Asusteet, Rinnemuoti, Varusteet

Gore-Tex -vaatteiden pesu ja hoito – näin huolehdit kuorivaatteistasi

Gore-Tex- ja muut kuorivaatteet vaativat säännöllistä hoitoa ja pesua toimiakseen parhaalla mahdollisella tavalla.

Näillä ohjeilla pidät huolta lasku- ja muista Gore-Tex -kuorivaatteistasi.

Likainen kuorivaate ei toimi oikein – hoida Gore-Tex-tuotteet säännöllisesti

Goretex-takin tai muun veden ja tuulenpitävän kuorivaatteen tehtävänä on pitää käyttäjänsä kuivana. Teknisesti goretex-kuorivaatteen toiminta perustuu PTFE-muovista valmistetun kalvon pienen pieniin mikrohuokosiin. Huokoset ovat niin pieniä, että tuuli ja ilmankosteus eivät pääse sisään, mutta riittävän suuria hengittämään ja päästämään kehon muodostamaa kosteutta ulos.

Toimiakseen vedenpitävästi goretex-kalvo vaatii, että vaatteen ulkopinta käsitellään vettähylkiväksi kyllästeellä. Vaatteen käyttö, erityisesti lika ja hikoilu, kuluttaa kyllästettä heikentäen samalla sen toimivuutta – vedenpitävyyden ja hengittävyyden huonontuessa seurauksena on ikävästi kastuva vaate ja käyttäjä.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Tämän vuoksi kuorivaatteet tulisi pestä ja huoltaa säännöllisesti. Laskuvaatteiden osalta esimerkiksi kerran vuodessa tai useammin tarpeen vaatiessa. Hyvin hoidetut ulkoiluvaatteet toimivat paremmin ja kestävät kauemmin.

Goretex-kuorivaatteiden hoito ja pesu on helppoa

Hyvä peukalosääntö kuorivaatteiden hoitoon on pestä vain selvästi likaiset vaatteet. Goretex-takille ja -housuille usein riittävä hoito on tuulettaa ne käytön jälkeen raikkaassa ilmassa ulkona.

Mikäli goretex-vaate ei ole näkyvästi likainen, mutta sen veden hylkivyys on heikentynyt, hoidoksi riittää kalvon kemiallisen DWR-kyllästeen uudelleenaktivointi lämmön avulla. Tämä onnistuu esimerkiksi laittamalla goretex-vaate rumpukuivaimeen 20 minuutiksi matalaan lämpötilaan. Sama lopputulos saavutetaan lämmittämällä vaatetta hiustenkuivaajalla tai silitysraudalla (riittävän matala lämpötila, ei höyryä, aseta pyyhe goretex-vaatteen ja silitysraudan väliin). Uudelleenaktivointi onnistuu myös jättämällä goretex-vaate saunan jälkilämpöön.

Likaiset Goretex-vaatteet tulee pestä valmistajan ohjeiden mukaisesti. Käytä ainoastaan nestemäisiä pesuaineita ja huomioi, että kuorivaatteille on olemassa omat erityiset pesuaineet. Annostele ohjeiden mukaan. Älä käytä Goretex-vaatteiden pesussa tahranpoisto-, huuhtelu- ja valkaisuaineita.

Ennen pesukoneeseen laittoa sulje kaikki vetoketjut ja tarkista vaatteen pesumerkinnästä oikea pesulämpötila 30/40-astetta. Kuorivaatteet vaativat hellää pesua, linkoa ne maksimissaan nopeudella 400 kierrosta minuutissa. Tuplahuuhtele pesun jälkeen, jotta kaikki pesuainejäämät poistuvat erityisesti goretex-kalvoista. Matala linkoamisnopeus jättää vaatteisiin runsaasti vettä, joten älä ylitäytä konetta. Usein paras tulos saavutetaan pesemällä vain yksi tai kaksi kuorivaatetta kerrallaan.

Goretex-vaatteiden kuivaaminen onnistuu nopeiten rumpukuivaimessa. Vaatteet voi kuivattaa normaalisti myös ripustamalla ne kuivumaan ulos tai sisälle. Tällöin uudelleenaktivoi kalvon vedenhylkivyys erikseen lämmön avulla.

Mikäli goretex-vaatteen vedenhylkivyys ei palaudu lämpökäsittelyllä tai pesulla ja lämpökäsittelyllä, kyllästä vaate suihkutettavalla tai pestävällä Nikwax tai vastaavalla kalvovaatteiden-kyllästysaineella.

Näin pidät huolta goretex-vaatteistasi – 5 vinkkiä

  1. Tuuleta kuorivaatteet ilmavassa paikassa käytön jälkeen.
  2. Uudelleenaktivoi goretex-vaatteen hengittävyys ja vedenpitävyys lämmön avulla.
  3. Pese likaiset goretex-vaatteet pesukoneessa pesumerkintöjen mukaisesti.
  4. Käytä pesuun erityisiä kuorivaatteiden pesuaineita, jotka säilyttävät kankaan vedenhylkivyyskyllästeen.
  5. Uudelleenkyllästä goretex-vaate erillisellä aineella, jos pesu ja lämpökäsittely eivät palauta vedenpitävyyttä.

Lisätietoa aiheesta:

Lähde: Gore-Tex
Teksti: Antti Hurskainen
Kuvat: Shutterstock.com


Avainsanat:
, , , , , , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Gore-Tex -vaatteiden pesu ja hoito – näin huolehdit kuorivaatteistasi
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,33/5 - 6 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.