Hyppää sisältöön

Rauhalliset salapaikat Alpeilla

Alpit on tunnettu useista megakokoisista maailmanluokan hiihtokeskuksistaan. Valtaosin alueen hiihtokeskukset ovat kuitenkin huomattavasti pienempiä ja usein lähinnä vain paikallisten tuntemia ja kansoittamia.

Esittelyssä kahdeksan isoille joukoille tuntematonta alppihelmeä.

1. Claviere

Etelä-Alpeilla Ranskan ja Italian rajalla sijaitseva Claviere on ulkoisilta puitteiltaan tyypillinen italialainen hiihtokeskus. Clavieren ihastuttavat vanhat kivitalot, pienet kahvilat ja ystävälliset paikalliset asukkaat saavat myös vieraan tuntemaan täällä olonsa kotoisaksi. Laskemisen perässä Claviereen kävijöitä houkuttaa erityisesti kylän erinomainen sijainti laajan Via Lattean -rinnealueen reunalla omassa rauhassaan. Samalla hissilipulla laskettavaa löytyy haluttaessa huimat 400 kilometriä.

Clavieren ruuhkattomat omat rinteet sijaitsevat kauniissa maisemissa isolta osalta metsän suojassa. Lähin naapurikeskus Ranskan puolelle on Montgenevre, joka laajentaa Clavieren omia lähirinteitä. Via Lattean muut keskukset ovat myös helposti saavutettavissa hyvien hissiyhteyksien avulla. Lisää mielenkiintoa Claviereä kohtaan tuo tieto, että lähellä ja helposti saavutettavissa sijatsevat monet Ranskan tunnetut keskukset, kuten Serre Chevalier ja La Grave.

2. Disentis

Sveitsissä Graubündenin kantonissa sijaitseva pieni Disentis on sangen tunnettu alppikeskus offpiste-laskijoiden keskuudessa. Tunnettuudestaan huolimatta se ei kuitenkaan houkuta kävijöitä samassa mittakaavassa, vaan on jäänyt Sveitsin nimekkäiden offarikeskusten, kuten Verbierin, Engelbergin ja Andermattin varjoon. Tästä johtuen Disentiksessä laskijat saavat nauttia isoista korkeuseroista ja runsaasta lumesta usein täysin omassa rauhassaan.

Disentiksen rinnetarjonta ei itsessään ole erityinen – yhteensä 60 km merkattuja rinteitä, joista puolet väriltään punaisia. Kymmenkunta hissiä riittävät hyvin kattamaan alueen rinnetarjonnan. Hissillä saavutettavat offarit ja vapaalaskumahdollisuudet ovat kuitenkin puolestaan erinomaiset. Laskettavaa korkeuseroa puuterilaskuille on mahdollista saavuttaa jopa 1600 metrin verran.

3. San Martino di Castrozza

Maailman suurimpana yhtenäisenä hissi- ja rinnealueena itseään mainostava Dolomiti Superski on yhteensä lähes 500 hissin ja 1200 rinnekilometrin valtava kokonaisuus. Alueen tunnetuimpien keskusten varjossa on kuitenkin iso joukko pienempiä keskuksia. Sympaattisimmasta päästä on alueen etälälaidalla sijaitseva aurinkoinen San Martino di Castrozza.

Valtaosin keskuksen rinteet ja hissiasemat sijaitsevat 1400 – 2350 metrin korkeudessa. Laskettavia rinnekilometrejä keskuksen puitteissa on rajallisesti, ainoastaan 45 kilometrin verran. Keskuksen vetovoima ei rakennukaan itse rinteistä, vaan isommasta kokonaisuudesta – Alppien kauneimpiin kuuluvista maisemista, mukavan rauhallisesta pienestä kylästä sekä pienen piirin salaisuutena tunnetuista erittäin hyvistä metsäoffareistaan. Offarilaskemisen mahdollisuuksia parantaa kylän sijainti, etelästä tulevat myrskyt purkautuvat täällä erittäin runsaina lumisateina.

4. Mauriennen laakso

350 kilometriä rinteitä ja kuusi erillistä keskusta. Sijainti korkealla kansallispuistomaisemissa. Mahtavia yli kolmeen kilometriin kurkottavia vuoria. Loistavaa laskettavaa, ilman ihmispaljoutta. Tervetuloa Mauriennen laaksoon – Haute Maurienne Vanoise markkinointinimellä tunnettu alue on takuulla tarkemman tutustumisen arvoinen Ranskan monipuolisia laskumahdollisuuksia arvostaville!

Mauriennen laakso sijaitsee Ranskassa isoin osin Savoin maakunnassa lähellä Italian rajaa. Pohjoisessa aluetta rajaa tunnettu Val d’Isere ja etelässä Italian puolella Via Lattean -keskuksista Sestriere. Laakson keskukset ovat isoin osin tuntemattomia alueen ulkopuolella. Tuntemattomuutta selittää, että keskukset ovat osittain tai kokonaan kuntien omistuksessa eikä laajemmin markkinoitu alueen ulkopuolelle.

