Kesälajit, Muut aktiviteetit, Yleinen

Tekemistä kesälomalle – monipuolisia aktiviteetteja ja hienoja kohteita Pohjoismaissa

Mitä tekemistä keksitään kesälomalle? Esittelyssä tarkemman tutustumisen arvoisia kesäaktiviteettikohteita Suomen naapurimaista. 

Aktiiviselle ulkoilmaihmiselle kesäloma on mainio tilaisuus reissata omien harrastusten perässä. Kotimaan hyvien harrastuspaikkojen lisäksi mahdollisuudet moninkertaistuvat muihin Pohjoismaihin suunnattaessa. Huomioi oheiset vinkit kesälomareissua suunnitellessasi.

Islanti: ikimuistoisia elämyksiä mannerlaattojen välissä

Mystisten mielikuvien Islanti on monelle tuntemattomin Pohjoismaista. Jäähän viittaavasta nimestä huolimatta Islanti ei sijaitse kaukana pohjoisessa, vaan Norjan länsi- ja Napapiirin eteläpuolella. Atlantin valtameressä mannerlaattojen välissä sijaitseva tuliperäinen saari on erinomaisen eksoottinen matkakohde vuodenajasta riippumatta.

Kesällä ikimuistoisen vesielämyksen Islannissa saa kokeilemalla snorklausta. Kuvittele itsesi kellumassa keskellä kristallinkirkasta järveä ja tarkkailemassa vedenalaista maailmaa. Silfran halkeama Pohjois-Amerikan ja Euraasian mannerlaattojen välissä Þingvellirin kansallispuistossa on tunnettu maailman kirkkaimpana pidetystä vedestä. Täällä voit havainnoida pinnalta käsin elämää veden alla jopa yli 100 metrin päässä. Arktisista vesistä huolimatta snorklaus sopii myös vilukissoille, sillä useat paikalliset elämyspalveluyritykset vuokraavat lajiin tarvittavaa tarpeistoa märkä- tai kuivapukuineen.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Islannin eriskummalliseen sijaintiin mannerlaattojen välissä on mahdollista tutustua myös ilmasta käsin. Midlinassa sijaitseva sillan toinen pää on nimittäin Amerikan puolelle toisen pään ollessa Euraasiassa. ”Leif the Lucky” -nimelläkin tunnettu rakennelma on paitsi konkreettinen myös symbolinen silta uuden ja vanhan maailman välillä. Piskuinen saarivaltakunta laavakenttineen ja kuumine lähteineen tarjoaa vierailijalle myös monia muita ikimuistoisia elämyksiä.

Norja: arktista surffausta ja kesähiihtoa

Vuonoista ja vuorista tunnettu Norja on erinomainen kohde aktiiviseen ulkoilmaelämään. Äärettömän kaunis maa on kesällä suosittu automatkailukohde ja ihan ymmärrettävästä syystä – jokaisen mutkan takaa tuntuu paljastuvan maisemien ihasteluun ja valokuvaamiseen täydellisesti kutsuvia paikkoja. Suuntasitpa Norjassa etelään tai pohjoiseen on luvassa takuulla ikimuistoinen reissu.

Arktisen elämyksen parhaasta päästä koet kokeilemalla surffausta Pohjois-Norjassa. Maan parhaimmistoon kuuluva paikka lajin harrastamiseen löytyy kuvauksellisilta Lofoottien saarilta ja tarkemmin ottaen Unstadin rannalta. Täällä surffausta arktisissa oloissa on harrastettu 1960-luvun alkupuolelta saakka. Lofoottien paras kesäsurffisesonki ulottuu huhtikuulta syyskuulle, joten suolaisten pärskeiden huomaan antautumiselle on runsaasti aikaa.

Hienon vastakohdan arktiselle surffaukselle pohjoisessa antaa Etelä-Norjan monet kesähiihtokeskukset. Kesähiihtosesonki on nykyisin Norjassakin sangen lyhyt, parhaimmat mahdollisuudet löytyvät yleensä kesäkuussa. Norjan tunnettuja kesähiihtokeskuksia ovat esimerkiksi Stryn, Fonna ja Galdhøpiggen. Norja on täydellinen paikka myös monien muiden kesäaktiviteettien harrastamiselle, esimerkiksi kiipeilyyn ja melontaan mahdollisuudet täällä ovat vähintään ensiluokkaiset.

