Hyppää sisältöön

Parasta paikan päällä – syöksylaskua Alpeilla

Lähtisitkö katsomaan syöksylaskua Alpeille?

Ilman muuta! Näillä saatesanoilla oli helppo aloittaa talven alppireissun suunnittelu.

Kerran elämässä kokemus

Kitzbühel ja Hahnenkamm olivat ensimmäinen ajatus matkakohteesta päätöksen teon jälkeen. Kerran elämässä tapahtuma ja kohde kaikille alppihiihdon ystäville.

Vuodesta 1931 Hahnenkamm-vuorella on järjestetty kisoja alppihiihdossa. Erityisen kuuluisa kohde on Streif-rinteessä järjestettävästä syöksylaskusta. Jyrkimmillään yli 40 astetta, 60-metrin loikkia, 860-metrin korkeusero sekä tiukkoja mutkia ja neulansilmiä. Legendojen legenda kuninkuuslajin fanien keskuudessa.

Syvempi tutustuminen aiheeseen laajensi matkakohteiden joukkoa. Garmisch-Partenkirchenin yli 42-asteinen kisaränni. Nollasta sataankolmeenkymppiin laskijan seitsemässä sekunnissa kiihdyttävä St. Moritzin ”vapaa pudotus”. Vaikuttavista maailmaperintömaisemistaan  tunnettu Cortina d’Ampezzo. Etelä-Korean eksoottinen Jeongseon sekä vuonomaa Norjan Kvittfjell… potentiaalinen ”tikkilista” oli odotettua suurempi. Kaikki omalla tavallaan ainutlaatuisia.

Sveitsin suurin talviurheilutapahtuma on ikimuistoinen kokemus.

Yksi kohde nousi kuitenkin Kitzbühelin rinnalle sekä lopulta selkeästi sen ohi. Suuntana olisi Sveitsi.

Pisin, nopein ja hapottavin

Wengen ja Lauberhorn. Useissa listauksissa ainoa Hahnenkammin veroinen kisakohde.

Wengenin kylässä sijaitseva 2 471 metriin kurottava Lauberhornin vuori on erityisen kuuluisa tammikuussa laskettavasta nimeään kantavasta syöksylaskukilpailusta. Lähes 4,5 kilometriä sekä kaksi ja puoli minuuttia  laskijan tappioksi kääntyvää taistelua maitohappoja vastaan. Yli 150 kilometriin tunnissa kohoava huippunopeus. Maailmancupin pisin, nopein, ja korkeuseroltaan suurin rinne. Tietäjien piirissä oman alansa kiistaton klassikko.

Jungfraun alueella vierailijaa tervehtivät Alppien upeimpina pidetyt vuorimaisemat. 

Syöksylaskufanaatikoiden lisäksi tavalliselle laskijalle Wengenin tekee mielenkiintoiseksi matkakohteeksi sen sijainti Alppien kauneimpana ja vaikuttuvimpana pidetyllä alueella. Nelitonninen kolmikko Eiger, Mönch ja Jungfrau tekevät lähtemättömän vaikutuksen. Maisema, joka herättää kunnioittamaan vuoria ja niiden valloittajia. Ja saa kaipaamaan seudulle yhä uudelleen.

Suunnitelmat vs. todellisuus

Tammikuun puolivälissä pidettävä Sveitsin suurin talviurheilutapahtuma, kymmenettuhannet katsojat ja klassinen urheilujuhlan tuntu. Hyviä laskuja, sopivasti afteria ja erityisesti kisatunnelmasta nauttimista. Odotukset reissun suhteen olivat kovat.

Lento torstai-aamuna Zürichiin, josta jatko Sveitsin ensiluokkaisesta rautatieverkosta ja -yhteyksistä nauttien Grindelwaldiin. Asettautuminen aloilleen ja virittäytymistä tunnelmaan. Omaa laskemista ja tutustumista alueeseen. Valkeita hankia ja alppiaurinkoa. Veret seisauttavia suorituksia itse kisassa. Sopivassa suhteessa rohkeutta, riskinottokykyä sekä erinomaista tekniikkaa ja kestävyyttä. Paluu voittajana kotiin. Suunnitelma oli selvä.

Tunnelmallisessa Wengenissä on laskettu kilpaa alppihiihdossa vuodesta 1930 alkaen. 

Pikakelaus suunnitteluvaiheesta torstaihin, tammikuun 12. päivään. Laskeutuminen Zürichiin. Nauttiminen junamatkasta. Asettautuminen aloilleen. Kaikki sujuu kuin Strömsössä. Ainoastaan yksi asia tökkii ja sen myötä kaikki. Lumi. Tai oikeammin sen puute. Talven ensimmäiset kunnon lumisateet on saatu vasta saman viikon alussa.

Olosuhteet huonot, tunnelma hyvä

Perjantai ja 13. päivä. Herääminen ulkona raivoavaan tuuleen. Lunta tulee ja paljon. Lumettoman alkukauden jälkeen tieto taivaalta tippuvasta valkeasta kullasta otetaan innolla vastaan.

