Kesälajit, Kohteet, Yleinen

Parasta kiipeilyä Euroopassa

Minne kiipeilyyn hurahtaneen kannattaa suunnata Euroopassa?

Parasta kiipeilyä Euroopassa – esittelyssä seitsemän mielenkiintoista aluetta ympäri Eurooppaa! Näissä upeissa kiipeilykohteissa taitosi kehittyvät takuulla.

Parasta kiipeilyä Euroopassa – Ranska: Fontainebleau & Chamonix

Pariisi, tuo taiteen, kulttuurin ja romantiikan keskus kaupunkikuvassa erityisesti kesäaikaan vilistävine tuhansine turisteineen herättää tunteita. Vain 70 kilometrin päässä Pariisista kaakkoon löytyy puolestaan kiipeilyturistien ykköskohteisiin maailmassa lukeutuva Fontainebleau, jossa pääsee kokemaan kihelmöiviä onnistumisen ja epäonnistumisen tunteita.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Fontainebleau on Euroopan paras kohde boulderointiin.

Pikkukaupunki Fontainebleau on tunnettu paitsi linnastaan ja Ranskan kauneimpiin lukeutuvasta metsästä, mutta myös metsästä löytyvistä valtavista kivistään ja erinomaisista mahdollisuuksista boulderointiin. Alueella onkin tuhansia boulderointireittejä, jotka tarjoavat mahtavan harjoittelumaaston aloittelijasta ekspertteihin. Helpon saavutettavuutensa takia Fontainebleaun alue onkin suositeltava vierailukohde paitsi kiipeilijöille myös satunnaisemmille matkailijoille.

Ranskan Alpeilla aivan Italian rajan vieressä sijaitseva Chamonix on legendaarinen paikka kaikille vuorien ystäville ja ennen pitkää tänne päätyvät myös monet kiipeilijät. Syitä tähän on monia, mutta tärkeimpänä vetovoimatekijänä on vieressä kohoava Euroopan korkein vuori Mont Blanc. Valtava valloittamiseensa kutsuva vuori on todellinen kerran elämässä kokemus kaikille kiipeilyyn vähänkään vakavasti suhtautuville.

Alppikiipeilijöitä Chamonixin ”lähimäellä” Mont Blancilla.

Chamonix on kohteena yksi Euroopan parhaista kiipeilyn harrastajille. Täällä pääset kokemaan kiipeilyn ehdottomana kuninkuuslajina pidettyä alppi-/vuorikiipeilyä autenttisissa puitteissa. Ensiluokkaisella sijainnilla varustettu Alppikaupunki tarjoaa kattavasti mahdollisuuksia myös muihin kiipeilyelämyksiin joko omatoimisesti tai todella osaavien ohjaajien opastuksessa. Keskus onkin inspiroiva maailmanluokan kohde kehittää taitojasi itseäsi paremmassa seurassa.

Parasta kiipeilyä Euroopassa – Italia: Dolomiitit & Finale Ligure

Ranskan naapurimaan Italian parasta kiipeilyä löytyy läheltä Itävaltaa, tarkemmin ottaen Dolomiiteiltä. Alueen tunnusomaisen kivilajin dolomiitin mukaan nimetty vuoristo on erityinen ja erilainen osa Alppeja – jylhät korkeuksiin kohoavat vuoret ovat jotain todella ainutlaatuista. Kiipeilyä Dolomiiteillä voidaan kuvailla vähintäänkin ilmavaksi, useat yli 3000 metriin kohoavat huiput tarjoavat parhaimmillaan jopa 800 metrin pystysuoria big wall -seinämiä.

Italian parasta ja monipuolisinta kiipeilyä löytyy Dolomiititeiltä. 

Dolomiiteillä pääsetkin kokeilemaan maailman pisimpiin lukeutuvia useiden köysien mittaisia multi-pitch -reittejä, mutta myös lähes kaikkia muita kiipeilyn muotoja, sillä kiipeilyreittejä ja -mahdollisuuksia alueelta löytyy vähintäänkin riittävästi. Vähemmän kiipeilleille myös Dolomiittien monet via ferrata -reitit tarjoavat hienoja haasteita. Hienoja kiipeilyreittejä löytyy myös Dolomiittien välittömästä läheisyydestä. Esiin nostamisen arvoisena erityisesti Garda-järven pohjoispuolella sijaitseva Arco.

Italian kiipeilyn parhaita puolia pääset kokemaan myös Rivieralla lähellä Ranskan rajaa, tarkemmin ottaen Finale Liguren seudulla. Leuto ilmasto, vieressä välkehtivä Välimeri ja tuhannet kiipeilyreitit mahdollistavat ikimuistoisen kiipeilyloman lähes mihin aikaan vuodesta tahansa. Aamulla kalliolle ja illalla biitsille tiivistävät hyvin toimivaa päivän ohjelmaa ja aikataulua. Finale Liguren erikoisuutena voidaan pitää vapaakiipeilyä suoraan sinisenä alla kimaltelevan merenpinnan yläpuolella.

