Hyppää sisältöön

Legendaarinen Sella Ronda

Pakollinen kerran elämässä kokemus jokaiselle laskijalle on kiertää suksilla tai lumilaudalla Sella-vuoriryhmän ympäri.

Lähde mukaan tutustumaan yhteen Alppien kuuluisimmista rinnekierroksista!

Sella Ronda: ikimuistoinen kierros Italian Dolomiiteilla

Sellan Rondan kierrokselle päästäkseen laskijan on suunnattavan suksensa Italiaan, Dolomiitteina tunnettuun Alppien kolkkaan Koillis-Italiassa. Erikoisen muotoiset dolomiitti-kiveä olevat vuoret kohoavat täällä vaikuttavan jylhinä ja jyrkkinä. Korkein huippu alueella on 3344 metrin Marmolada, jonka lisäksi 20 muuta huippua nousevat yli kolmen kilometrin korkeuteen.

Massiivisen Sella-vuoriryhmän korkein huippu puolestaan on 3151 metrinen Piz Boé. Suosittu Piz Boé on kesäaikaan yksi helpoin yli 3-tonninen vuori Dolomiiteillä valloitettavaksi. Huipun suosiota helppouden lisäski selittää osaltaan myös sen keskeinen sijainti – täältä avautuvat mahtavat 360-näkymät lähes kaikille muille Dolomiittien korkeimmille huipuille.

Sella-massiivi itsessään on jyrkkäseinäinen tasankomainen vuoriryhmä, jonka ympäri pääsee helposti kiertämään alueen hissi- ja rinneverkostoa hyödyntäen. Sella Rondan kierros on yksi Alppien tunnetuimmista kierroksista suksilla eikä ihme – reitti kulkee neljän solan kautta ja tutustuttaa sinut myös neljään kulttuuristaan kiehtovaan laaksoon Unescon maailmanperintömaisemissa. Matkan varrella tutuksi tulevat myös monet Dolomiittien hienoimmista hiihtokeskuksista.

Sella Rondan kierros on merkitty helposti seurattavilla vihreillä ja oransseilla opasteilla sekä rinteissä että hisseillä.

Sella Ronda -rinnekierros on mahdollista tehdä kahteen eri suuntaan, pituudeksi tulee noin 40 km sisältäen hissimatkat. Myötäpäivään kiertävä Sella Ronda on merkattu oranssilla alueen rinnekarttaan. Vastapäivään kulkeva Sella Ronda -kierros on helposti havaittavissa vihreänä rinnekartassa sekä alueen opasteissa. Aikaa talvisesongin normipäivänä Sella Ronda -kierrokseen on hyvä varata vauhdista riippuen noin 4 – 6 tuntia. Aikaa jää tällöin hyvin myös mukavaan tauotteluun matkan varren aurinkoisilla terasseilla huikeissa maisemissa.

Canazei

Sella Ronda –kierroksen testipäiväksi maaliskuisella laskureissulla valikoitui keskiviikko, kun takana oli jo useampi laskupäivä Dolomiti Superskinä tunnetun valtavan laskualueen mahdollisuuksiin tutustuen. Majapaikan virkaa toimitti Canazein kaunis kylä Fassan laakson perällä.

Trenton maakunnassa sijaitseva Canazei on yksi Sella Rondan alueen kauniista kylistä ja mainio tukikohta Dolomiitteihin tutustumiseksi.

Aamuyhdeksältä oli startti kylästä lähtevällä Belvedere-gondolihissillä Pecol-nimellä rinnekarttaan merkatulle alueelle. Yläasemalla laskusään tarkempi arviointi – muutama pakkasaste ja kirkas auringonpaiste lupasivat täydellistä laskupäivää. Lyhyempi jatkonousu (hissi nro 104 rinnekartassa) ja gondolihissin yläaseman Belvederenä tunnetulla laskualueella odottikin ohjaus oranssille Sella Rondan kierrokselle.

Belvederen rinnealue Canazeissa. Taustalla Sassolungo, oikeassa yläreunassa rinnekierrosta ohjaava Sella-massiivi. 

Oranssi kierros alkaa vauhdikkaana punavoittoisena laskuna alas Pian de Fratacesille ja jatkuu hissinousulla vastapäiselle Col Rodellan rinnealueelle. Col Rodellalta kierros jatkuu leppoisana laskuna Sella-solan kautta kohti Selva di Val Gardenan kylää. Matkantekoa ihastuttavat mahtavina vasemmalle kohoava Sassolungo ja oikealle jäävä Sella.

Selva di Val Gardena

Selvassa matka jatkuu ensin Costabello-tuolihissillä ja pienen laskun jälkeen Dantercepies-gondolilla.

Selvan kylä Gardenan laaksossa sijaitsee maantieteellisesti Trenton naapurimaakunnassa Etelä-Tirolissa. Autonominen maakunta on pääsääntöisesti saksankielistä aluetta, tämän seurauksena myös Sella Rondan rinneopastus on usein merkitty sekä italian että saksankielisin paikannimin. Täällä pääset halutessasi nauttimaan italialaisen ja itävaltalaisen keittiön parhaita paloja rinnekierroksen vauhdittajana.

Selvan kylästä Sella Rondan kierros jatkuu oranssilla Dantercepies-gondolilla. Hissin yläasemalta alkaa pitkä lasku.

Corvara

Passo Gardenalta alkanut pitkä lasku johdattaa aina Colfoscon kylään saakka. Viereiseen Corvaran kylään siirrytään puolestaan hissinousulla.