– Ylös, ulos ja ladulla. Kohta päästään mäkeen. Tänään lasketaan puuteria, hihkuvat reissukämppikset aamupalapöydässä.

Yhteydet Jungfraun alueella hoituvat myös huonolle kelillä pääosin kiskokalustolla.

Puskaradio toimii ja sana kiirii. Saavuttaa myös Engelbergin ruotsalaisyhteisön. Pian saamme seuraa kovina laskijoina tunnetuista länsinaapurin ”Johaneista”.

Puuterinpöllytys jää lähinnä vain haaveeksi. Aamupäivä lasketaan Grindelwald First -rinnealueella. Näkyvyys melkein nolla. Pohjat olemattomat. Rinteitäkin auki vain muutama. Kylmä kangistaa hississä, kun tuuli menee luihin ja ytimiin.

– Elämäni haastavimpia päiviä suksilla! Odotukset kovat, mutta olosuhteet erittäin huonot, tiivistää tauolla kuultu lausahdus joukon tunnelmat.

Wengenin hurja syöksyrinne on tavallisten rinnelaskijoiden käytössä kisa-ajan ulkopuolella. 

Iltapäivällä tutustuminen syöksylaskun kulisseihin nostaa kuitenkin tunnelmaa. Radan alku näyttää hurjalta. Samoin meno lähtöalueen viereisestä lähinnä AC/DC:n tuontantoa esittävästä ”Starttibaarista”. Fiilis on pian katossa, kun asiakkaat ryhtyvät esittämään omaa tuotantoaan – komppia lyödään lusikoilla ja sooloja rutistetaan haitarista. Laulu raikaa ja snapsi virtaa. Konservatiivisina pidetyt sveitsiläiset osaavat yllättää.

Voitolla yöhön

Kisapäivän koittaessa myrsky on menettänyt suurimman teränsä. Saamamme tiedon mukaan olosuhteet ylhäällä ovat paremmat ja rataa valmistellaan kisaa varten.

Pikaisen aamupalan jälkeen tyhjäämme vaatekaapit päällemme ja suuntaamme ulos.  Kisapaikalle meno hoituu tyylikkäästi lättähattu-junalla. Loppuosuus tarvotaan jalkaisin lumessa.

Sveitsiläisten marssibändien tarttuvan iloinen esiintyminen on iso osa kisan karnevaalitunnelmaa. 

Katsomoalue pullistelee erittäin hyvätuulisista katsojista. Paikalliset Guggenmusik-marssibändit luovat tunnelmaa soittamalla nykyajan hittibiisejä rummuin ja torvin. Onpas hieno tapahtuma ja mahtava karnevaalitunnelma, fiilistelemme yllättyneenä. Turha jäykistely ja tosikkomainen suhtautuminen urheiluun loistavat poissaolollaan.

Tunnelma säilyy hyvänä kisojen peruuntumisesta huolimatta. Lumisade ja tuuli yltyvät ja estävät siten turvallisen laskemisen. Ainoa oikea päätös toteamme kuin yhdestä suusta nähtyämme radan vaativuuden ja vallitsevat olosuhteet.

Suuntaamme jalkaisin kohti Wengeniä. Kaikkialla juhlivia katsojia. Kaikki ovat kuin yhtä suurta perhettä. Heittäydymme mukaan tunnelman vietäväksi.

Jälkipyykit

Talvikausi 2016 – 2017 oli poikkeuksellisen haastava Alpeilla, Lauberhornin lisäksi syöksylaskun maailmancupista jouduttiin perumaan myös useita muita osakilpailuja lumen puutteen tai huonon sään vuoksi.

Wengen ja Lauberhorn oli kuitenkin ainutlaatuinen kokemus, myös ilman varsinaista syöksylaskukilpailua. Mahtavat bileet, kelpasi olla mukana. Ja pakko päästä uudestaan, kokemaan itse varsinainen kisa.

Wengenin syöksykisan peruuntuminen ei lannista kymmentuhatpäisen yleisön juhlatunnelmaa!

Erityisen vaikutuksen tapahtumassa tekivät paikalliset ihmiset, kyseessä on selkeästi koko perheen tapahtuma ja juhla. Alueen kauniit kylät, monipuoliset laskumahdollisuudet ja Alppien kauneimmat maisemat jäivät myös mieleen. Unohtamatta sveitsiläistä erinomaista palvelukulttuuria.

Tulevana talvena Lauberhornin rinteillä kisataan 12.-14. tammikuuta. Miesten syöksylaskun maailmancupin lisäksi ohjelmassa alppiyhdistettyä ja pujottelua. Ehdottomasti kokemisen arvoinen tapahtuma – vähintäänkin kerran elämässä!

Tutustu tähän ainutlaatuiseen urheilujuhlaan oheisella videolla:

Katso myös:
> Tapahtuman kotisivut
Grindelwald, Mürren, Wengen – alueen esittely Lumipallossa
Sveitsin tuntematon helmi – vinkit Mürreniin
Inferno-Mürren – maailman suurin syöksylaskukisa

Teksti: Antti Hurskainen
Kuvat: Jungfraubahnen Management AG, Verein Internationale Lauberhornrennen