KATSO ESITTELYVIDEO HIIHTOKESKUKSESTA

 • iwanai resort john greiner
  iwanai resort ski shop
  iwanai resort cat skiing
  iwanai resort lumikissa
  iwanai resort snowboarding
 • iwanai resort slopes
  iwanai resort skiers
  iwanai resort snowboarding offpiste
  iwanai resort cat skiing terrain
  iwanai resort offpiste terrain
 • iwanai resort cat skiing afterski
  iwanai resort slope restaurant
  iwanai resort ski resort
  iwanai resort main building
  iwanai resort powder fun
 • iwanai resort ski lift
  iwanai resort chair lift
  iwanai resort lifts
  iwanai resort town
  iwanai resort cat skiing fun
 • iwanai resort powder skiing area
  iwanai resort snow cat skiing
  iwanai resort sea view offpiste
  iwanai resort sea view mountain
  iwanai resort off pistes
 • iwanai resort snow cat
  iwanai resort mountain summit
  iwanai resort backcountry
  iwanai resort backcountry skiing
  iwanai resort japow

Iwanai Resort – Kissan kyydillä elämän parhaisiin laskuihin

Aikoinaan Niseko Iwanai Kokusai -nimellä toiminut hiihtokeskus sijaitsee tietä pitkin reilun 40 kilometrin päässä Nisekosta, Iwanain pienen rannikkokaupungin laidalla. Nykyään suurin osa entisistä hisseistä on jätetty upeaan merelliseen vuoristomaisemaan, jonka tavoittaa vain lumikissan kyydillä. Onnea ei voi ostaa, mutta sitä saa runsaasti investoimalla Iwanain kissahiihtopäivään.

Iwanain pienet hissirinteet Hokkaidon salaisemmalla puolen

Aiemmin Iwanain hissit kuljettivat ylemmäs vuorelle. Upeilla, jyrkemmin viettävillä ylärinteillä oli mittaa jopa 3 200 metriä. Aiempi rinnetoiminta ehti loppua useiksi vuosiksi ja hissit sekä rakennukset rapistua. Kunnes Iwanai Resortin nykyinen omistaja John Greiner löysi paikan ja sai kaupat sovittua. Konseptiksi muotoutui mielenkiintoinen yhdistelmä pienimuotoista rinnetoimintaa ja täyden palvelun kissahiihtoa. Alaosan rinteitä pyöritetään lähinnä paikallisten hiihtohimon palvelemiseksi. Suomalaisen laskijan kannalta ehdottomasti kiinnostavampi puoli löytyy vuoren ylemmistä osista, jonne myydään täyden palvelun kissahiihtopäiviä.

3000 jenin päivälipun hinnalla avautuu käyttöön Iwanain kahden hengen tuolihissi, jolla on pituutta 700 metriä. Kolme hissillä saavutettavaa rinnettä ovat pituudeltaan 700, 710 ja 720 metriä. Jyrkkyydeltään hissirinteet ovat yläosia selkeästi loivempia, 15- ja 17-asteisia. Hyvin hoidetuissa rinteissä riittää laskettavaa normaalilaskijalle korkeintaan päiväksi. Snow parkkia tai erillistä lastenrinnettä ei ole rakennettu.

Runsaasti lunta alueelle lähettävä Japaninmeri siintää alle neljän kilometrin päässä rinteiltä, joten alemmilta hissirinteiltäkin pääsee nauttimaan merimaisemista.

Pohjoisen sijaintinsa ansiosta Iwanain hiihtokausi kestää joulukuun alkupuolelta yli maaliskuun puolivälin. Puuterinpöllyttelyn kannalta varminta on saapua aikaisintaan joulukuun loppupuolella ja viimeistään helmikuun alkupuolella. Kevättalvella lunta on runsaasti, mutta tuoretta lunta sataa silloin selkeästi vähemmän.

Kissahiihtäjien upeat puuteririnteet

Iwanain vetovoima piilee lumikissahiihdossa. Iwanai Resort on virittänyt rinnekoneesta luksustason nousuvälineen. Kissahiihtopäivä alkaa briefillä, jossa alueen kohokohdat ja turvallisuuspuoli sekä toimintamalli käydään läpi. Lumikissalle noustaan tuolihissillä. Kissan kyydissä ylös noustaan lämpimässä ja mukavilla penkeillä laskuja fiilistellen.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Ensimmäiset laskut tehdään noin 450 korkeuserometrin koskemattomilla vanhoilla rinteillä, jotka henkilökunta on raivannut kissahiihtoasiakkaille vaivatonta puuterilaskemista varten. Rinteissä löytyy paikoittain myös jyrkkyyttä 33 asteen verran. Kokemattomammat puuteristit voivat tehdä halutessaan kaikki laskut näitä entisiä rinnepohjia pitkin.

