Hyppää sisältöön

Lasketteluvälineiden valintaopas

Huomioi nämä asiantuntijan vinkit ennen uusien laskettelumonojen tai laskettelusiteiden hankintaa.

Lumipallon lasketteluvälineiden valintaopas tutustuttaa tällä kertaa oikeanlaisten monojen ja siteiden löytämisen saloihin. Aiempi kattava valintaopas perehdytti huomioitaviin asioihin laskettelusuksia valittaessa.

Asiantuntijan monovinkit – huomioi erityisesti koko, jäykkyys ja käyttötarkoitus

Laskettelumonoja valittaessa tärkein vinkki on helppo tiivistää – osta itsellesi sopivan kokoiset monot.

– Tärkeintä monojen valinnassa on ostaa oikea koko. Yleensä väärä koko näyttäytyy itselle liian suurina monoina, jolloin jalka ja mono eivät toimi saumattomasti yhteen. Tämän vuoksi oman jalan mitta on hyvä tarkistaa asiantuntijaliikkeissä olevilla mittalaitteilla. Ensitunnelma uusia monoja kokeiltaessa on tärkeä, sillä se paljastaa paljon monojen istuvuudesta. Hyvältä tuntuvia voi vielä myös parantaa, sillä useissa nykyaikaisissa monoissa on mahdollisuus muotoilla sisä- ja ulkokenkää omalle jalalle sopivaksi, taustoittaa monojen valinnan saloja Salomonin ja Atomicin laskuvälineiden asiantuntija Jari ”Kide” Kiiskinen.

Monojen tulee olla sopivat myös muussa mielessä. Paitsi, että ne sopivat omaan jalkaan, tulee ne valita sopimaan omiin laskutaitoihin.

– Hyvä mittari omiin taitoihin sopivien monojen valintaan on monojen flex, jolla tarkoitetaan monon elastisuutta mononläppää eteenpäin kuormitettaessa. Aloittelija pääse hyvin harrastuksen alkuun vähän löysemmillä ja anteeksiantavammilla monoilla ja vastavuoroisesti pidempään harrastaneet hyötyvät jäykemmistä ja laskijan käskyjä nopeammin suksiin välittävistä monoista. On hyvä myös huomata, että flex vaihtelee merkeittäin – esimerkiksi flexiltään 80 olevat Salomonin ja Atomicin monot eivät absoluuttisesti välttämättä ole yhtä jäykät. Tämän vuoksi on hyvä kokeilla eri merkkejä ja malleja itselle parhaiten sopivien monojen löytämiseksi.

Viimeisimpänä vinkkinä monojen ostajille Jari neuvoo valitsemaan monot käyttötarkoituksen mukaan. On hyvä tiedostaa, viettääkö laskijana aikaansa erityisesti rinteessä, rinteiden ulkopuolella vai parkissa.

– Tavallinen laskija pärjää hyvin yksillä monoilla, kunhan muistaa ostaessa niiden käyttötarkoituksen. Parkkimonot soveltuvat hyvin myös rinnelaskuun, mutta eivät välttämättä omaa rando-ominaisuuksia. Randomonot soveltuvat puolestaan randoilun lisäksi myös rinnelaskuun. Tavallinen alppimono mahdollistaa rinnelaskun lisäksi periaatteessa tiettyyn rajaan asti myös parkkikikkailun. Randoiluun en perinteisiä rinnemonoja suosittele, sillä niissä skinnailtaessa jalka usein pääsee liikkumaan liikaa monon sisällä. Tästä syystä rakot ovat monesti turhankin tuttu reissukaveri alppimonoilla rinteiden ulkopuolella liikkuvilla, Jari kertoo.

Laskettelumonoja hankittaessa on hyvä huomioida, että tekninen kehitys on mennyt huimasti eteenpäin viimeisten vuosien aikana. Käyttäjälle tämä kehitys näyttäytyy erityisesti entistä mukavampina ja kevyempinä monoina.

– Mukavuutta lisää esimerkiksi viime vuosina vahvasti markkinoille tullut monojen helppo muokattavuus, joilla saadaan parannettua jalan istuvuutta ja siten monon sopivuutta huomattavasti. Esimerkiksi jalan ulkosyrjästä puristavia monoja on mahdollista levittää jopa yli puoli senttiä. Uudet kehittyneemmät muovimateriaalit ovat keventäneet monoja 30 – 40% aiempaan verrattuna sekä parantanut niiden käyttömukavuutta vastaavasti. Rinnemonojen lisäksi monia teknisiä parannuksia on tullut myös rando- ja parkkipuolen monoihin.

