Kohteet, Vapaalasku, Yleinen

Maailman parhaat puuterikohteet – Esittelyssä TOP15

Missä päin maailmaa sataa eniten lunta? Minne lumivarmaan kohteeseen suunnata ensi hiihtolomalla?

Vastaavat kysymykset pyörivät usein laskettelusta ja lumilautailusta hullaantuvien mielissä talven lähestyessä. Nyt myös näihin kysymyksiin löytyy oikeat vastaukset, sillä oheiset 15 hiihtokeskusta ovat 10-vuotisen tilaston valossa saaneet vuosittain keskimäärin eniten lumisadetta.

1. Mount Baker,  USA

 Keskimäärin 19,06 metriä lumisadetta kaudessa, ennätys 28,5 m.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

USA:n länsirannikolla Washingtonin osavaltiossa sijaitsevassa Mt. Bakerin hiihtokeskuksessa sataa keskimäärin eniten lunta, yli 19 metriä talvessa. Suuren lumimäärän vuoksi Mt. Baker onkin tunnettu erityisesti hyvän puuterin ja vapaalaskun keskuksena.

Länsirannikolta hieman sisämaahan sijaitseva keskus hyötyy samasta kuin rajan toisella puolella Kanadassa Whistler – Tyynenmeren kostea ilmamassa tiivistyy sisämaan korkean vuoriston kohdatessaan eeppisiksi lumisateiksi. Ja ikimuistoisiksi laskumahdollisuuksiksi keskuksessa vieraileville.

2. Alyeska, USA

Keskimäärin 16,5 metriä lumisadetta kaudessa, ennätys 24,8 m.

USA:n länsirannikolla Alaskassa sijaitsee listan toisena oleva kohde Alyeska. Alyeska on tunnettu  myös vapaalaskuleffojen erittäin jyrkistä offareistaan sekä syvästä lumestaan.

Täälläkin runsaita lumisateita selittää Tyynenmeren läheisyys, jonka seurauksena Alaskan Chugach-vuoristo saa päälleen joka talvi erittäin runsaan lumikuorrutuksen. Vaikka keskus on tunnettu erityisesti deep & steep -mahdollisuuksistaan itse keskus tarjoaa laskettavaa myös aloittelijoille sekä rinnelaskijoille.

3. Alta, USA

Keskimäärin 15,59 metriä lumisadetta kaudessa, ennätys 21,5 m.

Kalliovuorilla Utahin osavaltiossa sijaitseva Alta on sangen tunnettu hiihtokeskus myös suomalaisten keskuudessa.  Pitkän historian omaava perinteinen hiihtokeskus houkuttaa kevyen lumen ja haastavan maaston laskijoita.

Salt Lake Cityn läheisyydessä sijaitsevassa Altassa runsaasta lumesta pääsevät nauttimaan ainoastaan suksilla laskevat, sillä täällä lumilautailu on edelleen kielletty. Haastavan monipuoliset mahdollisuudet tekevät keskuksesta suositun, eikä suosiota vähennä normitalven lähes 16 metriin kumuloituva lumisademäärä.

4. Niseko, Japani

Keskimäärin 15,11 metriä lumisadetta kaudessa.

Massiiviset lumikinokset eivät ole harvinaisia myöskään USAn ulkopuolella! Japanin Hokkaidon saarella sijaitsevassa Nisekon hiihtokeskuksessa lumisadetta saadaan keskimäärin kauden aikana yli 15 metrin edestä.

Japanin runsalumisin hiihtokeskus Niseko on monien mielestä myös maan paras hiihtokeskus. Nykyisin maan laskumahdollisuudet ovat eritttäin hyvin tunnettu myös suomalaisten keskuudessa. Laajemmin länsimaalaisten tietoon maan laskumahdollisuudet nousivat vasta 20 vuotta sitten 1998 järjestettyjen Naganon talviolympialaisten vuoksi.

Maan pohjoisin pääsaari Hokkaido ja erityisesti Niseko saa nauttia erittäin kuivasta, kevyestä ja ilmavasta puuterilumesta. Yhä useampi laskettelija ja lautailija on kuullut Japanin mahtavista mahdollisuuksista  – ja nämä tulisi jokaisen kokea edes kerran elämässään.

