Hyppää sisältöön

Lapin hiihtokeskusten kesä – Monipuolista tekemistä kaikille!

Lapin hiihtokeskukset tarjoavat mahdollisuuden monipuoliseen tekemiseen ja aktiiviseen lomailuun myös kesällä.

Patikointia, pyöräilyä, melontaa ja monipuolisesti muuta tekemistä mahtavien maisemien ympäröiminä – kesäinen Lappi tarjoaa puitteet unohtumattomaan lomailuun!

Kotimaan tunturit kiinnostavat myös kesällä

Läntisten naapurimaidemme tapaan tunturit kiinnostavat kesällä matkailijoita myös kotimaassamme. Kesäinen Suomen Lappi ja sen hiihtokeskukset houkuttelevat vierailijoita niin kotimaasta kuin ulkomailtakin.

– Vaikka alkukesä oli viileähkö koko maassa, on Lapissa saatu nauttia myös laajasti katkeamattomista helteistä nyt parhaaseen kesälomaikaan. Lapin eksotiikkaa ja yötöntä yötä on tänä kesänä suomalaisten kävijöiden lisäksi käyneet ihastelemassa täällä Sallassa myös kansainväliset vieraat. Ulkomaisista kävijöistä meille suurin osa tulee Venäjältä, Hollannista ja Saksasta. Kesäkaudella jäädään kuitenkin talven käyttöasteista, kertoo kuluvan kesän kuulumisia matkailukoordinaattori Paula Aspholm Sallan matkailusta.

Myös muualla Lapissa kesän matkailijamäärät näyttävät tässä vaiheessa hyviltä. Esimerkiksi Levillä kävijämäärät kesäkuussa 2014 olivat hieman suuremmat kuin kesäkuussa 2013 ja heinäkuukin näyttää majoitusmyynnin mukaan edellisvuotta vilkkaammalta.

Levin monipuolinen bikepark houkuttaa kesäisin kävijöitä sekä Suomesta että ulkomailta. Gondoli kuljettaa pyöräilijät ylös ja alas tunturia viiletetään painovoiman avulla. Lajia pääsee kokeilemaan myös ilman omia välineitä.

– Eniten kesällä meillä käy kotimaisia matkailijoita, ulkomaalaisia on yleensä eniten elokuussa. Tänä kesänä tosin on käynyt jo mukavasti vieraita Keski-Euroopasta, erityisesti saksalaisia ja sveitsiläisiä. Tunturiin tosin mahtuu edelleen ongelmitta, sillä Levillä koko kesän osalta majoituksen käyttöaste on noin 20 – 25 prosenttia, raottaa matkailuneuvoja Anne Kaakkuriniemi Levin Matkailuneuvonnasta vallitsevaa tilannetta.

Suomen pohjoisimman hiihtokeskuksen Saariselän viralliset kävijätilastot ja majoituksen käyttöastetiedot kesältä varmistuvat myöhemmin syksyllä. Alkukesän aikana on kuitenkin liikkeellä ollut sekä koti- että ulkomaisia kävijöitä.

– Tänä kesänä matkailijat ovat liikkeellä lähinnä omilla autoilla tai matkailuautoilla. Jonkin verran on liikkeellä myös bussiryhmiä ja myös ulkomaisia pyöräilijöitä näkyy tien päällä. Saariselän sijainti on hyvä kesämatkailun kannalta, koska E75-tietä pitkin Nordkappiin ja Norjaan matkaavat pysähtyvät usein täällä, kertoo matkailukoordinaattori Maaret Mattus Inari-Saariselän Matkailusta.

Patikointi suosituin kesäaktiviteetti Lapissa

Lapin kesäisistä aktiviteeteistä selvästi suosituinta on patikointi. Ainutlaatuisten jokamiehenoikeuksien myötä mahdollisuudet luonnosta nauttimiseen ovat maassamme erinomaiset, mutta kohteena patikointikärpäsen pureman saaneita kiehtoo erityisesti juurikin legendaarinen Lappi.

Lapin hiihtokeskuksista on helppo suunnata patikoimaan mahtavissa maisemissa. Esimerkiksi aivan Urho Kekkosen kansallispuiston eurooppalaisittain ainutlaatuisen metsäerämaan vieressä sijaitsee Saariselän hiihtokeskus. 

