Kohteet, Lumimatkat, Muut aktiviteetit, Ruoka ja juoma

After skin ABC – laskureissun paikalliset juomat

Oleellinen osa onnistunutta laskureissua on after ski ja päivän parhaiden hetkien kertaus hyvässä seurassa. Tutustu tarkemmin perinteisiin after ski -juomiin ja tapoihin.

Muutama rentouttava juoma laskupäivän päätteeksi on se perinteinen tapa viettää after skitä. Eri maissa on erilaiset perinteet, alta pääset tutustumaan erityisesti alppimaiden tunnetuimpiin after ski -juomiin.

A

After skillä eli jälkihiihdolla tarkoitetaan laskupäivän jälkeisiä aktiviteetteja, jotka lähentävät sekä turisteja että paikallisia. Sisältää usein kylmiä ja lämpimiä juomia, sosiaalista kanssakäymistä, päivän kohokohtien kertausta sekä (elävää) musiikkia sopivassa suhteessa. After ski -terminä on käytössä lähinnä pohjoismaissa, Alpeilla ja englanninkielisissä maissa samasta asiasta puhutaan rankankielisellä termillä apres ski.

Akvaviitti eli ”elämän vesi” on suosittu after ski -juoma Ruotsissa ja Norjassa. Akvaviitti on perunasta tai viljasta valmistettu maustettu viina, jonka maustamiseen käytetään pääasiassa kuminaa, mutta myös muita mausteita. Nautitaan normaalisti snapsina jäähdytetyistä laseista.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Almduder on itävaltalainen hiilihapotettu heldemälimonadi, maan kansallisjuoma. Alkoholiton, hyvä after ski -valinta.

Aperitiivi on ennen ateriaa nautittava alkoholijuoma, jonka tarkoituksena on avata aisteja ja lisätä ruokahalua. Italiassa after ski on yleensä sangen rauhallista ja usein sen korvaakin aperitiivilla käynti ennen iltaruokailua.

Aperol on suosittu italialainen aperitiivi, joka on tunnettu ympäri maailman. Nautitaan usein drinkkinä muodossa Aperol Spritz, sisältönä tällöin lisäksi soodavettä ja prosecco-kuohuviiniä. Raikas maku!

Averna on italialainen yrttilikööri ja suosittu digestiivi ympäri Alppien. Nautitaan sellaisenaan tai jäiden kera.

B

Bier, bière, birra eli olut on perinteinen klassikko after ski piireissä. Hyvää sellaisenaan. Poistaa usein laskupäivän jälkeisen janon, joka ei lähde pelkällä vedellä.

Bombardino on erityisesti Italian hiihtokeskuksissa tunnettu kuuma juoma, nautinnollisinta sydäntalven pakkaskeleillä. Munatoti, brandy ja kermavaahto antaa energiaa, mutta myös päihdyttää – toisin sanoen toimii tarkoituksessaan kuin pommi!

C

Cafe corretto eli korjattu kahvi koostuu pienestä kupillisesta vahvaa espresso-kahvia ja sen kyytipoikana tarjottavasta terästyksestä. Terästämiseen käytetään yleensä grappaa, mutta myös sambucaa tai brandyä. Yleensä terästys lisätään suoraan espresson sekaan, mutta paikka paikoin se tarjoillaan lisukkeena shotti-lasissa.

Campari on Aperolin lisäksi toinen perinteinen italialainen aperitiivi-juoma. Nautitaan tuoremehun tai soodan ja jäiden kera. Maku katkeromaisen karvas.

Cin cin, sivistynyt skoolaus ja juhlantoivotus italialaisittain.

D

Dagen efter saatttaa olla seurausta klassisesta sisäsuksivirheestä ja pitkäksi menneestä after skistä.

Demi peche on ranskalaisen versio radlerista. Sisältää ranskalaista olutta jatkettuna persikka-liköörillä tai -siirapilla.

Digestiivi on aterian jälkeen, yleensä raakana nautittava alkoholijuoma, jonka tarkoituksena on parantaa ruoansulatusta sekä rauhoittaa vatsaa. Digestiivi on yleensä vahvempaa ja maultaan voimakkaampaa kuin ennen ruokailua nautittava aperitiivi.

E

Espresso on pikkainen vahva kahvi, joka nautitaan pienestä mokkakupista. Nautitaan alppimaista erityisesti Italiassa ja Ranskassa. Myös mainio after ski -juomavalinta.

Esson baari, majoituskohteessa nautittavien omien after ski -juomien yleinen noutopaikka. Normaalisti paikallinen, lähin huoltoasema.