Ensilaskujen jälkeen kissa nostaa ylimpään lähtöpaikkaan, josta avautuu rinteiden molemmilta puolin lukuisia upeita reittejä noin 600 metrin korkeuserolla. Kissa ehtii laskun aikana alas, jolloin odottelua ei juuri tule. Innokkaat laskijat voivat tilata myös lounaan nautittavaksi kissan kyydissä nousun aikana, jotta yhtään nousua ei jää väliin.

Lysti kustantaa noin 70 000 jeniä päivässä per laskija. Tammikuun 2019 kurssilla summa tarkoittaa noin 570 euroa. Hinta kuulostaa äkkiseltään kovalle, mutta vastinekin on melkoinen. 7 – 10 upean puuterilaskun lisäksi hintaan sisältyy nouto majapaikasta, lumivyöryvarusteet ja turvallisuusbrief, laadukas lounas, kahvit ja välipalat, kaksi alueen erinomaisesti tuntevaa opasta ja afterski-sessio. Kun puuterilaskua voi saada päivään jopa yli 5 000 korkeuserometriä, ymmärtää ettei vastaavaa pysty pelkästään lihasvoimin toteuttamaan, ja hissiavusteisesti vastaava määrä koskematonta lunta olisi hyvin harvinaista herkkua.

Lumikissan kyydissä Iwanain upean offarimaaston tavoittaa niin helposti ja miellyttävästi, että normaali puuterinmetsästys voi tuntua kokemuksen jälkeen häiritsevän työläältä ja tulosköyhältä.

Omatoiminen skinnaaminen hiihtokeskuksen alueella on kielletty, jotta kaikki koskematon lumi jää kissahiihtoasiakkaiden pöllyteltäväksi. Koska kissan kyytiin otetaan maksimissaan 12 – 14 asiakasta päivässä, on asiakkailla suorastaan erinomaiset mahdollisuudet päästä koskemattomille lumikentille. 10 – 14 hengen ryhmän kannattaakin varata paketti, jossa koko vuori on omassa, opastetussa käytössä. Pienen maksimimäärän vuoksi oma kissahiihtopäivä kannattaa varata hyvissä ajoin. Alueen laajuuden vuoksi ideaalinen kissahiihtopäivien määrä on ainakin kaksi.

Offarit avautuvat vaivattomasti lumikissalla

Iwanai resortin tavoite on kunnianhimoinen: kissahiihtovieraiden halutaan kokevan elämänsä parhaan laskupäivän. Hyvät edellytykset tähän vuorelta löytyykin. Lumikissa nostaa alkulämmittelyiden jälkeen korkeimmalle vievän vanhan hissin yläasemalle puurajan tuntumaan. Ylhäältä eli laskijan silmin katsottuna vasemmalla puolella on todella laaja, kulhomainen puuterialue.

Alussa puusto on risumaista ja hyvin harvaa. Puiden kasvaessa alempana on tiheys edelleen sopivaa myös vauhdikkaaseen laskemiseen. Puita kuitenkin riittävästi suojelemaan puuterilunta tuulelta ja tuomaan näkyvyyden huonompaan tai lumisateiseen laskusäähän. Kulhossa on varsin turvallinen ympäristö, ja henkilökunta tarkkailee alueen lumiturvallisuutta tiuhasti. Harjannetta voi seurata aina uudelle, koskemattomalle laskulinjalle, ja meri siintää aina taustalla. Lumikissan lähtöpaikalle löytää kuin itsestään kulhon pohjan kääntyessä suoraan lähtöpaikalle.

Laskijan oikealla puolella oleva entisten rinteiden ulkopuoleinen alue on tasaisemmin viettävää. Puusto on tälläkin puolen tiheydeltään laskemiseen hyvin soveltuvaa. Osasyynä tähän on Iwanain paikallisen lumikissakuskin tekemä harvennus- ja maastonhoitotyö. Tällä puolen loppuosa leikataan lumikissan lähtöpaikan suuntaan vanhoja rinnepohjia pitkin, mutta silti pehmeää lunta riittää yleensä loppuun saakka. Päivän viimeisellä laskulla kannattaa valita tämä puoli ja ulompi reitti, josta pääsee palaamaan päärakennukselle varsin kätevästi.

Jos ryhmässä on eri tasoisia laskijoita, jakavat oppaat ryhmän kahtia. Näin jokainen saa itselleen sopivia laskuja, eikä kenenkään tarvitse odotella turhia. Iwanain kissahiihtoon ei tarvita juuri aiempaa offarikokemusta, mutta aivan aloitteleville laskijoille maastoa ei voi silti suositella. Lumivyöryvarusteita ei tarvitse vielä saapuessaan osata käyttää, eikä opastetun ryhmän mukana liikuttaessa ole välttämätöntä opiskella samalla tavalla ennakkoon lumiturvallisuusasioita.

