Zakopanen näkymiä
Hiihtokeskukset, Lumimatkat, Yleinen

Puola – budjettilomailijan talvikohde

Puolan edullinen hintataso on houkutellut matkailijoita jo pidemmän aikaa, mutta Tatran tarjoamat puuterilumet ovat monelta laskettelijalta vielä korkkaamatta.

Puolassa selviää pikkurahalla

Seuraavaa laskettelureissua suunnitellessasi käännä katseesi Itävallan, Sveitsin tai Ranskan sijasta Puolaan, jonka tavernoista eivät edulliset lihapadat tyhjene ja jonka tuopit täytetään aina Keski-Euroopan edullisimpaan after ski -hintaan! Päiväliputkin maksavat vain puolet siitä, mitä muualla Euroopassa.

Paikoittain jopa hämmästyttävän edullinen hintataso ei kuitenkaan tarkoita huonosti tai pienellä budjetilla hoidettuja laskettelukeskuksia, päinvastoin: maasta löytyy esimerkiksi lumilautajätti Burtonin sekä ulkoilumoguli Salomonin sponsoroimat laskettelukeskukset.

Kasprowy Wierchin laskumaisemissa

Kasprowy Wierchin laskumaisemissa

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Älä anna hissilippujen hämmentää

Zakopanen alueella jokaisen hiihtokeskuksen takana on eri yrittäjä. Pienemmissä keskuksissa selviät tuttuun tapaan yhdellä päivälipulla, mutta esimerkiksi tunnetuimmassa keskuksessa Kasprowy Wierchissa tarviset useamman tiketin, mikäli haluat laskea molempiin laaksoihin.

Liian monimutkaista kyseinen käytäntö ei kuitenkaan ole, sillä hinnat ja reitit on merkitty selkeästi lipunmyyntikojujen yhteyteen. Kasprowy Wierchilla yhden laskun hinnaksi muodostuu alle kolme euroa.

Burtonin sponsoroima Bialka Tatrzanska

Burtonin sponsoroima Bialka Tatrzanska

Monipuolisuus ja lyhyet välimatkat houkuttelevat

Slovakian, Tšekin tasavallan ja Puolan yhdistävä Tatra-vuoristo tarjoaa rinteitä jokaiseen makuun. Maailmanlaajuisesti tunnetun, leikkimielisesti Puolan talvipääkaupungiksi kutsutun Zakopanen etuja ovat monet lähekkäin sijaitsevat pienet ja keskikokoiset laskettelukeskukset.

Aivan Zakopanen keskustan tuntumassa sijaitsee pittoreski Harenda, jonka rinnekahvilassa voi nauttia sekä vajaan kahden euron tuopista että Tatran majesteettisesta näkymästä. Harenda soveltuu kaikentasoisille laskijoille mustilla, vihreillä ja sinisillä rinteillään.

Viidentoistaminuutin matkan päässä keskustasta löytyy Puolan pisimmän lumiparkin tarjoileva Witow. Kehuttujen mustien rinteiden sekä nopeiden hissien Bialka Tatrzanskan, Burtonin oman snow parkin, tavoittaa reilun puolen tunnin ajomatkan päästä.

Lähellä Zakopanea sijaitsee myös Salomonin sponsoroima ja kaiken tasoisille laskijoille soveltuva Gubalowka, jonka edulliset rinneravintolat ja niiden rento meininki houkuttelevat pitäytymään ennemmin sisätiloissa kuin rinteessä. (Kymmenen laskua noin 13€)

Kaikkein tunnetuin laskettelukeskus lienee kuitenkin lähes 2 000 metriin kohoava mustien rinteiden ja nopeasti vaihtuvien sääolosuhteiden Kasprowy Wierch, jonka 60-paikkainen hissi vie vuoren huipulle kahdessakymmenessä minuutissa. Huipulta voi laskea joko Gasienicowan vai Goryczkowan laaksoihin, joissa molemmissa on oma hissiyrittäjänsä. (Yhden laskun hinta alueella noin 2,5€)

IzereSki Izerassa

Ski Arena Szrenica Izerassa

Myös lännessä riittää rinteitä

Ski Arena Szrenica on yksi Karpaattien vuoriston tunnetuimmista hiihtokeskuksista. Keskuksen mustista, punaisista ja sinisistä rinteistä löytyy valinnanvaraa monen tason laskijoille. Szrenica Arenaa on kutsuttu yhdessä maastohiihdon MM-kisoista tutuksi tulleen Szklarska Poręba-Jakuszycen kanssa hiihtokansan mekaksi Keski-Euroopassa. Alue tarjoaa yli 250 kilometriä upeita hiihtolatuja, joista osa on varustettu tunnetulla FIS sertifikaatilla.

Puolassa eivät pipo tai kukkaron nyörit kiristä

Kasprowy Wierchin ailahtelevien sääolosuhteiden lisäksi yllättää laskettelijan myös usein nälkä. Puolassa edes budjettimatkailijan ei tarvitse kiristää kukkaron nyörejä: rinneravintoloiden annokset ovat suuret, hinnat pienet. Tuopillisen olutta nauttii keskimäärin kahdella eurolla, lautasellisen paikallista liharuokaa saa jo neljällä. Rinnelippujen keskivertosumma on kymmenen-kahdenkymmenen euron paikkeilla, menopaluu Kasprowyn huipulle kustantaa noin kymmenen euroa.

Aamiainen Zakopanessa
Aamiainen Zakopanessa

Tutustu alueen keskuksiin Lumipallossa:
> Zakopane: Kasprowy Wierch, Harenda, Witow, Gubalowka, Bialka Tatrzanska
> Ski Arena Szrenica

Teksti: Marinella Ruusunen
Kuva: Flickr / tuliobertini, crystalmartel, hosiawak, sznitka


Avainsanat:
, , , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Puola – budjettilomailijan talvikohde Zakopanen näkymiä
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,23/5 - 13 ääntä)
Loading...