Missä sijaitsee maailman pisin rinne?
Hiihtokeskukset, Kohteet

Mistä löytyy maailman pisin rinne?

Maailman pisintä laskua ei ole helppoa nimetä. Hyväksytäänkö off-piste -reitit? Entä usean rinteen yhdistelmät, vai vain yksittäinen rinne? Alla kuitenkin ehdokkaita, jotka vetävät kovimmankin laskijan reidet takuuvarmasti maitohapoille.

Alpit

Ranskan Chamonix-hiihtokohteesta sanotaan löytyvän maailman pisin hissillä tavoitettava laskumäki: Mont Blancin massiivillla sijaitsevalle Vallee Blanche -reitille pituutta laskulle kertyy parhaimmillaan kunnioitettavat 22 km. Lasku alkaa yläasema Aiguille du Midiltä (korkeus 3842m), ja mikäli lunta riittää alas kylään asti, kertyy Vallee Blanchille vertikaalia 2807m.

Vallee Blanche ei kuitenkaan ole merkitty rinne, ja vaatii tietoa ylävuoriliikkumisesta ja railopelastustaidoista – tai vielä mieluummin vuoristo-oppaan. (Opastettuja ryhmiä on tarjolla aina, kun keli sallii laskemisen jäätiköllä.)

Pisin yhtenäinen merkitty rinnelasku löytynee Sveitsistä Zermattista. Kleine Matterhornilta 3880 metrin korkeudesta aina alas kylään kertyy pituutta kertyy parhaimmillaan 21 km.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Sarennen rinne Alpe d’Huezissa Ranskassa on taas nimetty maailman pisimmäksi yksittäiseksi merkityksi rinteeksi, 16 km (joissakin lähteissä 19km). Sarenne on merkitty mustaksi rinteeksi.

Chamonix'n 22km Vallee Blanche vaatii jäätikkötaitoja

Chamonix’n 22km Vallee Blanche vaatii jäätikkötaitoja

Itä-Eurooppa

Pitkiä mäkiä löytyy Euroopasta muualtakin kuin Alpeilta, esimerkiksi Bulgariasta. Chepelaren keskus Etelä-Bulgariassa Rhodopes-vuoren rinteillä tarjoaa itäisen Euroopan pisimmät laskut.

Pohjois-Amerikka

Coloradon arvostetusta Vailin keskuksesta löytyy Riva Ridge, 7,2 km lasku jonka eri osien vaativuustaso vaihtelee sinisestä mustaan.

Killingtonin keskus Vermontissa on itäisen Pohjois-Amerikan suurin keskus, ja sen 16 kilometrin pituinen Juggernaut ei nimensä mukaisesti ole heikoille.

Japani

Myoko Suginoharan keskuksesta löytyy Japanin pisin rinne, 8,5 km. Myoko-vuoren juurelle pääsee helposti Tokiosta, ja keskus soveltuu erityisen hyvin aloitteleville laskijoille.

Australia

Maanosan pisin lasku löytynee Thredbon keskuksesta New South Walesissä, Australian Alpeilta. Laskulla on pituutta 5,6 kilometriä. Keskus on muutaman tunnin ajomatkan päässä Canberrasta, Kosciuszko-vuoren juurella.

Suomi

Kotimaan mäkemme eivät välttämättä kilpaile maailmanluokassa, mutta kyllä Suomessakin laskija saa reitensä tärisemään. Maamme pisin rinne löytyy Ylläkseltä, 3 kilometriä.

Kotimaisen Ylläksen mäissäkin voi saada jo reisituntumaa

Kotimaisen Ylläksen mäissäkin voi saada jo reisituntumaa

Teksti: iljin
Kuva: Flickr/Veisto, Bortescristian, Fotoworld1

Jutun kohteiden esittelyt Lumipallossa:

> Chamonix (Ranska) – Alppiharrastajan mekka
> Zermatt (Sveitsi) – Alppien helmi
> Alpe d’Huez (Ranska) – Aurinkosaari vuorilla
> Vail (US)
> Ylläs (Suomi) – Korkeutta ja pituutta


Avainsanat:
, , , , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Mistä löytyy maailman pisin rinne? Missä sijaitsee maailman pisin rinne?
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,64/5 - 11 ääntä)
Loading...