Spindleruv Mlyn - hiihtokeskus

Spindleruv Mlyn – Tšekin suurin laskettelukeskus

Tšekki sijaitsee Keski-Euroopassa, joka tunnetaan maapallon kuuluisimpien hiihtokeskusten kotipaikkana ja laskettelun kehtona. Alpit eivät kuitenkaan levity maan rajojen sisäpuolelle saakka, ja Tšekki onkin laskettelukohteena samankaltaisessa asemassa kuin naapurimaa Saksa – rajojen sisältä löytyy satoja pieniä hiihtokeskuksia, mutta vain kourallinen kansainvälisesti merkittäviä laskupaikkoja.

Spindleruv Mlyn on koko Tšekin suurin ja ulkomaisten laskijoiden määrää tarkasteltuna tärkein hiihtokeskus. Tšekin suurin sijaitsee aivan maan pohjoisosassa Krkonošen (Karkonosze) vuoristossa lähellä Puolan rajaa ja runsaan kahden tunnin ajomatkan päässä pääkaupunki Prahasta.

Spindleruv Mlyn – Mylly ja laskettelukeskus

Suomalaisen kielen solmuun saava Spindleruv Mlyn (tai mikä vielä parempaa: Špindlerův Mlýn!) saa nimensä satoja vuosia sitten seudulla vaikuttaneesta Spindlerin suvusta ja heidän laajalti tunnetusta myllystään. Nykyään samalla paikalla toimiva kylä ja sen yläpuolella sijaitseva hiihtokeskus tunnetaan edelleen nimellä Spindleruv Mlyn tai Spindlerin mylly.

Spindleruv Mlyn sijaitsee alppikeskuksiin verrattuna melko matalalla, alle 1 500 metrin korkeudessa, mutta on tyypillisesti talvikaudella todella lumivarma. Laskettelurinteet jakautuvat kylän molemmille puolille ja kahteen päähiihtoalueeseen: Svatý Petriin ja Medvêdìniin. Alueet eivät ole hissiyhteydessä toisiinsa, mutta niiden välillä liikennöi talvikaudella hiihtobussi.

Aloittelijoiden Medvêdin

Spindleruv Mlynin aloittelijaystävällisimmät rinteet löytyvät Medvedinin puolelta. Medvedinissä on myös hiihtokeskuksen korkeimmalla sijaitseva yläasema (1 240 m) ja suurin laskettava korkeusero (510 m). Parhaiten suurilla korkeuksilla ja korkeuseroilla kuorrutettu rinnevalikoima sopii kuitenkin aloittelijoille, lapsiperheille ja rauhallisesti lasketteleville nautiskelijoille.

Medvedinistä on myös hissiyhteys huomattavasti pienemmille, mutta samalla hissilipulla käytettäville laskupaikoille – Horni Misečkyyn ja Labskáan. Pienet hiihtoalueet eivät itsessään olisi kovin kiinnostavia, mutta osana samaa hissijärjestelmää ne täydentävät Medvedinin tarjontaa perheille entisestään.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Lapsiperheet otettu hyvin huomioon

Spindleruv Mlyn ja etenkin Medvedinin alue sopii erityisen hyvin perheille. Monet rinteistä ovat leveitä ja helppoja ja niiltä avautuvat komeat maisemat Tšekin ja Karkonoszen vuoriston korkeimmille huipuille, kuten Snéžkalle tai Puolan puolella sijaitsevalle Szrenicalle. Perheen pienimmille on Medvedinissä laskettelun ohessa tarjolla myös muuta kivaa tekemistä, kuten pulkkamäki ja vesihuvipuisto.

Lapsiperheet on otettu hyvin huomioon myös muissa palveluissa ja hissilippujen hinnoittelussa. Alle 6-vuotiaat laskevat lähes kaikissa hiihtokeskuksissa ilmaiseksi, mutta Spindleruv Mlynissä lipuista saa lapsi- ja nuorisoalennuksia aina 18-vuotiaaksi saakka.

Vaikeampi Svatý Petr

Medvedinistä vastakkaisella puolella Spindleruv Mlynin kylää sijaitsee toinen suurista hiihtoalueista, Svatý Petr (suom. Pyhä Pietari). Kokonaisuutena Svaty Petr on Medvediniä monipuolisempi ja tarjoaa helppojen laskujen lisäksi FIS-luokiteltuja kisarinteitä. Kokonaisuutena ”Tšekin Aspenissa” on jyrkkää laskumaastoa kuitenkin vain melko vähänlaisesti.

