Hyppää sisältöön

Kiroro – Hokkaidon huippumoderni puuterihiihtokeskus

Japani on väkevien vastakohtien maa, joka tunnetaan sekä perinteisistä arvoista ja arkkitehtuurista että huipputeknologiasta ja neonvalojen valaisemista suurkaupungeista. Hiihtomaailmassa Nipponin kuuluisimmat laskettelukeskukset edustavat perinteikästä puolta tunnelmallisilla hiihtokylillä ja rauhallisella tunnelmallaan. Hokkaidon saarella, Sapporon lähellä sijaitseva Kiroro on kuitenkin ehdottomasti osa puuterinmetsästäjän huippumodernia Japania.

Toisin kuin valtaosa maan laskettelukeskuksista, Kiroro ei ole syntynyt vuosikymmenten vieriessä tunnelmallisen pikkukylän yhteyteen, vaan se on rakennettu alusta alkaen pelkästään laskukansan iloksi. Luonnon lähelle ei Kirorossa pääse samalla tapaa kuin esimerkiksi läheisessä Asahidakessa, mutta modernit, lämmitetyt tuoli- ja gondolihissit, hyvät palvelut ja laadukkaat ravintolat varmistavat laskijan viihtymisen hiihtokeskuksessa. Erityisen hyvin kehittyneet palvelut sopivat vapaalaskijoiden lisäksi rinteissä viihtyville lapsiperheille, jotka ovatkin yleisiä vieraita Kirorossa.

Moderni hiihtokeskus ja pieni snow park

Kiroron laskettelurinteet jakautuvat kahdelle saman ala-aseman palvelemalle vuorelle, Asarille (1 180 m) ja Nagaminelle (1 090). Keskuksessa palvelee kymmenkunta huippumodernia tuolihissiä ja yksi gondolihissi. Kiroro ei ole vielä tunnettuudessa ja ruuhkaisuudessa läheisen Nisekon tasolla, ja rinteiden puolella ruuhkia ei juuri esiinny. Offarilaskijoiden keskuudessa Kiroro on kuitenkin saanut sen verran mainetta, että sen hienot metsät alkavat jo täyttymään pehmeän lumen perässä kulkevista laskijoista.

Hyvät ja tehokkaat hissit varmistavat onnistuneet laskut ja nousut rinteissä mieluummin viihtyville. Kirorossa on temppulaskijoille pieni snow park, mutta kyseessä ei missään nimessä ole maan paras paikka freestyle-laskemiseen. Parkkilaskijoiden kannattaakin kääntää katseensa ennemmin vaikkapa Honshun Myoko KogeniinHakubaan tai jopa Hokkaidon Nisekoon, mikäli tähtäimessä on hyvä parkkirinne.

Lapset on Kirorossa otettu hyvin huomioon

Japanin hiihtokeskusten mittakaavassa moderni Kiroro jää 21 rinteellään keskikokoiseksi. Todellisuudessa laskumaastoa on kuitenkin lapsille, aloittelijoille ja harrastajille aivan riittävästi vaikka viikon mittaiselle lomalle.

Asari-vuoren puoleisella ala-asemalla sijaitsevaa lastenmaata palvelee perheiden käyttöön varattu kahden hengen tuolihissi. Lastenmaan rinne on todella loiva ja sopiikin loistavasti alkeiden opetteluun. Taitojen karttuessa Asarin ylemmille maisemarinteille siirtyminen onnistuu pienimmiltäkin laskijoilta sulavasti. Lastenrinne on pysyy hämärän laskeuduttua vielä jonkin aikaa valaistuna.

Kirorossa pärjää englannilla kielitaitoisen henkilökunnan ja tulkattujen kylttien ansiosta yleisesti paremmin kuin muissa japanilaisissa hiihtokeskuksissa. Monien lapsiperheiden harmiksi hiihdonopettajat ja lastenhoitajat puhuvat kuitenkin yhä valitettavasti vain japania.

Mahtavat laskettelurinteet

Harrastajille Kiroron tarjonta saattaa aluksi vaikuttaa melko vaatimattomalta, mutta laskettavaa on todellisuudessa enemmän kuin pelkät luvut antavat ymmärtää. Monet sekä Nagaminen että Asarin huipuilta alkavista rinteistä ovat helpohkoja maisemarinteitä, joita nautiskelijat kuluttavat mielellään kerralla pidemmänkin tovin.

Lisäksi Kiroron vaikeustason merkintä hämää monessa kohtaa. Monet kaikkein vaikeimmiksi merkityistä rinteistä eivät eurooppalaisessa hiihtokeskuksessa yltäisi välttämättä edes punaiseen luokitukseen ja valtaosa laskuista vain helpottuu vuorten muotojen vuoksi ala-asemaa kohti laskettaessa. Harrastajatasoisille laskijoille leikkikenttää onkin hiihtokeskuksessa valtavasti.

Ainoat oikeasti haastavat rinteet ovat vuorten huipuilta alkavat kumpareikot, jotka tosin jäävät lopulta todella lyhyiksi vaativan laskijan tarpeisiin. Sekä aloittelijat että kaikkein kokeneimmat laskijat kuitenkin nauttivat yhtälailla Kiroron maineikkaista puuteririnteistä. Kahden hoidetun rinteen väliin on myös raivattu hoitamaton Powder Ride -rinne, joka on herkkua heti aamusta tuoreen lumisateen jälkeen, mutta iltapäivällä jo kumpareilla.

