Hyppää sisältöön

Sapporo Teine – Suurkaupungin lähikeskuksista suurin

Hokkaidon suurimman kaupungin Sapporon reunamilla on useampi hiihtokeskus. Niistä houkuttelevimpiin ja mittavimpiin lukeutuva Sapporo Teine sopii sekä rinteiden että offareiden laskemiseen.

Rinteitä äärijyrkästä lentokenttään

Sapporo Teinessä on oikeastaan kaksi yhteenlinkitettyä hiihtokeskusta. Ensimmäisenä saapujalle vastaantuleva alempana sijaitseva Olympia Zone muistuttaa mitoiltaan hieman kotoista Messilää. Tuolihisseillä varustetut rinteet sopivat etenkin perheille ja aloittelijoille, mutta Olympia-alueelta löytyy myös vauhdikas musta ja muutama punainen rinnekin. Alueella käytiin vuoden 1972 talviolympialaisten lajeja, joista muistuttava jättimäinen olympiasoihtu seisoo tällä matalammalle jäävällä välihuipulla. Lasten parkki ja snowtubing löytyy Olympia-alueen puolelta. Yhdysgondoli kuljettaa Olympia-alueelta Highlandin puolelle, ja Highlandista pääsee laskemalla loivaa siirtymärinnettä takaisin Olympia zonelle.

Vauhdista ja pidemmistä laskuista innostuva laskija suuntaa kuitenkin nopeasti taaempana ja korkeammalla siintävälle alppimaisemmalle Highland-alueelle. Mikäli alaosan pienemmät rinteet eivät kiinnosta, kannattaa jättää auto suoraan Highlahd-alueen parkkipaikalle. Ylös pääsee nopealla kuomullisella tuolihissillä. Huipulta avautuu komeat maisemat sekä Sapporon kaupunkiin että merelle. Highland Zonen musta H4-rinne on oikeasti jyrkkä, ja lisäksi suurelta osalta hoitamaton kumpareikko. Jos koet hallitsevasi perusrinteet turhan hyvin, niin käy kokeilemassa horjahteleeko tasapaino tässä Japanin jyrkimpiin kuuluvassa rinteessä!

Highland Zonen punaiset rinteet ovat kohtalaisen leveitä ja vauhdikkaita nautintomäkiä. Vaativampi parkki sijaitsee Highlandin puolella. Jättipitkä loivanvihreä H5-rinne sopii parhaimmin maisemalaskijalle. Yläasemalla on vain pieni kahvila, jossa kannattaa kuitenkin istahtaa jo maisemien vuoksi. Highland Zonen ala-aseman ravintolassa on riittävästi vaihtoehtoja ruokailuun. Hissilipusta myydään myös järkeviä rinnelounaan sisältäviä tarjouspaketteja. Päivälipun perushinta on 5200 jeniä.

Tarkistamisen arvoiset offarit

Vuotuinen lumisademäärä on Sapporo Teinen kohdalla keskimäärin 10,6 metriä. Moinen vuosidumppi on toki runsas verrattuna useimpiin maailman laskukolkkiin, mutta Hokkaidon asteikolla määrä ei ole erityisen suuri. Esimerkiksi läheisessä Kirorossa määrä on jo 13 metriä.

Etupuolen off-pisteille pääsee kävelemällä tuolihissin yläasemalta kymmenisen minuuttia radiomastojen suuntaan vanhan kabiinin hylätylle yläasemalle. Täältä lähtee erittäin jyrkkää laskumaastoa leveänä viuhkana. Osa väliköistä on turhan tiuhaa pusikkoa ja matalaa puustoa, mutta muutamissa avoimemmissa ränneissä on paitsi mahdollista joutua lumivyöryyn, myös nauttia japow-lumesta eli hokkaidon kuuluisaa kevyttä puuterilunta jyrkässä miljöössä. Mikäli vain ehtii paikalle ennen Sapporon paikallisia puuterihaukkoja. Suurin osa näistä reiteistä lasketaan nopeasti koskemattomasta lumesta kumpareikoiksi. Kauemmaksi rinteiltä laskijan vasemmalle muita jälkiä menee vähemmän, mutta alhaalla joutuu tarpomaan pidemmän matkaa takaisin hisseille.

Mikäli etupuolen lumet on jo paukutettu muhkuraksi, kannattaa suunnata huipun takapuolelle nousuvälineiden kanssa. Suoraan tuolihissin vastapuolelle taakse jatkettaessa saa nauttia pari sataa korkeuserometriä todennäköisesti koskematonta lunta. Maasto viettää sopivasti ja puusto ei kasva liian tiheänä. Takaisin H1-rinteen hissille joutuu nousemaan pohjan tuntumasta viistosti ylöspäin. Rinteen kylkeä pitkin luisuttelemalla joutuu helposti umpikujaan tihenevässä metsässä kielekkeiden koon kasvaessa. Harjanne pitää kiertää yläkautta ja palata punaisella rinnekarttaan merkityn metsälaskualueen ylempään osaan.