F

Fernet-Branca, tuttujen kesken pelkkä Fernet on 27 eri yrtillä ja mausteella ryyditetty digestiivi. Nautitaan yleensä sellaisenaan. Edistyneemmät harrastajat tuntevat myös juoman minttuisen Fernet Menta -version.

Fishshot eli fisu on after ski -juomien raikas yllättäjä, valmistettu vodkasta ja murskatuista Fisherman’s Friend -pastilleista. Nautitaan usein shotti-lasista tai minipullosta. Maultaan positiivinen yllätys myös keskieurooppalaisille laskijoille.

Flugel on rai-rai-rai-menoa aiheuttava ja siivet antava juhlajuoma. Sisältää yleensä punaista (karpalo)vodkaa ja Redbullia 50/50-suhteessa. Nautitaan shottityyliin pienehköstä lasista.

G

Genepi on hieman erilainen yrttilikööri, joka toimii erityisesti aperitiivina. Nautitaan Alppimaista erityisesti Ranskassa (Savoyn alue) ja Italiassa.

Glühwein on saksaa ja tarkoittaa hehkuviiniä. Pohjana kuumennettu punaviini ja piristetty erilaisilla mausteilla. Toiset tykkää, toiset ei. Suomessa vähän samalla asialla on glögi eli kuuma maustettu juoma, jota nautitaan erityisesti joulun alla. Alppien laskukeskuksissa glühwein-sesonki jatkuu läpi vuoden.

Grappa, italialainen erikoisuus, paikallinen vahva pontikka. Valmistettu viinin valmistukseen käytettyjen viinirypäleiden puristusjäämistä. Laatu vaihtelee. Nautitaan normaalista ruuan jälkeen digestiivinä. Myös monia variaatioita, kuten mustikkakeittomainen grappa di mirtillo.

Gösser. Gut, besser, Gösser on tuttu slogan Itävallassa. Pitkän historian omaava Gösser on yksi maan suurimmista panimoista ja olutmerkeistä.

H

Hefeweizen, Hefeweißbier, Hefe, Weizen, Weizenbier. Saksalaistyylinen suodattamaton vaalea vehnäolut. Nautitaan korkeasta vehnäolutlasista ja pullon pohjan hiiva sekaan kaataen. Hiivan käymisaromeina juomassa aistittavissa banaanin ja mansikan kaltaisia elämyksiä.

Hiiva: ”Otetaanko vielä yhdet hiivat?” Viitataan usein edellä mainittuun vehnäolueen.

Hot Schoko mit Rum / Whisky / Brandy… kuuma kaakao rommilla tai muulla sopivalla terästeellä. Toimii erityisesti kylmällä kelillä ja lumisateella.

I

Ischgl, kuuluisa laskettelukeskus Itävallan Tirolissa ja yksi Alppien legendaarisimmista after ski -paikoista. Koe ainakin Kuhlstall, Trofana Alm ja Schatzi Bar, niin tiedät käyneesi.

Irish Coffee on yksi maailman kuuluisimmista kuumista alkoholijuomista ja suosittu vaihtoehto myös after skissä. Sisältää vahvaa kahvia, irlantilaista viskiä sekä sopivan notkeaa kermavaahtoa ja fariinisokeria makeuttamaan kokonaiselämystä.

J

Jallu eli Jaloviina, myös tunturikonjakkina tunnettu jokapaikanhöylä. Nautitaan sellaisenaan tai erilaisina juomasekoituksina. Kokeilemisen arvoinen esimerkiksi piimän kera!

Jägerbomb eli Jekkupommi hyppäyttää nauttijansa suoraan after skin syvään päähän. Alunperin Jägerbomb oli energiajuomalasiin upotettu Jägermeister-shotti, mutta nykyisin yhä useammin Jägerillä terästetty oluttuoppi. Tuntee useita variaatioita useilla paikallisilla nimillä.

Jägermeister, Jäger, Jääkäri, Jekku, Metsästäjä, Palkinto, rakkaalla lapsella on monta nimeä. Takuulla tuttu kaikille Alppien ja after skin ystäville. Ikoninen 35-volttinen likööri, 56 eri yrtistä (puolet salaisia ainesosia) valmistettu legenda käy valmistusprosessin aikana läpi 383 tarkastusvaihetta. Monipuolinen pakkauskoko (2 cl – 1,75 l). Toimii jääkylmänä shottina, pullosta, ilman käsiä, ruuan jälkeen digestiivinä ja jopa puudutusaineena tunnelman eli stimmungin kohottajana. Todellista saksalaista laatua tilaisuudesta toiseen.

