Thredbo – Laskettelun superlatiiveja Australiassa
Uusi Etelä-Wales on Australian mantereen ainoita lasketteluun soveltuvia paikkoja. Suurilta osin aavikkoisesta osavaltiosta löytyy nimittäin Australian Alppien korkeita huippuja, joissa lunta riittää koko eteläisen pallonpuoliskon talvikauden läpi. Snowy Mountains –vuoristossa sijaitsee myös Thredbon ennätyksiä rikkova laskettelukeskus.
Thredbo on rakennettu keskelle Kosciuszkon kansallispuistoa ja pitää hallussaan useita Australian hiihtokeskuksiin liitettyjä superlatiivi-titteleitä. Alueelta löytyy esimerkiksi mantereen pisin rinne, suurin laskettava korkeusero (670 m) ja korkeimmalle rakennettu hissin yläasema (2 037 m). Myös Australian mannermaan korkein vuori Kosciuszko (2 229 m) on saavutettavissa päivän haikkauksella. Vuorikiipeilijöille paikka on tuttu Seitsemän huipun (eng. Seven summits) haasteesta.
Australian runsaslumiset juhannusrinteet
Australiassa, kuten koko eteläisellä pallonpuoliskolla, talvikausi on täysin päinvastaiseen aikaan kuin Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Tämän vuoksi Thredbossakin lasketellaan kesäkuusta lokakuuhun, joten jos laskujalka ei tahdo juhannuksenakaan viettää lomaa, kannattaa vakavasti harkita hiihtomatkaa Australiaan.
Vaikka hiihtokeskus sijaitsee mantereen viileimmällä ja runsaslumisimmalla seudulla Uudessa Etelä-Walesissa, on aurinkoinen Thredbo kuitenkin kaikkea muuta kuin lumivarma. Tai oikeastaan se on hyvinkin lumivarma, muttei aina luonnon puolesta. Hiihtokeskuksen ”aseistukseen” kuuluu nimittäin eteläisen pallonpuoliskon modernein kokoelma täysin automatisoituja lumitykkejä, joilla varmistetaan lumen riittävyys rinteissä jo ensimmäisistä pikkupakkasista alkaen.
Thredbo – Jyrkempää kuin uskoisi
Laskukauden ajankohdan ohella toinen Thredbon ero eurooppalaisiin hiihtokeskuksiin verrattuna on jenkkityyliin tehty rinnekartan väritys. Vaikka laskettelumaasto onkin todellisuudessa varsin monipuolista, puuttuu alppilaskijalle tuttu punainen väri näennäisesti valikoimasta kokonaan.
Australialaisessa kartassa laskut, jotka olisi Euroopassa merkitty punaisella värillä, ovat sekoittuneet australialaisissa rinnekartoissa sinisiin ja mustiin rinteisiin. Harrastajatasoisen kannattaa laskulinjaa valitessaan olla kuitenkin tarkkana, sillä Thredbon merkittyjen rinteiden jyrkkyyskulma on keskimäärin koko Australian hurjimpia.
Helppoja laskettelurinteitä ja hyviä snow parkkeja
Thredbosta löytyy toki myös aloittelijoille mukava valikoima hyviä rinteitä. Aivan ensimmäisiin laskuihin soveltuu kyläkorkeudella sijaitseva tasainen ja helppo Friday Flat –alue, josta on taitojen karttuessa helppoa siirtyä vähitellen vaikeampien rinteiden äärelle. Rinnelaskun lisäksi Friday Flatin lempeä Wombat World –snow park soveltuu myös freestyle-laskun alkeiden opetteluun.
Parkkilaskijoille hiihtokeskuksen kokonaistarjooma soveltuukin loistavasti. Wombat Worldin helpon parkin lisäksi Thredbossa on peräti kolme muuta snow parkkia, joista löytyy hyppyreitä, reilejä ja kumpareikkoa myös taitavammille. Helpoimmasta vaikeampaan freestyle-laskijoiden omat alueet ovat tuolihissien palvelemat Cruiser Park, High Noon Park ja Antons Park. Lisäksi hiihtokeskuksessa on vuosittain eri paikkaan rakennettava krossirata.
Rentoa kruisailua Thredbossa
Temppulaskijoiden ohella Thredbon rinnevalikoima palvelee loistavasti myös harrastajatasoisia laskijoita. Valtaosa laskuista on merkitty sinisellä värillä ja ne sopivat hyvin rentoon kruisailuun. Erityisesti nautiskelevaan lasketteluun tarkoitetulta The Cruiser –alueelta löytyy hyvää maastoa harrastajille.
Australian pisimmän rinteen (5 900 m) kunniamaininta kuuluu Thredbolle. Samaan hengenvetoon täytyy mainita ettei kyse ole vain yhdestä pitkästä laskusta – mantereen viisi pisintä rinnettä (The Big 5) nimittäin sijaitsevat laskettelukeskuksessa. Kruisailumaaston ei siis todellakaan pitäisi olla aivan heti loppumassa kesken!
