Ajankohtaista, Lappi, Ski touring, Vapaalasku

Ulkoaktiviteettien uudelleennousu

Positiivinen asenne ja myönteisten asioiden löytäminen vaikeina aikoina auttaa selviämään isoistakin haasteista. Tässä artikkelissa pohditaan, mitä myönteisiä vaikutuksia pandemialla on ollut Suomessa. Jokainen voi jutun luettuaan pohtia, millaisia asioita jäi puuttumaan ja mitä voisi itse toteuttaa tai on jo toteuttanut.

Kotimaan matkailu on lisääntynyt

Ulkomaille matkustamisen vaikeutumisen myötä kotimaan matkailu on kasvanut paljon. Pandemian alettua ihmiset tietysti käpertyivät omiin oloihinsa, moni peloissaan ja ihmeissään uudesta tuntemattomasta uhasta. Linjausten ja ohjeistusten sekä liikkumisen vapautumisen myötä katseet onneksi suunnattiin lähellä ja vähän kauempana oleviin mahdollisuuksiin. Huomattiin, että Suomessa riittää mahdollisuuksia!

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Etätyön lisääntymisen myötä ja esimerkiksi kuntosalien rajoitetun käytön poikimana suunnattiin ulkona oleviin kuntoilupaikkoihin ja puistoihin. Elinpiiri laajeni uudelleen ja matkailtiin kansallispuistoihin tai vaikka hiihtokeskuksiin niiden avattua toimintansa. Lumeton aika sai uuden merkityksen hiihtokeskuksissa, lopullisesti?

Jotkut hoksasivat vuokrata mökin etätöiden tekoon ja myös mökkikauppa sai piristysruiskeen. Asuntoautokauppa singahti nousuun ja urheiluvälineiden myynti suorastaan räjähti taivaalle. Luminen talvi lisäsi talviurheiluvälineiden myyntiä ja samalla ihmisten harrastamista ja liikkumista. Kansanterveyden kannalta tapahtui positiivisia asioita aktiivisille tai aktivoituneille ihmisille.

Hiihtokeskusten haaste

Ulkomaisten matkailijoiden tuomien rahavirtojen loppuminen synnytti uusien mahdollisuuksien luomista ja entisten parantamista esimerkiksi maastopyöräilyyn niin kesällä kuin talvella. Muutamissa keskuksissa, kuten esimerkiksi Iso-Syötteellä, alamäkipyöräily ja maastopyöräily suorastaan singahtivat nousuun. Vuokrapyörät loppuivat ja niitä piti tilata lisää.

Joissakin keskuksissa ja puistoissa nuotiopaikat ja laavut täyttyivät makkaranpaistajista. Vaeltamiseen liittyvä varustemyynti kukoisti ja varusteiden laatuun oltiin valmiita satsaamaan ostamalla kalliimpia laatutuotteita.

Joululoman hissilippumyynti kasvoi roimasti useissa keskuksissa. Kauden päätteeksi olisi mielenkiintoista saada dataa vaikka hiihtokoulujen myynnistä ja muista oheispalveluista. Kuinka palveluntarjoajat ovat selvittäneet vaikeudet?

Sallan kansallispuiston toteutuessa alueen imu tulee kasvamaan. Kansallispuiston statuksen myötä palvelut ja toiminnot monipuolistuvat ja näin houkuttelevuus paranee.

Kairan kutsu

Omalta osaltani ulkomaan reissujen kariutuminen on johtanut perheen tai kavereiden kanssa vaeltamiseen vapaa-aikana. Talven tultua hiihto ja laskettelu ovat nousseet pääosaan.

Puuterikaipuu on suunnannut suksireissujani kairaan ja viimeisin oli tammikuun viimeisellä viikolla. Päivän tehokas toiminta-aika luonnonvalossa piti käyttää hyväksi ja valon leikki luonnossa niin päivän aikana kuin hämärän saapuessa luo oman, maagisen tunnelman.

Erämaamökin tunnelma ja sähkövalojen puute ei haitannut. Onneksi pohjoisen kaverini olivat valmistelleet reissua monin tavoin ja siihen kelkkaan oli helppoa ja turvallista liittyä.

Hyvät eväät takasivat jaksamisen ja pakkanen ei missään vaiheessa päässyt puremaan, koska puuston keskellä ja tuulettomassa säässä tarkenee mainiosti hyvillä asusteilla.

Skinnailimme Sompion ja Tuntsan erämaa-alueilla ylhäisessä yksinäisyydessä etsien ensin kartalta maukkaimmat laskupaikat. Toki laskut olivat lyhyempiä kuin varsinaisella Lapin tunturialueella, mutta takuulla turvallisia. Metsän keskellä vyöryjä ei juuri tarvitse pelätä, vaikka lumi oli yhtä ihanaa kuin Japanin Hokkaidolla. Puuteri pölisi välillä yli pään ja oli ihanan kevyttä!

Louhikot vaaranpaikkoja

Koillis-Kairassa lunta on tullut paljon ja pohjalla ei ole samanlaista ”kantta” kuin esimerkiksi eteläisen Lapin alueella, jossa plussa-asteet ja pakastuminen vuorotellen ovat luoneet luonnostaan turvallisemman laskupohjan.

Rakka ja isot louhikot saattavat aiheuttaa pientä päänvaivaa, mutta muuten sai posotella jyrkkiä siivuja kaasu pohjassa. Toki isojen kivien tutkailu ja laskulinjojen valinta olivat osa nautintojemme mahdollistamista.

Nousut ovat alueella maltillisia, sillä vartin skinnaus ylös tuo jo mukavan vauhdikkaan laskun. Puut suojaavat tuulelta, mutta tällä kertaa ”linnunmaitokeli” suosi koko ajan. Metsässä -13 on aivan eri tuntuinen kuin rannikon viimassa edetessä.

Välinevuokraukseen innostusta

Moni on innostunut kokeilemaan erilaisia välineitä, kuten liukulumikenkiä ja perinteisiä lumikenkiä. Toivottavasti mahdollisimman moni löytää oman tapansa liikkua luonnossa ja nauttia Suomen tarjoamista mahdollisuuksista. Vaikeudet, isotkin, on tarkoitettu voitettaviksi.

Laskeminen tai mikä tahansa harrastus antaa elämään suuren sisällön ja haaveilu on yksi harrastamisen muoto. Tällä hetkellä haaveet täyttyvät Suomen metsissä, tuntureilla, kansallispuistoissa ja laavuilla. Tai ihan vain lähiliikuntapaikalla. Seuraavaa retkeä suunnitellaan jo ja hiihtolomatkin ovat edessä…

Teksti ja kuvat: Jyrki Lehto


Avainsanat:
, , , , , , , , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Ulkoaktiviteettien uudelleennousu
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (5,00/5 - 2 ääntä)
Loading...