5. Revelstoke, Kanada

Keskimäärin 15 metriä lumisadetta kaudessa, ennätys 24,5 m.

Ja takaisin Pohjois-Amerikkaan. Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa sijaitseva Revelstoke on ainutlaatuinen paikka kaikille laskulajien harrastajille ja runsaan lumen ystäville.

Erityisesti taitavien laskijoiden keskuudessa tunnettu keskus on myös Kanadan suurin keskus korkeuserolla mitattuna, parhaimmillaan laskettavaa saa yli 1600 korkeuserometrin verran. Revelstoke on myös Kanadan keskuksista ainoa, jossa voit samasta kylästä suunnata mäkeen hissin lisäksi helikopterilla, lumikissalla tai omin voimin.  

6. Nozawa Onsen, Japan

Keskimäärin 14,44 metriä lumisadetta kaudessa.

Japanin Honshun saarella, Naganon lähellä sijaitseva Nozawa Onsen saa myös oman riittoisan osuutensa Japaninmereltä saapuvista lumisateista. Täällä sataa kaudessa nimittäin keskimäärin 14,44 metriä lunta.

Nozawa Onsen on yksi maan isoista ja autenttisista Japani-puuterikeskuksista. Nimensä mukaisesti keskus on tunnettu alueen useista kuumista lähteistä, jotka tarjoavat omanlaisensa mahdollisuuden rentouttavaan after skihin puuterin täyteisen laskupäivän jälkeen.

7. Gulmarg, Intia

Keskimäärin 14 metriä lumisadetta kaudessa, ennätys 20 m.

Omanlaista eksotiikkaa listatuista keskuksista tarjoaa erityisesti Intiassa sijaitseva Gulmarg, jonka laskupotentiaali ja -mahdollisuudet ovat suurelta osin vielä löytämättä. Lumen puolesta potentiaalia todellakin riittää, sillä alueella sataa vuodessa lunta keskimäärin 14 metriä.

Intiassa ei ole Japanin tai Pohjois-Amerikan tavoin satoja hiihtokeskuksia, mutta ainutlaatuinen sijainti maailman korkeimman vuoriston juurella luo huimia mahdollisuuksia.

8. Kirkwood, USA

Keskimäärin 13,96 metriä lumisadetta kaudessa, ennätys 20,4 m.

Täydellinen paikka nauttia täydellisestä puuterista Kalifornian auringon alla? Kirkwood!

Lake Tahoe -järven etelärannalla sijaitseva Kirkwoodin laskettelukeskus mainostaa itseään alueen keveimmällä, kuivimmalla ja runsaimmalla lumella. Hyvistä laskumahdollisuuksista tunnettu Lake Tahoen seutu on tunnettu myös muista nimekkäistä keskuksista, kuten Heavenly ja Northstar, mutta lumen perässä matkustavan laskijan kannattaa suunnata erityisesti Kirwoodiin sen muita keskuksia suuremman lumimäärän vuoksi.

9. Rusutsu, Japani

Keskimäärin 13 metriä lumisadetta kaudessa.

Vain muutama hotelli ja kokonainen vuori laskettavaksi – tervetuloa Rusutsuun!

Rusutsu on tunnettu todellisena puuterihaukkojen keskuksena runsaasta lumestaan kuuluisalla Hokkaidon saarella. Ja mikäs täällä laskiessa, sillä tämä runsasluminen hiihtokeskus tarjoaa maailmanluokan puuteri- ja metsälaskuja. Lumi on keskuksessa niin kuivaa ja ilmavaa, että syväkään puuteri ei juuri hidasta vauhtia.

10. Grand Targhee, USA

Keskimäärin 12,7 metriä lumisadetta kaudessa.

Vähän laskijoita ja paljon laskettavaa tiivistävät erinomaisesti Grand Targheen runsaslumiset mahdollisuudet! Wyomingin osavaltiossa lähellä maailmankuulua Jackson Holen hiihtokeskusta sijaitseva Grand Targhee on tunnettu eeppisestä lumitilanteestaan.

