Muut aktiviteetit, Varusteet, Yleinen

Umpihankeen retkeilemään liukulumikengillä

Lumikengät on jo tuttu juttu, mutta mitä onkaan liukulumikenkäily?

Uudella välineellä on monta nimeä: liukulumikengät eli karvapohjasukset yhdistävät lumikenkäilyn ja umpihankihiihdon parhaat puolet.

Uudet välineet soveltuvat monipuoliseen talviretkeilyyn

Kun laskettelu tai hiihtoladut on lomareissulla koettu tai keliolosuhteet haastavat tunturissa liiaksi, metsän keskellä on suojaisaa retkeillä ja nauttia talvisesta maisemasta. Talvinen retkeily metsässä monipuolistuu ja kehittyy välineiden myötä.

Karvapohjasukset, englanniksi skin based skis, ovat tehneet tuloaan Suomessa kolmen talven ajan. Niitä voi vuokrata muutamissa hiihtokeskuksissa, ainakin YlläkselläPyhällä, Rukalla ja Sappeella. Lisäksi useilla elämyspalveluyrityksillä liukulumikenkiä on käytössä Etelä-Suomea myöten. Näiltä yrityksiltä voi kysellä myös opastettuja retkiä umpihangessa.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Hiihtokeskuksissa on usein merkattuja lumikenkäreittejä, joita pitkin on helppo aloittaa umpihankiretkeily. Paras tapa karvapohjasuksien tai lumikenkien kanssa on valita omia polkuja hieman merkatun reitin vierestä ja kokeilla, miten välineet kantavat koskemattomassa hangessa. Myös iltasella voi retkeillä umpihangessa esimerkiksi valaistujen latujen vieressä.

Metsäretkellä voi vaikkapa bongailla talvisia lintuja ja nauttia luonnon hiljaisuudesta. Esimerkiksi Ylläksellä Varkaanojan ja Äkäsjoen suistot tarjoavat hiljaisuutta ja suojaa tunturituulilta ja siten erinomaista maastoa liukulumikenkäretkeilyyn.

Karvapohjasuksi on lumikenkää ketterämpi umpihangessa

Karvapohjasuksi luistaa alamäkeen ja tarpomisen määrä vähenee. Karvapohjasuksen toimintaideana on kengän kohdalla suksen pohjassa oleva nousukarva. Karva toimii pitoalueena, kun hiihdellään ylämäkeen, ja alamäkeen suksi luistaa myötäkarvan ansiosta.

Nousukarvaa on kuitenkin syytä huoltaa. Erityisesti lämpimillä kevätkeleillä märkä lumi kasaantuu helposti suksen pohjaan. Karvan voi kuitenkin kätevästi käsitellä vettä hylkivällä suoja-aineella, jolloin lumi pysyy maassa ja karvat ojennuksessa.

Suksia on eri levyisiä ja pituisia ja siteen saa säädettyä oman kengän mukaan. Suksen side on samankaltainen kuin lumikengässä: omassa jalassa kannattaa pitää pitkävartista talvikenkää, ja suksi pysyy jalassa kahden remmin avulla.

Kotimainen valmistaja Kangasalta

Internetin hakukoneista karvapohjasuksia on vaikea löytää – ainakaan kansainvälisiltä sivustoilta. Sen sijaan suomenkielisiä lähteitä hakiessa löytyykin jo rutkasti tietoa uudesta välineestä. Syynä tähän on Kangasalla toimiva valmistaja Outdoor Action Finland OAC Oy, joka tunnetaan muun muassa retkiluistimista.

– Enemmän näitä myydään kuin kalleimpia lumikenkiä, muutama tuhat paria on pitkin Suomea mennyt. Ensi kaudelle tilauksia on jo ympäri maailmaa, Euroopan lisäksi vientiä on ainakin Yhdysvaltoihin, Kanadaan, Australiaan ja Japaniin, avaa Miika Vuorio OAC Oy:stä uusien välineiden vetovoimaa.

Teksti: Heini Jokinen
Kuvat: Miika Kytö

Joko sinä olet kokeillut liukulumikenkiä? Kerro kokemuksistasi kommentoimalla alle.


Avainsanat:
, , , , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Umpihankeen retkeilemään liukulumikengillä
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (3,96/5 - 25 ääntä)
Loading...