Freestyle, Laskettelu, Telemark, Vapaalasku, Varusteet, Yleinen

Laskettelu – opas ensikertalaiselle

Kiinnostaako laskettelu? Lumipallo kertoo, mitä ensikertalaisen kannattaa lajista tietää.

Laskettelu on erinomainen talviurheiluharrastus ulkoilmasta ja vauhdista nauttivalle. Lajia voivat harrastaa kaiken ikäiset ja sen voi aloittaa melkein minkä ikäisenä tahansa. Laskettelu harjoittaa tehokkaasti tasapaino- ja koordinaatiokykyä sekä lihaskuntoa. Lue, millainen on laskettelun tekniikka, mitä välineitä aloittelija tarvitsee ja mitä eri lajeja lasketteluun kuuluu.

Laskettelutekniikka

Laskettelu aloitetaan yleensä aurakäännöksen opettelusta. Aurassa suksen kärjet pidetään lähellä toisiaan samalla kun kantoja työnnetään voimakkaasti erilleen. Vauhtia säännellään sillä, kuinka leveällä suksen kannat ovat. Aurakäännöksiä tehdään painonsiirrolla sukselta toiselle, ulkosuksea kuormittamalla.

Aura ei pidemmän päälle ole kaikista ideaalein laskuasento, joten kun välineisiin on auralla saatu tuntumaa, aletaan opettelemaan luisuvia käännöksiä yhdensuuntaisin suksin. Käännöksessä yhdensuuntaisin suksin sisäsuksi ja ulkosuksi kulkevat samansuuntaisina pyöreällä käännöksen kaarella. Käännös aloitetaan kohottautumalla uuden käännöksen suuntaan. Kohottautuminen vähentää painetta suksien alla ja kanttauksen vaihto helpottuu. Jalat ovat noin hartioiden leveydellä, riippuen omista laskumieltymyksistä ja rinteen jyrkkyydestä

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Kun sukset alkavat kulkea sujuvasti yhdensuuntaisina, siirrytään harjoittelemaan leikkaavaa käännöstä. Leikkaavassa käännöksessä sukset kulkevat täysin kantillaan. Käännös alkaa kallistamalla suksia kantilleen ensin nilkoista ja polvista, sitten taivutetaan lantio mukaan. Leikkaavassa käännöksessä suksien kuormittaminen on erityisen tärkeää.

Tasapainoisessa perusasennossa paino on edessä, sillä käännös lähtee suksen kärjistä. Polvilla painetaan monojen etuläppiin, jotta sukset kuormittuvat tarpeeksi. Kädet on hyvä pitää edessä, sillä näin paino siirtyy helpommin eteen suksen kärjille. Hyvä perusasento mahdollistaa liikkumisen eri suuntiin ja asento elää käännöksen sisäisen rytmin, vauhdin ja laskuolosuhteiden mukaan.

> Katso täältä lisää tekniikkavinkkejä

Lasketteluvälineet

Aloittelijan tarvitsemat lasketteluvälineet ovat sukset, monot ja kypärä. Myös sauvat auttavat tasapainon saamisessa ja käännöksen rytmittämisessä, mutta ne eivät aloittelijalle ole välttämättömät. Erityisesti lasten on usein helpompi aloittaa ilman sauvoja. Säänmukainen pukeutuminen kannattaa muistaa, sillä se lisää laskumukavuutta huomattavasti.

Aloittelija voi vuokrata välineet helposti hiihtokeskuksen välinevuokraamosta, jossa henkilökunta osaa neuvoa sopivien välineiden valinnassa. Taitojen karttuessa ja omia välineitä hankittaessa kannattaa miettiä tarkemmin, mitä suksilta haluaa. Erilaisille laskijoille ja laskettelun eri lajeihin on omat välineet, ja käyttötarkoitus määrääkin sen, millaiset välineet kannattaa hankkia.

> Katso vinkkejä välineiden valitsemiseen
> Katso lisää pukeutumisvinkkejä

Laskettelulajit

Laskettelun eri lajeja ovat alppihiihto, freestylen eri lajit, vapaalasku sekä telemark. Alppihiihdossa kilpaillaan pujottelussa, suurpujottelussa, super-suurpujottelussa ja syöksyssä. Freestylen eri lajeja taas ovat kumparelasku, hypyt, skicross, halfpipe, slopestyle, big air ja skicross. Vapaalaskuksi kutsutaan laskettelua merkittyjen rinteiden ulkopuolella. Vapaalaskussa laskupaikoille noustaan usein hissin sijaan kävelemällä, kiipeämällä tai hiihtämällä. Telemark suksessa kantapää on irti suksesta murtomaahiihtosuksien tyyliin, mikä mahdollistaa lajille ominaisen telemark-käännöksen. Telemark-välineillä voi laskea kaikkia laskettelun eri lajeja.

> Lue lisää alppihiihdosta
> Lue lisää freestylestä
> Lue lisää vapaalaskusta
> Lue lisää telemarkista

Laskettelun perussanastoa

Kantti: Suksien metalliset reunat.
Läppätuntuma: Säärillä painetaan monon etuläppää.
Painonsiirto: Vaihdetaan painoa sukselta toiselle.
Kevennys: Välivaihe painonsiirrossa, jolloin paine ulkosuksella vähenee.
Ulkosuksi: Se suksi, joka jää käännöksessä alapuolelle. Vasemmalle käännyttäessä oikea suksi ja oikealle käännyttäessä vasen suksi.
Sisäsuksi: Se suksi, joka jää käännöksessä yläpuolelle. Vasemmalle käännyttäessä vasen suksi ja oikealle käänyttäessä oikea suksi.
Kuormittaminen: Suksen ja lumen välisen paineen säätely.
Kanttaaminen: Suksen kääntäminen kantilleen nilkoilla, polvilla ja lantiolla. Kanttaamisella tapahtuu aina, kun laskija muuttaa suuntaa ja sillä säännellään käännöksen leikkaavuutta.
Rytmi: Käännöksen sisäinen rytmi tarkoittaa erilaisia vaiheita käännöksen sisällä esimerkiksi kevennys, painonsiirto ja kanttaus. Käännösten ulkoinen rytmi taas tarkoittaa käännösten välistä ja keskinäisetä rytmiä.
Slopestyle: Laskijat tekevät temppuja laskiessaan alas rinnettä, jossa on erilaisia esteitä kuten reilejä (kaiteita), pressejä (laatikoita) sekä hyppyreitä.
Big air: Laskijat hyppäävät hyppyristä ja suorittavat tempun, joka arvostellaan.
Newschool: Laskettelun tyylisuunta, tai freestylen alalaji, johon kuuluu slopestyle ja big air.
Twintip-sukset: Sekä suksen kärjet että kannat nousevat ylöspäin, mikä mahdollistaa laskun ja hyppyihin lähdän ja laskeutumisen myös takaperin.
Carving-sukset: Nykyään kaikki rinnesukset ovat carving-suksia, joissa on voimakas sivuleikkaus. Sen ansiosta sukset on helpompi saada kantilleen.
All Mountain -sukset: Sukset, jotka on suunniteltu toimimaan kaikenlaisissa olosuhteissa. Laaja kategoria erilaisia suksia.
Puuterisukset: Leveät sukset, jotka mahdollistavat laskettelun puuterilumella.

Teksti: Saara Argillander
Kuvat: Photos from SkiStar via Compfight cc, Photos from SkiStar via Compfight cc, John Lemieux via Compfight cc


Avainsanat:
, , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Laskettelu – opas ensikertalaiselle
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,52/5 - 23 ääntä)
Loading...