– Patikoinnin suosio on kasvanut viime vuosina roimasti. Sallassa on yli 300 kilometriä merkittyjä patikointi- ja vaellusreittejä, joten käveltävääkin täällä kyllä riittää ongelmitta kaikille, sanoo Aspholm.

Lapin kattavasta vaellusreitistöstä pääseen nauttimaan myös lyhyemmillä vierailuilla. Perinteisten pidempien vaellusten lisäksi Lapin vierailijoita kiinnostavat nykyisin yhä etenevässä määrin myös lyhyemmät, maksimissaan yhden päivän mittaiset retket. Nykyaikaisilla mukavuuksilla varustettuun majapaikkaan on kiva palata ulkona vietetyn päivän jälkeen.

– Saariselän matkailuneuvonnasta matkailijat kyselevät eniten lähialueiden merkityistä reiteistä ja patikointimahdollisuuksista. He haluavat mennä päiväksi tai ihan vain muutamaksi tunniksi luontoon kävelemään. Näiden lisäksi on myös pidemmille useamman päivän vaelluksille menijöitä. Saariselkähän sijaitsee aivan Urho Kekkosen kansallispuiston vieressä ja hyvin merkittyjä lähivaellusreittejä täällä on kokonaiset 200 kilometriä, jatkaa puolestaan Mattus.

Lapin ainutlaatuinen tunturiluonto avautuu eri näkökulmasta pyöräilijälle kuin kävelijälle. Ruuhkaa ei ole, satunnaista seuraa kulkijalle tarjoavat lähinnä alueen eläimet, kuten porot. 

Lapin kesäluonnosta nautitaan myös monilla muilla tavoilla

Lapin hiihtokeskusten läheisyydessä koskematon luonto sekä valoisa kesäaika luovat mieleenpainuvat puitteet myös monenlaiselle muulle tekemiselle.

– Lapin luonnosta halutaan nauttia patikoinnin lisäksi myös muilla tavoin. Esimerkiksi melonta ja pyöräily ovat kysyttyjä aktiviteetteja Saariselällä. Laajemminkin Inarin ja esimerkiksi Lemmenjoen nähtävyyksistä ja harrastusmahdollisuuksista kysellään myös jonkin verran, paljastaa Mattus Saariselän kävijöiden mielenkiinnon kohteita.

–  Meillä Sallassa kävijöitä tänä kesänä kiinnostaa esimerkiksi opastetut melontaretket Oulangan kansallispuistoon sekä keskiyön auringon loisteessa erämaajärvelle. Muutenkin Oulangan kansallispuisto ja Tuntsan erämaa-alue ovat suosittuja vierailukohteita kesällä. Tämän kesän uutuusaktiviteettejä ovat frisbeegolfrata Sallatunturissa sekä Sallan keskustan ja Sallatunturin alueelle merkatut maastopyöräreitit, kertoo puolestaan Aspholm.

Ohjattu kanoottiretki on helppo tapa tutustua lajiin turvallisesti. Esimerkiksi Sallassa kanoottiretki vie tutustumaan Oulangan kansallispuistoon. Retkellä kanootti lipuu tasaisesti eteenpäin ja melojalla on aikaa ihailla kansallispuiston hienoja näkymiä. 

Lapissa elämyksiä haetaan myös ohjatuilta retkiltä. Esimerkiksi Saarisellä erityisesti ulkomaalaisia kävijöitä kiinnostavat  vierailut poro- ja huskytiloille. Sallassa kävijöitä kiinnostaa myös alueen mielenkiintoinen historia.

– Bussiryhmien keskuudessa suosittuja ovat opastetut tutustumiset paikalliseen poronhoitokulttuuriin sekä erilaiset opastetut sotahistoriaan liittyvät kierrokset. Yksittäiset ja ryhmämatkailijat vierailevat usein myös Sallan Sota- ja Jälleenrakennusajan museossa tutustumassa alueen vaiherikkaaseen historiaan, jatkaa Aspholm.

Ruuhkattomuus sekä edulliset hinnat lisäävät Lapin kesäistä lumoa.

