Laskettelu, Varusteet, Yleinen

Laskettelusuksien oikea pituus – Muista nämä ammattilaisten vinkit!

Oikean mittaisten laskettelusuksen valinta voi vaikuttaa asiaan perehtymättömästä vaikealta. Näillä asiantuntijoiden vinkeillä löydät itsellesi sopivan pituiset laskettelusukset.

Oheiset vinkit on tarkoitettu erityisesti aloittelijoille ja harrastajatason laskijoille antamaan osviittaa oikein mittaisten suksien valinnassa. Edistyneemmät laskijat osaavat arvioida yleensä itselle sopivimman suksen mitan. Suksia hankkiessa on hyvä kääntyä asiansa osaavan ammattilaisen puoleen.

Rinnesukset: sopiva pituus laskettelusukselle leuasta nenään

Hyvin hoidetuille rinteille tarkoitetut carving-tyylisen leikkaavan käännöksen rinnesukset ovat suosituin laskettelusuksi-kategoria Suomessa. Perinteiset rinnesukset ovat yleisimmät hankinnat laskuharrastuksen alkuvaiheessa.

– Perinteisiä rinnesuksia valittaessa leuka ja nenän väli on hyvä mitta sopivasta suksen mitasta. Tällä mitalla tarkoitetaan laskijan eteen pystyyn nostetun suksen pituutta. Kun suksen pituus ylettyy laskijaa leuan ja nenän väliin jäävälle alueelle, niin se toimii pääasiassa hyvin, tiivistää Ylläksellä Head Ski Rentissä laskettelevia asiakkaita suksiasioissa päivittäin opastava Jukka Liukkonen vinkkinsä rinnelaskijalle.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Ensimmäinen perusasia, jonka asiantuntija pakeilleen tulevalta laskijalta selvittää on tämän osaaminen.

– Aina ensin selvitetään, mikä on laskija taitotaso. Laskijan taitojen kasvaessa myös suksen potentiaalinen pituusskaala kasvaa. Lyhyempi suksi on aloittelijan nopeampi ja ketterämpi kääntää. Pitempi suksi taas vaatii enemmän taitoa ja tekniikkaa, mutta kestää myös enemmän vauhtia, jatkaa Jukka.

Myös laskijan fysiologia määrittää osaltaan sopivaa suksen pituutta sekä myös rakennetta.

– Jos lasket vauhdikkaasti rinteessä ja omaat massaa, et halua millään minisuksella laskea. Minisuksella tarkoitan tässä alle leuan mittaista suksea. Perusvirhe harrastuksen alkuvaiheessa olevalla aikuisella, noin 80 – 100 kilon painoisella miehellä, on hankkia itselle täysin riittämättömät sukset. Neuvona, painavamman laskijan kannattaa hankkia puuydinsuksi. Halvan hinnan puristesuksi ei ominaisuuksiltaan riitä eikä muutenkaan kestä samalla lailla isolla laskijalla.

All mountain –sukset: sopiva pituus silmien taso – oma pituus

Rinnesuksia monipuolisempaan käyttöön tarkoitetut all mountain –sukset toimivat Suomessa hyvin yleisinä joka paikan suksina. Nimensä mukaisesti all mountain –suksilla voi lähtökohtaisesti laskea kaikkialla, myös hoidettujen rinteiden ulkopuolella.

– Laskijan taitotason kasvaessa pyydetään nykyisin laskettavaksi yleensä all mountain –tyylisiä suksia. Tässä kategoriassa toimiva peukalosääntö sopivan mittaisten suksien haarukointiin on omien silmien tasolle ylettyvistä suksista aina itsesi pituisiin suksiin saakka. All mountain –suksien lisäksi tämä pituussääntö pätee hyvin myös vauhdikkaammassa rinnekäytössä laajempi kääntösäteisten suurpujottelutyylisten suksien osalta sekä toisaalta myös parkki-, touring- ja telemark-suksissa, opastaa puolestaan Jukan kollega Esa Valonen.

Erittäin isona taustatekijänä all mountain tyylisten suksien yleistymisessä ja suksiteknologian kehittymisessä yleisemminkin molemmat Headin asiantuntijat pitävät rocker-suksien syntymistä.

– Rocker on vaikuttanut todella paljon laskettelusuksiin, nykyisin lähes kaikissa suksissa on jonkinlaista rockeria. Rocker-teknologia helpottaa ja monipuolistaa suksia, toisaalta se on myös pidentänyt suksien keskipituutta. Vaikka rocker pidentää suksea, on hyvä huomata, että aktiivinen kanttipituus on aika paljon lyhyempi ja tämän vuoksi rocker-suksi on huomattavasti absoluuttista pituuttaan helpompi laskea, taustoittaa Jukka.