Svatý Petrin tarjonta kasvaa laskemalla viereisen Hromovkan puolelle, josta löytyy pitkiä ja harrastajille hyvin sopivia rinteitä. Hromovkan alue pysyy hämärän laskeuduttua valaistuna vielä useamman tunnin verran, joten laskupäivän ei tarvitse päättyä heti auringon laskeuduttua.

Spindleruv Mlyn – Muutakin kuin laskettelurinteitä

Molemmilta puolilta Spindleruv Mlynin kylää löytyy laskettelurinteiden ohella myös parkkirinteet halfpipeilla, hyppyreillä ja reileillä. Snow parkit viihdyttävät temppulaskijoita hetken verran, mutta kuten jyrkkien rinteiden suhteen, jää tarjonta tässäkin kohtaa varsin vähäiseksi. Lumilautailijat joutuvat monissa paikoissa lisäksi käyttämään epämukavia ankkurihissejä.

Off-piste –laskettelua voi vapaasti kokeilla, mutta sopivan reitin löytäminen voi osoittautua hankalaksi. Spindleruv Mlyn sijaitsee matalalla, alle 1 500 metrin korkeudessa ja kuusimetsät ovat lähes kaikkialla aivan liian tiheitä sujuvaan offarilasketteluun.

Maastohiihtoon laskettelukeskuksen ympäristö taipuu onneksi huomattavasti paremmin. Tarjolla on runsaan sadan kilometrin mittainen latuverkosto Karkonoszen komeissa maisemissa. Kesäisin samat latureitit toimivat suosittuina vaellus- ja pyöräilypolkuina. Jääkiipeilyäkin pääsee kokeilemaan Spindleruv Mlynin keskustaan talvisin pystytettävällä 15-metriä korkealla jääseinällä.

Rentouttava vuoristokylä

Kylästä löytyy mukavasti tekemistä etenkin lapsiperheille. Ehdoton vetonaula on Medvedinin hiihtoalueen alapuolella sijaitseva vesihuvipuisto, jossa lapset voivat pitää hauskaa samalla kun vanhemmat rentoutuvat kaikessa rauhassa.

Spindleruv Mlynin erikoisliikkeet rajoittuvat urheilukauppoihin, mutta kylän ravintolat ovat varsin laadukkaita. Paikallinen ruoka on vahvasti lihapainotteista ja olut kuuluu poikkeuksetta tšekkiläiseen ruokapöytään. Hintataso on Alppien mittakaavassa todella maltillinen, vaikkei kyseessä olekaan esimerkiksi Bulgarian Banskon kaltainen budjettikohde.

After ski on viihdyttävää, joskaan ei kovin villiä ja pyörii muutaman baarin, yökerhon ja paikallisten panimotuotteiden ympärillä. Mikäli vaihtelua, viihdettä ja kulttuuria kaipaa lisää, ovat maan muut tärkeät hiihtokeskukset, kuten Pec pod Snêzkou ja Rokytnice nad Jizerou lyhyen ajomatkan päässä.

Prahan naapurissa

Tšekin pääkaupunki Praha lentokenttineen on sekin vain kahden tunnin ajomatkan päässä Spindleruv Mlynistä. Hiihtokeskukseen matkustamista suunnittelevan laskuturistin kannattaakin ottaa lentonsa päämääräksi kaunis ja historiallinen Praha, josta on jatkuvasti juna- ja bussiyhteyksiä Spindleruv Mlynin lähettyville.

Sijainti Prahan lähellä tekee hiihtokeskuksesta kiehtovan kohteen kaupunkilomailijoille ja kulttuurimatkaajille, joita kiinnostaa tehdä pieni irtiotto Vltavajoen vierustalta laskettelurinteille päiväksi tai pariksi. Kokonaisuutena rinnevalikoima soveltuu parhaiten harrastusta vasta aloitteleville laskijoille ja lapsiperheille, mutta ”Tšekin Aspenissa” jokaiselle on takuulla tarjolla jotakin hauskaa tekemistä talviurheilun merkeissä.

Artikkelin pääkuva: skiareál špindlerův mlýn (http://www.skiareal.cz/)

Plussat

  • Hyvä rinnevalikoima aloittelijoille
  • Lapset otettu hyvin huomioon
  • Historiallinen Praha on lähellä hiihtokeskusta

Miinukset

  • Vähän jyrkkää laskettavaa
  • Snow parkit jäävät nopeasti pieniksi
  • Offarilaskemiseen heikosti edellytyksiä