• sapporo kokusai ski resort
    sapporo kokusai gondola
    sapporo kokusai hiihtoalue
    sapporo kokusai chair lift
    sapporo kokusai gondola wind cover
  • sapporo kokusai slopes
    sapporo kokusai powder
    sapporo kokusai powder ski
    sapporo kokusai backcountry
    sapporo kokusai backcountry terrain
  • sapporo kokusai hiihtokeskus
    sapporo kokusai terrain
    sapporo kokusai snow
    sapporo kokusai off-piste
    sapporo kokusai snowboarding
  • sapporo kokusai slope restaurant
    sapporo kokusai restaurant
    sapporo kokusai ski resort restaurant
    sapporo kokusai ski center
    sapporo kokusai ski touring
  • sapporo kokusai ski mountains
    sapporo kokusai scenery
    sapporo kokusai otaru view
    sapporo kokusai mountain-top
    sapporo kokusai teine view
  • sapporo kokusai mountain
    sapporo kokusai offpiste top
    sapporo kokusai offpiste powder skiing
    sapporo kokusai powder skier
    sapporo kokusai powder run

Sapporo Kokusai – Syvää lunta ja ruuhkattomia offareita

Alle tunnin matkan päässä Otarusta ja Sapporosta sijaitseva Kokusai on kiinnostava kohde etenkin puuterin ystävälle. Hiihtokeskus sijaitsee erittäin runsaslumisella alueella, lähellä Kiroron pehmeän lumen paratiisia. Viikonloppuisin ja paikallisten loma-aikaan hisseissä voi olla ruuhkaa, mutta etenkään rinteen ulkopuolella ryysistä ei esiinny.

Kokusain rajallinen rinnevalikoima ja tehokkaat hissit

Pelkästään rinteissä pysyttelevälle Kokusaissa riittää laskettavaa noin päiväksi. Rinteitä on haarautuvat variaatiot mukaan luettuna kuusi. Lisäksi ala-aseman tuntumassa on yksi lastenrinne, jossa on uusi katettu mattohissi. Pisin rinne on vihreäksi merkitty ja hyvin loiva. Mittaa laskulla on mukavat 3,6 kilometriä. Vauhdikkain ja vaikuttavin rinne on Kokusain ainoa musta lasku, Downhill Trail. Jyrkimmillään rinne taittuu alamäkeen peräti 30 asteen kulmassa. Kohtuullisesti vauhtia ja mittaa on tarjolla myös punaisissa Echo Trail ja Swing Trail -rinteissä. Snow park on pieni, joten sen vuoksi Kokusaihin ei kannata lähteä.

Ala-asemalta huipulle pääsee kahdella gondolihissillä. Lisäksi alhaalta lähtevä Märchen -tuolihissi nostaa yli puolenvälin, ja huipulle voi jatkaa keskemmältä rinnealuetta nousevalla Echo -tuolihissillä. Hissijonot ja rinneravintolaruuhkat saattavat vaivata etenkin viikonloppuisin ja sapporolaisten loma-aikoina. Suurin osa paikallisista pysyttelee kuitenkin rinteissä.

Kokusain pitkä rinnekausi alkaa jo lokakuussa ja jatkuu tyypillisesti toukokuun alkupuolelle saakka. Hissiliput eivät ole yhtä arvokkaita kuin Japanin suosituimmissa paikoissa: Neljän tunnin lipun saa 3800 jenillä ja päivälipun 4500 jenillä. Lastenlipun hinta on 1000 jeniä. Maksu onnistuu käteisen lisäksi yleisimmillä luottokorteilla.

Pehmeän upottavat off-pisteet

Rinnealueen sisäpuolelta löytyy jonkin verran offaripätkiä, mm. neljän hengen Echo– ja Märchen -tuolihissien ympäriltä ja alapuolelta. Kun nämä puuterit on laskettu, kannattaa siirtyä huipulta rinnekartan vasemmalla puolella sijaitsevaan laaksoon. Yläasemalta tarvitaan vain parin minuutin askellus lähtöpaikalle, jonka jälkeen vuoren kyljen ja laakson pohjan välissä avautuu mukavasti laskettavaa. Kaikki täältä lähtevät reitit vievät lopulta laakson pohjalle, jota seurailemalla pääsee vaivattomasti takaisin ala-asemalle. Laakson loiventuessa alhaalla tarvitaan vain lyhyt tamppaus mustan rinteen loppuosaan palaamiseen.