Yleisimpänä virheenä suksialan ammattilaiset pitävät, että taitojen kehittyessä ei uskalleta pidentää suksea. Pitkien suksien pelko on erityisesti naispuolisilla laskijoilla.

– Suomalaiset laskijat edelleen vähän turhaankin arastelevat pidempiä suksia, kun on totuttu Etelä-Suomen lyhyen kotimäen myötä pujottelutyyliseen rinnesukseen. Vertailuna esimerkiksi pidemmissä mäissä laskevat keskieurooppalaiset osaavat myös Lapin lomallaan kysyä paremmin omiin taitoihin ja monipuolisempiin rinneolosuhteisiin vastaavia suksia, vinkkaa Esa.

Vapaalaskusukset: sopiva pituus vähintään itsesi mittaiset sukset

Rinteiden ulkopuolisille off pisteille tarkoitetut vapaalaskusukset ovat lisänneet suosiotaan huimasti viime vuosina. Suomessa ne pääsevät parhaiten oikeuksiinsa lähinnä Lapin tuntureiden hiihtokeskuksissa sekä isompiin mäkiin ulkomaille suunnattaessa.

– Vapaalaskusuksissa hyvä lähtökohta on valita vähintään oman mittainen suksi. Esimerkiksi itse olen noin 180 senttiä pitkä ja lasken 105 mm:n Head Korella 189-senttisenä. Hyvä tapa on testata oman mittaista suksea ja, jos toimii, niin kokeillaan vielä pidempää vaihtoehtoa. Jos on vaikea tai aiempaa pituutta huonompi, niin palataan takaisin oman mittaiseen, neuvoo Jukka laskupainotteisen offisuksen valintaa.

Trendi vapaalaskusuksissa on ollut kaventumaan päin. Reilu satamillinen vapaalaskusuksi toimii hyvin vielä rinteessäkin ja on huomattavasti mukavampi ja nautinnollisempi laskea kuin aiemmat jopa 30-metrin kääntösäteen läskisukset.  Pituuden lisääminen on usein toimivampi vaihtoehto laskuominaisuuksien parantamiseen kuin suksen leveyden kasvattaminen.

– Mitä taitavampi laskija, niin sitä pidempi suksi pätee myös vapaalaskusuksissa. Pidempi suksi on vakaampi, siinä on enemmän kantopintaa, rockerin ansiosta pituus ei kuitenkaan vaikeuta laskua, taitava laskija saa kääntymään pidemmän suksen ketterästi myös pienemmässä tilassa, kokonaisuudessaan samaan rahaan saa enemmän suksea ja ominaisuuksia, listaavat he pidemmän vapaalaskusuksen etuja.

Naisten laskettelusuksien pituus

Laskettelusuksien oikea pituus ei ole riippuvainen sukupuolesta, vaan samat periaatteet pätevät myös naisten laskettelusuksissa. Sopiva laskettelusuksen pituus määräytyy laskijan taitotason ja suunnitellun käyttötarkoituksen mukaan.

– Naisten lasketteluvälineet ovat kehittyneet paljon, parempia suksia on tullut etenevässä määrin juurikin naisille. Naisten sukset ovat nykyisin keveitä, mutta myös kiertojäykkiä. Aiemmin naisten sukset olivat yleisesti miesten suksista materiaalia ja siten myös ominaisuuksia vähentämällä rakennettu ”riisuttu versio”, mutta nykyisin mallit tehdään täysin erillisinä juuri naisille, tiivistää Jukka naisten suksien uusimmat tuulet.

– Naisten suksien ominaisuudet tekevät laskemisesta kaikin puolin helpompaa, kevyempää ja siten myös nautittavampaa – esimerkiksi hieman tiukempi radius helpottaa käännöksen aloitusta ja kevyemmät ratkaisut siteessä, kiskossa sekä suksessa itsessään helpottavat suksen käsittelyä niin mäessä kuin sen ulkopuolella. Myös siteen paikka sekä naisten mallin mono ohjaavat laskijan asentoa ja painopistettä laskemista helpottavaan suuntaan, listaa Esa puolestaan nykyaikaisten naisten suksien ominaisuuksia.

Lasten ja nuorten laskettelusuksien pituus

Asiantuntijoiden mukaan väärän mittaiset sukset korostuvat helposti lasten ja nuorten kohdalla. Usein syynä tähän on ajatus, että kasvuikäiselle ei kannata ostaa uusia välineitä, kun kumminkin kohta ne käyvät pieniksi. Myös pidempien – todellisuudessa oikean mittaisten – suksien pelko ylikorostuu tässä ryhmässä.

