Laskettelu, Varusteet, Yleinen

Laskettelusuksien valintaopas

Laskettelu on välineurheilua ja tarkoitukseen sopivilla välineillä lajista saa enemmän irti. Kokosimme kauden kynnyksellä oppaan oikeanlaisten, itselle sopivien laskettelusuksien valintaan.

Laskettelusuksien valintaopas apunasi! Laskettelusuksia hankittaessa on hyvä tiedostaa, missä ja miten lajia on tarkoitus harrastaa ja valita välineet tämän mukaan. Etelä-Suomen rinnelaskuun parhaat välineet eivät välttämättä ole paras valinta Alppien rinteille. Eivätkä parkkiin tarkoitetut twintipit toimi parhaiten rinteiden ulkopuolella.

Omaan käyttötarkoitukseen ja mieltymyksiin parhaiten sopiva suksi selviää usein vasta kokeilemalla eri merkkejä ja malleja, mutta oheisilla vinkeillä on helpompi haarukoida eri vaihtoehtoja.

Asiantuntijan vinkit laskettelusuksien valintaan

Pitkän ja monipuolisen laskutaustan omaavan Salomonin brand ambassadorin Jari ”Kide” Kiiskisen tärkein neuvo itselle sopivia suksia etsivälle on miettiä omaa taustaansa laskijana. Tämän pohjalta on helppo edetä oikeaan suuntaan.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

– Oleellista on, että hankittavat sukset vastaavat omaa taitotasoa sekä suunniteltua käyttötarvetta. Rehellinen mielipide omasta taitotasosta auttaa jo hyvin kaventamaan vaihtoehtoja. Aloittelijan kannattaa valita oikean mittaiset ja tarpeeksi helpot sukset, jolloin voi keskittyä laskutekniikan omaksumiseen, kun suksi ei kokoa ajan vie laskijaa. Jo enemmän laskeneen kannattaa ottaa hieman haastavampi suksi alle, sillä se kehittää nopeasti laskemista ja laskijaa uudelle tasolle. Expertit puolestaan yleensä jo tietävät hyvin mitä haluavat ja hakevat,  Jari opastaa alkuun.

Laskulehtien ja nettisivujen suksitestit antavat osviittaa eri vaihtoehdoista. Parhaiten asiaan pääsee paneutumaan kuitenkin aidoissa olosuhteissa.

– Hyvä apu erilaisten vaihtoehtojen kartoittamiseen on käydä hiihtokeskuksien suksitestipäivillä tai vuokraamoiden valikoimasta kokeilemassa eri suksia. Näin laskija pääsee arvioimaan jäykkyyttä, kääntyvyyttä ja omalle laskulle parhaiten sopivaa suksea suunnitellussa käyttötarkoituksessa. On hyvä myös pohtia, että laskeeko erityisen paljon rinteillä, rinteiden ulkopuolella vai molempia. Offarisuksien testaamiseksi hyvä keino on osallistua erilaisiin vapaalaskutapahtumiin, näissä on usein myös eri vaihtoehtoja kokeiltavaksi.

Valitse suksi osaamisen ja käyttötarpeen mukaan

Tutustu tarkemmin eri kategorioiden suksiin alla.

Aloittelijan laskettelusukset

Aloittelijan laskettelusuksissa korostuvat erityisesti helppous ja keveys. Helposti kääntyvät lyhyet sukset nopeuttavat laskuharrastuksen alkuun pääsyä ja rinteessä tai hissiladulla mahdollisten eteen tulevien virheiden korjausta. Keveyttä aloitteleva laskija arvostaa paitsi rinteessä, mutta myös suksia rinteeseen ja erityisesti laskupäivän jälkeen sieltä pois kuljettaessaan. Kantit eivät pureudu myöskään yhtä agressiivisesti lumiseen ja jäiseen rinteeseen kuin edistyneimmille laskijoille tarkoitetuissa suksissa.

Asiantuntijan kommentti:
– Aloittelijallakin tahto mäkeen voi olla kova, mutta ilman kokemusta osaamistaso on matala. Jotta oppiminen olisi mahdollisimman nopeaa ja tuskatonta, aloittelijan on hyvä lähteä liikkeelle riittävän helpoista suksista. Mistä sitten tiedät olevasi aidosti aloittelija suksijana? Jos et ole koskaan lasketellut aiemmin tai olet käynyt mäessä vain muutaman kerran kuulut tähän kategoriaan, Jari neuvoo.

