Hyppää sisältöön

Kokeilussa Helly Hansen ULLR – vapaalaskijan laskuasu

Isossa nosteessa oleva vapaalasku houkuttaa laskuväline- ja vaatevalmistajia tuomaan markkinoille rinteiden ulkopuolella liikkumiseen ja laskemiseen suunniteltuja tuotteita.

Talvikaudelle 2015 – 2016 ulkoiluvaatevalmistaja Helly Hansen on panostanut erityisesti vapaalaskijoihin. Vanhasta norjalaisesta mytologiasta nimensä saaneen ULLR-malliston tuotteiden suunnittelussa on huomioitu erityisesti käyttötilanteet ja tarpeet offareilla liikuttaessa.

Pikatestissä Ridge Shell Jacket ja Elevate Shell Pant

Lumipallon oli mahdollisuus testata ULLR-vapaalaskumalliston kärkituotteina toimivia Ridge Shell Jacket ja Elevate Shell Pant kuoritakkia ja –housuja.

ULLR-sarjan tuotteiden suunnittelussa ja testaamisessa ovat apuna olleet Helly Hansenin omat sponsoroidut laskijat ja vuorilla liikkumisen ammattilaiset, jolloin turvallisuus ja toimivuus ovat keskeisellä sijalla. Historian valossa Helly Hansenilla on osaamista toimivien tuotteiden tekemiseen, sillä yritys on 1800-luvulta alkaen valmistanut vaatteita Norjan erittäin vaativiin meri- ja vuoristo-olosuhteisiin.

Testatut takki ja housut on valmistettu Helly Hansenin omasta, tuulen- ja vedenpitävästä Helly Tech Professional –kolmikerrosmateriaalista. Näppituntumalta Hellyn oma materiaali vaikuttaa perinteiseen Gore-Tex Prohon verrattuna sileämmältä ja joustavammalta, mutta kuitenkin kulutusta kestävältä kankaalta. ULLR-mallistossa on kuorivaatteiden lisäksi myös hengittävimmistä materiaaleista valmistettuja vaihtoehtoja.

Tutustu tarkemmin Ridge Shell Jacket takkiin:

Ensivaikutelma asusta

Monipuoliset taskut, pitkät hihat ja suuri huppu ovat ensivaikutelmat Helly Hansenin Ridge Shell Jacket –takista. Kiinteät lumilukot helmassa ja hihansuissa, jykevä kaksisuuntainen vetoketju sekä korkea kaulus paljastuvat viimeistään takkia päälle puettaessa.

Elevate Shell Pant –housuja käpistellessä ensimmäisenä huomio kiinnittyy lahkeensuun tukevilta vaikuttaviin vahvikkeisiin sekä ulkoreiden puolilla oleviin ventilaatiovetoketjuihin. Housujen jalkaan pujottamisen yhteydessä selviävät myös lahkeensuun lumilukot, muotoillut polvet, säädettävä vyötärö, molemminpuoliset taskut sekä muut oleelliset yksityiskohdat. 

Takki ja housu näyttävät vähän vaatimattomilta henkarissa, mutta päälle pukemisen jälkeen ne heräävät enemmän eloon. Peilin edessä ensivaikutelma asukokonaisuudesta on laadukas ja nuorekkaan tyylikäs.

Mitoitus on rento, mutta urheilullinen. Takki on normaalia laskutakkia pidempi ja turvallisuutta lisäävät värikkäät ja puuterilunta vasten hyvin erottuvat heijastavat elementit muun muassa hupussa ja vetoketjuissa. Testatun asun värimaailma on sopusointuisa – harmaat housut ja valkea-harmaa takki oransseilla tehosteilla.

Toimivia yksityiskohtia

Teipatut saumat, toimivuus repun kanssa käytettäessä sekä Recco-lähettimet antavat kaikki viitteitä asun käyttöolosuhteista.

Helly Hansenin asun yksityiskohdat on suunniteltu selvästi koskettomalla puuterilumella liikkuvat laskijat mielessä. Kyseessä ei ole kuitenkaan pelkistetty ja minimalistinen ski touring –tyylinen asu, vaan kovaan käyttöön ja haastaviin olosuhteisiin tarkoitettu vapaalaskuasu.

Kokonaisuudessa on toki myös yksityiskohtia, joita osaa arvostaa myös tavallinen rinnelaskija, kuten erillinen hissilipputasku, helppokäyttöiset taskujen ja ventilaatioiden vetoketjut sekä turvallisuutta lisäävät värit.

Tutustu tarkemmin Elevate Shell Pant –housuihin:

Huomioita Helly Hansenin asun yksityiskohdista

Vetoketjut: Takin päävetoketju on kaksisuuntainen, jykevähammasteinen ja isoilla vetimillä varustettu. Asun kaikki muut ulkopuolen vetoketjut on varustettu  näppärillä, käyttöä helpottavilla, ”vetonaruilla”, jolloin niiden avaaminen ja sulkeminen onnistuu helpommin myös hanskat kädessä. Asun kaikki vetoketjut ovat YKK:n vettäkestäviä malleja. Takin vetoketjut toimivat samalla myös turvallisuutta lisäävinä huomiovärielementteinä.