Jackson Holen pikkuserkkunakin tunnettu keskus on monella tapaa täydellinen puuterilaskijan unelmakohde – täällä sataa enemmän lunta kuin runsaasta lumesta tunnetussa Jackson Holessa eikä hisseissä jonottamiseen kulu aikaa. Laskupäivän voi hyödyntää siis maksimaalisesti koskemattoman  ja höyhenen kevyen puuterin parissa.

11. Snowbird, USA

Keskimäärin 12,5 metriä lumisadetta kaudessa – ennätys 17,5 m.

Snowbird on toinen tunnettu hiihtokeskus Utahissa Salt Lake Cityn läheisyydessä, jossa pääset nauttimaan tuoreesta, kevyestä ja kuivasta Kalliovuorten puuterista!

Snowbird on täydellinen hiihtokeskus ja leikkipaikka puuterinmetsästäjille. Keskus on tunnettu runsaasta, kevyestä ja kuivasta lumesta, jota sataa taivaalta runsaasti pitkin kautta. Tunnetulla puuterikeskuksella on valitettavasti myös kääntöpuoli. Suosittu keskus tarkoittaa usein pitkiä hissijonoja sekä taistelua puuterin korkkaamisesta.

12. Whistler, Kanada

Keskimäärin 11,9 metriä lumisadetta kaudessa – ennätys 15,8 m.

Kanadan tunnetuin sekä suurin hiihtokeskus Whisler-Blackcomb on täydellinen kohde onnistuneelle hiihtolomalle runsaan lumen parissa.

Maailmanluokan Whistler on usein mukana erilaisissa hiihtokeskusten TOP-listauksissa – olipa kyse sitten aktiviteeteista, after skistä, majoitusvaihtoehdoista tai muista mahdollisuuksista.  Todennäköisesti lumi on kuitenkin se yksittäinen tekijä, jonka vuoksi Whistler on yksi maailman paras hiihtokeskus vuosi toisensa jälkeen

13. Jackson Hole, USA

Keskimäärin 11,6 metriä lumisadetta kaudessa – ennätys 14,5 m.

Usein maailman parhaaksi hiihtokeskukseksi rankattu Jackson Hole on ehdoton kerran elämässä -kokemus ja kohde kaikille laskettelun harrastajille!

Jacksonissa tunnet todella olevasi villissä lännessä ja Amerikan raitilla – täällä kaikki laskemiseen liittyvä on suurta ja mahtavaa! Isot korkeuserot, laaja hiihtoalue, syvä lumi, jyrkät sekä haastavat rinteet tekevät tästä Wyomingin osavaltiossa sijaitsevasta keskuksesta täydellisen kohteen HC-laskijoille.

14. Squaw Valley, USA

Keskimäärin 11,5 metriä lumisadetta kaudessa – ennätys 17,8 m.

California dreaming… maassiviset lumisateet, sininen taivas ja majesteettiset maisemat, mitä muuta laskukohteelta voi enää pyytää? Eipä juuri mitään!

Squaw Valley on hiihtokeskus unelmien Kaliforniassa Lake Tahoen rannalla. Mahtavat järvimaisemat, kevyt puuterilumi ja olympiakohteen perintö tekevät tästä hiihtokohteesta yhden maailman parhaista.

15. Hakuba, Japan

Keskimäärin 11 metriä lumisadetta kaudessa.

Japanin kuuluisimpiin kuuluva keskus on kuuluisa syystä – Hakubassa sataa usein lunta ja sitä tulee paljon.

Japanin Alpeilla Naganon läheisyydessä sijaitseva Hakuba on Japanin mittakaavassa valtava keskus. Se, mikä erottaa Hakuban maan muista hiihtokeskuksista on poikkeuksellisen länsimaiset puitteet – täällä hiihdonopetusta on saatavissa esimerkiksi englanniksi. Ja kaiken huippuna lumi, joka tekee keskuksesta yhden maailman parhaista laskukohteista.

Lähde: theperfectsnow.com.au
Kuvat: Shutterstock.com


Avainsanat:
, , , , , , , , , , , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Maailman parhaat puuterikohteet – Esittelyssä TOP15
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (5,00/5 - 4 ääntä)
Loading...