Sveitsin klassikot – 7 tutustumisen arvoista rinnettä!

Sveitsin hiihtokeskuksista löytyy lukematon määrä tutustumisen arvoisia klassikkorinteitä.
Haussa täydellinen rinne? Tutustu oheisiin Sveitsin rinteisiin ja löydä oma klassikkosi!
1. Lauberhorn – Wengen
Wengenin syöksyrinne on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen myös tavalliselle laskijalle: 4,5 kilometrin mittainen lasku on maailmancupin pisin ja vaikeimpana pidetty syöksyrinne. Takuulla sykähdyttävä ja jalat hapottava elämys kenelle tahansa!
Wengenin legendaariset syöksykisat lasketaan vuosittain tammikuun puolivälissä. Huippunopeudet laskijoilla nousevat rinteessä jopa 160 kilometriin tunnissa Haneggschussin mittauspisteellä. Kovavauhtinen syöksykisa on tunnettu erityisesti Hundschopfin vaikeasta pullonkaulasta.
Tavallisten laskijoiden puolestaan kannattaa keskittyä nauttimaan rinteen tarjoamista loistavista maisemista – Eiger, Mönch ja Jungfrau muodostavat mahtavat puitteet laskuelämykselle.
Lauberhorn:
Lähtöpaikka: Lauberhorn 2315 m
Päätepiste: Innerwengen 1287 m
Korkesuero: 1028 m
Pituus: 4,48 km
Saavutettavuus: Tuolihissi
Videoesittely rinteestä:
Tutustu Wengenin hiihtokeskusesittelyyn ja rinnekarttaan
2. Chuenisbärgli – Adelboden
Adelboden on yksi alppihiihdon maailmancupin suosituimmista kisapaikoista ja sen kisanäyttämöä Chuenisbärgliä pidetään maailmancup-kiertueen vaikeimpana suurpujottelurinteenä. Rinne on auki kaikille laskijoille kisojen ulkopuolella – vierailu kannattaa varmasti!
Joka tammikuu maailman parhaat suurpujottelijat ottavat osaa täällä erittäin kihelmöivään kisaan. Rinne on alkuosuudeltaan jyrkkä ja keskiosuudeltaan hieman loivempi. Chuenisbärglin varsinainen juoni on sen lopussa: tiukka kurvi ja erittäin jyrkkä loppuosuus tekevät siitä kokonaisuutena vaikean.
Chuenisbärgli:
Lähtöpaikka: Chuenisbärgli 1730 m
Päätepiste: Boden 1310 m
Korkesuero: 420 m
Pituus: 1,29 km
Saavutettavuus: Tuolihissi
Adelbodenin esittely:
Tutustu Adelbodenin hiihtokeskusesittelyyn ja rinnekarttaan
3. Parsenn – Davos
Parsennin rinnealuetta pidetään sveitsiläisen alppihiihdon syntymäpaikkana. Jo vuonna 1924 järjestettiin täällä Sveitsin ensimmäinen, Parsenn Derby nimellä tunnettu, laskukisa. Legendaarinen 12 kilometrin lasku alas Parsennilta on yksi Sveitsin klassikoista ja suositeltava elämys kaikille laskijoille.
Lasku alkaa 2844 metrin korkeudulta ja päättyy Küblisiin 2000 korkeuserometriä alempana. Klassinen reitti on mukavan vaihteleva: yläosa johdattaa laskijan eteenpäin mahtavissa ja jylhissä alppimaisemissa, jonka jälkeen matka etenee helpommassa maastossa Schiferiin saakka. Loppuosa rinteestä jatkuu kauniin metsän siimeksessä.
Parsenn downhill run:
Lähtöpaikka: Weissfluhgipfel 2844 m
Päätepiste: Küblis 810 m
Korkesuero: 2034 m
Pituus: 12 km
Saavutettavuus: Tuolihissi
Ota tuntumaa rinteeseen oheisella videolla:
Tutustu Davosin hiihtokeskusesittelyyn ja rinnekarttaan
4. Piste Nationale – Crans Montana
Piste Nationale -kisarinnettä voidaan pitää jonkinlaisena Sveitsin kansallisrinteenä eikä syyttä: vuonna 1987 Crans Montanassa pidetyissä alppihiihdon maailmanmestaruuskisoissa miesten syöksylaskun kaikki mitalistit olivat nimittäin sveitsiläisiä.