Jägertee on outo, sillä se ei sisällä nimestään huolimatta Jägeriä. Vaan vahvaa rommia ja mustaa teetä. Nautitaan kuumana. Sekaan reilusti sokeria ja hunajaa, niin saadaan lähes suomalaisittain toimiva rommitoti. Erityisesti kylmän kelin juoma. Alkuperäisin versio käyttää Strohin rommia tai saman valmistajan valmista juomasekoitetta.

Jägertrain eli Jekkujuna on usein Alpeilla nähty ohjelmanumero ison Jägerbomb-tilausmäärän  valmistamiseksi. Alariviin ladotaan vierekkään redbullilla täytettyjä muovilaseja ja niiden päälle pinotaan shottilasit tai pikkupullot Jägermeisteria. Pikku napaus toiseen päähän ja dominipalikoiden tavoin jekut kaatuvat ja sekoittuvat alla oleviin redbulleihin. Valmista nautittavaksi.

K

Kampai! Nousevan auringon maassa usein kuultu huuto after skin yhteydessä. Japanilainen tapa kippistää.

Kippis, get pissed, humallutaan! Suomalainen tapa skoolata eli kilistää juomalaseja after skin juhlistamiseksi.

Kuskin juoma. Alkoholiton versio, hyvä vaihtoehto välillä myös afterissa.

L

Latte Macchiato palauttaa meidät takaisin kahveihin ja takaisin Italiaan. Latte macchiato on lämmin maitokahvijuoma, valmistetaan lasiin vaahdotetun maidon päälle kaatamalla epressoa. Tunnetaan myös lasten kahvina. Myös sopiva välijuoma afteria ennen / jälkeen / aikana.

Lonkero. Mieluusti Hartwall Original. Nykyisin myös muita toimivia laatuja. Maistuu sellaisenaan tai vaikkapa Jägerillä tai Fisulla ryyditettynä.

Lonkerokeli ja jalkapohjatuntuma. Ulkona ei näe mitään. Soveltuu lähinnä sisälajeihin ja jälkihiihtoihin.

M

Mate. Laskukaveri. Mutta myös kuuma juoma Etelä-Amerikasta. Toimii kahvin ja teen tapaan piristeenä, soveltuu erityisesti omin voimin liikkumisen tehostajaksi ja tauoilla nautittavaksi.

Minttu. Kappas vaan, Minttu sekä Ville, lauloi aikoinaan Jonna Tervomaa. Tässä yhteydessä Mintulla ei tarkoiteta laulun tyttöä, vaan vahvaa Minttu-viinaa(likööriä). Suomalainen ikoni, joka rantautui maahamme Amerikan ja Alppien valloituksen jälkeen 1990-luvun alussa. Alunperin 50-väkevyyksinen juoma, nykyisin useita vahvuus- ja makuversioita.

Minttukaakao. Kuumaa kaakaota ja viileätä Minttua. Raikastaa hengityksen ja tekee käytöksestä höveliä.

N

Napander, napanderi, napsu. Yleinen ilmaus alkoholin nauttimiselle merkityksessä ”ryypyt”. Samaa tarkoittavia ilmauksia ovat myös ”myssyt, hömpsyt.”

Näkäräinen. Samaa kategoriaa napanderin kanssa. Nykyisin geneerinen ilmaisu after skin shotti-tyyliselle juomatilaukselle: ”Otetaanpa parit näkäräiset!”

O

Obstler. Kirkas tislaamalla valmistettu hedelmäviina. Valmistettu esimerkiksi omenasta, päärynästä, kirsikasta, vadelmasta tai luumusta.

P

Parampampoli, italialainen erikoisuus. Liekitetty sekamelska, jonka aineosina kahvi, grappa, viini sokeri ja/tai hunaja. Nautitaan normaalisti seurueen kesken, juomalla myös yhteisöllinen funktio.

Pastis on ranskalainen aperitiivi, tunnetaan laajasti myös muissa alppimaissa. Valmistettu aniksesta, tarjoillaan normaalisti vedellä laimennettuna.

Prosecco on italialainen kuohuviini. Soveltuu erinomaisesti aperitiiviksi tai alkuruokien kanssa nautittavaksi.

Prosit tai lyhyemmin prost. Saksankielisissä maissa käytetty ilmaus ja onnentoivotus kippistelyn yhteydessä.

Q

Que tal? Kuis menee? Hyvä espanjankielinen ilmaus after ski -kavereiden kunnon tarkistukseen illan aikana.

R

Radler on erityisesti saksankielisissä maissa tunnettu juomasekoitus, joka sisältää perusmuodossaa puolet lager-olutta ja puolet sitruunalimonaadia. Loistava after ski -juoma!

