Hyppää sisältöön

7 Alppien haastajaa – Elämyksellinen Itä-Eurooppa!

Vapaalaskua Makedoniassa? Railakasta after skitä Bosniassa? Olutkylpyjä Tsekeissä? Laskettelun ja lumilautailun ystäville Itä-Eurooppa on täynnä ainutlaatuisia elämyksiä.

Itä-Eurooppa tarjoaa erilaisia maisemia ja ainutlaatuisia kokemuksia uusia laskettelukohteita etsiville ja vielä edulliseen hintaan! Puitteet harrastamiseen ovat kunnossa, sillä viime vuosina alueen hiihtokeskuksiin on tehty isoja investointeja. Tutustu seitsemään alueen edulliseen helmeen – valitut kohteet on poiminut matkahakukone momondo.fi.

Spindlerev Mlyn – Tsekki

Tsekkien korkeimman vuoriston puuterihuippujen keskellä köllöttää tyyni Spindleruv Mlyn, yksi alueen neljästä suuresta hiihtokeskuksesta. Lapsiystävälliset rinteet runsaslumisissa puitteissa ja kilometrien pituiset hiihtoladut luovat perustan onnistuneelle lomalle ja Spindlerud Mlynissä saa rahalle paljon vastinetta kauniissa puitteissa. Ympäröivä kansallispuisto kuuluu UNESCO:n biosfäärialueiden listalle.

Kun laskettelupäiväsi on ohi, laskeudu viehättävään, lumen peittämään kylään. Täällä kiehuvien patojen ja höyryävien kuumien pannukakkujen tuoksu tuntuu leijuvan pysyvästi ilmassa ja houkuttaa kokeilemaan maistuvia herkkuja. Toisenlaista kokemusta tarjoaa paikallisen Novosad-panimon epätavallinen kylpylähoito – siellä voi lillua kullanvärisessä olutkylvyssä!

Jahorina – Bosnia

Vuoden 1984 olympialaisten naisten laskettelulajien järjestämispaikka Jahorina ja sen lumihuippuiset naapurit vetävät puoleensa alamäkiurheilijoita, jotka metsästävät kansainväliset kilpailustandardit täyttäviä rinteitä. Ylväänä Dinaaristen Alppien keskellä seisovan Jahorinan kutsuvan leveät rinteet. Ihastuttavien rinteiden juurella sijaitsee vähintään yhtä viehättävä kaupunki alppimajoineen ja havupuiden peittämine aluskukkuloineen.

Sarajevosta vain kivenheiton päässä sijaitseva after ski -fanaatikkojen lempipaikka on loistava budjettikohde, jossa yhdistät helposti laskettelun ja kaupunkiloman. Unohtaa ei sovi paikan loistavaa mainetta erinomaisena kohteena luontomatkailijoiden keskuudessa.

Bialka Tatrzanska – Puola

Zakopane on Puolan suurin ja tunnetuin hiihtokeskus, mutta jos haluat saada uusia elämyksiä, välttää ihmismassat ja selvitä pienemmillä kustannuksilla, suuntaa Bialka Tatrzanskan kuvankauniiseen kylään. Keskuksen laajat, puiden reunustamat rinteet ovat erittäin perheystävällisiä ja sopivat parhaiten aloittelijoiden ja keskitason laskijoiden taitojen kartuttamiseen.

Jos kaipaat keskipäivän energiapaukkua, kokeile paikallista savujuustoa karpaloilla sekä kupillista lämmintä, rommilla terästettyä teetä. Illat ovat rauhallisia tässä maalaiskylässä, mutta pulahdus paikallisten luonnonkylpylöiden höyryäviin ulkoilma-altaisiin on rentouttava ja aisteja hivelevä päätös laskupäivälle.