Kansallisesta merkityksestään huolimatta rinne soveltuu mainiosti myös ulkomaisille sekä hitaammillekin laskijoille: rinteen ympärillä avautuvat maisemat yksinkertaisesti lumoavat. Alun jyrkkä osuus vaatii kuitenkin tarkkuutta.
Piste Nationale:
Lähtöpaikka: Gangegg 2720 m
Päätepiste: Stafel 2100 m
Korkesuero: 620 m
Pituus: 7 km
Saavutettavuus: Tuolihissi
Talvifiilistelyä Crans Montanassa:
http://www.youtube.com/watch?v=EOuEUVdqPaE
Tutustu Crans Montanan hiihtokeskusesittelyyn ja rinnekarttaan
5. Titlis – Engelberg
Keski-Sveitsin laajin hiihtoalue tarjoaa erittäin monipuolisen laskuelämyksen. Lasku Titlikseltä Engelbergiin on yksi Alppien pisimmistä – kokonaiset 12 kilometriä.
Aloitus sijaitsee yli kolmen kilometrin korkeudella Titlis-jäätiköllä. Erityisesti alun yläosassa on vaikeita kohtia, jotka erottelevat jyvät akanoista: osaavat laskijat voivat päästellä sydämensä kyllyydestä, kun taas muut joutuvat ottamaan hissin takaisin Titlikselle ja oikaisemaan kabiinilla Standin väliasemalle. Täältä reitti jatkuu helpompana mahtavissa maisemissa Trübseehen ja lumisten niittyjen poikki aina Engelbergiin saakka.
Titlis:
Lähtöpaikka: Kleintitlis 3020 m
Päätepiste: Engelberg 1050 m
Korkesuero: 2000 m
Pituus: 12 km
Saavutettavuus: Tuolihissi, juna
Lumilautailua Titliksellä:
Tutustu Engelbergin hiihtokeskusesittelyyn ja rinnekarttaan
6. Jakobshorn-Teufi – Davos
Jakobshornin alue on erityisesti vapaalaskijoiden ja lumilautailijoiden suosiossa: nimittäin vain osa Jakobshornin rinteistä on hoidettuja ja muuten alue on laskijoiden avointa temmellyskenttää.
Lasku Jakobshornilta alas Dischmatalin laaksossa sijaitsevaan Teufiin on jokaisen rinteiden ulkopuolella viihtyvän laskijan unelma – reitti kulkee vaihtelevassa maastossa, jossa riittää puuterilunta pitkälle kevääseen. Reitti on merkattu ja olosuhteet tarkistetaan säännöllisesti.
Jakobshorn-Teufi:
Lähtöpaikka: Jakobshorn (Gipfel) 2590 m
Päätepiste: Teufi 1700 m
Korkesuero: 890 m
Pituus: 5,5 km
Saavutettavuus: Juna
Aurinkoinen normipäivä Jakobshornilla:
http://youtu.be/nTaib8hg_dI
Tutustu Davosin hiihtokeskusesittelyyn ja rinnekarttaan
7. Olympia-rinne – St. Moritz
Olympia-rinne muistuttaa laskijoita vuonna 1948 St. Moritzissa pidetyistä talviolympialaisista. St. Moritzin talviolympialaisissa alppilajit kisattiin Corvigliassa. Erityisesti miesten syöksylaskua Corvigliasta Chantarelleen pidettiin vaikeana sen ajan laskijoille. Nykyisinkin asiantuntijat pitävät kisojen syöksyrinnettä edelleen erittäin korkeassa arvossa.
Nykyinen Olympia-rinne seuraa alkuperäistä syöksyrinnettä isoin osin. St. Moritzin hiihtokeskuksen kasvusta johtuen vuoden 1948 talviolympialaisten suorituspaikat sijaitsevat hieman sivussa nykyisiltä päärinnealueilta. Vauhdista pitäville laskijoille tämä on vain etu, sillä täällä on mahdollista kokea todella ainutlaatuista vauhdin hurmaa ruuhkattomissa puitteissa.
Olympia-rinne:
Lähtöpaikka: Corviglia 2486 m
Päätepiste: Chantarella 2005 m
Korkesuero: 481 m
Saavutettavuus: Tuolihissi
Tutustu Corviglian rinteisiin:
Tutustu St. Moritzin hiihtokeskusesittelyyn ja rinnekarttaan
Lähde: Switzerland Tourism
Kuva: Davos Klosters Mountains via Compfight cc