloppu vuoden pimeimpään aikaan ei juuri houkuta ulkoilemaan tai lenkille. Geokätköilyn varjolla on kuitenkin helppo suunnata ulos tekemään kiinnostavia löytöjä niin lähiseudulle kuin myös hieman kauemmas.

Geocaching eli geokätköily on nykyajan aarteenmetsästystä

Geokätköily, tai englanniksi geocaching, saattaa kuulostaa hieman mystiseltä harrastuksesta. Nimen taakse kätkeytyy kuitenkin ymmärrettävä ja mukaansatempaava laji.

Yksinkertaistettuna geokätköily on piilotettujen kätköjen etsimistä GPS-koordinaattien ja tarkentavien vihjeiden perusteella. Laji yhdistää kiehtovalla tavalla nykyteknologiaa ja omaa päättelykykyä sekä arkista lähiliikuntaa palkitsevaan löytämisen iloon.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Geocachingin historia linkittyy lähiajan teknologiseen kehitykseen. 2000-luvun alussa Yhdysvallat vapautti sotilas- ja tiedustelukäytössä olleen satelliittipaikannusjärjestelmänsä yleiseen käyttöön. Tämän seurauksena eri puolilla maapalloa olevat kohteet oli helppo ilmoittaa ja paikantaa kartalla GPS-koordinaattien avulla.

Vain kaksi päivää vapauttamisen jälkeen netin palstoille tuli vinkki maailman ensimmäisestä geokätköstä, joka löydettiin kolme päivää myöhemmin. Näin spontaanisti syntyi uusi ja nykyisin ympäri maailmaa tunnettu laji. Tällä hetkellä geocaching-harrastajamäärät lasketaan miljoonissa.

Geokätköilijä harrastuksen parissa

Geocaching-harrastaja etsimässä hyvin piilotettua geokätköä.

Lajin leviävää suosiota on helppo ymmärtää, sillä geokätköily on periaatteiltaan todella yksinkertaista – etsit netistä itseäsi kiinnostavan geokätkön tiedot, paikannat sen sijainnin koordinaattien ja vinkkien avulla. Ja löydettyäsi geokätkön ilmoitat muille harrastajille löydöstäsi.

Geocaching eli geokätköily perusteet: näillä ohjeilla alkuun

Geokätköily ei vaadi isoja investointeja tai suurta välinearsenaalia alkuun pääsemiseksi. Vähimmäisvaatimuksena riittää, että omistat sijaintisi paikantavan älypuhelimen ja ulkoiluun sopivat vaatteet ja kengät.

Edistyneemmät harrastajat voivat täydentää perusvarustusta esimerkiksi varsinaisella GPS-paikantimella, vaikeisiin geokätköihin yltämistä helpottavilla välineillä ja monilla muilla vastaavilla. Täydentävää geocaching-tarpeistoa on kuitenkin hyvä hankkia vasta harrastuksen edetessä esiintulevien geokätköhaasteiden myötä.

Geocaching eli geokätkeily on nykyajan aarteenmetsästystä

Geokätköilyn aloittaminen on äärettömän helppoa älykännykän avulla.

Näillä ohjeilla ja toimenpiteillä pääset etsimään ensimmäisen geokätkösi:

  1. Rekisteröidy käyttäjäksi geokätköily-palveluun netissä tai lataa goecaching-sovellus kännykkääsi, esimerkiksi osoitteessa geocaching.com.
  2. Valitse itseäsi kiinnostava geokätkökuvaus läheltäsi ja tutustu tarkempiin ohjeisiin sen löytämiseksi. Alkuvaiheessa on hyvä pitäytyä riittävän suurissa ja helpoiksi luokitelluissa geokätköissä.
  3. Aloita kätkön paikannus. Helpoiten päässet alkuun lataamalla geocaching-kännykkäaplikaation, jonka karttanäkymä johdattaa sinut geokätkön läheisyyteen.
  4. Etsi geokätkö ympäristöä havainnoiden ja mahdollisten vinkkien avulla. Lajin etikettiin kuuluu, että toimit huomaamattomasti, etkä paljasta kätköä muille.
  5. Merkitse löytämäsi geokätkön lokikirjaan tiedot itsestäsi ja löydön ajankohdasta. Voit myös lisätä tiedon onnistuneesta löydöstä geokätöily-nettisaittien tai aplikaatioiden kautta.

Halutessasi voit geokätköjen etsimisen lisäksi luoda myös uusia geokätköjä muiden harrastajien löydettäviksi.

Moninaiset geokätköt ovat geocaching eli geokätköily harrastuksen suola

Geokätköt luokitellaan vaikeustasoltaan asteikolla 1 – 5, 1-tason ollessa aloittelijalla sopivan helppoja ja 5-tason geokätköt vaativat normaalisti jo syvällistä perehtymistä lajin saloihin. Hyvä vinkki lajiin perehtymiseksi onkin aloittaa helpoimmista kätköistä ja edetä vaikeustasoissa rauhassa ajan kanssa.

Vaikeustasojen lisäksi geokätköt vaihtelevat myös kooltaan, helposti havaittavista isohkoista muovirasioista aina pienempiin ja siten vaikeammin löydettäviin haasteisiin. Peruskätköjen lisäksi geokätköily-harrastuksessa pääset tutustumaan myös monitasoisiin nokkeluutta vaativiin arvoituksiin ja erityyppisiin kätköihin.

Nano-kokoluokan geokätkö

Nano-kokoluokan geokätkö lokikirjoineen on helposti piilotettavissa vaikka kannon sisuksiin.

Geokätköjen moninaisuus ja niiden löytämisen ilo onkin aktiivisten harrastajien mielestä lajin suola. Suomessa on kymmeniä tuhansia geokätköjä. Useat harrastavat matkustavat geokätköilyn lisäksi myös omaa asuinympäristöä kauemmas harrastuksen takia – tavoitteena voi olla esimerkiksi kiertää kaikki oman kunnan tai maakunnan alueelta löytyvät kohteet.

Erilaisia geokätköjä on löydettävissä monipuolisesti maastosta, kuten puun runkoon tai oksistoon piilotettuna tai kiven koloon naamioituna. Myös rakennettu ympäristö tarjoaa monia mahdollisuuksia geokätköille, esimerkiksi sillan kaiteiden, liikennemerkkien tai alikulkukäytävien muodossa.

Geocaching – geokätköily: yhteenveto

  • Kenelle sopii? Kaikille, tarjoaa onnistumisen elämyksiä ”vauvasta vaariin”.
  • Mikä parasta? Löytämisen ilo, mielekäs syy suunnata ulos myös huonommalla säällä geokätköilyn varjolla.
  • Missä voi harrastaa? Lähtökohtaisesti voi harrastaa läpi vuoden ympäri Suomen, esimerkiksi monien hiihtokeskuksien läheisyydestä löytyy kattavasti geokätköjä.
  • Muuta huomioita? Geocaching-harrastuksessa on yhtymäkohtia suunnistukseen, luonnossa liikkumisen sekä itsensä ja ympäristön havainnoinnin paikantamisen muodossa.
  • Lisätietoa aiheesta? Kattavat suomenkieliset sivusto geokätköt.fi ja geocache.fi

Teksti: Antti Hurskainen
Kuvat: Shutterstock.com


Avainsanat:
, , , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Geocaching – geokätköily Geocaching eli geokätköily
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (5,00/5 - 2 ääntä)
Loading...