Hyppää sisältöön

Laskijan kesäaktiviteetit – Alamäkipyöräily

Hiihtokeskusten vaipuessa kesähorrokseen, ottavat alamäkipyöräilijät vasta vapautuneet rinteet haltuunsa.

Alamäkipyöräilyä, alamäkiajoa, downhilliä tai deehoota (DH) pidetään maastopyöräilyn hurjimpana alalajina, jossa harrastajat viilettävät jyrkkiä ja erilaisten esteiden täyttämiä metsäpolkuja ja rinteitä alaspäin. Alamäkipyöräilijät jahtaavat mäessä parasta aikaa, ja hyvien ajotaitojen lisäksi lajissa vaaditaan kykyä valita paras mahdollinen reitti alas monipuolisessa ja vaikeassakin maastossa.

Alamäkipyöräilyn juuret ovat Kaliforniassa

Alamäkipyöräily luokitellaan nykyään yhdeksi maastopyöräilyn alalajiksi. Todellisuudessa kehitys on kuitenkin kulkenut juuri toiseen suuntaan ja maastopyöräily syntynyt alamäkipyöräilystä.

Molempien lajien juuret ovat 1970-luvun Kaliforniassa, jossa vauhdinnälkäiset surffaajat alkoivat kehittämään uutta harrastusta. 2000-luvulle saavuttaessa alamäkipyöräily on kasvanut yhdeksi maailman seuratuimmista pyöräilylajeista, jonka harrastamiseen mahdollisuus on jokaisella mantereella.

Alamäkiajossa huippuaikoja ja freestylea

Alamäkipyöräily on hyvä kesäajan korvike huimista vauhdeista syttyville hurjapäille. Kilpailullisuus on lajissa vahvasti mukana ja kisoihin pääsee helposti mukaan Suomessa. Lajien harrastajien ikähaarukka on poikkeuksellisen laaja, ja maailmanmestaruudesta kisaavien pyöräilijöiden ikä vaihtelee usein välillä 20 – 35.

DH-radoilla olevat esteet ja oman laskulinjan suunnittelu innostavat myös kesälomailevia laskijoita. Monet talvisin parkkien hyppyreissä viihtyvät laskijat keskittyvätkin ennätysaikojen jahtaamisen sijaan juuri alamäkipyöräilyn freeride-elementteihin ja esimerkiksi hyppyreissä tai pudotuksissa tehtäviin temppuihin.

Alamäkipyörälyssä tarvittavat varusteet

Harrastusta aloittaessa hyvän paksurenkaisen lajiin tarkoitetun maastopyörän hankkiminen on avainasemassa. Lajissa ajettavat kestävärunkoiset pyörät ovat yleensä täysjousitettuja malleja eli iskunvaimennus on sekä etu- että takapäässä pyörää. Lajia voi toki kokeilla myös jäykkäperäisellä pyörällä.

Toimivan täysjousitetun pyörän saa Suomesta ostettua reilulla tuhannella eurolla, kun taas huipputason täysjousitetut alamäkipyörät maksavat jopa 5 000 euroa. Toki ajopeliinsä saa upotettua halutessaan vaikka kuinka paljon enemmän rahaa.

Alamäkipyöräily on laji, jossa kaatumisilta ja kovilta osumilta ei taitavinkaan ajaja voi välttyä. Pyörän ohella pakollinen hankinta onkin hyvä, koko naaman leukaa myöten suojaava niin sanottu fullface-kypärä. Sääri-, polvi-, kyynär- ja alapääsuojat ovat lähes yhtä tärkeitä kuin kypärä, ja koko vartaloa suojaavat haarniskat ovat nekin harkitsemisen arvoinen vaihtoehto.

Alamäkipyöräily Suomen laskettelukeskuksissa

Monet suomalaiset laskettelukeskukset muuttuvat kesäisin bike parkeiksi, joiden rinteillä alamäkipyöräilyä pääsee kokeilemaan joko omalla tai lainapyörällä. Kokeilemiseen soveltuvia bike parkkeja löytyy oheisista hiihtokeskuksista.