5. Diavolezza

Niinikään Kaakkois-Sveitsistä läheltä Italia rajaa löytyy myös toinen mainitsemisen arvoinen hiihtokeskushelmi, positiivisella tavalla omanlainen Diavolezza. Vähäiset rinteet sijaitsevat kahden –  kolmen kilometrin korkeudella ja ovat punaisia ja mustia. Yksi kabiini ja yksi tuolihissi riittävät kattamaan koko rinnealueen. Lisää laskettavaa on löydettävissä läheisistä Lagalpin rinteistä. Majoituskapasiteetti lienee suurin pullonkaula, joka selittää myös isolta osaltaan keskuksen tuntemattomuutta.

Hoidetut rinteet eivät kuitenkaan ole varsinainen syy Diavolezzassa vierailulle. Keskusta pidetään hissiavusteisen vapaalaskun parhaimmistona. Laajoja kenttiä, jyrkkiä rännejä sekä runsaasti lunta. Korkeita vuoria ja mahtavia maisemia. Sveitsin pisin 10 km jäätikkölasku alas laaksoon sijaitsee Diavolezzassa. Graubündenin kantonin jyrkin rinne sijaitsee puolestaan viereisessä Lagalpissa. Itsessään keskus on auttamattoman pieni pidemmälle vierailulle, mutta toimii erinomaisesti yhdistettynä läheisiin Corviglian, Corvatchin sekä St. Moritzin vierailuihin.

6. Kleinwalsertal

Ranskan lisäksi mukavia ja tuntemattomia laaksoja löytyy myös muista alppimaista. Mainio esimerkki on Kleinwalsertal Itävallan ja Saksan välissä. Ruuhkattomuus ja tuntemattomuus leimaavatkin tätä kaksi maata yhdeksi hiihtoelämykseksi yhdistävää aluetta. Helposti alueen laskumahdollisuuksiin pääsee tutustumaan Saksan puolelta läheisestä Obersdorfista, josta alueen kylät on helposti saavutettavissa ilmaisilla busseilla.

Laskettavaa alueen hiihtokeskuksissa on yhteensä noin 130 rinnekilometrin verran. Korkeimmillaan rinteet ulottuvat reiluun 2200 metriin. Laskettavaa korkeuseroa on mahdollista saada parhaimmillaan kuitenkin yli 1400 vertikaalimetrin verran. Mukavien rinteiden lisäksi alue on tunnettu erityisesti metsäoffareistaan. Aina ikimuistoisiin laskukokemuksiin ei vaaditakaan Alppien korkeimpia vuoria ja vaikuttavimpia maisemia.

7. Les Sybelles

Italian läheiselle rajaseudulle sijoittuu myös Ranskan Savoijin maakunnasta löytyvä rauhallinen Les Sybelles. Ranskalaiseen tapaan Les Sybelles ei ole vain yksi pieni hiihtokeskus, vaan laajempi kuudesta erillisistä hiihtokeskuksista ja -kylästä muodostuva kokonaisuus. Suomalaisille laskijoille se on edelleen varsin tuntematon. Todellisuudessa Les Sybelles on kuitenkin yksi Ranskan suurista – Savoijin suurin ja koko Ranskan neljänneksi suurin hiihtoalue.

Kattava rinnevalikoima, perheystävällisyys sekä kauniit kylät hurmaavat alueella vierailevan laskijan. Hyvät hissiyhteydet varmistavat, että liikkuminen keskusten välillä toimii ja on helppoa. Enemmistö rinteistä on helppoja ja soveltuvat mainiosti nautiskelijoille sekä myös Alppien ensikertalaisille. Tunnelma on omalla verkkaisella tavallaan sympaattinen ja selkeän perhepainotteinen.

8. Kappl

Viimeinen hiihtokeskushelmi ja rauhallinen salapaikka löytyy Itävallan lumisesta Tirolista läheltä maan kuuluisimpiin ja suurimpiin kuuluvia hiihtokeskuksia St. Antonia ja Ischglia. Aurinkoinen sijainti ja parhaimmillaan 2700 metriin yltävät lumivarmat rinteet ovat Kapplin valtteja. Vähintään yhtä suurina valtteina voidaan pitää ruuhkattomuutta, perheystävällisyyttä, vaihtelevia laskumahdollisuuksia sekä kohtuullista hintatasoa.

Korkealle yltävien hissien vuoksi vuoksi Kappl tarjoaa hyvät puitteet aurinkoisille kevätlaskuille offareilla sekä randoiluun. Rinnevalikoima on rajallinen ja hissejäkin vain kourallinen. Laskuvalikoimaa laajentaa viereinen laakson vastakkaisella puolella sijaitsevat Seen rinteet. Kappl on erittäin toimiva majoitusvaihtoehto myös alle 10 kilometrin päässä sijaitsevan Iscghlin mahdollisuuksiin tutustumiseksi.

Teksti: Antti Hurskainen
Kuvat: Shutterstock.com