Hyppää sisältöön

Top 5 – Suomen suurimmat hiihtokeskukset

Suomen suurimmat ja suosituimmat hiihtokeskukset ovat Ylläs, Levi, Ruka, Tahko ja Himos. Pohjoisen tunturit Ylläs, Levi ja Ruka muodostavat selvän kärkikolmikon, eteläisempien Tahkon ja Himoksen kilpaillessa neljännestä ja viidennestä sijasta.

1. Ylläs

Rinteiden lukumäärällä, korkeuserolla ja rinnekilometreillä mitattuna Ylläs on Suomen suurin hiihtokeskus. Ylläkseltä löytyvät esimerkiksi Suomen pisimmät rinteet, 3000 metriä pitkät Ylipitkä ja Jättipitkä. Ylläksen rinteistä noin puolet on valaistuja ja lumetettuja.

Ylläs kohoaa 720 metrin korkeuteen ja metsärajan alapuolisia rinteitä on vain muutama. Tyypillistä onkin kova tuuli ja vaihtelevat sääolosuhteet. Ylläksellä pääsee kuitenkin nauttimaan aidosta tunturitunnelmasta ja luonnonkauniista maisemista.

Suomen mittakaavassa Ylläksellä on myös hyvät vapaalaskumahdollisuudet. Lisäksi ympäristössä on laaja latuverkosto ja maastohiihtokohteena alue on yksi Suomen parhaista.

Ylläksen after ski on melko rauhallista, mutta oheispalveluita, kuten ravintola- ja majoituspalveluita ja urheiluaktiviteetteja, on runsaasti. Ylläs sopiikin erityisesti monipuoliseen ulkoiluharrastamiseen ja kohteeksi silloin, kun itse laskeminen on pääosassa.

Markkinaosuudeltaan Ylläs sijoittuu kolmanneksi hiihtokeskukseksi Suomessa. Keskuksen hissilippujen myynti oli kaudella 2012-2013 noin 5,4 miljoonaa euroa.

Rinteet: 63
Korkeusero: 463 metriä
Rinnekilometrejä: 53
Pisin rinne: 3000 metriä
Hissit: 29 kapasiteetti 17 500 hlö/h
Päivälipun hinta: 35/38 e (aikuiset) 24/25 e (7-12 ja yli 65 vuotiaat)
Vuodepaikkoja: 22 000

Lue Lumipallon esittely Ylläksestä

2. Levi

Levi on lipunmyynnissä ja markkinaosuudella mitattuna Suomen suurin keskus. Suositussa matkailukeskuksessa tasokkaita ja monipuolisia oheispalveluita on runsaasti, lentokentälle lyhyt matka ja laskettavaakin löytyy kaiken tasoisille. Suomen tehokkain hissi- ja lumetusjärjestelmä takaa hyväkuntoiset rinteet  pitkän laskukauden.

Viime vuosina Levillä on panostettu erityisesti lapsiin ja lapsille onkin käytössä ilmaiseksi 10 hissiä. Lastenrinteestä löytyy muun muassa katettu mattohissi ja myös hiihtokoulu on suosittu.

Suurin vuotuinen tapahtuma on maailman cupin osakilpailu, jonka ansiosta Levistä on tullut kansainvälisestikin tunnettu keskus. Erilaisia tapahtumia on kauden mittaan muutenkin paljon ja after ski on vilkasta. Erityisesti sesonkiaikoina menoa on joka ilta.

Markkinaosuudeltaan Levi on Suomen suurin hiihtokeskus. Hissilippujen myynti viime kaudella oli lähes 9 miljoonaa euroa.

Rinteet: 43
Korkeusero: 325
Rinnekilometrejä: 44
Pisin rinne: 2500
Hissit: 26 kapasiteetti 27 600 hlö/h
Päivälipun hinta: 35/39 e (aikuiset), 24/24,50 e (7-12 ja yli 65 vuotiaat)
Vuodepaikkoja: 24 000

Lue Lumipallon esittely Levistä

3. Ruka

Vaikka Ruka häviää Ylläkselle ja Leville tunturin koossa, on se laskupäivillä mitattuna Suomen ykkönen. Laskukausi kestää useimpina vuosina lokakuusta toukokuuhun ja parhaimmillaan laskupäiviä kertyy vuodessa lähes 250. Rukan markkinaosuus on toiseksi suurin heti Levin jälkeen.

Matkakohteena Ruka on erityisen monipuolinen. Oheispalveluita on kattava tarjonta ravintoloista vaate- ja välinekauppoihin ja erilaisiin urheiluaktiviteetteihin. Rukan keskusta, autoton kävelykylä hotelleineen, ravintoloineen ja kauppoineen, on rakennettu alppikylien hengessä.

