Hyppää sisältöön

Rusutsu – Pehmeän lumen huvipuisto

Nisekon rauhallisemmassa naapurikeskuksessa sataa vuosittain 13 metriä lunta, mutta laskijoita ja hissijonoja on selvästi vähemmän. Hyvät rinteet, toimiva hissijärjestelmä ja helposti saavutettavat offarimaastot houkuttelevat kuitenkin sen verran laskijoita paikalle, ettei täälläkään pääse omimaan koko puuterisaalista.

Rusutsu on Hokkaidon perheystävällisimpiin kuuluva, keskikokoinen hiihtokeskus reilun parinkymmenen kilometrin päässä suositusta ja kuuluisasta Nisekosta. Keskusten välissä on maisemaa komistava Mount Yōtei -tulivuori. Perheiden lisäksi Rusutsun kolmelta hiihtovuorelta löytyy mukavaa tarjontaa pehmeän lumen ja metsähiihdon ystäville. Hissilippujen ja rinneravintoloiden hintatasokin on Nisekoa kohtuullisempi.

Rinneiloja huvipuiston ympärillä

Rusutsun hiihtokeskuksen omalaatuinen hieman kitsch japani-tunnelma syntyy ympäri vuoden auki olevasta sisähuvipuistosta ja ulkona maisemaa värittävästä kesähuvipuistosta. Puhuvan puun lisäksi kaikesta muustakin huokuu perheiden ehdoilla suunniteltu konsepti. Tämän huomaa myös helpoista matto- tuoli- ja gondolihisseistä.

Aivan hotellien takana Mt.Yōtein suunnalla kohoaa ensimmäisenä hieman kahta muuta huippua matalampi West Mountain. Alaosasta löytyy laaja perhealue, ja huipulta lähtee sekä vauhdikkaita mustia rinteitä että metsälaskualue, jonka sisältä löytyy hienoja puusta rakennettuja kikkailupaikkoja. Kaksi muuta huippua sijaitsevat laakson vastapuolella. Matka West Mountainilta ensimmäisenä vastaan tulevalle East Mountainille taittuu mukavasti gondolihissillä. East Mountain tarjoaa pääosin punaista rinnelaskettavaa. Jyrkkydeltään 40-asteiseksi ilmoitettu Super East tuntuu tiukalta myös luonnossa.

Korkeimmalle kurottava Mt. Isola sijaitsee taaimpana. Siirtymä Isolan rinteille käy normaaleja rinteitä pitkin, eikä tylsiä siirtymäreittejä tarvita. Monet pisimmistä ja hienoimmista rinteistä lähtevät Mt. Isolan huipulta. Hissit kulkevat pääosin alhaalta huipulle saakka, jolloin laskeminen on tehokasta eikä jonottamiseen kulu aikaa. Rinteissä on hyvä valaistus, mikä mahdollistaa paremman kontrastin kovalla lumisateella ja iltamäet West Mountainilla päivittäin klo 20:15 saakka. Rusutsun hiihtokausi kestää lokakuun lopulta tai joulukuusta huhtikuun alkupuolelle.

Parkkeihin on panostettu, ja mielenkiintoisimmat kikkailupaikat löytyvät metsään puusta rakennetusta luonnonparkista (Side country Park). Rusutsu Resort freedom park on tyypillisempi rinteeseen rakennettu parkki eri tasoisine bokseineen ja reileineen. Rinneravintoloita ja kahviloita on muutamalla ala- ja ylä-asemalla.

Myynnissä on Rusutsun omien lippujen lisäksi K-Winter Pass, joka avaa Rusutsun lisäksi hissit myös seuraavissa hiihtokeskuksissa: Sapporo Teine, Nakayama-toge ja Sahoro Resort.

Rusutsusta löytyy lisäksi lumikenkäilyä, maastohiihtolatuja, snowtubing-mäki, ratsastusta, moottorikelkkailua ja koiravaljakkoajelua.

Runsaasti hissioffaria

Rusutsun offarit ovat poikkeuksellisen kätevästi suoraan hisseiltä tavoitettavissa. Turhia siirtymiä ei tarvita, vaan suurimman osan korkeuserosta pääsee pöllyttelemään pehmeää lunta sopivan väljissä metsissä. Rinteiltä voi siirtyä offarin puolelle juuri halutusta kohdasta. Reitit johtavat pohjan laaksoihin, jotka taas viettävät suoraan hissille. Tämän tehokkaampaa offarilaskua on tarjolla harvoin.

Metsälaskuun löytyy runsaasti reittejä kaikilta kolmelta vuorelta, ja offareiden laskemiseen suhtaudutaan suopeasti. Maasto on enimmäkseen keskijyrkkää, eikä vaarallisia yllätyskohtia ole paljoakaan. Lumivyöryjen kannalta maasto on keskivertoa turvallisempaa. Hiihtokeskuksen alueen offareiden vyöryturvallisuutta myös seurataan, ja valvonnan piirissä oleva alue on merkitty rinnekarttaan. Pehmeän lumen metsästäjälle varminta aikaa lumisateiden puolesta on tammikuu ja helmikuun alku.

Skinnailijalle avautuvat lisämaastot

Hiihtokeskuksen alueen ulkopuolelta kiinnostavin kohde löytyy Mt. Shiribetsulta. Vuoren tavoittaa nousukarvoilla kohtuullisella kapuamisella West Mountainin alhaalta katsottuna oikeanpuoleiselta yläasemalta. Nousureitti harjannetta pitkin on varsin selkeä. Alas johtaa useita eri reittejä, mutta helpoimman paluun keskuksen suuntaan tarjoavat reitit ovat valitettavasti etelänpuoleisia. Maastossa on selkeitä paljaampia lumivyöryreittejä ja metsäisempiä välejä. Ilman vahvaa omaa asiantuntemusta ja lumipakan tutkailua näille reiteille ei kannata lähteä ilman opasta. Osa reiteistä on myös varsin jyrkkiä.

Helposti käymään Nisekosta

Useimmille Rusutsu onkin tullut tutuksi päiväretkikohteena Nisekosta käsin. Päiväkävijöiden määrä Rusutsussa kasvaa etenkin silloin, kun Nisekosta alkaa olemaan lumet kaluttu tai ylähissit ovat kiinni. Nisekosta Rusutsuun pääsee hiihtobussilla noin tunnissa. Vuokra-autolla matkan taittaa reilussa puolessa tunnissa.

Sapporon Chitosen lentokentältä Rusutsuun pääsee noin puolessatoista tunnissa. Sapporosta on päivittäinen bussiyhteys Rusutsuun.

Laadukasta majoitusta ja iltaohjelmaa

Rusutsusta löytyy kaksi jättimäistä neljän tähden hotellikompleksia. Molemmat sijaitsevat aivan hiihtokeskuksen ytimessä. Tornimainen, yli 20-kerroksinen The Westin Rusutsu Resort on tasokas majapaikka, jonka ikkunoista pääsee ihastelemaan hiihtoaluetta lintuperspektiivistä. The Westin Rusutsu Resort on valittu vuonna 2016 maailman parhaaksi uudeksi hiihtohotelliksi.

Hiihtokeskuksen aulana toimivassa valtavassa yli 2000 vierasta majoittavassa Rusutsu Resort -hotellissa on peräti 12 ravintolaa. Lisäksi hiihtokeskuksen alueelta löytyy yksittäisiä hiihtomajoja.

Iltaohjelmaksi Rusutsussa voi kokeilla sisähuvipuistoa, pelihallia, kuntosalia, sisäkiipeilyä, kuumien lähteiden voimalla lämpiäviä onsen-kylpylöitä ja tavallisia uima-altaita. Ostoksiakin pääsee tekemään, sillä hiihtokeskuksesta löytyy peräti 30 kauppaa. Iltaohjelmaksi voi valita myös japanilaistyylisen leivontakurssin tai taidekurssin. Ravintolavaihtoehtoja on kohtuullisesti eri kansainvälisisistä keittiöteemoista, ja japanilaiseen tapaan maut ovat kohdallaan. Englantia puhutaan vaihtelevasti. Asiakaskunta on japanilaispainotteisempaa kuin aussien valtaamassa Nisekossa. Afterski on Rusutsussa hyvin rauhallista, vaikka karaokehuoneitakin löytyy. Mikäli vauhdikkaammat afterski-juhlat kiinnostavat, kannattaa se puoli käydä hoitamassa Nisekossa.

Plussat

  • Hienot maastot metsälaskuun runsaassa lumessa
  • Toimivat rinteet ja hissit
  • Selkeästi vähemmän ruuhkaa kuin läheisessä Nisekossa

Miinukset

  • Edullista majoitusta itse keskuksen alueella rajallisesti
  • Helposti saavutettavat offarit lasketaan kohtuullisen nopeasti puhki
  • Rauhallinen iltaelämä

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Maailman parhaat puuterikohteet – Esittelyssä TOP15