– Lapsille pätee hyvin sama sääntö kuin aloitteleville aikuisille rinnesuksien osalta eli sopiva mitta on leukaan ulottuvat sukset. Mitä pienempi laskija on kyseessä, niin sitä pienempi ja kevyempi suksi yritetään löytää. Keveys on kaikin puolin plussaa – jää enempi paukkuja laskea kokoa päivä! Ihan ensikertalaisilla kymmenenkin senttiä leuan alapuolelle oleva suksi ei haittaa yhtään, ohjeistaa Jukka pienten lasten laskettelusuksien valintaa.

Oikea suksen pituus vaikuttaa merkittävästi lapsen laskettelutaitojen kehittymiseen sekä myös turvallisuuteen. Oikean kokoiset välineet tekevät myös laskemisesta hauskaa ja palkitsevaa.

– Lasten ja nuorten suksiin niin sanottua kasvunvaraa ei kannata varata liikaa, aivan maksimi pituus on silmän tasolle ulottuvat sukset. Liian pitkät sukset vaikeuttavat auraamista ja voivat siten altistaa myös turhille loukkaantumisille. Toisaalta laskijalleen liian lyhyeksi jääneet sukset taannuttavat helposti takaisin auraajaksi. Eniten liian lyhyitä suksia näkee nopeasti pituutta kasvavilla teineillä, kun ei raskita ostaa uusia välineitä joka vuosi. Hommatkaa myös teini-ikäisille oikean mittaiset välineet, niin mäkeen lähteminenkin on edelleen mukavaa. Ja taitojen kehittyessä, vaihda myös lapsella puuydinsuksiin. Tällaiset kestävät  ja kehittävät paljon paremmin esimerkiksi parkkilaskussa, neuvoo Esa.

Asiantuntijoiden vinkit suksien hankintaan

Kertauksen omaisesti Jukka ja Esa ohjeistavat suksien pituuden kanssa pähkäileviä eteenpäin oheisilla peukalosäännöillä. Mikäli vähänkään epäröit suksien valinnassa, käänny asiansa osaavan ammattilaisen puoleen.

Valitse lyhyemmät sukset, jos:

  • olet aloittelija
  • lasket rauhallisesti
  • tykkäät lyhytsäteisistä käännöksistä
  • lasket ensisijaisesti hyvin hoidetuilla rinteillä

Valitse pidemmät sukset, jos

  • haluat kehittyä laskijana tai olet edistyneempi laskija
  • lasket vauhdikkaasti
  • tykkäät pitkistä käännöksistä
  • harkitset twin tip tai rocker-suksien ostamista
  • lasket monipuolisesti rinteillä ja niiden ulkopuolella

Muista myös nämä

Päivitä monot ennen suksia
– Monoissa on tapahtunut viime vuosina isommat muutokset kuin suksissa muovien kehittyminen myötä. Liian iso mono on yleisin ongelma, ja koskee niin vanhoja monoja kuin vasta perusurheilukaupasta ostettuja. Luota ja hyödynnä asiantuntijaan erityisesti monoissa!

Päivitä liian helpot sukset
– Liian lyhyiden suksien lisäksi lasketaan usein liian helpoilla suksilla, jolloin kesken loppuvat ominaisuudet ja suorituskyky eivät motivoi laskemaan ja kehittymään. Tämä ilmenee hyvin, kun omien välineiden sijaan syystä tai toisesta joudutaan turvautumaan vuokravälineisiin. Tällöin usein saatu kommentti on, että olipa kiva suksi laskea, tuntui ihan erilaiselta kuin omat.

Testaa ja kokeile eri suksia
– Aloittelijan suksen osto onnistuu yleensä ilman testaamistakin. Jos suunnitelmissa on yli 500 euron hankinta, käy ihmeessä testaamassa! Kaikki valmistajat tekevät nykyisin hyviä suksia, oma mieltymys paljastuu parhaiten kokeilemalla. Kolme ensimmäistä käännöstä kovalla rinteellä kertoo jo paljon ja paljastaa tuntuuko suksi omalta. Myös offisuksen testaaminen kannattaa aloittaa ihan rinteessä, jos ei toimi itsellä rinteessäkään, niin ei kannata hankkia.

Voitele sukset riittävän usein
– Älä unohda suksien huoltamista ja voitelua, laskukokemus on näin huomattavasti parempi! Esimerkiksi pohjoisen kova kuiva lumi syö voidetta paljon ja polttaa pohjan helposti pilalle – viikko Lapissa voitelemattomilla suksilla takaa, ettei suksesta saa enää kovinkaan luistavaa peliä. Voiteleminen on erityisen tärkeää uusilla suksilla, tämä tuntuu helposti nykyisin unohtuvan.

Lisätietoa aiheesta:
Laskettelusuksien valintaopas
Lasketteluvälineiden valintaopas

Teksti: Antti Hurskainen
Kuvat: Head Ski


Avainsanat:
, , , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Laskettelusuksien oikea pituus – Muista nämä ammattilaisten vinkit!
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,00/5 - 8 ääntä)
Loading...