Japanin parhaita metsäoffareita

Kiroroon sataa vuosittain runsaat 13 metriä kuuluisaa Hokkaidon puuteria, jolle on kummallakin vuorella pyhitetty yksi merkitty rinne. Joissakin lähteissä määräksi on mainittu jopa 21 metriä. Näitä kuuluisia puuteririnteitä ei hoideta koneellisesti lainkaan vaan ne jätetään luonnonmukaiseen pöllyävään olotilaansa. Puuteririnteet hiihtokeskuksen alueella ovat hyvä lisä, ja oikeaan takamaastoon pääsee luvan kanssa rekisteröitymällä ala-aseman yläkerran Mountain Clubissa. Takamaastoon pääsee siirtymään neljän valvontaportin kautta, jossa rekisteröityneen tiedot tarkistetaan. Takamaastokortit pitää käydä palauttamassa ennen hissien sulkemisaikaa, ettei aiheuta etsintäpartiota.

Nagaminen portin kautta kiinnostavimmat alueet löytyvät hiihtokeskuksesta poispäin laskettaessa takapuolen mukavasti viettävältä rinteeltä. Parasta profiilia riittää täällä reilut 200 korkeuserometriä. Asari arean portin takaa löytyy sekä rinnealueen vierustaa ilman nousuvälineitä liikkuville sekä leppoisaa ja lyhyehköä laskettavaa harjannetta ylöspäin kiertäen jatkaville. Alempana sijaitsevan portin takaa avautuva Yoichi area on laajin ja mahdollistaa pitkähköt ja alueen jyrkimmät laskut. Alueen keskellä oleva pyramidin muotoinen seinämä erottuu hyvin myös rinnealueelta.

Takamaastot ovat Kirorossa erittäin herkullisia niin profiililtaan kuin lumen laadun puolesta. Rinteiden välissä ja reunimmaisten rinteiden ulkopuoliset puuteripaikat hissien puolella vuorta lasketaan nopeasti puhki. Suosio saattaa aiheuttaa puuteripäivinä niin hissijonoja kuin puuteriruuhkiakin.

Nousukarvoilla tai muilla nousuvälineillä varustautuneet puuterinjahtaajat pääsevät nauttimaan hissien ulottumattomissa piilevästä Hokkaidon parhaisiin kuuluvasta metsähiihdosta, kauniista luonnosta ja mielettömän syvästä puuterilumesta. Vuorten yläosissa maasto on monipuolista ja vaihtelevaa, mutta alempana lasketaan enimmäkseen loivilla rinteillä. Takamaaston parhaat paikat löytyvät turvallisimmin oppaan kanssa. Ala-aseman Mountain Clubista löytyy oppaita ainakin muutaman päivän varoitusajalla.

Hotellimajoitusta ja näppärä kauppakatu

Kiroro on alusta alkaen rakennettu kokonaan laskettelijoille, eikä sen yhteydessä ole varsinaista kylää. Ala-aseman tuntumassa on kauppakatu, jonka varrelta löytyy matkamuistomyymälöitä, ruokakauppoja, ravintoloita, kaksi hotellia sekä yllättävän laadukkaita lasketteluvälinekauppoja. Ruoka on hyvää, tarjolla on sekä paikallisia että kansainvälisiä vaihtoehtoja ja kokeilla kannattaa ainakin läheisestä Otarun rannikkokaupungista tuotavia tuoreita meren antimia.

Majoitusta tarjotaan vain kahdessa korkeatasoisessa hotellissa, The Kiroro, a Tribute Portfolio Hotellissa ja Sheraton Hokkaido Kiroro Resortissa, joiden ympärille valtaosa palveluista onkin keskittynyt. Budjettivaihtoehtoja ei valitettavasti ole tarjolla ja hintataso on jopa japanilaisittain varsin korkea. Lähin kylä Akaigawa laajentaa majoitusvalikoimaa jonkin verran, mutta siirtää laskijan heti puolen tunnin ajomatkan verran kauemmas laskettelurinteistä.

Kiroron yöelämä on japanilaiseen tapaan todella hiljaista ja pyörii paikallisten kuumalähdekylpylöiden, onseneiden, ympärillä. Vauhdikasta bilemeininkiä ei hiihtokeskuksesta löydy, mutta aikaa voi laskupäivien välillä kuluttaa onseneiden ohella pelisaleissa, karaokessa tai biljardipöydän ääressä.

Koko perheen Kiroro

Kiroro sopii loistavasti perheille ja pelottomille takamaastojen kartoittajille. Valtaosa laskijoista nauttii kehittyneestä hiihtokeskusinfrastruktuurista ja huippumoderneista hiihtohisseistä, mutta osa jää kaipaamaan sitä suurta kulttuurielämystä, jota Japanista usein lähdetään hakemaan. Maalla toki on kahdet kasvot ja Kiroro edustaa ehdottomasti huipputeknologiaa ja 2010-luvun Japania perinteikkäämpien paikkojen sijaan.

Kiroroon on Sapporosta, Chitosen lentoasemalta vain tunnin ajomatka. Bussilla siirtymä hoituu Sapporosta hiihtokeskukseen kahdessa tunnissa, mutta vuokra-auton hankkiminen kaupungista kannattaa. Jos käytössä on oma auto, voi samalla matkalla Kiroron ohella tutustua läheiseen Nisekoon, jonne jää Kirorosta vain tunnin ajomatka.

Plussat

  • Huippumoderni ja toimiva
  • Harrastajatasoiset nauttivat rinnevalikoimasta
  • Hokkaidon parhaita puuteripaikkoja

Miinukset

  • Japanin mittakaavassa vain keskikokoinen
  • Vaisu yöelämä ja korkeat hinnat
  • Ei tunnelmallista japanilaista kylää

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Hokkaido omatoimimatka Japanin puutereille

Omatoimisesti Hokkaidon puutereille

Reissutarina: Neitsytmatka nousevan auringon maahan