Rinnekartassa punaisena näkyvät metsälaskualueet tarjoavat helpomman ja turvallisemman tutustumistavan Sapporon valkoisessa höttölumessa leijumiseen.

Kätevästi Sapporo Teinelle

Olkoonkin, että Hokkaidolla on vielä Sapporo Teineäkin houkuttelevampia hiihtokeskuksia. Ainakaan näin hyvin yhteyksien päässä ei yhtä makoisaa mäkeä löydy.

Useimmat lentänevät Suomesta Sapporoon Tokion kautta. Tokioon pääsee Helsingistä Finnairin tai Japan Airlinesin suorin lennoin joka päivä. Jatkoyhteys Tokiosta vaatii terminaalin vaihdon, mutta sujuu muuten kätevästi. Tokion ja Sapporon väli on laskettu maailman vilkkaimmin liikennöidyksi lentoreitiksi yli 7 miljoonan yksisuuntaisen vuosittaisen matkustajan volyymillaan. Edullisia tuoleja tälle välille löytyy helposti. Yksittäisellä lentoyhtiöllä voi olla lähtöjä tunnin välein.

Sapporosta pääsee mäkeen julkisilla välineillä kolmessa vartissa. Junasta jäädään pois JR Teine -asemalla, josta jatketaan ylemmäs hiihtokeskukseen bussilla. Keskustan hotelleilta kulkee päivittäin suoria ski-busseja Sapporo Teinelle. Autolla mäkeen hurauttaa Sapporon keskustan tuntumasta tai Otarusta noin 35 – 45 minuutissa.

Majoitus Sapporosta tai Otarusta

Rinteiden kupeessa ei ole majoitusta tarjolla. Syyn ymmärtää, sillä Sapporo Teine -vuori hiihtokeskuksineen sijaitsee sopivasti lähes 2 miljoonan asukkaan Sapporon ja pienemmän Otarun välimaastossa. Kummastakin varteenotettavasta majoitusvaihtoehdosta on vastaava ajomatka Teine-vuorelle. Otaru on rauhallisempi ja majoituksen kannalta edullisempi vaihtoehto. Kaupungissa on runsaasti edullisia ja tunnelmallisia pikkuravintoloita, mikä tekee illan ruokailusta päivän toisen kohokohdan. Kolmas on Japanin-matkalla tietysti onsen-hetki laskupäivän jälkeen. Otaru sijaitsee aivan rannan tuntumassa. Otarusta on kätevä noin 35-40 minuutin ajomatka myös superlumiseen Kiroroon.

Sapporo on vaihtoehdoista ruuhkaisempi, mutta tarjoaa myös yöelämää sitä kaipaaville. Liikkuminen ruutukaavavoittoisen kaupungin tukkoisilla teillä voi ottaa aikaa etenkin jos majoitus sijaitsee kaupungin toisella laidalla. Sapporo on tunnettu vuonna 1972 järjestetyistä Aasian ensimmäisistä talviolympialaisista. Nykyisin kaupungin suurin tapahtuma on vuosittainen lumifestivaali, joka tuo kaupunkiin yli kakisi miljoonaa turistia. Kaupungissa valmistettava Sapporo-olut on myös yksi Japanin tunnetuimmista olutmerkeistä maailmalla.

Vaikka Sapporo on lähes merenpinnan tasolla, tuo pohjoinen sijainti Siperiasta kantautuvat tuulet lumisina kaupunkiin. Sapporon korkeudelle riittää 6 metriä vuosittaisen lumisateen lisäksi rajuja lumimyrskyjä. Siksi ei ole aivan poikkeavaa, että Sapporon-lentoja joudutaan peruuttamaan sydäntalvella runsaan lumentulon vuoksi.

Plussat

  • Persoonallinen vuori laskumaastoineen ja rinteineen
  • Huipun poikkeukselliset maisemat merelle ja kaupunkiin
  • Helppo saavutettavuus hyvistä majoituspaikoista

Miinukset

  • Huomattavasti pienemmät lumisademäärät kuin läheisessä Kirorossa
  • Etupuolen jyrkillä offareilla tiuhasti puita ja laskijoita
  • Alueiden välinen siirtymä onnistuu hisseillä mutta vie hieman aikaa

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään