Yabuli - hiihtokeskus

Yabuli – Kiinan ensimmäinen ja suurin hiihtokeskus

Kiina ei ole tyypillisimpiä laskettelumaita eikä sillä ole historiaa alppilajien kanssa. Tämä on seurausta maastosta, ilmastosta ja Mao Zedongin kulttuurivallankumouksen pitkästä varjosta, joka leimasi kaikki alppilajit länsimaisiksi turhakkeiksi. Suhtautuminen on vuosikymmenien aikana kuitenkin muuttumassa myönteisemmäksi ja tämän muutoksen kärkenä toimii Kiinan suurin hiihtokeskus Yabuli.

Jotakin paikallisen kulttuurin kehityksestä laskuharrastukselle avoimempaan suuntaan kielivät Kiinan 2000-luvulla ansaitsemat alppilajien mitalipaikat muutamissa arvokisoissa. Laskettelukeskus Yabuli olikin pitkään pelkästään maan ammattilaskijoiden harjoituspaikka, mutta on 90-luvulta saakka laajentunut vähä vähältä myös myös kansalaisille ja turisteille.

Kiina ja laskettelu

Kiina ei mahtavista vuoristaan ja suuresta pinta-alastaan huolimatta sovellu kovin hyvin lasketteluun. Korkeimmat vuorenhuiput löytyvät maan eteläosista, jossa urheiluun sopivalla korkeudella on yleensä aivan liian lämmintä luonnonlumelle. Länsi- ja Pohjois-Kiinassa vuoret ovat usein liian jyrkkiä turvalliseen lasketteluun.

Suuri osa Kiinan vuoristoista sijaitsee syvällä sisämaassa, jossa vallitseva ilmasto asettaa pienellä lumimäärällä ja purevilla pakkasilla omat haasteensa. Talvisin lämpötila tippuu pohjoisissa maakunnissa kolmenkymmenen pakkasasteen alle ja laskettelusta tulee lähes mahdotonta.

Kehittyvä Yabuli

Yabuli sijaitsee Kiinan Mantšuriana tunnetussa koillisosassa ja maan pohjoisimmassa maakunnassa Heilongjiangissa (suom. mustan lohikäärmeen joki). Lähin suurkaupunki on yhdentoista miljoonan asukkaan venäläisvaikutteinen Harbin ja maan pääkaupunkiin Pekingiin hiihtokeskuksesta kertyy matkaa lähes 1 500 kilometriä.

Vuonna 1993 kansalle avautunut Yabulin Sun Mountain Resort on Kiinan ensimmäinen hiihtokeskus. Laajentuminen on ollut kahdenkymmenen vuoden aikana tasaista ja nykyään alueella lasketellaan kahdella vuorella sekä usean pienemmän hiihtokeskuksen alueella.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Toki palkintomitalit, valtion kunnia ja menestys arvokisoissa ajavat edelleen Maon oppien mukaan kansan huvittelun edelle. Tämän vuoksi Yabulin jyrkimmät rinteet on yhä rajattu pelkästään ammattilaskijoiden ja maajoukkueen käyttöön.

Kansan hiihtokeskus Sun Mountain

Vuodesta 1993 saakka toiminut Yabuli Sun Mountain Resort tarjoaa laskettelijalle koko Manner-Aasian monipuolisimmat laskettelurinteet. Infrastruktuurissa on edelleen selkeitä puutteita etenkin verrattuna Euroopan tai Japanin hiihtokeskuksiin, mutta alueella ponnistellaan kovasti jotta kokemus jatkossa parantuisi.

Laskuvalikoimaan kuuluu lähinnä helppoja sinisiä, joista osa olisi eurooppalaisessa maastossa väritetty vaikeudeltaan vain vihreiksi. Tähän joukkoon mahtuu myös Manner-Aasian pisin merkitty rinne, jolle pituutta kertyy kolme kilometriä ja laskettavaa korkeuseroa yli kahdeksansataa metriä. Sun Mountain Resortilla liikutaan kätevästi lähinnä tuoli- ja gondolihisseillä.

Alemmilla rinteillä on tekemistä perheen pienimmille lastenmaan, pulkkamäen ja leikkipuiston muodossa. Lastenmaassa mäkeen pääsee helpoilla mattohisseillä ja lähettyvillä on pieni snow park reileillä ja hyppyreillä. Lastenmaan ja tuolihissin ala-aseman tuntumasta löytyy myös neljän tähden hotelli Club Med.

Yabuli Ski Resort – Maajoukkueen harjoituspaikka

Sun Mountain Resortin vieressä on toinenkin lasketteluun tarkoitettu vuori ja hiihtokeskus Yabuli Ski Resort, jonka tarjonta on selkeästi suunnattu taitavammille laskijoille. Kiinan maajoukkue käyttääkin alueen yleisöltä suljettua korkeinta huippua ja sen mustia rinteitä harjoittelupaikkanaan.

