Kesälajit, Kohteet, Laskettelu, Yleinen

Saksan ylpeys Garmisch ympäristöineen valloittaa ympäri vuoden

Münchenistä vain reilun tunnin ajomatkan päässä sijaitseva Garmisch-Partenkirchen on lomailijalle mahtava elämyskohde ja saksalaisten ylpeys.

Kirkkaalla säällä Alppien huiput erottuvat eteläisessä taivaanrannassa lentokoneen laskeutuessa kohti Münchenin Franz Josef Straussin kansainvälistä lentokenttää. Näkymä saa haltioihinsa kenet tahansa, eikä ihme, sillä vuoret nousevat alangolta kuin sadussa pystysuoraan kohti taivasta.

Kaksi kylää, yksi kaupunki

Garmisch-Partenkirchen on nimensä mukaisesti kahteen osaan jakautunut ja molemmissa on oma viehätyksensä. Hitlerin toiveesta kaksi kylää yhdistettiin olympialaisiin, mutta puhekielessä Garmisch on käytetympi.

Partenkirchenin vetovoimaa ei saa missään nimessä unohtaa. Vanhat rakennukset ja kauttakulkupaikan historia avautuu parhaiten kävellen tai pyörillä, kuten koko alue ympäristöineen ja lähikylineen.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Baijerilainen kulttuuri vaikuttaa edelleen vahvasti ja yksistään rakennukset saavat haukkomaan henkeä. Huolitellut rakennukset ja puoleensa vetävät ravintolat ja kahvilat ovat erityisesti kesäaikaan houkuttelevia.

Kuumottava Eibseen kabiini

Baijerin Alppien ja Saksan korkein huippu, Zugspitze, keikkuu 2962 metrin korkeudessa. Se on erittäin suosittu matkakohde ja varsinkin kesällä huipulle menijöitä on valtavasti. Kannattaa siis olla aikaisin liikkeellä, kun hyvä sää osuu kohdalle.

Eibseen uusi kabiini nostaa kerralla laaksosta koko matkan huipulle ja nousu sinällään on jo elämys. Näkymät kabiinista ovat fantastiset! Reilun 50 euron lipun hintaan voi valita paluun myös junalla, joka lähtee vuoren sisällä olevalta asemalta.

Matkaan voi lähteä junalla myös Garmischin keskustasta ja valita paluukyydin joko junalla tai kabiinilla. Kaikki onnistuu, sillä bussiyhteydet toimivat ja niillä pääsee sukkuloimaan lähikylissä, jos ei ole autoa alla.

Huipulla unohtuu aika

Huipun näkymät ovat mykistyttävät. Etelään avautuvat Alpit sekä itään että länteen, mutta pohjoiseen maisema on alankoa. Kontrasti on hurja ja vuorilla sitä kokee harvoin tällaisena.

Auringossa on nautinnollista ruokailla valtaisilla terasseilla, mutta moni polttaa kasvonsa huomaamatta. Lounastaa voi edullisesti saksalaiseen tapaan ja nauttia huikeista maisemista kiirehtimättä. Kuvien ottamiseen kannattaa varata aikaa ja muutenkin ”huiputukseen” on syytä lähteä väljällä aikataululla. Talvinäkymä jäätikölle on houkutteleva.

Baijeri on vielä oluen, makkaran, sianlihan ja monien muiden paikallisten ja perinteisten herkkujen syntypaikka ja siksi kevyempää ruokavaliota suosivan voi olla haasteellista löytää mieluista ruokaa. Hyvänä vinkkinä ovat erilaiset herkulliset keitot ja runsaat salaattiannokset.

Lähinähtävyyksiä

Mäkihyppykeskus on tietenkin kaikkien nähtävä ja viime käynnillä oli menossa huippuhyppääjien kesäharjoitukset. Hyppypaikka näkyy hyvin ympäröiville vaellusreiteille ja esimerkiksi St. Martinin muistomerkiltä voi ihailla näkymien lisäksi toisen maailmansodan uhreja, joiden nimitaulut siirtävät ajatuksia historian synkkiin aikoihin.

