Hyppää sisältöön

Asarigawa Onsen – Japsipuuterin pieni salatasku

Asarigawa Onsenin pieni hiihtokeskus eli tuttavallisemmin Asari sijaitsee Hokkaidon puuterisaarella, lähellä Otarun pikkukaupunkia. Ranta häämöttää maisemassa, mutta Asarin rinteiltä ei yleensä löydy alueen syvimpiä lumia. Keskuksen pieniä offareita saa kuitenkin laskea rauhassa, mikä voi tehdä siitä päiväkäynnin arvoisen vaihtoehdon.

Perustason rinteet ja hissit

Asarin korkeusero on kokonaisuutena varsin riittävä 540 metriä (joissakin lähteissä mitaksi on saatu 580 metriä). Ongelmana on täysin tasainen keskiosa, joka jakaa hiihtokeskuksen lyhyeen alaosaan, pitkään pöytään keskivaiheilla ja lyhyeen yläosaan. Kunnon yhtenäistä pitkää laskettavaa ei sikäli löydy rinteiden sisä- tai ulkopuoleltakaan. Erikoisen profiilin vuoksi pääosin loivista rinteistä löytyy muutamia jyrkkiä pätkiä, joten sikäli rinteistä löytyy pienissä määrin kaiken tasoista laskettavaa. Jyrkin rinne kallistuu jopa 36 astetta.

Hissit ovat hitaita ja pieniä tuolihissejä. Yksi hisseistä on kolmen istuttava tuoli, muihin mahtuu kaksi laskijaa kerralla. Osassa tuolihisseistä ei ole minkäänlaisia turvakaaria tai jalkatelineitä. Hissijonoja esiintyy kuitenkin harvemmin. Lähinnä ruuhkaa saattaa esiintyä aurinkoisen sään viikonloppuina.

Kiroroon vievä tie kulkee Asarin ylä-aseman yläpuolelta. Tämä mahdollistaa pudottautumisen Kiroron paluumatkalla Asarin rinteeseen, ja kertalaskun ala-asemalle, johon auto joutuu tosin puikkelehtimaan ylimääräisen lenkin alakautta.

Rinneravintoloita on muutama, ja ne ovat samassa nipussa ala-aseman modernissa palvelukompleksissa. Kaikki muutkin saatavilla olevat serviisit löytyvät samaisesta peililasilla rinteiden suunnalta päällystetystä rakennelmasta. Rakennuksesta löytyy myös hiihtokoulu, josta saa englanninkielistäkin palvelua. Keskimäärin Asarissa ei paljoa paljoa englantia puhuta.

Asiakaskunta koostuu lähes pelkästään paikallisista lapsiperheistä ja alaosan jyrkempää pujottelurinnettä laskevista alppihiihtäjistä. Hiihtokausi kestää yleensä joulukuun alkupuolelta maaliskuun loppuun.

Lyhyen rauhaisat offarit

Asarigawan paras puoli on offarilaskijan kannalta leveiden suksien puuttuminen rinnekuvasta oikeastaan kokonaan. Offaripätkiä ei ole suuresti tarjolla, eikä niiden mitat huimaa päätä. Mutta kun lähes kaikki jäljet saa piirtää metsään itse, ei Asari-käynti enää tunnukaan mahdottomalta ajatukselta. Jos kaiken puuterin saa pitää itsellään, riittää sitä hieman kapeampikin suikale.

Ylä-aseman molemmin puolin löytyy pientä metsälaskua. Laskijan oikea puoli on kuitenkin alueena laajempi. Alas pääsee aina välitasanteelle saakka, mistä pääsee pujahtamaan ylähissin ala-asemalle muutaman minuutin lykkimisellä. Maasto on enimmäkseen loivaa, mutta hauskan leikkisää.

Asari sijaitsee niin matalalla ja lähellä rantaa, ettei rinteille sada yhtä paljoa lunta kuin hieman ylempänä ja kauempana merestä sijaitseviin naapurikeskuksiin Kokusaihin ja Kiroroon. Tammikuussa lumipakka on tyypillisesti reilun metrin syvyinen. Helmikuussa lumisateet alkavat yleensä jo harventumaan, mutta lumimäärä on kasvanut usein parin metrin tuntumaan.

Ala-asema sijaitsee vain 140 metriä merenpinnan yläpuolella. Matalan sijaintinsa vuoksi Asarin visiitti kannattaa tehdä päivänä, jolloin ylempänä sijaitsevissa keskuksissa on liian kova tuuli tai pakkanen. Tai silloin, kun muualta on lumet jo laskettu.

Asarigawan huipulta on mukavat maisemat noin viiden kilometrin päässä siintävälle merelle päin.

Alhaalla onseniin ja hotelliin

Asarin rinteille myydään edullisia paketteja, joissa on hissilippu ja onsen-käynti. Ja mikä onkaan parempi tapa päättää japanilainen laskupäivä kuin rentouttava onsen-käynti…

Ala-aseman vieressä, lyhyen alamäen takaa löytyy mukava onsen-kylpylähotelli Kanponoyado. Talon majoitukset edustavat perinteistä japanilaista ryokan -majatalotyyliä, eli sängyt tarkoittavat pehmeälle lattialle levitettyjä futon-patjoja. Vieressä on puolenkymmentä muutakin hotellia, joista ainakin osasta löytyy pienimuotoinen onsen.

Iltaelämän ja etenkin ravintolavaihtoehtojen kannalta monipuolisempaa vaihtoehtoa tarjoaa Otarun kaupunki. Otaru voi olla myös muihin kohteisiin liikkumisen kannalta perustellumpi osoite majoittumiseen.

Asariin pääsee kätevimmin vuokra-autolla Otarusta reilussa vartissa. Juna-asemakaan ei ole kaukana, ja JR Otarun asemalta pääsee bussin kyytiin, joka on perillä puolessa tunnissa.

Plussat

  • Ruuhkattomuus hisseissä ja offareilla
  • Mukavaa offarimaastoa lyhyinä pätkinä
  • Lyhyt matka Otarusta

Miinukset

  • Suppea offarimaasto ja rinnevalikoima
  • Vuoren keskiosassa oleva tasainen osuus
  • Pienehkö korkeusero ja hitaat hissit

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään