Yleinen

Varustehelvetti – eli paljonko on tarpeeksi

Julkaistu: 28.3.2017
Lähtöön on enää muutama päivä. Olemme pakanneet ja purkaneet ahkioita viimeisten päivien aikana moneen kertaan. Vaikka kuinka yrittäisimme viilailla grammoja ja tinkiä kalsareiden määrässä, tavaraa tulee mukaan ihan helvetin paljon.

Tavarat raahaamme ahkioissa. Molemmille lähtee mukaan kaksi ERAPro Expedition Slediä, joista toiseen tulee harrastusvälineet ja toiseen leirikamat. Alustavien punnistusten perusteella leija- ja hiihtokamat painavat hieman yli parikymmentä kiloa ja leirikamat, vaatteet ja ruoka painavat toisen mokoman. Tai vähän päälle. Molemmilla on siis laskutavasta ja lopullisista varustevalinnoista riippuen 45-50 kiloa raahattavaa.

Ja mikäs siinä, jos tuulee. Kaksi rinnan kytkettyä ahkiota uivat lumessa todella nätisti vaikka painoa olisi vielä puolet enemmän. Ongelmat alkavat tuulen tyyntyessä, kun joudumme hinaamaan ahkioita lihasvoimin. Tyyniä päiviä ja metsäisiä katvealueita reitillemme osuu ihan riittävästi, joten yhtään ylimääräistä grammaa ei huvittaisi ottaa mukaan. Edit: Tässä linkki snapshottiin varustelistastamme. Lista on iteraatiota aikaisemmilta reissuilta, siksi kaksikielisyys,

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Tässä tyynen päivän hiihtonäytettä ja leirin pystytystä viime vuodelta Norjan Hardangerviddasta. Sekä tietty #normaalitruokajuomat.

Kolme leijaa eri keleille

Molemmat ottavat mukaan kolme erikokoista leijaa (8, 13 ja 17 neliötä), joita vaihdellaan tuulten mukaan. Pienimmällä mennään kovissa keleissä ja isoimmalla pääsee liikkeelle melkein tyynessä. Varsinaisia myrskyleijoja meillä ei ole, joten jos keli äityy todella kovaksi pidämme leijat pulkissa ja hiihdämme. Tai jäämme telttaan lukemaan Reginaa.

Talvivaelluksilla käytetään usein kevyempiä patjaleijoja. Patjat ovat poskettoman hintaisia, joten lähdemme reissuun hyväksi todetuilla pumpattavilla Crazy Flyn leijoilla, joilla olemme jo useamman vuoden ajaneet. Kiitokset vielä kerran hyvästä diilistä Andreakselle ja Jesaja SportilleLeijojen lisäksi ahkioon pakataan nousukarvat ja sauvat hiihtämistä varten sekä työkaluja ja paikkausvälineitä odottamattomien tilanteiden varalle.

Molemmat ahkiot ja hiihtoreppu pakattuna. Toivottavasti pakkaaminen ja purkaminen sujuu yhtä ripeästi tunturissa.

Ruokarutiinit

Leijojen jälkeen seuraavaksi tärkein kokonaisuus on ruoka. Ja sitä onkin paljon. Olemme varanneet bufferia muutamalle extra-päivälle, jos jotain odottamatonta tapahtuu ja joudummekin viettämään arvioitua pidemmän ajan tunturissa.

Päivärutiini syömisen suhteen on tuttu edellisiltä reissuilta. Aamulla syödään mysliä tai puuroa lämpimän mehukeiton kanssa ja keitellään termarit täyteen teetä ja pussikeittoa. Lounaaksi vedetään aamulla keitetty keitto, patukoita ja pähkinää. Varsinaista pidempää lounastaukoa emme ainakaan tuulisina päivinä pidä vaan käytämme tuulen mahdollisimman tehokkaasti etenemiseen.

Illalla leirissä lämmitämme loput vedet ruokaa varten. Jos kaikki aamulla sulatettu vesi on päivän aikana juotu, alkaa illallisen valmistaminen veden sulattamisesta. Illalliseksi on varattu heti valmiiden lisää-vain-vesi-pussiruokien lisäksi vähän maukkaampia pastoja ja patoja. Jos pussiruokien maku alkaa tympiä tai tuntuu, ettei niistä lähde tarpeeksi potkua, terästämme niitä voilla, Manchegolla ja metukalla. Ekana iltana paistetaan perinteitä kunnioittaen pihvit.

Kaikki pussiruoat lisukkeineen on teipattu helposti käsiteltäviksi päiväannoksiksi. Pakkaukset vähentävät säätämistä ja helpottavat ruoan menekin seurantaa.

Hädän tullen vedä vivusta

Erämaassa voi tapahtua mitä vain. Avun hälyttämiseksi otamme mukaan kaksi satelliittipuhelinta, joiden avulla pidämme myös päivittäin yhteyttä muuhun maailmaan (eli lähinnä someen). Satelliittipuhelinten akut pidämme latingissa power bankeilla ja ahkion päälle viritettävällä kokoontaitettavalla aurinkopaneelilla. Kiitokset Pentille ja Savantumille konsultoinnista.

Puhelinten lisäksi otamme mukaan hätäraketteja ja -soihtuja, joilla voimme tarvittaessa tehostaa avun perille löytämistä. Tuhdit EA-pakkaukset ja lumiturvallisuusvälineet kulkevat koko ajan hiihtorepussa, jotta ne ovat koko ajan käden ulottuvilla.

Tyyli ratkaisee

Tärkeintä tunturissa on näyttää hyvältä! Tyylikonsultinamme tällä kertaa toimi Tarja ja Arabianrannan Silmäset. Lumisokeutta vastaan taistelemme Oaklyn ja Bollen laseilla, joita käymme sovittamassa keskiviikkona. Ja siis hei, nyt meillä on eka oma kaupallinen yhteistyökumppani. Tästä se lähtee! (ps. kuva tulossa…)

Ja hei, iso kiitos kaikille apua ja vinkkejä tarjonneille!

Kommentoi blogikirjoitusta

Jätä omat kommenttisi: Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään.
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *