Hyppää sisältöön

Aloittelijan opas streetille – katso esimerkkivideot

Onko laskutaitosi hallussa ja haluaisit saada jotain uutta laskemiseesi? Tässä helposti ymmärrettävät video-ohjeet streetillä laskemisen alkeisiin, joita voit kokeilla keskuksessa kuin keskuksessa.

Ennen kuin ryntää streetille on tärkeää tiedostaa oma taitotaso. Peruslaskutaito on kaiken a ja o, eikä sitä missään nimessä sovi vähätellä. Onkin hyvä muistaa, että mitä pidemmälle lajissa edetään, sitä paremmat täytyy olla myös yleistaidot laskemisessa.

Etene omien taitojesi mukaan

Hiihtokeskuksista löytyy erilaisia vaihtoehtoja eritasoisille laskijoille. Myös streetillä nämä seikat ovat otettu huomioon reileissä sekä hyppyreissä. Streetti onkin hyvä laskea ensin läpi ja katsoa mihin omat rahkeet riittävät, sekä tarkistaa tietenkin hyppyreiden ja reilien kunto nokkineen, että alastuloineen. Myös järjestys eri tasoisten ratojen suhteen on hyvä huomioida ja maltti on tässäkin valttia: Mitä varmemmiksi temput etenevät, sen valmiimpi olet seuraavaan tasoon.

Aloittelijan TOP3-temput lumilaudalla

Ennen kuin kiirehdit streetille olisi tasaisella maalla hyvä harjoitella kuntoon tasajalkaponnistus, ollie ja nollie sekä tail- että nosepress.

Streetillä näitä voi sitten soveltaa sekä bokseissa, reileissä- ja presseissä.

1. Grab(i) (Ote kantista), esimerkiksi indy, melon, mute tai stalefish.

2. 180 astetta, backside tai frontside (Ilmassa pyöritään taka- tai etukautta 180 astetta).

Ja kun pyöriminen luonnistuu, voi asteita alkaa keräilemään enemmän ja yhdistää erilaisiin grabeihin.

3. Fiftari tai boardslide pressiin/reiliin (Pressin tai reilin päällä laudalla liukumista joko lauta suorassa tai 90 asteen kulmassa)

Aloittelijan TOP3-temput suksilla

Samat säännöt pätee niin suksilla kuin laudallakin. Alkeista on hyvä aloittaa ja ensin vaikka tarkistaa, että osaathan ihan vaan seisoa keskellä suksia tukevasti.

1. Grab(i) esimerkiksi mute, japan, safety, gorilla (Ote kanteista)

2. 180 astetta (Ilmassa pyöritään etu- tai takakautta 180 astetta)

Muista ensin harjoitella takaperinpäin lasku! Ja kun pyöriminen luonnistuu, voi asteita alkaa keräilemään enemmän ja yhdistää gräbeihin.3. Feikkinä reilistä/pressistä ulos ja erilaiset slidet (Ulosmeno takaperin liu’uttua suksilla reilin tai pressin päällä)

Oli kyseessä sitten sukset tai lauta, täytyy muistaa, että monipuolinen tekeminen nuoresta asti luo hyvän pohjan harrastukselle. Pipeä, crossia, kumpareita, pujottelua, etu- ja takaperinlaskua sekä riittävän paljon molempiin pyörimissuuntiin harjoittelua antaa parkilla laskemisen ohella hyvät valmiudet kehittyä kaiken aikaa lisää ja lisää.

Lisätietoa aiheesta:
Lumilautailu – opas ensikertalaisille
Laskettelu – opas ensikertalaiselle
Ota hyppyrit haltuun näillä vinkeillä

Teksti: Anette Kerkelä
Kuva: Joonas Eloranta