 

Mäkihyppykeskuksesta lähtee upea Partnachklammin rotkovaellus, joka kiertelee jokivartta pitkin upeassa kanjonissa. Retkeen pitää varata useampi tunti ja paluun voi tehdä halutessaan Eckbauerin kabiinilla, jos jalkoja haluaa säästää seuraavien päivien koitoksiin.

Hiihtoalueet ja hissit ovat erillään toisistaan, joten vaeltaja voi katsella laakson näkymiä monelta eri kantilta, jopa ilmasta käsin. Zugspitzelle meno vaatii todellisia kiipeilytaitoja ja varusteita, mutta muuten suurin osa reiteistä menee miellyttävästi peltoaukeilla ja metsässä.

Turistitoimistossa kannattaa vierailla karttojen perässä ja muutenkin kysellä sopivat reitit omalle tasolleen.

Pyörällä lähikyliin

Pyörä on ehdoton väline liikkuvalle ihmiselle kartoittaa lähikyliä. Erinomainen vuokraamo sijaitsee Zugspitzstrassella. Grainau, Farchant, Oberau ja itse Garmisch-Partenkirchen avautuvat aivan eri tavalla kuin kävellen ja autoillen.

Pyöräily laaksossa on helppoa ja pyörätiet vievät lähes joka paikkaan. Edullisia lounas- ja kahvilapaikkoja on mukavasti tarjolla ja nautiskeleva liikkuja löytää takuulla monenlaista nähtävää. Haasteita hakevan on suunnattava ylemmäksi vuorille ja siihenkin löytyy kulkupeli vuokraamosta, josta saa myös kypärän reissuille mukaan.

Ehdottomasti käymisen arvoisia

Alle puolen tunnin automatkan päässä sijaitseva Mittenwald on tunnettu viuluntekotaidoistaan ja kylänä ihastuttava. Talvella uusittu kabiini vie laskijat Karwendelspitzelle ja alas pääsee vain offaria pitkin. Kaunis kylä ja hurja vuori ovat sellainen kutsukortti, jota ei kannata vastustaa.

Garmischista etelään puolen tunnin ajomatkan päässä sijaitseva Oberammergau on tullut tunnetuksi Jeesuksen kärsimysnäytelmän esittämisestä. Rutolta säästynyt kylä lunastaa Jumalalle antamaa lupaustaan edelleen esittäen näytelmää suurelle yleisölle.

Oberammergau on kylänä kuin karamelli ja siellä kuluu aika kuin siivillä. Talvella Laberin uusittu kabiini vie innokkaat laskijat puuterimetsään, josta on vain offarireitit alas. Lumisateen jälkeen lasku on unelmien täyttymys!

Ettalin luostari lähellä Oberammergauta on maailmanlaajuisesti tunnettu nähtävyys. Luostarin oma olut, Ettaler, on tietenkin paikallisten suosima juoma.

Garmischin yläpuolella sijaitseva Riessersee on kuumana päivänä mukava retkikohde. Suomalaisittain järvi on lampi, mutta siinä on mahdollista harrastaa vesiurheilua vuorten hallitessa maisemaa. Lammen ympäristössä kelpaa nauttia retkieväitä tai ravintoalan antimia.

Elämä se on kuin tanssia vaan…, toivottavasti jo pian, sillä baijerilainen tapa elää ja nauttia elämästä vuorten ympäröimänä on jotain sellaista, jota kaipaa.

Toivottavasti baijerilaiset juhlaviikot palaavat mahdollisimman pian Garmisch-Partenkirchenin ohjelmistoon tanssijoineen ja juhlijoineen.

Katso myös Garmisch-Partenkirchen -hiihtokeskusesittely

Teksti ja kuvat: Jyrki Lehto

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0 (from 0 votes)


Avainsanat:
, , , , , , , , , , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Saksan ylpeys Garmisch ympäristöineen valloittaa ympäri vuoden
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,75/5 - 4 ääntä)
Loading...