Hiihtokeskuksen alueella on mahdollisuus pujahtaa hissiltä suksilla myös metsäisille off-pisteille. Pienestä korkeuserosta ja useimmiten huonosta lumitilanteesta johtuen mahdollisuus ei kuitenkaan ole kovin suuri lisäarvo.

Yabulin hiihtoalueen kaksi laskettelukeskusta sijaitsevat kävelymatkan päässä toisistaan, mutteivät ole hissiyhteydessä toisiinsa. Nyrkkisääntönä on, että jos etsii vaikeita laskuja kannattaa hakeutua Yabulin uudempaan osaan, mutta muutoin pysyä paremmin hoidetuilla Sun Mountainin rinteillä.

Säätilojen armoilla

Lähettyvillä on myös lukuisia pienempiä ”hiihtokeskuksia”, jotka ovat todellisuudessa useimmiten pieniä mäkiä hotellien kyljessä. Näistä kiinnostavin lienee Avaunce, joka tarjoaa pienellä mäellä helppoja, mutta hyvin hoidettuja lastenrinteitä.

Hiihtokeskusten kausi kestää virallisesti marraskuun puolestavälistä maaliskuun loppuun, mutta todellisuudessa säätilojen armoilla ollaan läpi koko kauden. Suurin osa mustista ja punaisista rinteistä pystytään avaamaan vasta kauden loppupuolella.

Yabuli ei sijainnistaan johtuen ole todellakaan lumivarma. Lumitykkien ja keinolumen armoilla ollaan jatkuvasti ja silloin kun pakkaset vihdoin saapuvat, saattaa elohopea pudota pahimmillaan neljänkymmenen pakkasasteen alapuolelle.

Hyvää ja huonoa eksotiikkaa

Muutaman kilometrin mittaisen hiihtokylän varrelle ripoteltujen hotellien ja palveluiden taso vaihtelee valtavasti. Majapaikkaa valitessa kannattaa pitää mielessä että henkilökunnan englannin kielen taito on yleensä suoraan verrannollinen hotellin nimen perässä olevien tähtien määrään. Tästä on vieraassa maassa kiinaa puhumattomalle suuri hyöty ja hotellin valinnalla voi eliminoida turhia haasteita matkastaan.

Parempilaatuisissa hotelleissa on tarjolla myös sekä paikallista että länsimaista ruokalistaa ja kuntosalin ja kylpylöiden kaltaisia lisäpalveluita. Vaatimattomampaan majoittumiseen tarjolla on myös yksinkertaisia majataloja, mutta hinnoilla ei Yabulissa kannata lähteä turhaan kikkailemaan, jotta välttyy ikäviltä yllätyksiltä.

Huomionarvoista on myös, että vaikka alueella on välinevuokraamo kannattaa omat laskuvälineet pakata pienestä lisävaivasta huolimatta ehdottomasti mukaan. Valtaosa paikallisista vuokravälineistä on nimittäin täysin laskukelvottomassa kunnossa, eikä esimerkiksi kypäriä ole lainkaan valikoimassa. Kun tähän lisätään henkilökunnan olematon englannin kielen taito, voi asioiminen välinevuokraamossa olla hyvin turhauttavaa.

Manner-Aasian suurin laskettelukeskus

Kiinan ensimmäisellä ja suurimmalla hiihtokeskuksella, Yabulilla, on paikallisesta luonnosta ja kulttuurista johtuen haastavat lähtökohdat. Kohteesta ei ole positiivisesta kehityksestä huolimatta haastamaan Alppien, Japanin tai Kalliovuorten suuria hiihtokeskuksia, mutta elämyksenä sillä on tarjota sellaista eksotiikkaa, mitä ei perinteisistä laskettelumaista löydy.

Helpoiten hiihtokeskukseen pääsee lentämällä Pekingin kautta Harbinin tai Mudanjiangin kansainväliselle lentoasemalle. Lennot ovat suurkaupunkien lentokentille Kiinan pääkaupungista säännöllisiä sekä melko edullisia.

Harbinista on viiden kilometrin päähän Yabulista jättävä puolitoista tuntia kestävä jatkoyhteys junalla. Tasokkaampien hotelleiden kanssa voi ennen matkaa sopia henkilökohtaisen kuljetuksen lähimmältä lentokentältä tai rautatieasemalta.

Artikkelin pääkuva: flickr / Ski China

Plussat

  • Eksoottinen laskupaikka
  • Paljon helppoja rinteitä
  • Majoitus rinteiden tuntumassa

Miinukset

  • Jyrkimmät rinteet varattu pelkästään ammattilaskijoille
  • Palveluiden ja majoituksen taso vaihtelee valtavasti
  • Vähän laskettavaa