Laskettelumonojen valintaopas

Tutustu tarkemmin eri kategorioiden monoihin alla.

Aloittelijan laskettelumonot

Helpoin tapa haarukoida itselle sopivia laskettelumonoja on arvioida osaamistaan laskijana. Hyvä apu tähän on monojen flex-arvo, jonka avulla monot voidaan karkeasti luokitella aloittelijan, harrastajan sekä ekspertin monoihin.

Aloittelijalle sopii parhaiten alhaisen flex-arvon monot. Aloittelijan lisäksi tällaiset monot soveltuvat erinomaisesti laskijoille, jotka viihtyvät pääosin loivilla ja helpoilla rinteillä.

– Aloittelijalle on tärkeää, että ei osta liian vaativia välineitä ensi alkuun. Eli monoissa pätee tässä sama asia kuin suksissakin. Aloittelijalle sopiva mono on flexiltään 60 – 80 välillä. Tällaiset aloittelijan monot joustavat hyvin ja ovat rinteessä mukavat ja lämpimät, Jari neuvoo.

Harrastajan laskettelumonot

Joustavat monot sopivat aloittelijoille, mutta taitojen kehittämisestä kiinnostuneiden tulisi hankkia jäykemmät monot. Monojen lisääntynyt jäykkyys parantaa suksikontrollia ja -tuntumaa etenkin kovempaa laskettaessa.

Keskitason flex-arvon monot ovatkin tarkoitettu jo hieman pidemmälle ehtineille aktiiviharrastajille. Tällaiset harrastajan laskettelumonot soveltuvat laskijoille, jotka selviytyvät jo pääosin kaiken tasoisista rinteistä ja haluavat uusia haasteita esimerkiksi rinteiden ulkopuolella tai aiempaa jyrkemmissä rinteissä.

– Edistyneemmälle harrastajalle sopiva monojen flexi on usein 80 – 100 välillä. Pidempään harrastaneiden on hyvä aika ajoin miettiä, että olisiko aika päivittää monot taitojen kehittymisen myötä. Muutenkin vanhoja monoja on hyvä tarkastella varsinkin pohjasta, onko halkeamia tai vastaavia havaittavissa. Monot tehdään eri muovimateriaaleista ja luonnollisesti muovi kuivuu ajan myötä ja menettää samalla osan ominaisuuksistaan, vinkkaa Jari.

Expertin laskettelumonot

Expertin laskettelumonot ovat jäykät ja reagoivat siten nopeasti osaavan laskijan käskyihin. Ne on suunniteltu kovaan käyttöön haastavissa oloissa. Ääripään esimerkkinä normaaliin rinnekäyttöön epämukavina sopimattomat ja erittäin jäykät kisamonot.

Edistyneemmille laskijoille tarkoitettuja monoja tehdään perinteisen rinnelaskun lisäksi myös muihin tarkoitusperiin. Parkkimonot on tarkoitettu hyppyihin ja koviin iskuihin ja randomonot puolestaan laskemisen lisäksi myös omin voimin liikkumiseen rinnettä ylöspäin. Edistyneiden laskijoiden monoissa voi olla useita erilaisia teknisiä innovaatioita parantamassa niiden suorituskykyä. Esimerkkinä useiden erilaisten muovisekotteiden käyttö parantamaan mukavuutta ja energiansiirtoa.

– Expert-tason laskijalle sopiva flex-arvo on 100 ja siitä ylöspäin. Expertin monot ovat usein lestiltään aloittelijan ja harrastajan monoja kapeampia, jolloin ne reagoivat nopeammin jalkojen liikkeisiin. Tällä tasolla harrastaja viettää paljon aikaa mäessä ja tietää sangen hyvin millaiseen tarpeeseen monoja on hankkimassa ja osaa arvioida eri vaihtoehtojen soveltuvuutta omiin tarkoitusperiinsä, kertoo Jari.

Naisten laskettelumonot

Väri ja tyyli ovat tärkeitä naisten laskettelumonoissa, mutta kosmeettisia seikkoja tärkeämpänä tulisi pitää niiden soveltuvuutta käyttäjälleen tarkoitukseensa. Erilainen fysiologia asettaa omia vaatimuksia naisten monoille. Mukavuus, lämpimyys ja keveys ovat myös usein arvossaan naisten laskettelumonoja valittaessa.