Red Bull antaa siivet! Itävaltaan suuntautuvien laskureissujen piristäjä ja oleellinen osa after skitä.

S

Sake on Japaniin puuterin perässä suuntaavien laskijoiden tuntema paikallisjuoma. Käymisteitse valmistettu 15-17% riisiviini. Nautitaan kylmänä tai lämmitettynä. Oleellinen osa maan ruokakulttuuria, joustava ruokajuoma monella tapaa.

Schnapps. Snapsi. Nopeasti lyhyestä lasista, yleensä sellaisenaan, juotu alkoholijuoma.

Shotti. Nopeasti lyhyestä lasista juotu alkoholijuoma. Eroaa snapsista lasin ylöspäin leviävän muodon perusteella.

Stroh on yksi originaaleista vahvoista alppiafterski-kokemuksista. Stroh on itävaltalainen, aluperin romminkorvikkeeksi kehitetty, alkoholijuoma. Vahvin versio 80-prosenttista alkoholia.

Santé, kippistämiseen käytetty ilmaisu Ranskan Alpiella.

Salute, italialainen ilmaisu maljojen kohotuksen yhteydessä.

T

Taxi! Toimiva vaihtoehto after skistä poistuttaessa. Muista ottaa omat sukset mukaan!

Tap beer. Hanaolut, toimiva ja nopea valinta after ski -asioinnissa baaritiskillä.

U

Überraschung, yllätys! Usein seurausta liian pitkäksi venyneestä after skistä.

Underberg, tunnettu digestiivi. Valmisettu 43 yrtistä salaisella reseptillä. Tunnusomaista piparkakkumainen maku ja tuoksu.

Unicum on pitkät perinteet omaava unkarilainen yrttilikööri. Tunnettu ja toimiva aperitiivi ja digestiivi myös muualla.

U-Boot eli ”sukellusvene”. Rakennetaan pudottamalla oluttuoppiin täysi snapsilasi.

V

Viini, oleellinen osa makumatkailua ja after skitä! Loistavia paikallisia vaihtoehtoja löytyy jokaisesta alppimaasta  ja -kohteesta. Oman artikkelin arvoinen aihe.

Vin Chaud on glühweinin ranskankielinen versio.

Vodka Energy on energiajuomalla (usein Redbull) blandattu vodakapohjainen after ski -juoma.

W

Weissecola tai Cola-Weizen. Juomasekoitus, jossa 50/50-tyyliin saksalaistyylistä Weißbier-vehnäolutta ja colaa. Yllättävän toimiva kombo!

Weizenradler on vehnäoluesta rakennettu radler, jossa puolet vehnäolutta ja puolet sitruunalimonadia.

Williams Birne on Williams-päärynöistä tislattu hedelmäviina, tunnetaan erityisesti Itävallassa. Erikoisuutena usein pullon sisällä oleva kokonainen päärynä. Nautitaan after skissä snapsina. Parhaimmillaan digestiivinä.

X

Xanté on erikoinen  likööri, jossa yhdistyvät päärynä ja konjakki. Eksoottisesta nimestään huolimatta tunnettu lähinnä pohjoismaisessa after skissä.

Y

Yhdet vielä! Usein kuultu toteamus hilpeissä after ski -tunnelmissa.

Z

Zum Wohl, elämälle/terveydeksi! Kippis saksalaisittain.

ZZZ… Levyttää, nukkua, sammua. Suoraa jatkumoa after skille.

Å

Åre, Ruotsin after ski -pääkaupunki numero yksi! Tyylikästä, laadukasta och alt är lite bättre. Monet yökerhot, baarit ja ruokaravintolat ovat tutustumisen arvoisia.

Ä

Älämölö. Hyvä indikaattori after skin -toimivuudesta.

Ö

Öl, ölppä, olut. Tuttu ja turvallinen valinta monessa tilanteessa. Ruotsissa tutustumisen arvoinen on myös nykyisin folkölinä tunnettu ”kakkosolut”, jonka alkoholipitoisuus on hieman miedompi 2,25 – 3,5%.

Lisätietoa aiheesta:
Euroopan paras after-ski löytyy täältä – lue TOP7
Täältä löytyy Pohjoismaiden railakkain after ski
9 + 1 Alppien parasta after ski -ravintolaa

Puuttuuko listalta joku oleellinen juoma tai paikallinen after ski -erikoisuus? Jätä vinkkisi kommentoimalla alle!

Teksti: Antti Hurskainen
Kuvat: Shutterstock.com


Avainsanat:
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
After skin ABC – laskureissun paikalliset juomat
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (5,00/5 - 4 ääntä)
Loading...