Hyppää sisältöön

Free’kend – vapaalaskuoppia ja rentoa kisailua Pyhällä

Kolmatta kertaa järjestettävä Free’kend on kaikkien vapaalaskusta kiinnostuneiden tapahtuma.

Vapaalaskijoiden viikonloppua vietetään Pyhällä 27. – 30.3.2014. Luvassa on hauskanpitoa, välinetestejä, vapaalaskuoppia sekä rentoa kisailua.

Free’kendissä tekemistä ja ohjelmaa kaiken tasoisille laskijoille

Free’kend-viikonlopun aikana Pyhällä perehdytään vapaalaskun saloihin, pidetään porukalla hauskaa sekä nautitaan itsensä voittamisen ilosta. Kolmatta kertaa järjestettävän tapahtuman ohjelmassa on muun muassa vapaalaskuklinikoita, uusien välineiden testausta, Pyhän offareihin tutustumista sekä erilaisia vapaalaskukisoja. Free’kendissä nähdään myös Speed Riding –näytös eli tiedossa on vauhdikasta ja näyttävää laskemista laskuvarjon tapaisen kuvun kanssa. Lajia pääsevät halukkaat myös kokeilemaan viikonlopun aikana.

– Free’kendissä riittää mielenkiintoista tekemistä sekä ensikertalaisille että vapaalaskun aktiiviharrastajille. Välineiksi soveltuvat alppi- ja telemark-sukset tai lumilauta, vapaalaskuklinikoilla saa taatusti hyvää ja hyödyllistä oppia Suomen parhaimpiin kuuluvilta vapaalaskijoilta välineistä ja omasta osaamistasosta riippumatta. Tapahtuman suorituspaikat suunnitellaan siten, että kokemattomampikin laskija voi ja uskaltaa osallistua, kertoo tapahtuman järjestelyistä vastaava Jusu Toivonen Pyhältä.

Itseään pääsee halutessaan myös haastamaan erilaisissa kilpailuissa.

– Kutsuvierassarjassa paikalla olivat viime vuonna muun muassa Antti Autti ja Miikka Hast. Tämän vuoden kutsuvierassarjan osallistujat ovat vielä tässä vaiheessa kautta vähän hämärän peitossa, paikalla kuitenkin nähdään viime vuoden tapahtumassa hyvin pärjänneet Tatu Salo, Juuso Kivikoski, Niki Juurinen, Heljä Rahikkala ja Sanna Kyllönen sekä alan piireissä tunnetut Setämiehet Teemu ”Temppu” Ripatti ja Tomi ”Reuna” Reunanen. Avoimeen sarjaan taas puolestaan mukaan uskaltaa myös vapaalaskun ensikertalainenkin. Avoimeen sarjaan osallistuu esimerkiksi telluilla laskeva, vasta 13-vuotias Iisakki Lemmetty. Iisakki oli mukana jo viime vuonna isänsä kanssa ja haastoikin hänet tasaväkisesti kilpailuissa – isä ja poika saivat viime vuonna samat pisteet, joten on mielenkiintoista seurata vaihtuuko valtikka ja perheen ”herruus” viikonlopun aikana, Toivonen jatkaa.

Kisaamisesta huolimatta tapahtumassa keskeisessä osassa on hauskanpito hyvässä seurassa.

– Pyhä on ylivoimaisesti Suomen paras paikka harrastaa vapaalaskua ja Free’kend on Suomen monipuolisin vapaalaskutapahtuma. Täällä oppii monipuolisesti uutta ja tutustuu samalla uusiin laskukavereihin. Free’kendissä kaikki ovat kuninkaita ja kuningattaria, kuvaa Toivonen tapahtuman luonnetta ja rohkaisee mukaan kaikkia vapaalaskusta kiinnostuneita.

Vapaalaskulla on pitkät perinteet Pyhällä

Pyhä on ollut tunnettu vapaalaskutunturi jo pitkään. 1900-luvun alkupuolella oman aikansa vapaalaskijat eli tunturihiihtäjät hiihtivät umpihangessa Pyhälle noin kymmenen kilometriä Pyhäjärven tai Vuostimon kylästä päästäkseen tunturiin laskemaan. 1950-luvulla Ukonhatun rinteellä järjestettiin ensimmäisiä pujottelukisoja. Hissejä tai varsinaisia kunnostettuja rinteitä ei Pyhällä tällöin vielä ollut eli edelleen harrastettiin varsinaista ”vapaalaskua”.

Nykyaikainen vapaalasku on ollut suosittua Pyhällä 1990-luvulta alkaen. Alueen vapaalaskumahdollisuuksia toi näkyvästi esiin Suomen ensimmäinen vapaalaskuelokuva Pyhä Extreme, jota näytettiin myös MTV:llä. Samalla Pyhä Extreme –teema otettiin laajemminkin markkinointikäyttöön, profiloiden Pyhää laskettelijoiden tietoisuudessa Suomen parhaana vapaalaskupaikkana.

– 1990-luvulla vapaalaskua pääsi kokeilemaan myös Pyhän hiihtokoulussa, luonnollisesti nimellä Pyhä Extreme. Ohjelma sisälsi kierroksen tunturissa, huipennuksena piti käydä Pyhän korkeimman tunturin eli Noitatunturin huipulla. Tiukan ohjelman kunnialla läpäisseet saivat himoitun Pyhä Extreme –pinssin. Ohjelman läpäiseet olivat luonnollisesti ylpeitä suorituksestaan, jonka vuoksi pinssi olikin näkyvästi esillä, kun laskijat kokoontuivat hotellille illanviettoon, valottaa Toivonen Pyhä Extremen hohtoa.

1999 järjestettiin Pyhällä ensimmäistä kertaa Kukkulan kunkut –tapahtuma, joka omalta osaltaan vaikutti erittäin merkittävästi suomalaisen vapaalaskukulttuurin kehittymiseen. Kukkulan kunkkujen aikaan perustettiin myös Suomen vapaalaskuliitto ry. Pyhällä ovat pitkiä aikoja aikoinaan viettäneet suomalaisista vapaalaskijoista esimerkiksi Kimmo ”Skipe” Oivo, Arto ”Ape” Majava ja Kaisa Härkönen.

– Free’kend-tapahtuma on tavallaan luontaista jatkumoa aiempaan vapaalaskun perinteeseen Pyhällä. Idea tapahtumaan on tullut aiemmista Kukkulan kunkuista sekä Kootenay Coldsmoke Powder Festistä, johon itse osallistuin Kanadassa asuessani. Omalta osaltaan tapahtuman tarkoituksena on jatkaa ja kehittää tätä ainutlaatuista Pyhän vapaalaskukulttuuria, kertoo Toivonen.

> Tutustu tarkemmin Free’kendin ohjelmaan ja aikatauluun

Tutustu Pyhän keskusesittelyyn Lumipallossa

Teksti: Antti Hurskainen
Kuvat: Harri Tarvainen