Taskut: Takissa on molemminpuoliset rintataskut sekä taskut myös vyötäröllä. Lisäksi vasemmassa hihassa hauiksen kohdalla on erillinen tasku hissilipulle. Oikealla puolella rinta- ja vyötärötaskun välissä on myös sisäpuolinen verkkokankainen ja vetoketjullinen povitasku. Housuissa on puolestaan molemminpuoliset taskut. Näistä oikeanpuoleinen on isompi ja syvempi reisitaskutyylinen. Valmistajan mukaan tasku on tarkoitettu lumivyörypiipparille.

Ventilaatiot: Sekä takissa että housuissa on ventilaatiovetoketjut ylimääräisen lämmön haihduttamiseen ja sopivan lämpötilan ylläpitämiseen. Housujen ventilaatiot sijaitsevat takareisien puolella.

Huppu ja kaulus: Ridge Shell Jacket –takissa on kiinteä ja erittäin hyvin suojaava huppu, joka sopii käytettäväksi kypärän kanssa. Hupun lippa on turvallisuutta lisäävästi huomiovärinen. Takin kaulus on erittäin korkea ja se antaa lisää suojaa huonoa keliä vastaan. Takin kauluksessa on leuan ja niskan kohdalla pehmeät fleece-kaistaleet vähentämässä hankaamisesta aiheutuvaa ihon ärtymistä. Huppua ja samalla kauluksen tiukkuutta säädetään perinteiseen tyyliin kiristysnarujen avulla.

Hihansuut: Takin pitkät hihat suojaavat hyvin käsiä. Lisäsuojaa syvältä lumelta antavat hihansuiden lumilukot, jotka toimivat myös peukaloreikineen näppärinä ”räpikkäinä”. Hihansuissa on erittäin leveät kiristystarrat, joita on helppo kiristää tai löysätä myös hansikkaat kädessä.

Lumilukko: Takissa on kiinteä lumilukko, joka suojaa laskijaa syvässä lumessa laskettaessa ja erityisesti kaaduttaessa. Lisäsuojaa pohjattomimpiin puuteripäiviin tuo takin ja housun yhdistämismahdollisuus lumilukon neppareilla ja housujen vyötärölenkeillä. Lisäksi takin helmassa on kiristysnyöri.

Vyötärö: Housujen vyötärössä on lenkit vyötä varten sekä helppokäyttöiset tarrakiristykset.

Lahkeensuut: Housujen lahkeissa ei ole erillisiä vetoketjuja monojen pukemista helpottamaan, mutta lahkeensuut ovat itsessään helpon leveät. Housunlahkeissa on tukevat vahvikkeet sekä laadukkaan oloiset lumilukot.

Takki ja housut rinnetestissä

Asua testailtiin pitkän viikonlopun ajan Pyhän avajaisviikonlopun yhteydessä. Lämpötila vaihteli lähes nollakelistä vajaaseen kymmeneen pakkasasteeseen. Tarjolla oli myös navakkaa tuulta sekä lumisadetta.

Alkukauden lumitilanne ei mahdollistanut suuren mittakaavan urotekoja offareilla, mutta testimielessä asua päästiin kokeilemaan myös merkattujen rinteiden ulkopuolella. Asun keskeisimmät ominaispiirteet paljastuivat hyvin kuitenkin myös rinnekäytössä. Asu on selkeästi tarkoitettu kovaan käyttöön ja haastaviin olosuhteisiin.

Pitkä takki suojaa offareiden lisäksi erittäin hyvin myös rinteessä sekä hississä. Alle mahtuu välivaatetusta kelin ja omien mieltymysten mukaan, mitoitus ja liikkuvuus eivät rajoitu missään vaiheessa.

Iso huppu on helppo vetää kypärän suojaksi huonon sään yllättäessä. Korkea kaulus suojaa erittäin hyvin naamaa kovalta tuulelta. Vetoketjuja on helppo käyttää hanskat kädessä. Taskuja on paljon ja niiden käyttö onnistuu ongelmitta myös repun kanssa. Pitkät hihat ja kiristettävät hihansuut antavat lisäsuojaa tarvittaessa. Takin monikäyttöisyyttä vähentää osittain kiinteä lumilukko.

Housut ovat samoin säätä ja kulutusta kestävät. Tuolihississä sekä taka- että etupuoli pysyivät kuivina, eikä laskijan kehonlämmöstä sulava lumi aiheuttanut ongelmia. Leikkaus on mukavan rento, eivätkä housut ahdista tai häiritse missään laskupäivän suorituksessa tai vaiheessa.

Loppusanat

Toimiva ja luotettava, pitää sen, minkä lupaa tiivistävät sangen hyvin tuntemukset kokeillusta asusta. Mukavan tuntuinen päällä moneen muuhun kuoriasuun verrattuna. Helly Hansenin pitkälle mietityt yksityiskohdat tekevät kokeilluista vapaalaskutakista ja -housuista hyvin toimivia myös tavallisessa rinnekäytössä.

Teksti: Lumipallo.fi
Kuvat: Helly Hansen, Johanna Åkerlund