Hyppää sisältöön

Hammarbybacken – Keskus Tukholman sykkeessä

Hammarbybacken sijaitsee ainoastaan vartin automatkan päässä Tukholmasta. Urbaaniin kaupunkikeskukseen on nopea pistäytyä nauttimaan talviurheilun riemusta tai kesäisin alamäkipyöräilyn tuomasta vauhdin hurmasta.

Pieni Hammarbybacken on erinomainen osoitus myös Ruotsissa vallitsevasta lähimäkikulttuurista ja innokkaasta mäenlaskuperinteestä. Keskus toimii nykyisin tukholmalaisten ympärivuotisena virkistymis- ja harrastuspaikkana.

Hammarbybackenin pitkä historia

Hammarbybacken on tukholmalaisten urbaani lähimäki. Meren läheisyydessä sijaitseva keskus on erittäin helposti saavutettavissa ja laskemaan voi mennä helposti julkisin liikennevälinen, kuten vaikka lautalla.

Vauhdikasta mäenlaskua Tukholman eteläpuolella sijaitsevassa Hammarbyssä on harrastettu aina 1900-luvun alkupuolelta asti. Ensi alkuun alueella toimi paikallisen urheiluseuran Djurgården IFK:n pyörittämänä hyppyrimäki. 1960-luvulla alppihiihdon suosion kasvun myötä Hammarbybacken sai ensimmäisen hissinsä. Aktiivisesti keskusta kehitettiin erityisesti 1980-luvulla.

Kukoistukseen keskus on noussut nykyisen omistajansa SkiStarin myötä. Hiihtokeskusta pyörittävä pörssinoteerattu yritys on paremmin tunnettu muista ykkösluokan keskuksistaan Ruotsissa ja Norjassa. Nykyistä tekemisen tasoa kuvaa hyvin, että helmikuussa 2016 Hammarbybackenissa järjestettiin paripujottelun maailmancup-kilpailu ja kisailut saavat jatkoa myös tulevina talvina. 

Hammarbybackenissa on neljä eritasoista rinnettä ja parkki

Hammarbybackenissa on neljä erilaista rinnettä vaihtelevalla vaikeustasolla sekä parkki. Keskuksen rinteet on suunniteltu eri tyyppiseen laskemiseen asenteella jokaiselle jotakin. Etenkin aloittelijat, perheet ja parkissa laskevat ovat ottaneet tämän Tukholman keskustan lähellä sijaitsevan keskuksen omakseen.

Hammarbybackenin rinteet on nimetty kuvaavasti SkiStarin omistamien muiden hiihtokeskusten nimillä.

Vasemmalta ensimmäinen vihreä rinne nimeltä Vemdalen on suuniteltu erityisesti lapsille ja laskemista aloittelevalle hiihtokansalle. Rinteessä sijaitsevat myös keskuksen kaksi erimittaista mattohissiä. Koko perheen tauokoilua helpottaa lisäksi tulistelulaavu.

Päähissillä ylös mentäessä vasemmalla avautuva sininen Trysil on loistava rinne koko perheelle. Rinne soveltuu hyvin välineiden kokeiluun ja myös laskemisen perusteiden kertailuun, mikäli taukoa laskemisesta on takana.

Sälen niminen rinne sijaitsee keskellä keskusta. Uusitun rinteen punainen profiili tarjoaa laskijalle monipuolista vauhdin hurmaa. Rinteen jyrkkä loppuosa soveltuu hyvin esimerkiksi leikkaavan käännöksen harjoitteluun.

Mikäli taas haluaa nauttia vauhdikkaasta laskemisesta tai laskea suoraan vaikka terassille, on keskuksen jyrkin musta rinne nimeltä Åre käytettävissä. Päähissin ala-aseman vierestä löytyvät kahvilan lisäksi myös välinevuokraamo ja hiihtokoulun palvelupiste.

Myös parkkilaskua harrastaville löytyy Hammarbybackenista mukavaa hupia. SkiStar Snow Parkissa tarjolla on hyppyreitä, reilejä ja bokseja. Parkki soveltuu hyvin sekä aloittelijalle että keskitason parkkilaskijalle. Parkin suunnittelija David Ny on yksi maailman johtavista parkkisuunnittelijoista.

Hammarbybacken on aktiivisessa käytössä myös kesällä

Sijaintinsa vuoksi Hammarbybacken soveltuu erinomaisesti mukavaksi aktiviteettikohteeksi Tukholman vierailulle. Koko viikon laskulomaa tänne ei kannata tehdä, mutta erinomaisessa lähikeskuksessa vierähtää helposti kyllä päivä jos toinenkin. Vierailuun on erittäin helppo yhdistää muuta mukavaa tekemistä Tukholman laajasta tarjoomasta omien mielenkiinnon kohteiden mukaan.

Hammarbycken tarjoaa laskemisen lisäksi myös kesäaktiviteettia ja keskus on suosittu kohde alamäkipyöräilijöiden keskuudessa. Alamäkipyöräilyyn soveltuvia reittejä löytyy yhteensä viisi. Ylös vievä ankkurihissi on kesällä auki joka tiistai, torstai, lauantai ja sunnuntai. Myöskään omaa pyörää ei välttämättä tarvitse olla mukana, lähin pyörävuokraamo löytyy nimittäin ihan vierestä.

Plussat

  • Sijainti aivan Tukholman keskustan läheisyydessä
  • Paikan päälle pääsee helposti myös julkisella: metro+raitiovaunu, bussi tai lautta
  • Soveltuu myös kesäurheiluun

Miinukset

  • Vaativampaa rinneprofiilia etsivälle ei tarjontaa
  • Lyhyt kausi
  • Mäet hieman lyhyitä

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Tekemistä kesälomalle – monipuolisia aktiviteetteja ja hienoja kohteita Pohjoismaissa

Alamäkipyöräily – Ruotsin parhaat bike parkit