Vaikka korkeusero ei päätä huimaa, löytyy Rukalta laskettavaa monipuolisesti ja rinteet ja suorituspaikat ovat hyvässä kunnossa. Keskus on myös Suomen alppi- ja freestylemaajoukkueiden virallinen treenikeskus. Monipuolisen parkkinsa ansiosta Ruka onkin erityisesti parkkilaskijoiden suosiossa. Kaikki Rukan hissiliput käyvät myös muutaman tunnin ajomatkan päässä sijaitsevalle Pyhälle ja siten samaan hintaan saa enemmän laskettavaa.

Ruka on Suomen toiseksi suurin hiihtokeskus markkinaosuudeltaan. Hissilippujen myynti kaudella 2012-2013 oli noin 7,8 miljoonaa, mikä oli hiukan edelliskautta heikompi.

Rinteet: 34
Korkeusero: 201 metriä
Rinnekilometrejä: 30
Pisin rinne: 1300 metriä
Hissit: 21 kapasiteetti 24 100 hlö/h
Päivälipun hinta: 36/38 e (aikuiset) 30,50/32 e (12-17 vuotiaat) 22/23 e (6-11 ja yli 65 vuotiaat).
Vuodepaikkoja: 23 000

Lue Lumipallon esittely Rukasta

4. Tahko

Tahko on Pohjois-Suomen ulkopuolisista hiihtokeskuksista suurin. Keskeisen sijaintinsa ansiosta se on helppo saavuttaa mistäpäin Suomea tahansa. Helsingistä Tahkolle on 450 kilometriä, Jyväskylästä 200 ja Kuopiosta vain 59. Tahkolla on myös monipuoliset rinteet, jotka sopivat kaikentasoisille laskijoille.

Oheispalveluitakin on kattavasti tarjollla ja erityisesti Tahko on tunnettu vilkkaasta after skistä. Suosittuja after ski paikkoja ovat Pehkubaari, Tirol ja Syvärin kunkku, joista löytyy menoa etenkin hiihto- ja pääsiäislomien aikaan. Myös majoituspaikkoja on tarjolla mukavasti, Tahkon ja Nilsiän alueella yhteensä reilut 30 000. Vaihtoehtoja löytyy luksusasunnoista perinteisiin hirsimökkeihin.

Tahko sopii myös hiihtokauden ulkopuoliseen lomailuun, sillä muita aktiviteetteja, kuten kylpylä, golfkenttä ja maastopyöräilyä sekä ratsastusta on tarjolla ympärivuotisesti.

Tahko on myös markkinaosuudeltaan neljänneksi suurin hiihtokeskus. Hissilippuja myytiin viime kaudella noin 4,8 miljoonan euron edestä.

Rinteet: 23
Korkeusero: 200 metriä
Rinnekilometrejä: –
Pisin rinne: 1200 metriä
Hissit: 14 kapasiteetti 24 100 hlö/h
Pisin rinne: 1200 metriä
Päivälipun hinta: 37 e (aikuiset) 25 e (7-12 ja yli 65 vuotiaat)

Lue Lumipallon esittely Tahkosta

5. Himos

Himos on suomen suurimmista keskuksista lähin eteläsuomalaisille. Oheispalvelut eivät aivan yllä pohjoisen suurten keskusten tasolle, vaikka tarjonta onkin parantunut viime vuosina. Himokselle on kuitenkin Etelä- ja Keski-Suomesta kätevä tehdä vaikka päiväreissu, eikä tarvetta samanlaiselle palvelukattaukselle ole.

Himos on kasvanut viime vuosina nopeaan tahtiin, eikä keskeisestä sijainnista ole ainakaan haittaa. Himos onkin yksi nopeimmin kasvavista suomalaisista hiihtokeskuksista, joten uudistuksia voidaan odottaa lähivuosina lisää.

Himos on markkinaosuudeltaan lähes saman kokoinen kuin Tahko. Hissilippujen myynti oli noin 4,7 miljoonaa euroa viime kaudella Himoksella.

Rinteet: 21
Korkeusero: 151 metriä
Rinnekilometrejä: –
Pisin rinne: 950 metriä
Hissit: 15 kapasiteetti 18 920 hlö/h
Päivälipun hinta: 38 e (aikuiset) 23 e (7-11 ja yli 65 vuotiaat)

Lue Lumipallon esittely Himoksesta

Teksti: Veera Argillander