Hyppää sisältöön

Maailman suurimmat hiihtoalueet – TOP 5

Koolla on usein väliä, kun kyse on hiihtokeskuksista ja niiden rinnealueista. Rinnealuiden kilometrimäärät eivät kuitenkaan aina vastaa ilmoitettua.

Hiihtokeskukset mittaavat rinteiden pituuksia eri tavoin. Tämä on ilmennyt saksalaisen Christoph Schrahen tutkimuksesta, jossa hän on mitannut rinteiden pituuksia digitaalisin menetelmin yli 50 laskettelualueella. Hän mittaa rinteet suoraviivaisesti väylän keskeltä ylhäältä alas.

Joidenkin keskusten mittaustapa saattaa jäljitellä laskettelijan laskulinjaa ja leveät rinteet lasketaan kahteen kertaan. Kun toinen keskus luottaa digitaaliseen mittaustapaan ja toinen jäljittelee laskulinjaa saattavat erot olla suhteettoman suuria.

Tässä tulevat viisi maailman suurinta laskettelualuetta Schrahen tavalla mitattuina. Yhtä lukuun ottamatta kaikki keskukset sijaitsevat Alpeilla.

1. Kolme laaksoa – 493 km
Väitetty koko: 600 km

Kolme laaksoa on maailman suurin laskettelualue ja monien mielestä myös maailman paras. Kattava hissien ja rinteiden verkosto ulottautuu Courchevelista Meribelin kautta Les Menuiresiin ja aina Val Thorensiin saakka. Kolmen laakson laskualue sopii erinomaisesti keskitasoisille laskijoille, jotka kaipaavat monipuolisuutta ja vaihtelevuutta rinteiltä.

Alueelta löytyy myös erinomaisia ja haasteellisia mustia rinteitä sekä runsaasti off-piste –maastoa. Ruuhkia ei juurikaan pääse syntymään, mutta puiden puutteesta johtuen huonolla säällä näkyvyyden kanssa saattaa olla ongelmia.

2. Portes du Soleil – 426 km
Väitetty koko: 650 km

Portes du Soleil yhdistää yhteensä 12 hiihtokeskusta samaan valtavaan laskettelualueeseen. Se tarjoaa laajasti eri pituisia rinteitä ja ulottuu Ranskan ja Sveitsin molemmile puolille. Laskettelualue sopii erinomaisesti keskitasoisille laskijoille hyvän lumitilanteen vallitessa.

Alue sijaitsee matalalla, joten lumitilanne saattaa olla heikko erityisesti aurinkoisella Sveitsin puolella. Paras lumitilanne löytyy useimmiten korkeimmalta Avoriazin alueelta, jossa on jyrkkiä pohjoiseen laskevia rinteitä.

3. Paradiski – 378 km
Väitetty koko: 425 km

Vuodesta 2003 lähtien, kun 200-paikkainen hissi Vanoise Express avattiin, La Plagnen ja Les Arcsin hiihtokeskukset ovat muodostaneet Paradiskin laskettelualueen. La Plagnen laakso tarjoaa helppoa ja rentoa mäenlaskua ja Les Arcsin puolelta löytyy mukavia metsäisiä osuuksia.

4. Sella Ronda – 374 km
Väitetty koko: 420 km

Sella Ronda on Dolomiitieilla sijaitseva laaja hissien ja rinteiden verkosto, joka yhdistää Selva-Val Gardenan, Corvaran, Arabban and Canazein hiihtokeskukset. Jokaisella näistä keskuksista on oma laaja valikoimansa laskettelurinteitä, jotka lisätään Sella Rondan rinnekilometreihin. Off-piste –osuuksia ei ole kovin paljon, mutta keskitasoiset rinteet ovat upeiden maisemien keskellä. Lisää laskettavaa löytyy alueelta myös helposti. Sella Ronda on nimittäin vain osa laajempaa 1 200 rinnekilometrin Dolomiti SuperSki kokonaisuutta.

5. Whistler ­­–­­­ 252 km
Väitetty koko: 33 km2

Whistler ja Blackcomb –vuorien tarjoama laskettelualue on ehdottomasti Pohjois-Amerikan suurin. Puurajan alapuolelta löytyy runsaasti keskitasoisia rinteitä ja yläpuolelta Whistlerille tyypillisiä solia. Siellä on myös laajasti vapaalaskumaastoa tarjolla edistyneimmille laskijoille.

Vuonna 2008 avattu Peak 2 Peak –gondolihissi yhdisti Whistlerin ja Blackcombin samaksi massiiviseksi hiihtoalueeksi.

5. Zermatt – Cervinia – 252 km
Väitetty koko: 360 km

Tämän alueen sveitsiläisellä ja italialaisella puolella on suuri ero. Italialainen Cervinia on hintatasoltaan edullinen ja rinteet ovat pääasiassa helppoja. Rinteet yhdistyvät Valtounencheen ja Zermattiin korkella Matterhornin kupeessa. Cerviniaan verrattuna Zermatt on kallis ja suurin osa rinteistä on vaativia. Alueella on erinomaiset edellytykset vapaalaskuun.

Lähde: The Telegraph
Kuva: Philip Larson via Compfight cc