Parhaat reitit lähtevät läheisen Asaridaken huipulta, reilun puolen tunnin skinnailun päästä yläasemalta. Reittivaihtoehtoja on paljon, ja muita laskijoita vähän. Yläosa on avointa ja hieman loivempaa. Puurajan tullessa vastaan kannattaa tutkia maastokartasta optimaalista laskureittiä harjanteita mukaillen ja vältellen mutkaisia ja jyrkkäreunaisia kurulaakson pohjia. Pohjia pitkin kulkee talvellakin purot, jotka ovat osittain avoinna ja joiden päällä on monessa kohdassa pettävä lumipatja. Liian korkealla kanjonin pohjalle jouduttaessa muuttuu puuterinpöllytys rämpimiseksi.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Virallista lumisademäärän mittausta Kokusailla ei ole. Puheissa ja huhuissa määrän kerrotaan jopa ylittävän Nisekon määrän, joka on 16 metriä vuodessa. Jotain voi päätellä siitäkin, että samaisen Asaridaken vastarinteellä, kolmen kilometrin päässä yläasemaltaan sijaitsevassa Kirorossa määrän kerrotaan eri lähteissä olevan 13 – 21 metriä. Kokusain offareilla riittää hyvällä lumitilanteella laskettavaa ainakin pariksi päiväksi. Osasyy puuterinlaskijoiden vähäisyyteen Kokusaissa voi olla se, että offarilaskeminen on virallisesti kiellettyä. Käytännössä kieltoa ei mitenkään valvota tai välitetäkään puuttua siihen. Sen sijaan keskus mainostaa omilla sivuillaankin puuterilaskemisen ihanuutta alueella ja näyttää metsäisiä pöllyttelykuvia.

Palveluita on niukalti, mutta ruoka toimii

Kokusain huipulta näkyy Japaninmeri ja läheinen Otarun kaupunki. Yläaseman tuntumassa kannattaa käydä katsastamassa Summit Kamakura -iglu. Parhaat taukopaikkamaisemat tarjoaa huipulla sijaitseva Kakko mountaintop Cafe. Ruokapuoli on keskittynyt ala-aseman päärakennukseen, jossa on useampi eri menun tarjoava ravintolaluukku. Woodpecker on pizza- ja pastapainotteinen, kun taas Rabbit Family Restaurant perinteisempi japanilainen. Squirrelin listalla on sekalaisempia vaihtoehtoja ja Owl keskittyy ramen-herkkuihin.

Päärakennuksessa on tila vaatteiden vaihtoon ja tavaroiden säilytykseen. Vuokraamosta löytyy ainakin tavanomaisempia suksi- ja lautasettejä. Sport Shopissa voi täydentää varustehankintoja esim. laskuhanskojen, pipojen ja laskulasien osalta. Lisäksi palveluihin kuuluu myös englanniksi saatavilla olevat hiihtokoulutunnit. Muita palveluita Kokusain hiihtokeskuksen alueelta ei oikeastaan löydykään, joten rinnepäivän parhaimmin kruunaava onsen-käynti pitää tehdä muualla.

Majoitus ja saapuminen

Hiihtokeskuksessa tai aivan rinteiden lähellä ei ole majoitusta. Otarun kaupunki on autolla liikkuvalle laskijalle sijainniltaan kätevin vaihtoehto. Kokusain rinteille hurauttaa Otarusta reilussa puolessa tunnissa, ja kaupungista saavuttaa kätevästi useita muitakin käymisen arvoisia hiihtokeskuksia. Otarun ravintolatarjonta on loistava, ja hotellit kohtuuhintaisia.

Toinen hyvä vaihtoehto on majoittua reilun tunnin ajomatkan päässä sijaitsevaan Sapporon vilkkaaseen suurkaupunkiin, jossa ravintolatarjontaa ja iltaelämää on runsaasti. Sapporosta operoitaessa ruuhkat voivat tosin hieman hidastaa rinteille siirtymistä. Sapporosta on myös hyviä julkisia kulkuyhteyksiä eri hiihtokeskuksiin, jolloin auton vuokraaminen ei ole yhtä välttämätöntä.

Kokusain rinteille ja takaisin pääsee Sapporosta päivittäin kuusi kertaa kulkevalla hiihtobussilla. Pysäkkejä on useampi eri puolilla Sapporoa, joten kyyti onnistuu varsin vaivattomasti. Sapporon Chitose -lentoaseman tavoittaa Suomesta yhden lentovaihdon kautta. Chitoselta ajaa Otaruun noin 1,5 tunnissa ja Sapporon keskusta-alueelle noin tunnissa.

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0 (from 0 votes)

Plussat

  • Erittäin luminen alue hyvillä hisseillä
  • Hienot offarimaastot etenkin pienellä skinnauksella
  • Helppo saavutettavuus Otarusta ja Sapporosta

Miinukset

  • Rinnevalikoiman vähäisyys ja viikonlopun hissijonot
  • Hisseillä saavutettavissa offarialue suppeahko
  • Ei majoitusta hiihtokeskuksen tuntumassa