–  Tekemistä on Lapissa kesällä laajasti ja hyvätasoinen majoitus on todella edullista. Levi on hyvä kohde niille, jotka tahtovat tehdä päiväretkiä ympäristössä tai käydä esimerkiksi kalassa Muonionjoella. Gondolihissit pyörivät myös kesällä ja vievät patikoijat ja maastopyöräilijät helposti tunturin huipulle. Esimerkiksi golf, frisbeegolf, kylpylä, kesäkelkkarata, monipuolinen Activity Park sekä Seikkailupuisto ja alamäkipyöräily takaavat, että kaikille löytyy mielekästä tekemistä. Meillä monet perheet tulevat joka kesä ja useat kävijät, jotka ovat suunnitelleet olevansa täällä vuorokauden tai pari, ottavat lisävuorokausia koettuaan ruuhkattoman Lapin kesän lumon. Keskellä kaikkea hyvätasoisessa saunallisissa huoneistossa on mukava majoittua, kertoo Kaakkuriniemi.

Lapissa on tekemistä kesällä jokaiseen makuun sekä kaikenikäisille. Levin Seikkailupuisto vaatii kokeilijalta tasapainoa, keskittymistä, koordinaatiota ja osittain myös voimaa – näitä ominaisuuksia löytyy jo valmiiksi jokaiselta talvilajien harrastajalta! 

Lapin monipuoliset tapahtumat kiinnostavat kävijöitä

Luontoretkeilyn lisäksi myös monet erilaiset tapahtumat tuovat matkailijoita kesällä Lappiin. Mielenkiintoisia tapahtumia järjestetään pitkin kesää lähes jokaisessa Lapin hiihtokeskuksessa. Valittavana on tekemistä ja tapahtumia jokaiseen makuun.

– Tapahtumia on tänäkin kesänä laidasta laitaan, esimerkiksi nyt viikonloppuna täällä oli yli tuhat motoristia kansainvälisessä ”Harrikka-Ralli” –tapahtumassa. Nyt alkavat puolestaan Inariviikot-niminen kuntatapahtuma, jolloin ohjelmaa on myös Saariselällä. Heinä-alokuun vaihteessa on koko perheen luontoliikuntatapahtuma sekä kullanhuuhdonnan SM-kisat. Elokuussa meillä on myös erilliset tapahtumat moottoripyöräilijöille, jenkkiautoilijoille ja maastopyöräilijöille, raottaa Mattus Saariselän monipuolista kesäohjelmaa.

Salla puolestaan houkuttaa vierailijoita myös varsin omalaatuisin tapahtumin.

– Tänä kesänä järjestettiin toista kertaa Äinpäin-päivät, joissa vuorokausirytmi käännettiin ylösalaisin viikonlopun ajaksi eli ilta aloitettiin aamiaisella, yöt oli varattu erilaisille aktiviteeteille ja aamulla nautitun päivällisen jälkeen oli hyvä mennä unille keräämään voimia seuraavan yön aktiviteetteihin. Osana Äinpäin-päiviä juostiin tänä kesänä ensimmäistä kertaa myös Salla Midnight Trail Maraton Sallatunturin upeilla poluilla. Kesän suurin tapahtuma meillä on jo vuodesta 1982 asti aina Sallan nimipäivänä 19.7. vietetty Salla-päivä, joka tuplaa kunnan ihmismäärän ja aiheuttaa harvinaislaatuisia liikenneruuhkia keskelle ei mitään, kertoo Aspholm.

Levillä kaloja narraamaan pääsevät helposti myös perheen pienimmät. Lapin kirkkaat vedet tarjoavat erinomaiset puitteet kalastukselle.

Isojen massatapahtumien lisäksi Lapin keskuksissa on monenlaista järjestettyä viikko-ohjelmaa. Esimerkiksi Levillä erilaisia minitapahtumia ja aktiviteetteja löytyy päivittäin, kuten maksutonta tekemistä lapsille.

– Pitkin kesää on monenlaisia tapahtumia esimerkiksi ratsastusvaelluksia, moottoripyöräilijöiden kohtaaminen, sadonkorjuumarkkinaa, tanssileiriä sekä Ruskamaraton myöhemmin syyskuussa. Isojen tapahtumien lisäksi Levillä on palveluita mukavasti muutenkin avoinna kesällä sekä erilaista ohjattua yhteistohjelmaa viikottain, kertoo Kaakkuriniemi Levin kesästä.

Mielenkiintoista tekemistä ja tapahtumia Lapissa? Jätä vinkkisi kommentoimalla alle!

Teksti: Antti Hurskainen
Kuvat: Matkalla Sallaan ry, Inari-Saariselkä Matkailu Oy, Levin Matkailu Oy

Tutustu Lapin ja Pohjois-Suomen hiihtokeskuksiin