Hyppää sisältöön

Laskijan kesäaktiviteetit – Maastopyöräily

Laskijoille on tarjolla jatkuvasti enemmän korvaavia kesäkauden harrastuksia. Yksi näistä on maastopyöräily, jonka suosion kasvulle ei ole näkyvissä loppua.

Maastopyöräilyn alkeet on helppoa ottaa haltuun pienellä alkupanostuksella. Lajin tarjoama treeni on monipuolista, harrastusmahdollisuudet lähellä ja kilpailusta innostuneille henkilökohtaisen kehittymisen mahdollisuudet ovat rajattomat.

Maastopyöräily kehittyy edelleen

Maastopyöräilyn juuret ovat 1970-luvun Kaliforniassa ja alamäkipyöräilyssä. Vauhdinnälkäiset surffaajat ja skeittarit kehittivät alamäkipyöräilyn vaihtoehdoksi lautailulle ja pyörävalmistajat tarttuivat nopeasti uuteen bisnesmahdollisuuteen. Monipuolinen maastopyöräily kehittyi vähitellen alamäkipyöräilystä.

Maastopyöräily tuli valtavirran harrastukseksi 1990-luvulla, jolloin maastopyörät yleistyivät myös Suomen maisemassa. 2000-luvun aikana laji ja pyörät erikoistuvat edelleen uusiin muotoihin. Maastopyöräilyn tunnetuimpia kilpailuhenkisiä alalajeja ovat mm.

  • DH, downhill, alamäkipyöräily – Vauhdikas ja syöksymäinen pyöräily alamäkeen.
  • XC, Crosscountry, maastoajo – Perinteistä pyöräilyä usein vaihtelevassa ja haastavassa maastossa.
  • Enduro – Uusi tulokas, jossa yhdistyvät rauhalliset siirtymät ja vauhdikkaat erikoiskokeet.

Maastopyörällä vapaasti luontoon

Lajin suosituin harrastusmuoto kisojen ulkopuolella on kuitenkin vapaa liikkuminen ihmisen rakentamilla, mutta yleensä hoitamattomilla reiteillä, joilla eri alalajien piirteet yhdistyvät saumattomasti toisiinsa. Pienet hiekkatiet, lenkkipolut ja etenkin kansallispuistot sopivat harrastukseen loistavasti.

Suomessa ainutlaatuiset jokamiehenoikeudet mahdollistavat luonnosta nauttimisen ja kannustavat vapaasti tutkiskelevaan maastopyöräilyyn. Kenties parhaat reitit maastopyöräilyyn maassamme aukeavat kansallispuistoista ja luonnon helmaan rakennetuista hiihtokeskuksista. Monille hiihtokeskuksille pyöräilijät ovat kesäkaudella tärkeä asiakasryhmä, jonka viihtyminen halutaan varmistaa kiinnostavilla reiteillä ja hyvillä palveluilla.

Maastopyöräily kehittää laskijan taitoja

Rauhallinenkin pyöräily mäkisessä maastossa polttaa mukavasti kaloreita. Jalat saavat tietenkin jatkuvasti treeniä, mutta myös vatsa- ja selkälihakset ottavat maastossa mukavasti pientä hittiä. Metsämaaston vilistessä pyöräilijän ohitse, ei ennakointikyvyn ja tasapainonkaan kehitykseltä voi välttyä.

Harrastuksen alkuvaiheessa pakollisia varusteita ovat pyöräilykypärä ja maastoajoon soveltuva polkupyörä. Lisävarusteita on tarjolla todella paljon. Ensimmäinen hankinta pakollisten jälkeen on yleensä pyöräilijälle suunniteltu ihonmyötäinen vaatetus, joka auttaa vähentämään ilmanvastusta.

Kanadan Brittiläistä Kolumbiaa pidetään laajalti maastopyöräilyn mekkana. Hyvät Bike Parkit löytyy mm. Whistleristä ja Ferniestä.

Maapallon parhaat kohteet maastopyöräilyyn

Suomessa jokamiehenoikeudet mahdollistavat maastopyöräilyn omalta takapihalta erämaahan ja pääkaupunkiseudun reunamilta aina syvimpään Lappiin saakka. Hiihtokeskukset tarjoavat kesäisin hienoja pyöräilyreittejä ja monipuolista maastoa sekä alamäkiajoon että perinteiseen maastopyöräilyyn. Suomen lisäksi myös Ruotsin ja Norjan kohteet tarjoavat hyviä edyllytyksiä maastopyöräilijöille.

Myös Alpeilta löytyy loistavia ja jatkuvasti suositumpia paikkoja pyöräilyharrastukselle. Mainitsemisen arvoisia ja maailmankuuluja ovat ainakin Verbierin ja Zermattin vuoristo- ja metsäpolut kesäisessä Sveitsissä.

Tietyssä mielessä lajin mekka on kuitenkin yhä Pohjois-Amerikka ja etenkin Kanadan Brittiläinen Kolumbia. Kalliovuorten ja Kanadan syvien metsien keskeltä löytyy kenties koko maapallon monipuolisin valikoima maastopyöräilyreittejä. Onnekkaimmat harrastajat aloittavat maastopyöräilyretkensä Atlantin toisella puolella vaikka Ferniestä tai Whistlerin keskuksista.

Teksti: Valtteri Pastila
Kuvat: Let the Ideas Compete via compfight cc ja Vik Approved (Doug Dunlop) via compfight cc