Huipulle ja takamaastoon

Lumikissalla ei pääse ainakaan toistaiseksi aivan Iwanaidaken 1086 -metriselle huipulle saakka. Lumikissa-asiakkaat pääsevät ihailemaan huipun maisemia kevyen, alle 200 korkeuserometrin skinnauksen jälkeen. Huippu on puuton tarjoten nousijalle kirkkaalla säällä henkeäsalpaavat maisemat ja lisää laskulinjoja. Huipulta länteen päin suunnatessa pääsee lumikissan perusreittiin kuuluvan laakson harjanteen takana olevaan seuraavaan laaksoon. Kätevän paluureitin löytäminen voisi olla omin päin haastavampaa, mutta onneksi lumikissan mukana seuraa aina opas.

Yläosassa kannattaa varautua huomattavasti kovempaan tuuleen kuin lumikissan kattamalla alueella puurajan tuntumasta. Huipulta erottuu kirkkaalla säällä selkeästi rinteiden takamaaston puolella kohoava Nisekon Annupuri-vuori ja sen takaa näyttävä 1 898 -metrinen Mount Yōtei -kerrostulivuori.

Iwanai Resortin suunnitelmissa on laajentaa kissahiihtoaluetta tulevina vuosina myös nykyisen hiihtokeskusvuoren takaa nouseville seinämille.

Ruokailu ja jälkipelit

Kaikki Iwanai Resortin palvelut löytyvät komeasti uudistetusta päärakennuksesta, joka sijaitsee ala-aseman vieressä. Alakerrassa on välinevuokraamo ja -myymälä sekä suuri Three Birds -ravintola. Ruokalistalla on laadukasta sushia ja kunnianhimoisesti käsityönä tehtyjä ja aidolla grillillä paistettuja burgereita.

Yläkerta on biljardipöydällä varustettu rennon baarityylinen afterski-alue. Kissahiidon alkubrief ja jälkipeli tapahtuu yläkerran miellyttävissä tiloissa. Päivän laskut voi huuhtoa legendaarisiksi vaikka paikallisen Nikka-viskin tai saken avulla. Varsinaista iltaelämää löytyy pienimuotoisesti Iwanain keskustan pienistä baareista, jossa paikalliset voivat olla melkoisessa tuiskeessa ja tunnelma hyvinkin eksoottinen.

Laskettelun lisäksi alueella on joitakin maastohiihtolatuja ja lumikenkäreittejä. Ratsastuskin järjestyy, ja Iwanain kaupunkia pääsee katsomaan järjestetyiltä luisteluretkiltä. Kulttuurin ystävä suuntaa Iwanain keskustaan katsomaan Aasian laajinta yksityistä Picasso-kokoelmaa.

Majoitus lähistöllä tai Iwanain kaupungissa

Jos Iwanain kissahiihdosta on tarkoitus nauttia useampia päiviä, kannattaa majoittua rinteiden lähellä. Kilometrin säteellä on puolenkymmentä perinteisempää japanilaistyyppistä majataloa, joista suositeltavin on upean onsen-kylpylän tarjoava Okaerinasai. Vaihtoehtona on 450 metrin päästä löytyvä kolmen tähden Iwanai Kogen Hotel. Hiihtokeskuksen kupeessa sijaitsee myös Marine View Auto Campground –leirintäalue, jossa on caravan-pysäköintimahdollisuus ja muutamia mökkejä.

Toimivia ja edukkaita majoitusvaihtoehtoja löytyy myös alle viiden kilometrin päässä sijaitsevasta Iwanain pikkukaupungista. Kylämäisessä keskustassa sijaitsevat myös alueen parhaat ruokapaikat ja baarit. Muita turisteja Iwanain keskustassa näkee vain tuurilla, eikä englantia juuri osata. Tunnelma on siis mitä aidoin. Kissahiihtokonseptiin kuuluu myös nouto majoituksesta Nisekosta saakka, jolloin majoittua voi myös Nisekon hintavampiin ja turistisempiin vaihtoehtoihin.

Iwanai Resortin tavoittaa Sapporon New Chitose -lentokentältä vuokra-autolla noin 2,5 tunnissa. Perille pääsee myös Kutchanin kaupungista lähtevällä bussilla.

Plussat

 • Lähes koko vuori pyhitetty max. 14 lumikissa-asiakkaalle
 • Hienoprofiilinen vuori upeissa merimaisemissa
 • Lämminhenkinen ja personoitu palvelu

Miinukset

 • Alaosan kolme rinnettä ei jaksa kauaa hissilaskijoita innostaa
 • Kissahiihdon kustannus verrattuna hissihiihtoon
 • Ulkopuolisia skinnailijoita ei ymmärrettävästi sallita