Harrastajan laskettelusukset

Harrastajan laskettelusukset, monipuoliset yleissukset ovat yleensä keskikastia kaikilta ominaisuuksiltaan ja mitoiltaan. Kääntösäde on aloittelijan suksea pidempi ja sukset kestävät vauhtia paremmin kuin aloittelijan sukset. Nimensä mukaisesti harrastajan yleissuksi soveltuu hyvin lähes kaikkiin laskutilanteisiin ja keskivertoharrastajan ainoiksi laskuvälineiksi. Vaikka harrastajan laskettelusuksilla pärjää lähes kaikkialla, eivät ne kuitenkaan yleensä loista millään osa-alueella.

Asiantuntijan kommentti:
– Laskettelijana tiedät olevasi harrastajatasolla, kun selviydyt alas ongelmitta suurimman osan rinteistä vaihtelevissa olosuhteissa, mutta laskemisessasi on vielä petrattavaa. Nautit olostasi suksilla ja omien rajojesi etsimisestä, oli kyse vauhdikkaasta rinnelaskusta, parkissa uuden oppimisesta tai puuterikäännöksistä rinteiden ulkopuolella, Jari opastaa.

Expertin laskettelusukset

Laskijan taitojen kasvaessa myös vaihtoehdot suksien suhteen kasvavat. Edistyneellä laskijalla onkin usein useita, erilaisiin käyttötarkoituksiin soveltuvia suksia. Esimerkiksi expertin rinnesukset voivat olla lyhytkääntösäteiset pujottelusukset – lyhyet, jäykät ja painavat sukset toimivat hyvin, kun tarkoituksena on tehdä rinteessä nopeita aggressiivisia käännöksiä toisensa jälkeen.

Kovempivauhtiseen rinnelaskuun puolestaan vaihtoehtona voi olla suurpujottelutyylinen, pidempikääntösäteinen ja vauhtia erittäin hyvin kestävä suksi. Nykyään taitavien laskijoiden rinnesuksissa on yhdistetty sekä pujottelu- että suurpujottelusuksien ominaisuuksia yhteen ja samaan sukseen. Parkkiin ja rinteiden ulkopuolella on myös omat suksimallinsa, sekä erilaisia vaihtoehtoja, jotka pyrkivät yhdistämään näiden kaikkien tai osan näistä parhaita puolia.

Asiantuntijan kommentti:
– Expert-tasolla olevalle edistyneelle laskijalle laskettelu on usein kaikki kaikessa ja erittäin iso osa vapaa-ajasta kuluu suksilla – tai suksilla olosta haaveiluun. Edistyneet laskijat matkustavat usein Lappiin, Alpeille tai Japaniin kokeakseen erilaisia olosuhteita ja täydellisiä käännöksiä sekä rinteissä,  mutta erityisesti myös niiden ulkopuolella.

Rinnesukset

Rinnesukset soveltuvat erityisesti hoidetuilla rinteillä laskemiseen. Lyhyempikäännöksiseen vauhdikkaaseen carving-laskuun pienemmissä hiihtokeskuksissa soveltuvat esimerkiksi pujottelutyyliset sukset, joiden kääntösäde on maksimissaan 15 metriä. Nopeampaan vauhtiin ja laajempiin kurveihin rinnekoneen juuri ajamille jäljille puolestaan kääntösäteeltään yli 15 metriset sukset.

Asiantuntijan kommentti:
– Vuosien aikana suomalaisten laskijoiden taso on parantunut ja selkeästi on käyty päivittämässä vanhat pitkät nykyajan carving-tyylisiin rinnesuksiin. Tietyissä hiihtokeskuksissa näkee vielä aika paljon niin sanotun ”old school” suksimallien kannattajia.

Parkkisukset & twintip-sukset

Parkkisukset on tarkoitettu nimensä mukaisesti erityisesti laskettelukeskusten snow parkeissa laskemiseen, hyppimiseen ja muihin temppuihin reileillä, bokseilla ja muilla esteillä.

Asiantuntijan kommentti:
– Parkkisukset ovat yleensä twintip-suksia, jotka mahdollistavat laskemisen myös takaperin. Parkkiin tarkoitetut sukset ovat yleensä kestäviä, lyhyitä ja joustavia, jolloin niiden käsittely ja erilaiset temput ovat helpompia.