– Naisten laskettelumonoissa on huomioitu naisten jalan ergonomia pohjelihaksen osalta ja sisäkenkiin on lisätty monon pukemista ja riisumista helpottavia materiaaleja. Naisten monoissa Salomon käyttää hyväksi mm. 3D-tekniikkaa, jolla monojen sisäkenkä on muotoiltu jalan mukaiseksi jo valmiiksi. Jalan istuvuutta voidaan vielä parantaa lämmittämällä sekä sisä- että ulkomonoa.

Lasten laskettelumonot

Laskettelumonot rakentuvat kovasta ulkokuoresta ja pehmeästä sisäkengästä. Normaalisti laskettelumonot aukeavat etupuolelta, mutta lasten monoissa on myös helppokäyttöisiä ja mukavuutta parantavia takaa-avattavia malleja. Mallista riippumatta, myös lapselle tulisi ostaa sopivat monot.

– Isoin virhe on ostaa lapselle liian isot laskettelumonot! Monesti vanhemmat perustelevat ison monon ostoa kasvuvaralla. Liian iso mono on riski lapselle, sillä kaaduttaessa voi seurauksena olla vääntyminen ja loukkaantuminen, kun jalka ei ole tukevasti paikallaan. Parhaiten lapselle saa oikean kokoisen laskettelumonon selville ottamalla pois monosta pohjallisen ja asettamalla lapsen jalkaterän pohjallisen päälle, vinkkaa Jari.

Laskettelusiteiden valinta

Lasketteluvälineitä hankittaessa laskettelusiteet jäävät usein vähimmälle huomiolle, sillä usein ne tulevat yhteensopivana pakettina suksien kanssa. Laskettelusiteitä valittaessa tulee erityistä huomiota asiantuntijan mukaan kiinnittää monojen ja siteiden yhteensopivuuteen. Oleellista on myös, että siteet vastaavat omaa taitotasoa ja käyttötarkoitusta ja, että siteen DIN-arvot vastaavat ja ovat säädetty oikein laskijan painon mukaan.

– Rinnelaskuun soveltuvat parhaiten perinteiset rinnesiteet ja rinteiden ulkopuolella randoiluun on saatavilla monia eri tyylisiä siteitä.  Tavallisisissa alppipuolen rinnesiteissä ei ole mullistavia muutoksia viime vuosien aikana oikeastaan tullut, vaan iso osa eri valmistajien innovaatioista on tapahtunut rando-siteissä ja tämä on selkeästi nähtävissä myös täällä kotimaassa, tiivistää Jari sidepuolen kuulumiset.

Perinteisissä jykevissä rando-siteissä on monon kannan mukana nouseva takaosa ja monesti mahdollisuus DIN-arvojen säätämiseen. Viime vuosina rando-puolelle on tullut vahvasti mukaan laaja kattaus eri valmistajien kevyitä, ns. tech-/pinnisiteitä. Näissä pääpaino laskijalla on monesti vaellustyyppisissä päivissä, joissa laskun osuus on pienempi ja iso osa ajasta mennään ylämäkeen.

– Viimeisimpänä innovaationa sidepuolella voidaan pitää rinnesiteen ja rando-siteen parhaita puolia yhdistävät sidemallit, esimerkkinä tästä Salomonin monipuolinen Shift. Siteessä on rinnesiteen ominaisuudet normilaskuun ja side mahdollistaa myös toimivan ja turvallisen vaihtoehdon randohiihtoon. Shift-side käy kaikkiin normistandardin monoihin ja tärkeänä ominaisuutena niissä on DIN-säädöt etu-ja takasiteelle. 1700 gramman paino / sidepari takaa kilpailukykyisen paketin lähes kaikkeen suksilla tapahtuvaan liikkumiseen ja laskemiseen, tiivistää Jari kauden puhutuimpiin kuuluvan side-uutuuden ominaisuudet.

Artikkelia varten asiantuntijana haasteteltu Jari Kiiskinen on toiminut pitkään hiihdonopettajana ja ski partrolina Levillä sekä pitänyt Salomonin suksitestipäiviä mm. Pyhällä. Nykyisin oman Kide Adventure yrityksen puitteissa hän järjestää mm. Camp69Lapland-vapaalaskutapahtumaa keväisin Kilpisjärvellä.

Lisätietoa:
Laskettelusuksien valintaopas
Laskettelusuksien oikea pituus

Teksti: Antti Hurskainen
Kuvat: Shutterstock.com