Hiihtokeskukset, Kohteet, Lumimatkat

Puolan kolme parasta hiihtokeskusta

Puolassa on panostettu viime vuosina paljon matkailuun. Uusia hiihtokeskuksia on perustettu ja vanhoja modernisoitu kiivaaseen tahtiin. Zakopanen kaupunki on Tatra-vuoriston ympäröimä, joten Puolan parhaimmat hiihtokeskukset sijaitsevat kaupungin läheisyydessä.

Hiihtokeskuksia Puolassa on runsaasti, joskin ne ovat aika pieniä mutta hyvin lähekkäin toisiaan. Maahan on muodostunut muutaman yhteistyöryhmän hissilippuyhteistyömalleja, ja yhdellä lipulla voi vierailla useammassa keskuksessa. Osa kattaa myös Slovakian puolella olevia hiihtokeskuksia.

1. Perheille paras – Kotelenica Białczańska

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Puolan suosituimman keskuksen suunnittelussa on haettu mallia Pohjois-Amerikasta. Keskus on rakennuksiltaan ja hissijärjestelmältään moderni. Kylpylä-hotellin uloskäynnin kupeessa on hissiasema, josta voi aloittaa rinnepäivän tuolihissin lämmitetyillä penkeillä.

Keskus on kohtuullisen pieni, ja rinteitä on vain 14 kilometriä. Mikäli kaipaa vaihtelua, kannattaa käydä joissain 13 muussa Tatry Ski Pass -keskuksessa tai vetäytyä Bania Ski and Fun -viihdekylpylän lämpimien altaiden hemmoteltavaksi.

2. Kantinkääntäjille – Jurgów Ski

Kompakti Jurgów tarjoaa viettävät rinteet kisahenkiselle laskijalle. Hyvin hoidetuilla rinteillä kelpaa kurvailla aina iltamyöhään saakka. Keskuksen rinteiden profiilia voisi vertailla Tahkon eturinteisiin. Laskupäivän kruunaavat Slovakian puolella sijaitsevat vuorenhuiput.

3. Laskijan ja nousijan puuhamaa – Kasprowy Wierch

Käytännössä Zakopanen kaupunkialueella sijaitseva Kasprowy Wierch on Puolan vanhimpia hiihtokeskuksia. Luonnonpuiston ympäröimän hiihtokeskuksen rinnetarjonta on vähäinen mutta maukas. Rinteet ovat erittäin monipuolisia ja kohtuullisen pitkiä. Keskuksessa on myös merkittyjä touring-reittejä niille, jotka haluavat itse kavuta huipulle.

Lumitilanteen salliessa vapaalaskuun on paljon mahdollisuuksia. Vapaalaskuun suhtaudutaan alueella vaihtelevasti. Joskus luonnonpuistossa laskemisesta selviää hymyllä, joskus kukkaroa pitää keventää muutamasta eurosta pariin kymmeneen euroon.

+1 Zakopanen lähikeskus Harenda

Zakopanen keskustasta viiden minuutin matkan päässä sijaitsevassa Harendassa lasketaan naisten Eurooppa Cupin pujottelun osakilpailu. Himolaskijalle keskus tarjoaa lähinnä yhden – tuon kisarinteen. Lasten alue on hyvin hoidettu ja monipuolinen. Lisäksi hiihtokeskuksen alueella on luistinrata. Mainio paikka esimerkiksi iltapäivälaskuille.

Zakopaneen pääsee Suomesta helpoiten lentämällä Krakovaan, josta on liikenteestä riippuen 1,5–3 tunnin automatka Zakopaneen. Maan hintataso on erittäin kohtuullinen: aikuisen päivälippu maksaa noin 22 euroa, rinnelounas oluineen noin kahdeksan euroa ja pitkä illallinen kahdelle noin 70 euroa.

Teksti ja kuvat: Jussi Ovaskainen

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0 (from 0 votes)


Avainsanat:
, , , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Puolan kolme parasta hiihtokeskusta
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,67/5 - 6 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.