Hyppää sisältöön

Sisälasketteluhalli Alpeille – ilmastonmuutos ei häiritse Tignesiä

Tignesin hiihtokeskuksen julkaiseman tiedotteen mukaan 365 laskupäivää vuodessa on taas kohta mahdollista. Ranskalaiskeskus suunnittelee sisälasketteluhallin rakentamista 2000m korkeuteen.

Lasketteluhalli, ostoskeskus, hotelli ja lainelauta-allas

Tignes muodostaa Val d’Iseren kanssa Espace Killyn hiihtoalueen, joka 300 rinnekilometrillään ja 88 hissillään tunnetaan yhtenä Alppien monipuolisimmista kohteista. Marraskuun lopulla julkaistun tiedotteen mukaan Tignes suunnittelee 400m mittaisen lasketteluhallin rakentamista 2000m korkeuteen.

Sisähalli olisi ensimmäinen Alpeilla, mutta tuskin viimeinen, sikäli kun ilmastonmuutos etenee ja Alppien lumipäivät vähenevät. Ski Line -nimiseen lasketteluhallisuunnitelmaan  kuuluu tuolihissi, lainelautailuallas, hotelli ja ostoskeskus. Projektin kustannusarvio on 62 miljoonaa euroa ja tavoitteena on, että rakennustyöt alkavat vuonna 2018. Sisälasketteluhallin paikaksi on kaavailtu Val Claren pujottelurinnettä. Alueen turisminkehittämisyksikkö on jo hyväksynyt suunnitelman.

Seuraava vaihe on rahoituksen hankkiminen ja yksityiskohtaisten suunnitelmien laatiminen. Ympäristöaktivistit vastustavat hanketta, koska se ei kunnioita Alppien luontoa ja edustaa viimeisintä vaihetta Alppien muuttamisessa disney-henkiseksi teemapuistoksi. Hankkeen tukijat ovat korostaneet, että lasketteluhalli on vastaus ilmastonmuutokselle ja suunnitelmat ottavat ympäristönäkökohdat huomioon.

Lasketteluhallin vaatima sähkö tulee Tignesin padon vesivoimasta sekä hallin katolle asennettavista aurinkopaneeleista. Kesällä halli toimii myös luonnonlumen säilöntäpaikkana, josta sitä voidaan siirtää takaisin rinteeseen, kun ilmasto kylmenee.

Ilmastonmuutos Alpeilla ja laskettelun tulevaisuus

Miksi rakentaa jäätikön kylkeen lasketteluhalli? Val d’Iseren ja Tignesin rinteet kuuluvat alppien lumivarmimpien joukkoon. Kuitenkin Tignesin pormestarin Jean-Christophe Vitalen mukaan ilmastonmuutos näkyy erittäin konkreettisesti Tignesissä: “Grande Motten jäätikkö on jo nyt menettänyt 30 prosenttia laskettelualueestaan, joten olemme päättäneet reagoida siihen rakentamalla lasketteluhallin.” Lisäksi kun ottaa huomioon, että ilmaston lämmetessä Alppien jäätiköt sulavat huimaa vauhtia, ei liene ihme, että myös perinteisissä hiihtokeskuksissa mietitään laskettelun tulevaisuutta.

Sveitsin ympäristökeskus on ennustanut, että ilmastonmuutoksen takia vuoteen 2050 mennessä Alppien kaikki pienet ja keskisuuret jäätiköt ovat sulaneet. Sveitsiläiset ovat myös muistuttaneet, että verrattuna 1970-lukuun, talvi on lyhentynyt noin 40:llä päivällä.

Lähde: L’Equipe
Kuvat: Tignes