Mustavuori
Tampereen lähimäki Mustavuori tarjoaa mahdollisuuden alamäkipyöräilyyn kesällä Mustis Bike Barkissa.
> Mustis Bike Parkin sivuille 

Kokonniemi
Kokonniemen pirteä kaupunkikeskus löytyy Porvoosta. Kesäkaudelle 2015 Kokonniemeen avautuu bike park.
> Kokonniemi Bikeparkin sivuille 

Meriteijo
Meriteijon hiihtokeskus sijaitsee Salon Teijolla. Bike park on avoinna kesällä maanataista lauantaihin kello 10 – 17, muina aikoina varauksesta.
> Meriteijo Action Parkin sivuille

Tornikeskus
Tornikeskus – tai tuttavallisemmin Tornari – sijaitsee Klaukkalassa, noin kahdenkymmenen kilometrin päässä Helsingin keskustasta. Bike park on avoinna tiistaisin ja torstaisin kello 16 – 21 sekä sunnuntaisin kello 12 – 18 välillä.

Hirvensalo
Hirvensalon hiihtokeskus sijaitsee Turun edustalla, samannimisessä saaressa. Bike park on avoinna maanantaista lauantaihin kello 12 – 20 ja sunnuntaisin kello 12 – 18.
> Turku Bike Parkin sivuille

Kalpalinna
Kalpalinnan perinteikäs hiihtokeskus eli sijaitsee Turengissa, Hämeenlinnan eteläpuolella näppärästi moottoritien tuntumassa. Aukioloajat kannattaa tarkistaa Calpis Bike Parkin FB-sivuilta.

Sappee
Sappeenvuori sijaitsee Pälkäneellä, Tampereen ja Hämeenlinnan välissä. Bike park on kesällä avoinna arkisin 12 – 20 ja viikonloppuisin 11 – 17.
> Sappee Bike Parkin sivuille

Laajavuori
Laajavuoren hiihtokeskus sijaitsee keskellä Jyväskylän kaupunkia. Bike park on avoinna arkisin kello 12 – 18 ja lauantaisin kello 10 – 13.
> Laajavuori Bike Parkin sivuille

Vuokatti
Vuokatti sijaitsee Sotkamon kunnassa, keskellä valokuvaksellista kainuulaista vaaramaisemaa. Alamäkipyöräilyyn käytettävä hissi on avoinna päivittäin kello 11 – 18.
> Lisätietoa alamäkipyöräilystä Vuokatissa

Levi
Tunturi-Lapissa sijaitseva Levi on Suomen suurimpia ja kansainvälisimpiä laskettelukeskuksia. Bike park on avoinna päivittäin kello 10 – 18.
> Levi Bike Parkin sivuille

Ylläs
Ylläs on Suomen mittavin hiihtokeskus Pallas-Yllästunturin kansallispuiston vieressä. Bike park on avoinna Ylläs1-gondolihissin aukioloaikoina kello 11 – 17 (säävarauksella).
> Ylläs Bike Parkin sivuille

Alamäkipyöräilyä voi harrastaa oikeastaan missä tahansa mäessä, kunhan pyörä ja muut varusteet löytyvät. Suurin etu hiihtokeskusten oikeissa bike parkeissa onkin mahdollisuus hyödyntää niiden hissejä noustessa mäkeen pyörän kanssa.

Maailman parhaat bike parkit

Alamäkipyöräilyä harrastetaan nykyään kaikkialla maailmassa, mutta lajin mekkana pidetään laajalti Kanadan Brittiläistä Kolumbiaa. DH-ajoon loistavasti soveltuvia bike parkeja löytyy Brittiläisestä Kolumbiasta kesäkaudella ainakin Kicking Horsesta, Ferniestä, Silver Starista ja Whistleristä.

Pohjoismaissa hienot puitteet alamäkipyöräilyyn on mm. Norjan Hafjellissa ja Ruotsin Åressa. Alppien arvostetuimmat DH-kohteet taas sijaitsevat Ranskan Alpe d’Huezissa ja Les 2 Alpesissa, Sveitsin puoleisesta Portes du Soleilista, sekä tietenkin Itävallasta, MM-tason kisapaikka Schladming-Planaista. Unohtaa ei sovi myöskään Slovenian edullisia ja hyviä bike parkeja Kranjska Gorassa ja Mariborissa.

Teksti: Valtteri Pastila
Kuvat: Robin McConnell via compfight cc ja Alex LeSueur via compfight cc