Varsinainen Colfoscon kylä sijaitsee hieman sivussa Sella Rondan kierrokselta, jonka vuoksi Corvara tuntuu olevan looginen tauko- ja lounaspaikka Sella Rondan kierroksella. Canazeista lähdettäessä matkaa on täällä tehty jo reilusti yli puolet kokonaismäärästä. Välivesi tai rinnelounas houkuttavat laskijoita pysähtymään aurinkoisille terasseille ja poikkeamaan usein hieman myös varsinaisilta oransseilta ja vihreiltä reiteiltä.

Corvaran kylä Sella Rondan kierrokselta nähtynä. Edelleen ollaan Etelä-Tirolin puolella. 

Corvarasta Sellan Rondan oranssi kierros jatkuu Boe-gondolihissillä kohti korkeuksia Piz Boè Refugelle, josta avautuvat upeat maisemat kohti Sella-vuoriryhmän korkeinta huippua. Mukavan viettävät lumiset rinteet ja aurinkoiset tuolihissit vuorottelevat ja rytmittävät matkantekoa rinnekierroksen jatkuessa Compolongon solan kautta kohti Arabbaa.

Arabba

Sininen rinne päätyy Arabban kylän nurkille ja Arabba Fly –tuolihissi nostaa laskijat kylän yli.

Arabba on jälleen yksi pittoreski kylä Dolomiittien kätköissä. Sella Ronda on mainio tutustumismatka myös maantieteellisesti monimuotoisen Italian eri osiin. Arabba sijaitsee nimittäin Bellunon maakunnassa. Rajanaapuruus Itävallan kanssa selittää osaltaan alueen saksankielistä vähemmistöä. Paikallinen erikoisuus on puolestaan ladinin kieli, jota puhutaan Dolomiiteilla erityisesti juuri Sella-massiivia ympäröivien laaksojen väestön keskuudessa.

Sella Rondan viimeinen osuus johdattaa laskijat Arabbasta Pordoin solan suuntaan. Taustalla tähän mennessä jo lähes kokonaisuudessaan kierretty Sella-vuorimassiivi.

Kierroksen viimeinen osuus johdattaa Arabbasta Pordoin solan kautta kohti reissun alkupistettä. Belvederen tutulta rinnealueelta aurinkoisen Sella Ronda kierroksen kunniaksi päätetään suorittaa vielä kylään lasku Canazeihin. Pitkä punainen auringon jo sohjoiseksi alaosuudeltaan lämmittämä rinne hapottaa jalat ja saa hien pintaan. Viimeiset käännökset, välineet kantoon ja lyhyt siirtymä kylän suosituimmalle dopo sci –terassille kirkon kupeessa. Juuri tähän on hyvä päättää onnistunut laskupäivä.

Lumipallon vinkit Sella Rondan kierrokselle

Miksi kokea – 5 syytä:

  1. Aurinko ja ainutlaatuiset maisemat.
  2. Kierrokselle pääsee helposti useista alueen hiihtokeskuksista.
  3. Mukavan leppoisat siniset ja punaiset rinteet.
  4. Tehokas lumetus takaa, että rinteet ovat aina erinomaisessa kunnossa.
  5. Loistavat rinneravintolat.

Muista nämä – 5 vinkkiä:

  1. Koe Sella Ronda molempiin suuntiin. Oranssi ja vihreä kierros kulkevat rinnakkain eri suuntiin, molemmat laskemalla näet ja koet tuplasti enemmän. Yleisesti oranssia kierrosta pidetään vauhdikkaampana, vähemmän hissinousuja sisältävänä ja sopii paremmin lumilaudalla liikkujille.
  2. Lähde liikkeelle aamulla heti hissien avautuessa. Näin sinulle jää aikaa pysähdellä ja nauttia enemmän matkanteosta.
  3. Poikkea rohkeasti reitiltä. Monet parhaat paikat ja mieleenpainuvimmat rinteet löytyvät hivenen sivussa Sella Rondalta. Tutustu rinnekartaan ja poikkea reitiltä mielenkiintoisen löydön tehtyäsi. Hyvän ruuan ystäville tutustumisen arvoisina kohteita rinnekierroksella ovat esimerkiksi Rifugiot Salei ja Friedrich August Col Rodellan alueella, Rifugio Comici mahtavalla paikalla Sassolungon kainalossa, Rifugio Bamby Alta Badian maailmancup-rinteen läheisyydessä sekä Rifugio Burz hissinousun päässä Arabbasta.
  4. Testaa laskukuntoasi erikseen. Sella Rondan kierros on helppo kokemus sinisistä ja punaisista rinteistä selviävälle keskivertolaskijalle. Sella Rondan läheisyydestä löytyy kuitenkin useita haastavia rinteitä, joissa voit testata laskukuntoasi ja osaamistasi erikseen. Esimerkiksi Corvaran vierestä Alta Badian Gran Risa suurpujottelurinne on takuulla ikimuistoinen elämys. Selvan ja Santa Cristinan rinnealueilta löytyy puolestaan useita mustia maailmancup-tason rinteitä. Arabba tarjoaa lumisateella mainiot mahdollisuudet pöllyttää rinnepuuteria ruuhkattomilla rinteillään.
  5. Sella Ronda toimii myös kesällä. Alue on kesällä erityisesti vaeltajien ja pyöräilijöiden suosiossa. Sella on mahdollista kiertää kesäaikaan samaa hissiverkostoa hyödyntäen myös maastopyörällä. Kovakuntoisimmat osallistuvat puolestaan heinäkuun Sellaronda Bike Day-tapahtumaan ja kiertävät Sellan ympäri maanteitä pitkin.

Tutustu tarkemmin alueen hiihtokeskuksiin

Oletko kokenut jo Sella Rondan? Jätä oma vinkkisi kommentoimalla alle!

Teksti: Antti Hurskainen
Kuvat: Shutterstock.com / Mountain Clubs