All mountain sukset

All mountain -suksia voidaan pitää todellisina joka paikan höylinä, ja ne soveltuvat lähes kaikkeen hisseiltä saavutettavaan laskemiseen. Hieman kapeampi, rinnepainotteinen, all mountain -suksi soveltuu yleissuksena kaiken tasoisille laskijoille lähes kaikkeen käyttöön, suksien vahva sivuleikkaus ja rocker-kärjet tekevät laskemisesta helppoa ja mukavaa myös jäisillä rinteillä. Hieman leveämmät all mountain -sukset soveltuvat puolestaan rinteiden lisäksi myös rinteiden ulkopuolelle pehmeän lumen ja vaihtelevien olosuhteiden laskuun.

Asiantuntijan kommentti:
– Trendi on mennyt keskileveydeltään 85 – 100 millimetrin suuntaan, tällaiset all mountain sukset ovat suosittuja testisuksipäivinä. Näillä yleensä tarkoitetaan monipuolista rinnesuksea, joka mahdollistaa myös kokeilla takamaastoa. Keskileveyttä lisäämällä suksiin saadaan kantavuutta pehmeälle lumelle menettämättä kuitenkaan liikaa ominaisuuksia rinnelaskemiseen, Jari kertoo.

Naisten sukset

Naisille tarkoitetut sukset ovat yleisesti löysempiä kuin vastaavat miesten sukset, jolloin niillä laskeminen on helpompaa ja vähemmän energiaa kuluttavaa. Naisten sukset ovat usein myös miesten suksia kevyempiä ja lyhyempiä. Myös siteiden kiinnityskohta naisten suksissa poikkeaa miesten vastaavista ollen yleensä hieman edempänä.

Asiantuntijan kommentti:
–  Varsinkin naisten all mountain -suksissa käytetään malleista riippuen hieman kevyempiä kerroksia, mikä tekee suksista myös kevyempiä ja helpommin käsiteltäviä. Kokeneemmille naislaskijoille käy hyvin myös samat sukset kuin mitä miehet käyttää.

Kisasukset

Laskettelijan kisasuksilla tarkoitetaan yleensä alppihiihdon kisalajeihin (pujottelu-syöksylasku) valmistettuja, kunkin lajin erikoissuksia.

Asiantuntijan kommentti:
– Kisasukset ovat aivan oma luokkansa, niissä korostuvat yleensä maksimaalinen vauhti ja osittain sääntöjen määrittämät mitat ja muut huippuunsa hiotut ominaisuudet, kuten pitävät  kantit ja luistavat pohjat. Kisasukset eivät ole millään lailla tavalliselle laskettelun harrastajalle rinnelaskuun soveltuvat, vinkkaa Jari.

Vapaalasku-, puuteri- ja touring-sukset

Nykyaikaiset vapaalasku- eli puuterisukset on tarkoitettu erityisesti koskemattomien rinteiden laskemiseen ja takamaastoissa liikkumiseen.  Vapaalaskusuksien kategoriaan voidaan ajatella kuuluvan myös ylämäkipainotteiset touring-sukset.

Asiantuntijan kommentti:
– Nimensä mukaisesti puuterisukset toimivat parhaiten rinteiden ulkopuolella syvässä puuterilumessa. Nykyisin puuterisukset ovat keskileveydeltään normaalisti 100-120 millimetrin välillä. Leveät sukset kantavat hyvin mahdollistaen ikimuistoiset laskut lumiolosuhteiden niin salliessa.

Artikkelia varten asiantuntijana haasteteltu Jari Kiiskinen on toiminut pitkään hiihdonopettajana ja ski partrolina Levillä sekä pitänyt Salomonin suksitestipäiviä mm. Pyhällä. Nykyisin oman Kide Adventure yrityksen puitteissa hän järjestää mm. Camp69Lapland-vapaalaskutapahtumaa keväisin Kilpisjärvellä.

Tutustu myös:
Laskettelusuksien oikea pituus
Lasketteluvälineiden valintopas

Teksti: Antti Hurskainen
Kuvat: Shutterstock.com


Avainsanat:
, , , ,
Arvostele artikkeli:
Laskettelusuksien valintaopas
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,20/5 - 5 ääntä)
Loading...