Finale Liguren seutu Välimerellä on erinomainen kohde kiipeilyyn ja rantalomailuun.

Finale Liguren vetovoimaa ei myöskään vähennä alueen loistavat mahdollisuudet maastopyöräilyyn ja haikkaukseen. Tai ensiluokkaiset puitteet roadtrippailuun kauniissa maisemissa Välimeri ja hurmaavat Alpit yhdistäen. Kiipeilyssä tyhjentyneitä energiavarastoja on hyvä täydentää puolestaan maan mahtavan keittiön tuotoksilla. Finale Ligurea voidaankin pitää yhtenä Euroopan parhaana kohteena yhdistää kiipeily makean maittavaan elämään.

Parasta kiipeilyä Euroopassa – Kreikka: Kalymnos

Lämmöstä nauttivien kiipeilijöiden suosikkikohteita Euroopassa on on ehdottomasti Kreikan Kalymnos. Kiipeilyllisesti kuumin kesäaika vuodesta on matalasesonkia ja parhaimmat mahdollisuudet lajin harrastamiseen ovat kevät- ja syksyaikaan. Eteläisen sijaintinsa vuoksi myös talvella Kalymnoksen saarella pääsee kiipeilemään usein sangen miellyttävissä olosuhteissa.

Kiipeilijöitä Kalymnoksella, puitteet ovat hienot.

Mitä Kreikkka ja Kalymnos sitten tarjoavat kiipeilyllisesti? Kalliota, merta ja mahtavia maisemia. Negatiivisia seiniä, luolien katossa roikkumista ja täysin  omanlaista rauhallista kreikkalaista tunnelmaa. Suoria lentoja Kalymnokselle ei ole, vaan helpoin tapa saavuttaa saari on lentää Kosille ja ottaa laivamatka perille. Kiipeilyreissu Kalymnokselle saarihyppelyineen sekä mukavine meri- ja ranta-aktiviteetteineen onkin monelle erittäin tehokkaasti arjesta poisvievä kokonaisvaltainen matka.

Parasta kiipeilyä Euroopassa – Saksa: Frankenjura

Todellinen kiipeilijän paratiisi löytyy Saksan Baijerista ja tuntee nimen Frankenjura. Frankenjuran seutu soveltuu oikeastaan kaikille kiipeilystä kiinnostuneille, sillä alueella on huimat 10 000 erilaista kiipeilyreittiä! Hurja reittimäärä tekeekin alueesta Saksan suurimman ja parhaimman kiipeilypaikan. Kattava valikoima kiipeilyreittejä tekee Frankenjurasta mainion kohteen kaiken tasoisille kiipeilijöille, vaihtoehdot ulottuvat aloittelijatason helpoista todella haastaviin sporttireitteihin.

Frankenjuran metsistä löytyvät Saksan parhaat kiipeilykohteet.

Maantieteellisesti Frankenjura sijoittaa Saksan kartalle Nürnbergin koillispuolelle, noin 200 kilometrin päähän Münchenistä. Valtavan potentiaalin alue on suosittu kesälomakohde heinä-alokuussa kiipeilijöille ympäri Eurooppaa. Oiva aika alueelle suuntaamiseksi onkin usein alkukesästä- tai -syksystä, jolloin seudun tarjontaan pääset tutustumaan enemmän omassa rauhassa.

Parasta kiipeilyä Euroopassa – Norja: Lofootit

Pohjois-Euroopan parasta kiipeilykohdetta etsittäessä, silmät kannattaa kartalla suunnata kohti Norjaa ja siellä tarkentaa kohtaan Lofootit. Lofoottien saaristoa pidetään yhtenä maailman kauneimmista kiipeilykohteista  – suoraan merestä korkeuksiin kohoavat vuoret ovat paitsi silmiä hivelevän kauniita, mutta tarjoavat myös runsaasti kiipeilyllisisä haasteita.

Kiipeilijät lepotauolla Lofooteilla. Suoraan merestä kohoavat kalliot tarjoavat Pohjois-Euroopan parhaita kiipeilyreittejä.

Kaukana Napapiirin pohjoispuolella sijaitseva merellinen kohde on tunnettu vaihtelevista keleistään, joten aivan lyhyelle vierailulle Lofooteille ei kannata kiipeilemään vaivautua. Parasta aikaa kiipeilyn harrastamiseen on kesä-elokuu. Multi pitch -reittien lisäksi Lofooteilta löytyy myös paljon boulderoitavaa sekä takuulla myös muuta tekemistä. Kohteen ainutlaatuisuus tekeekin siitä suositun kesälomakohteen myös suomalaisten kiipeilijöiden keskuudessa.

Tiedätkö erinomaisen kiipeilykohteen Euroopassa? Jätä vinkkisi kommentoimalla alle.

Teksti: Antti Hurskainen
Kuvat: Shutterstock


Avainsanat:
, , , , , , , , , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Parasta kiipeilyä Euroopassa
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (5,00/5 - 2 ääntä)
Loading...