Jasna – Slovakia

Slovakian parhaiten säilynyt salaisuus, Demanovska Dolinan laakson keskellä sijaitseva Jasna, on todellinen talven ihmemaa. Jasnan rinteet kiemurtelevat metsiköissä ja takamaastot ovat keskellä aitoa kansallispuistomaisemaa. Chopokin huipun tuhannen metrin korkeusero ja useat vapaalaskualueet vetävät puoleensa oman osansa ammattiseikkailijoita, mutta aloittelijatkin voivat nauttia sen loistavista hiihtokouluista tai vaeltaa merkittyjen rinteiden ulkopuolelle oppaiden ohjastamina.

After ski ei Jasnassa ole kovin railakasta, ja se pyörii lähinnä paikallisten panimotuotteiden ja kuumien pierogi-keitinpiiraiden ympärillä. Vaihtoehtoisesti voit uskaltautua vilpoisaan iltamäkeen jättämään jälkesi Chopokin viimeisiin koskemattomiin puutereihin.

Bansko – Bulgaria

Äskettäin modernisoitu Bansko on kehittymässä huippukohteeksi laskettelijoille, jotka etsivät sekä hyvää puuteria että vilkasta yöelämää. Vaikka keskus on erittäin aloittelijaystävällinen, se ei ole pelkkää lastenmäkeä – sen punaiset rinteet kestävät kansainvälisen vertailun, ja laskeminen täyttä häkää jättiläismäisten kuusien keskellä on yhtä jännittävää kuin visuaalisesti vaikuttavaakin.

Tämän Bulgarian suurimman hiihtokeskuksen hissit voivat välillä ruuhkautua, mutta vältät jonot helposti syömällä myöhäisen aamiaisen. Kehosi tulee kaipaamaan pitkiä unia: et ehkä löydä pelottavia mustia rinteitä Banskosta, mutta sen legendaarinen baariskene tarjoaa korvaukseksi yllin kyllin adrenaliinipaukkuja.

Kransjka Gora – Slovenia

Jylhien Juliaanisten Alppien keskellä, Itävallan ja Italian rajojen vieressä sijaitseva Kranjska Gora on hiljainen ja perheystävällinen laskettelukohde. Minkä tämä slovenialainen hiihtokeskus häviää haastavien maastonmuotojen puutteellaan, sen se korvaa loivilla, hyvin hoidetuilla laskumäillään, kompakteilla lastenrinteillään ja vaikuttavissa maisemissa kulkevilla hiihtoladuillaan.

Lasketteluelämys ei kuitenkaan ole pelkkää loivaa kruisailua: Kranjska Goran musta maailmancup-rinne on koetellut maailman suurimpien laskettelutähtien taitoja jo yli 50 vuotta. Kunniakkaasta historiastaan huolimatta Kranjska Gora ei ole maineensa vanki. Sinun ei siis tarvitse olla rikas ja kuuluisa voidaksesi asua alppimajassa rinteen äärellä.

Popova Sapko – Makedonia

Monia muita Itä-Euroopan keskuksia korkeampi Popova Sapka sijaitsee keskellä Dinaaristen Alppien pehmeän pyöreitä huippuja. Valkoisen hunnun peittämän kylän tyhjät kadut ovat melkein horrostilassa – siis täydellisiä salaista piilopaikkaa hakeville matkailijoille. Hissit saattavat olla hieman aikaansa jäljessä, mutta pehmeät, merkitsemättömät rinteet tekevät reissusta hintansa väärtin – erityisesti, koska ne ovat pelkästään sinun käytössäsi.

Jos olet päättänyt vaeltaa syvemmälle koskemattoman lumen keskelle, Popova Sapka tarjoaa tähän hyvät mahdollisuudet: siellä on Euroopan ainoana keskuksena mahdollisuus kokeilla Snowcat-laskettelua. Muunnettu lumikissa-ajoneuvo vie sinut koskemattomaan takamaastoon, missä voit kulkea omia reittejäsi.

Lähde: Momondo.fi
Kuvat: Nick Moise ja markovskavesna

Tutustu Itä-Euroopan laskettelukeskuksiin Lumipallossa