Adrenaliiniryöppyjä ja puuterilunta Thredbossa
Merkittyjen rinteiden keskimääräinen jyrkkyyskulma on väitetysti Australian hurjimpia, mutta se on jakautunut alueelle sen verran tasaisesti, ettei todella varsinaisia adrenaliiniryöppyjä tarjoilla kuin muutamassa merkityssä rinteessä. Ekspertit nauttivat kuitenkin esimerkiksi vauhdikkaasta Funnel Web –laskusta, josta löytyy sekä kumpareikkoa että lähes pystysuoria osuuksia.
Tarjonta saattaa olla merkityissä rinteissä veteraaneille vähäistä, mutta mantereen parhaisiin kuuluvat takamaastot parantavat tarjontaa huomattavasti. Australian Alppien offareilta löytyy suuri laskettava korkeusero, koskemattomia rännejä ja suuria puuterikulhoja. Kun lunta on satanut tarpeeksi, muuttuvat Kosciuszkon kansallispuiston haikkaamalla saavutettavat offarit yhdeksi koko eteläisen pallonpuoliskon parhaaksi puuteripaikaksi.
Lumilautailijoille ja muille freestyle-laskijoille riittää pelkästään snow parkeissa tekemistä pitkäksi aikaa, mutta offareilla temppumaastoa voi tarvittaessa jatkaa loputtomiin. Maaston muodoista löytyy runsaasti pieniä pudotuksia ja kielekkeitä, jotka muuttuvat taitavan laskijan alla hienoiksi hyppyreiksi.
Eurooppalaistyylinen Thredbon hiihtokylä
Pisin rinne, korkeimmalla sijaitseva yläasema, korkein vuori ja suurin laskettava korkeusero ovat kaikki mitattavissa ja todistettavissa olevia asioita. Fiilispuolen superlatiiveihin kuuluvat mm. mantereen paras after ski ja tunnelmallisin hiihtokylä. Näitä on vaikeampi osoittaa todeksi, mutta kokeilemalla paljastuu, ettei totuus voi jäädä lupauksista ainakaan kovin kauas.
Thredbon 50-vuotias hiihtokylä on rakennettu eurooppalaistyyliin ja se on kasvanut 2000-luvun alusta saakka todella vauhdikkaasti. Kosciuszkon kansallispuistossa sijaitseva Thredbo ei ole kokonaan autoton, mutta autoilua on rajoitettu ylimääräisillä maksuilla. Onneksi kaikki on viidensadan hengen kylässä kävelymatkan päässä ja valikoimaan kuuluu hyvien ravintoloiden ohella runsaasti erikoisliikkeitä.
Kansainvälinen ja nuorekas Thredbo
Majoitusta on tarjolla hotelleissa, lodgeissa ja asunnoissa. Yhteensä Thredbosta löytyy lähes viisituhatta vuodepaikkaa, mikä on reippaasti enemmän kuin läheisessä Perisherissä, mutta vähemmän kuin esimerkiksi offaripaikkana tunnetussa Mount Bullerissa. Lähin kaupunki on runsaan kolmenkymmenen kilometrin päässä sijaitseva Jindabyne, joka toimii Perisherin hiihtokylänä.
Tunnelma on yöelämässä vahvasti kansainvälinen. Paikallisiakin tosin tapaa runsaasti, sillä viidensadan kilometrin päässä sijaitsevasta Sydneystä saapuu jatkuvasti runsaasti nuoria laskijoita hyvien snow parkkien perässä. Yöelämän toimivuudesta huolen pitävät kymmenet baarit ja muutamat yökerhot, joissa riittää valinnanvaraa rauhallisista keskustelupaikoista vauhdikkaisiin discoihin.
Kesähiihtoa Australiassa
Thredbo sopii loistavasti parkkilaskuun ja kruisailevaan nautiskeluun merkityillä rinteillä, kuten Kosciuszkon kansallispuiston toinenkin suuri kohde Perisher. Thredbon etuna suurempaan Perisheriin nähden on kuitenkin oma tunnelmallinen ja vilkas hiihtokylä.
Thredbossa lasketellaan kesäkuun ja lokakuun välisenä aikana ja modernien lumitykkien ansiosta lunta pitäisi olla merkityillä rinteillä riittävästi koko ilmoitetun talvikauden läpi. Näppärimmin hiihtokeskukseen matkustaa lentämällä Canberraan, Melbourneen tai Sydneyyn. Näistä ensimmäisestä ajomatkaa on kolmisen tuntia ja kahdesta jälkimmäisestä noin kuusi. Julkisen liikenteen hyödyntämistä kannattaa harkita, sillä kansallispuiston alueella autoilusta on ylimääräisiä maksuja.
Artikkelin pääkuva: flickr / taki Lau (orangetaki)
Plussat
- Loistavat snow parkit ja offareiden temppumaasto
- Pitkät ja komeat kruisailurinteet
- Tunnelmallinen hiihtokylä
Miinukset
- Merkityissä rinteissä vähän todella jyrkkiä
- Ei lumivarmuutta offareilla
- Autoilusta ylimääräisiä maksuja