Ruotsi – pyöräilyä ja melontaa suurkaupunkien katveessa

Läheisin naapurimme Ruotsi yllättää aktiviteettia kaipaavan kesämatkaajan monipuolisuudellaan. Kesällä pitkässä maassa riittää valinnanvaraa, pohjoisessa yötön yö mahdollistaa tekemisen vuorokauden ajasta välittämättä, kun taas Etelä-Ruotsissa päästään nauttimaan jo pimenevien iltojen lempeän lumoavasta tunnelmasta.

Itämeren rannikolla 15 saarelle rakennettu Tukholma on erinomainen kohde maastopyöräilyyn. Hellasgårdenin – tukholmalaisten harrastajien keskuudessa Hellas – polkuverkoston saavuttaminen on helppoa. Tukholman keskustasta suunta kaupungin eteläpuolelle Hammarbybackenin laskettelukeskukseen, josta on enää lyhyt matka kaakkoon porttina luontoon tunnettuun Hellasgårdeniin. Hammarbybackenissa on hyvä samalla testata myös ensiluokkaiset bike park -reitit.

Vesitekemisestä haaveileville hyvät koordinaatit löytyvät puolestaan Ruotsin länsirannikolta. Göteborgin alue on erinomainen kohde melojille. Maailman kauneimmaksikin tituleerattu saaristo on kuin tehty hitaasti etenevään löytöretkeilyyn kajakilla. Alueella on aistittavissa ainutlaatuista merellistä erämaisuutta, jonka meditatiiviseen havainnointiin melonta on juuri oikea tapa. Ruotsin rannikolta löytyy myös monia muita kokemisen arvoisia kohteita – pohjoisempana tärppinä vaikkapa Högä Kusten -vaellusreitti.

Tanska – merimuistoja ja urbaaneja elämyksiä

Aurinkoa, hiekkaa ja merta! Tanskaan suuntautuvalle kesälomareissulle mukaan kannattaa pakata ainakin vesiurheilun harrastamiseen tarkoitettua välineistöä. Rannalle on kaikkialta erittäin lyhyt matka, sillä mistään kohtaa maata meri ei ole yli 50 kilometrin päässä.

Tanskan pääsaaren Jyllannin pohjoiskärjessä sijaitseva Skagen on itsessään täydellinen kohde kesälomareissulle.  Pitkistä hiekkarannoista ja hypnoottisesti muotoaan muuttavista dyyneistään tunnettu ”Valon maa” on myös Tanskan aurinkoisin paikka. Paikka sopii mainiosti perinteiseen koko perheen rantalomailuun. Huomioi, että Tanskankin korkeudella merivedet ovat viileitä. Jyllannin pohjoisrannikolla kierrettäessä kiteilijöiden ja surffaajien kannattaa ehdottomasta pysähtyä myös Klitmøller Bayssä – paikka on yksi Euroopan parhaista purjelautailuun.

Kompaktin kokoisessa Tanskassa kesäiseen kiertomatkaan on helppo yhdistää myös kaupunkilomailua. Maan pääkaupungissa Kööpenhaminassa tarkemman tutustumisen arvoisena urbaanina aktiviteettikohteena voidaan pitää ainakin Copenhilliä. Paikallisen energialaitoksen katolle on tarkoitus avata nimittäin laskettelukeskus kesällä 2019.  Laskemaan täällä ei pääse lumella, vaan eräänlaisella muovisella keinonurmella. Copenhill-keskuksen tarkempi avautumisaika ei tosin ole vielä tiedossa.

Teksti: Antti Hurskainen
Kuvat: Shutterstock.com

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0 (from 0 votes)


Avainsanat:
, , , , , , , , , , , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Tekemistä kesälomalle – monipuolisia aktiviteetteja ja hienoja kohteita Pohjoismaissa
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,50/5 - 2 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.